Samsung

Samsung Galaxy S24: upgrade-ul pe care-l așteptam

De Mihai Ghiduc 17.01.2024

Inteligența artificială sare în ajutorul lansărilor de telefoane pentru a le face din nou captivante.

De la introducerea camerelor ultrawide în jurul anului 2019, smartphone-urile „clasice” (non-pliabile) au venit mai degrabă cu upgrade-uri incrementale. Aveau procesoare mai puternice, camere mai bune sau mai multe, finisaje mai premium și inevitabilele schimbări de design anuale, dar în esență nu există o mare diferență între ce poate un telefon bun de acum cinci ani și unul nou, cel puțin la nivelul funcțiilor de bază. 

Samsung Galaxy S24// Detalii pe samsung.com // schimbă acest lucru deși, aparent paradoxal, la prima vedere nu arată foarte diferit de modelele de anul trecut. Practic, cel mai „vizibil” semn distinctiv este mutarea flash-ului sistemului de camere ușor mai jos, și asta doar la S24 și S24+. Dacă le analizezi mai atent, vei mai observa schimbări subtile, însă marea noutate este la nivelul software.

Gama Galaxy S24. Foto: Samsung

Și nu cred că trebuie să mai spun că este inspirată de ChatGPT și avansul AI-ului generativ din ultimul an. Seria S24 vine cu un număr de funcții AI care transformă telefonul într-un asistent (și mai) util în multe situații.

Am interacționat astăzi pentru prima dată cu cele trei modele, pentru jumătate de oră, și iată ce am remarcat.

Destule funcții AI care pot fi utile

Funcția cea mai apropiată de ChatGPT introdusă de seria Galaxy S24 este cea de sintetizare a paginilor web. Practic, deschizi orice pagină, apeși pe un buton și ai un scurt rezumat (da, funcționează și în română). Trebuie însă să folosești browserul Samsung pentru asta.

Am suntetizat un articol de pe Mindcraft Stories. Foto: Mihai Ghiduc

Tot o sintetizare face și funcția de înregistrare, la finalul unei discuții. AI este capabil să recunoască voci distincte și să facă o transcriere, iar la final generează un memo. În scurtul timp avut la dispoziție cu noile telefoane, n-am reușit să-mi dau seama câte voci recunoaște și dacă o face și în română. Pentru limbile de circulație internațională, funcția e cu siguranță utilă.

De asemenea, AI-ul e capabil să traducă convorbiri telefonice, în direct, și funcționează ca un translator pentru convorbiri față în față – traduce ce spui atât în scris, cât și audio. În plus, poți să întorci textul destinat interlocutorului cu 90 de grade, astfel încât să nu fii nevoit să schimbi poziția telefonului. Traducerile automate sunt disponibile și în chat-ul Samsung sau pe Instagram.

O altă funcție interesantă e identificarea unui obiect, animal sau a unei persoane dintr-o imagine, prin simpla încercuire a ceea ce vrei să cauți. Un fel de Google Lens, dar mult mai rapid și care, în plus, funcționează și pentru video.

Și aplicația de cameră primește o serie de upgrade-uri AI, în general din categoria „content aware”: poți muta o persoană în cadru și reface fundalul, iar dacă rotești o imagine, AI-ul completează inevitabilele colțuri goale. 

Zoom-ul pe perioadă de noapte e îmbunătățit cu AI, iar o funcție nouă de Super Slowmotion poate recrea cadre pe clipuri deja filmate pentru a încetini astfel mișcarea.

Nu sunt singurele lucruri pe care telefonul le poate face (atenție, trebuie activate din setări) și sunt câteva lucruri de spus despre cum o face. Pentru eficiență maximă, trebuie să lași ca lucrurile să se petreacă în cloud. Poți activa și procesarea exclusiv locală, dar rezultatele nu vor mai fi la fel de precise. 

Există însă și un avantaj al modelului, pot fi adăugate ușor eventuale funcții AI noi. De altfel, se pare că AI-ul va ajunge și pe unele dintre modelele anterioare, coborând probabil până la Galaxy S22, dar nu se știe când se va întâmpla asta sau dacă upgrade-urile vor conține toate funcționalitățile de mai sus.

O nouă culoare pentru telefoanele din acest an. Foto: Samsung

(Cam) același design, dar hardware mai bun

În materie de specificații, cel mai mare upgrade e la ecran, care devine mult mai luminos. De 2.600 de niți, față de 1.750 pentru varianta precedentă. De asemenea, toate cele trei telefoane din gamă au acum refresh rate dinamic între 1 și 120 Hz.

La o privire mai atentă, cele mai evidente schimbări sunt pe S24 ultra. Ecranul e acum plat, protejat de Gorilla Glass Victus 3, cadrul este din titan și apare chiar și o modificare la sistemul de camere: nouă cameră telephoto de 50MP, cu zoom 5X. Anul trecut, camera era de 10 MP cu zoom de 10X. Cea de-a doua cameră telephoto (10 MP, 3X), rămâne neschimbată. Diferența de zoom e compensată (din nou) de AI.

Galaxy S24 va avea aceleași funcții AI ca și Ultra. Foto: Samsung

Galaxy S24 și S24+ sunt un picuț mai mari ca versiunile de anul trecut (6,2 inchi, respectiv 6,7 inchi), ceea ce permite și baterii ușor mai generoase (4.000 mAh, respectiv 4.900 mAh). Practic, bateria S24+ se apropie de cea de pe Ultra, de 5.000 mAh.

Galaxy S24 Ultra are un procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, în timp ce S24 și S24+ vin cu Samsung Exynos 2400 (sunt diferențe aici, în funcție de țară). Sistemul de operare e Android 14, cu One UI 6,1. O veste nouă este că sunt garantate șapte update-uri ulterioare de securitate și ale sistemului de operare. 

Telefoanele vor fi puse în vânzare// Detalii pe samsung.com // la prețuri începând de la 4.499 lei (Galaxy S24), 5.699 lei (Galaxy S24+) și 7.199 de lei (Galaxy S24 Ultra).Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Grafenul, un material miraculos, ajunge în lumina reflectoarelor cu sprijin european

De
Grafenul a ieșit din laboratoare și a ajuns pe piață datorită contribuției deloc neglijabile a UE, potrivit prof. Patrik Johansson.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Xiaomi 14 Ultra marchează oficial sfârșitul camerelor de travel

De
Senzorul de 1 inch Sony LYT-900 cu diagramă variabilă și kitul opțional de fotografie te lasă să treci acest model la o categorie hibrid, telefon-cameră foto.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Neuralink: între promisiunile SF, lipsa de transparență și abuzurile din experimente

De
Interfața neuronală visată de Elon Musk este la început de drum, dar e deja încărcată de controverse.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Apple își însușește AI-ul generativ cu un truc de marketing

De
La WWDC24, Apple pare să fi găsit ce să facă cu Siri, în timp ce iOS-ul reușește în sfârșit să ia tot ce-i mai bun de la Android.