Foto: Marian / Getty Images

S-a dat startul cursei pentru un nou internet12 min read

De Jonathan O'Callaghan 30.10.2023

Europa insistă pentru crearea unei infrastructuri de rețea bazată pe fizica cuantică.

În mai 2023, dr. Benjamin Lanyon de la Universitatea Innsbruck, Austria, a făcut un pas important către crearea unui nou tip de internet: a transferat informații de-a lungul unei rețele de fibră optică cu o lungime de 50 de kilometri utilizând principiile fizicii cuantice.

În fizica cuantică, informația diferă de biți, unitățile de date stocate și prelucrate de computere care constituie nucleul actualului World Wide Web. Domeniul fizicii cuantice acoperă proprietățile și interacțiunile atomilor și ale particulelor mai mici, cum ar fi electronii și fotonii.   

Puterea particulelor

Biții cuantici sau „qubiții” promit o transmitere mai sigură a informațiilor, deoarece, în fizica cuantică, observarea și măsurarea particulelor determină schimbarea lor. Acest lucru înseamnă că cineva care „trage cu urechea” nu va mai putea scăpa nedetectat. 

Lanyon spune că, datorită muncii echipei sale, internetul cuantic pare realizabil în orașe, după care obiectivul va fi extinderea infrastructurii pe distanțe mai lungi, interurbane.

„Ne putem imagina existența sa la o scară urbană mare”, a spus acesta.

Descoperirea sa face parte dintr-un proiect de cercetare al UE pentru avansarea obiectivului de a avea un internet cuantic.

Proiectul, denumit Quantum Internet Alliance sau QIA,// „Quantum Internet Alliance – Phase1”, cordis.europa.eu // reunește institute de cercetare și companii din întreaga Europă. Inițiativa beneficiază de o finanțare de 24 de milioane de euro pe o perioadă de trei ani și jumătate, până la finele lunii martie 2026.

„Acesta nu este menit să înlocuiască internetul clasic, ci să funcționeze împreună cu acesta”, spune Stephanie Wehner, care coordonează QIA și este profesor de informatică cuantică la Universitatea Tehnologică din Delft, Țările de Jos. „Nu vom înlocui Netflix.”

Un concept-cheie al fizicii cuantice este inseparabilitatea cuantică. Dacă două particule sunt inseparabile, indiferent cât de departe sunt una de alta în spațiu, vor avea proprietăți similare – de exemplu, ambele au aceeași măsură a ceea ce se numește „rotație”, o versiune cuantică a direcției în care se rotesc particulele.

Starea de rotație a particulelor nu este clară decât în momentul când acestea sunt observate. Până atunci, acestea se află în mai multe stări, denumite superpoziție.

În momentul observării lor însă, starea ambelor particule devine cunoscută.

O mulțime de posibilități

Această proprietate este utilă în comunicațiile securizate. Persoanele care accesează neautorizat o transmisie cuantică ar lăsa în urmă un semn evident al încercării lor, determinând o schimbare a stării particulei observate.

„Putem utiliza proprietățile inseparabilității cuantice pentru a obține un mijloc de comunicare securizată care, probabil, ar fi sigur chiar și atunci când atacatorul are un computer cuantic”, spune Wehner.

Comunicațiile securizate facilitate de internetul cuantic ar putea deschide calea către o gamă mult mai amplă de aplicații, mult dincolo de limitele internetului clasic.

De exemplu, în medicină, fizica inseparabilității cuantice permite un nivel de sincronizare temporală care poate îmbunătăți telechirurgia.

„Dacă vreau să fac o operație de la distanță, vreau ca aceasta să fie cronometrată foarte precis, ca să nu fac greșeli”, spune Wehner.

Astronomia este un alt potențial domeniu beneficiar.

Telescoapele care efectuează observații la distanțe foarte mari ar putea „utiliza internetul cuantic pentru a genera inseparabilitate între senzori și a obține astfel o imagine mult mai clară a cerului”, a mai spus Wehner.

Un alt exemplu de aplicare ar putea fi bancomatele.

În prezent, dacă un bancomat se defectează atunci când o persoană retrage bani, un aparat ar presupune că nu s-a furnizat niciun ban, în timp ce un alt bancomat ar înregistra retragerea banilor. Internetul cuantic ar putea elimina această discrepanță.

Probabil că multe aplicații ale internetului cuantic vor deveni evidente numai după crearea tehnologiei.

„Oferă o serie întreagă de noi posibilități de a efectua măsurători precise ale spațiului și timpului și de a studia cum funcționează lumea și universul”, spune Lanyon.

Testul distanței

Acum, cheia este dezvoltarea la scară a internetului cuantic astfel încât să utilizeze multe particule pe distanțe lungi.

Lanyon și echipa sa au demonstrat, de asemenea, comunicarea nu numai între particule de sine stătătoare, ci și între „șiruri” de particule, – în acest caz, particulele de lumină, adică fotoni – accelerând rata de inseparabilitate între nodurile cuantice.

„Dacă ai trimite doar câte un foton, ar trebui să aștepți să treacă timpul de călătorie”, a spus acesta. „Însă dacă poți trimite șiruri de mai mulți fotoni simultan, poți crește rata de inseparabilitate între nodurile cuantice pentru distanțele dorite.”

Obiectivul final este extinderea nodurilor cuantice la distanțe mult mai mari, poate 500 de kilometri și crearea unui prototip de internet cuantic care să poată conecta orașe îndepărtate – similar cu modul în care internetul clasic se bazează pe diferite noduri pentru a crea un internet global.

Internetul cuantic ar putea exista deja pentru aplicații specializate încă din 2029, însă experții nu se hazardează să estimeze când ar putea fi disponibilă o versiune completă pentru o gamă largă de utilizări.

„Este o întrebare foarte dificilă”, spune Wehner.

În timp ce QIA face progrese cu componentele și sistemele internetului cuantic, Europa lucrează și la dezvoltarea computerelor cuantice. 

În iunie 2023, un parteneriat public-privat – European High Performance Computing Joint Undertaking (Întreprinderea comună europeană pentru calculul de înaltă performanță) – a anunțat că șase țări europene// „One step closer to European quantum computing: The EuroHPC JU signs hosting agreements for six quantum computers”, eurohpc-ju.europa.eu // ar urma să găzduiască computere cuantice. Acestea sunt Cehia, Franța, Germania, Italia, Polonia și Spania.

Scopul este de a asigura că Europa se află în avangarda revoluției tehnologiilor cuantice. Se preconizează că computerele cuantice vor avea o putere de calcul fără precedent, cu numeroase utilizări, inclusiv abilitatea de a decoda algoritmii criptografici care securizează majoritatea comunicațiilor internetului actual. 

Un domeniu foarte competitiv

Dat fiind că, potrivit estimărilor, jumătate dintre cele mai utilizate sisteme criptografice vor fi decodate până la sfârșitul deceniului, Europa nu este nici pe departe singura parte interesată.

În ultimii ani, China și SUA au făcut și ele progrese în informatica cuantică și internetul cuantic. 

Revenind pe frontul infrastructurii, Europa întreprinde alți pași. Dezvoltă o infrastructură spațială și terestră// „Inițiativa privind infrastructura europeană de comunicații cuantice (EuroQCI)”, ec.europa.eu // integrată pentru comunicații securizate – un fel de componentă pentru internetul cuantic.

„Sunt foarte mândră să spun că suntem lideri mondiali în multe domenii”, a spus Wehner. 

Deși rămâne multă muncă de făcut în toate țările interesate, potențialele beneficii semnalează noi progrese și inovații destul de curând.

„Oamenii dezvoltă noi aplicații ale rețelelor cuantice într-un ritm destul de intens”, a spus Lanyon.


Cercetările menționate în acest articol au fost finanțate de UE. Acest articol a fost publicat inițial în Horizon, revista de cercetare și inovare a UE.



Text de

Jonathan O'Callaghan

Jurnalist britanic independent care scrie despre zborurile spațiale comerciale, explorarea spațială și astrofizică, dar și despre alte domenii științifice, de la CRISPR la schimbările climatice.

TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.
TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.