Tendințe majore la CES 2024: AI pentru toți, televizoare transparente și Metavers industrial

De Mihai Ghiduc 09.01.2024

Între 9 și 12 ianuarie, la CES 2024 sunt prezentate tehnologii și concepte care ar putea marca viitorul apropiat. De la foarte multe proiecte de inteligență artificială până la gemeni virtuali în Metavers, prima zi a CES a venit deja cu niște tendințe interesante.

Primul mare târg de tehnologie al anului, CES 2024, a început marți, 7 ianuarie, la Las Vegas, ceva mai târziu decât de obicei (uneori începerea și pe 3 ianuarie), poate pentru că s-au prins și ei că lumea are nevoie să-și revină după Sărbători. Dar, mai ales, cu speranța că anul acesta nu mai ratează subiectul principal, ca în 2023, când totul era despre Metavers și interesul întregii lumi fusese deturnat de inteligența artificială. 

Anul acesta, inteligența artificială e în prim-plan – nici nu-i de mirare, efectul hype-ului din 2023 va trebui să producă tot felul de propuneri mai mult sau mai puțin realiste despre viitorul acestei tehnologii –, dar CES rămâne, în esență, un târg de consumer tech, deci un loc în care se lansează numeroase produse (mai mult sau mai puțin) cool. 

Metaversul n-a dispărut, dar e unul industrial (dezvoltat de Siemens, nu de Meta), iar sustenabilitatea și inclusivitatea sunt alte teme care par să domine ediția din acest an. Iată o primă listă de noutăți, trenduri și produse promițătoare care au fost deja anunțate înainte de începerea târgului din Las Vegas și în prima zi a CES 2024.

MindcraftStories_1Tastă AI pe tastaturile Windows

Microsoft merge all-in pe inteligența artificială, dacă tot are acces la produsele OpenAI, motiv pentru care a anunțat// „Introducing a new Copilot key to kick off the year of AI-powered Windows PCs”, windows.com // cel mai important update al tastaturii pentru Windows de la tasta omonimă încoace. De fapt, se pare că tasta este numită „tasta Copilot”, pentru că accesează AI-ul integrat deja de Microsoft în produsele sale. Microsoft spune că va putea fi găsită pe mai multe dintre laptopurile și computerele noi anunțate la CES, deși până acum nu pare să fi apărut pe vreunul.

Tot ce pot să sper este că se va găsi cineva care să o reprogrameze și pentru alte scopuri, pentru că încă îmi amintesc de momentele în care Samsung crease un buton special pentru Bixby pe telefoanele sale – o funcționalitate care s-a dovedit extrem de „utilă”. E drept că tastaturile au mult mai multe butoane și e mai ușor să le ignori pe unele. A folosit cineva Scroll Lock mileniul ăsta?

Oricum, Microsoft spune că, dacă Copilot nu e disponibil, tasta va activa funcția de căutare prin computer.

Foto: Volkswagen AG

Cifre Articol MindcraftStories_2Producătorii de mașini integrează AI-ul în noile modele

AI-ul nu ajunge doar pe tastatură, ci și în mașini. Volkswagen a anunțat// „World premiere at CES: Volkswagen integrates ChatGPT into its vehicles”, volkswagen-newsroom.com // că mai multe dintre noile sale mașini vor oferi ChatGPT în sistemele de infotainment, în format audio. Pe lângă faptul că-ți răspunde la întrebări, sistemul poate fi folosit pentru a controla geamurile, aerul condiționat sau pentru navigație. ChatGPT va fi disponibil pe toate modelele Tiguan, Passat și pe noul Golf, dar și pe cele electrice din seria ID. 

Totuși, VW nu e singurul producător care aduce un asistent personal cu AI în mașinile sale. BMW a anunțat// „Generative AI, Augmented Reality and Teleoperated Parking – the Digital Experience in the BMW of the Future at the Consumer Electronics Show (CES) 2024”, bmwgroup.com // că va folosi unul bazat pe modelul de limbaj Alexa, dezvoltat de Amazon. Deși mai interesante sunt anunțurile că, în viitor, pasagerii vor avea controlere de gaming, șoferul va putea folosi ochelari cu realitate augmentată și că mașina se va parca singură.

Foto: Samsung

Cifre Articol MindcraftStories_3Roboții casnici revin, acum cu AI

Ceea ce probabil nu e o surpriză pentru nimeni este că toți producătorii se grăbesc să integreze AI-ul în asistenții virtuali cu care încearcă să creeze un ecosistem smart home (de preferat, unibrand). Mai puțin așteptată e revenirea roboților de casă, care pot acum să converseze ceva mai natural cu ajutorul modelelor de limbaj. Că utilitatea e mai degrabă limitată, e altă problemă.

Samsung l-a (re)anunțat pe Ballie,// „A Day in the Life With Ballie: An AI Companion Robot for the Home”, samsung.com // care mai fusese prezentat în 2020, dar nu era așa „isteț”, în timp ce concurența sud-coreeană a venit cu un nume mai puțin un inspirat, The Smart Home AI Agent,// „LG Ushers in ‘Zero Labor Home’ With Its Smart Home AI Agent at CES 2024”, lgnewsroom.com // dar cu un robot care arată însă mai bine. 

Ballie are, însă, și un proiector și ar putea fi disponibil pentru public încă de anul acesta. Robotul de la LG contracarează cu „affectionate intelligence”, orice ar înseamna asta.

Fiind totuși mai mult niște hub-uri de smart home combinate cu o cameră de supraveghere umblătoare, nu-i de mirare că atât Samsung, cât și LG, au introdus diverse variante de AI în frigidere, aspiratoare, mașini de spălat, cuptoare și cam orice aparatură electrocasnică te-ai putea gândi. 

Foto: LG

Cifre Articol MindcraftStories_4Televizoarele transparente încep să aibă sens

Anunțate în diverse forme încă de acum câțiva ani, televizoarele transparente domină știrile și la această ediție. CES este locul în care, în mod tradițional, marii producători din acest domeniu îți anunță noutățile și inovațiile, deci nu-i de mirare că LG a venit cu „primul televizor transparent OLED wireless” numit LG Signature OLED T 4K.// „World’s First Wireless Transparent OLED TV Redefines the Screen Experience”, lgnewsroom.com // 

Dacă ți se pare că ideea e un pic dubioasă, televizorul are și posibilitatea de a deveni opac, iar în varianta sa transparentă are opțiunea de „always on”, astfel încât să ai o „operă de artă” care plutește în aer în mijlocul camerei. Am uitat să spun că televizorul e din gama de lux, deci cine și-l permite are și camera în care să-l pună pe mijloc. 

Altfel, ideea principală e că, find transparent, atunci când e închis nu mai ai un dreptunghi negru cu diagonala de de 77 de inchi (aproape doi metri) în mijlocul camerei. 

LG nu sunt singurii care au un televizor transparent, cam fiecare producător a prezentat unul acum sau în anii precedenți, dar nu și Samsung. Care debutează pe această nișă la acest CES, însă cu un prototip (și nu un televizor, ci un ecran// „Samsung’s New Transparent MICRO LED Display Blurs the Boundaries Between Content and Reality”, news.samsung.com //). Este vorba însă de un ecran Micro LED, o tehnologie care ar putea deveni lider în domeniu pentru că, pe lângă faptul că are pixeli controlați individual, ca și OLED-ul, permite o luminozitate semnificativ mai ridicată.

Foto: Siemens

Cifre Articol MindcraftStories_5Gemeni virtuali în metaversul industrial și căștile XR Sony

Aproape la fel cum ochelarii cu realitate augmentată au fost marketați pentru publicul larg doar ca să fie un eșec și au ajuns să fie folosiți destul de mult în industrie (și armată), se pare că și Metaversul urmează un trend similar. Dacă Facebook s-a redenumit Meta doar pentru a rata cu totul tranziția spre realitatea virtuală, Siemens a luat conceptul B2C și l-a transformat într-unul B2B, Industrial Metaverse.// „Industrial Metaverse”, siemens.com // Motiv pentru care CEO-ul companiei, Roland Busch, a susținut keynote-ul de deschidere al CES, în seara primei zilei.

Practic, Siemens și-a propus să dezvolte un mediu virtual în care lumea reală e recreată, dar din care e eliminat orice fel de fun. În esență, la fel ca Metaversul lui Meta, dar intenționat, nu din greșeală. În metaversul industrial, pot fi construite fabrici, clădiri, utilaje sau vehicule virtuale, chiar și gemeni virtuali (digital twins) ai unor cartiere sau orașe, pentru a testa diverse modificări sau scenarii cu ajutorul computerului. 

Și, mai trebuie să spun, al inteligenței artificiale – Siemens colaborează deja cu Microsoft pentru a aduce Copilot în acest mediu.// „Siemens and Microsoft partner to drive cross-industry AI adoption”, siemens.com // Compania a mai anunțat că se alătură Alianței pentru interoperabilitatea mediului virtual (OpenUSD), // Detalii pentru aousd.org // astfel încât inginerii să lucreze cu aceleași piese și subansamble virtuale oriunde în lume.

Busch a explicat că, înainte de a construi cea mai recentă fabrică Siemens, aceasta a fost creată în mediul virtual, ceea ce a eficientizat construcția reală ulterioară. Un alt exemplu al utilizării tehnologiei metaversului industrial a fost dat de Rob Grey de la echipa de Formula 1 Red Bull, care a explicat cum îi ajută să pregătească motoarele pentru schimbările de regulament din 2030 sau în designul supermașinii RB17,// „Red Bull To Unleash $6M RB17 Hypercar In 2024 With 1,233 HP”, carscoops.com // pe care o vor lansa anul acesta. 

Între timp, instrumentele cu care acest metavers ar putea fi accesat se multiplică. Deși Apple nu „coboară” la nivelul de a participa la CES, a anunțat că va pune casca de mixed reality (XR) Apple Vision Pro// „Apple Vision Pro available in the U.S. on February 2”. apple.com // în vânzare pe 2 martie, în SUA, cu precomenzi din 19 februarie. 

Sony a prezentat atât la keynote-ul Siemens cât și în propria conferință de presă un headset XR// „Sony Corporation Announces Development of Spatial Content Creation System, Equipped with High-Quality XR Head-Mounted Display and Controllers Dedicated to Interaction with 3D Objects”, sony.net // care nu e adresat gamerilor, ci creatorilor de „conținut spațial”, fie ei designeri sau ingineri. Casca este însoțită de un controler special, care să facă utilizarea în metaversul industrial mai ușoară și va fi disponibilă în a doua parte a acestui an.Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Grafenul, un material miraculos, ajunge în lumina reflectoarelor cu sprijin european

De
Grafenul a ieșit din laboratoare și a ajuns pe piață datorită contribuției deloc neglijabile a UE, potrivit prof. Patrik Johansson.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Xiaomi 14 Ultra marchează oficial sfârșitul camerelor de travel

De
Senzorul de 1 inch Sony LYT-900 cu diagramă variabilă și kitul opțional de fotografie te lasă să treci acest model la o categorie hibrid, telefon-cameră foto.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Neuralink: între promisiunile SF, lipsa de transparență și abuzurile din experimente

De
Interfața neuronală visată de Elon Musk este la început de drum, dar e deja încărcată de controverse.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Apple își însușește AI-ul generativ cu un truc de marketing

De
La WWDC24, Apple pare să fi găsit ce să facă cu Siri, în timp ce iOS-ul reușește în sfârșit să ia tot ce-i mai bun de la Android.