Foto: Sean Gallup / Getty Images

TikTok vrea să convingă Europa că nu fuge cu datele utilizatorilor7 min read

De Mihai Ghiduc 06.09.2023

A fost deschis un prim centru european de date, în Irlanda, și a fost nominalizată firma independentă pentru a verifica fluxul biților în rețea.

Cursa TikTok pentru a convinge țările europene că are intenții serioase în ceea ce privește protejarea datelor utilizatorilor europeni a făcut un nou pas. Proiectul Clover, prin care se vrea crearea unei enclave europene, din care datele protejate ale utilizatorilor să nu plece, a avansat prin deschiderea primului centru european de date, în Dublin, Irlanda. 

Două noi centre sunt în faza de construcție, în Irlanda și Norvegia, și se estimează că vor fi finalizate pînă la finalul lui 2024. Momentan, a început migrarea datelor utilizatorilor europeni către centrul din Dublin.

TikTok a mai anunțat ieri,„Progress update on Project Clover”, tiktok.com într-un briefing de presă, că NCC Group va audita controalele și protecția datelor, va monitoriza fluxurile de date, va oferi o verificare independentă și va raporta orice incident. NCC Group se va ocupa inclusiv de paza fixică a centrelor de date TikTok.

NCC GroupSite oficial: nccgroup.com este o companie globală de cibersecuritate cu sediul în Marea Britanie, înființată în 1999 și specializată în consultanță, testare de penetrareProcesul de a testa un sistem informatic, rețea sau aplicație web pentru a identifica vulnerabilitățile pe care un atacator le-ar putea exploata. și alte servicii de securitate pentru a proteja organizațiile împotriva amenințărilor cibernetice.

„Următorii pași sunt că, împreună cu grupul NCC, experții noștri tehnici și de securitate se vor întâlni cu omologii lor din guverne și vor discuta cu politicienii, autoritățile de reglementare și guvernele din regiune, pentru a-i ajuta să înțeleagă ceea ce facem, a se asigura că primesc toate detaliile, a lua feedback și a se asigura că înțeleg progresul pe care îl face”, a spus Theo Bertram, vicepreședintele pentru politici publice pe Europa la TikTok.

O astfel de întâlnire, cu reprezentanți ai Țărilor de Jos, una dintre țările cele mai vocale în interzicerea ope telefoane guvernamentale, va avea loc chiar astăzi.

Va fi, în cele din urmă, o decizie politică

TikTok nu face asta de dragul utilizatorilor, ci de teama politicienilor europeni. Tot mai multe guverne europene și chiar și instituțiile de bază ale Uniunii Europene au interzis„EU bans TikTok from official devices across all three institutions”. cnn.com angajaților să instaleze aplicația pe telefoanele de serviciu, de teamă că datele acestora ar putea fi accesate de oficiali chinezi.

Deși TikTok, care e deținut de firma chineză ByteDance, spune că nu dă date Beijingului, deși aplicația nu e disponibilă în China și serverele globale sunt în Singapore, Malaysia și SUA, îngrijorarea că, în secret, acest acces ar putea fi cerut există.

Proiectul european Clover este o copie a Proiectului Texas, început ceva mai devreme în SUA pentru a stoca datele utilizatorilor americani, după ce, la presiunea fostului președinte Trump, se cochetase inclusiv cu ideea de a-i forța pe chinezi să-și vândă aplicația pentru a putea funcționa în continuare. S-a ajuns la un compromis în care, de la finalul anului trecut, datele sunt stocate în țară, pe servere Oracle.„TikTok moves U.S. user data to Oracle servers”, reuters.com 

În Europa, TikTok trebuie să respecte și Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) și să implementeze și noul pachet legislativ privind serviciile digitale, lucru pe care firma susține că l-a făcut deja. De asemenea, Project Clover este mai complex, fiindcă trebuie să acopere un grup divers de țări (inclusiv Marea Britanie și Elveția), nu una singură, ca în SUA.

Va reuși însă TikTok să liniștească îngrijorările politicienilor în timp util, în condițiile în care tot apar informații„Analysis: There is now some public evidence that China viewed TikTok data”, cnn.com că datele ar fi fost accesate din China? Mai ales că pînă la finalul lui 2024, când vor fi finalizate centrele, sau cel mai probabil în prima parte a lui 2025, când probabil vor fi migrate toate datele, sunt niște rânduri de alegeri, inclusiv cele europene. Ceea ce poate fi atât în favoarea TikTok, dacă politicienii vor avea alte preocupări, mai presante, fie un dezavantaj, dacă aceștia vor decide să aleagă aplicația ca țintă electorală. Rămâne de văzut.Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Eco-inovații electronice: senzori și plăci de circuite din lemn și hârtie pentru un viitor sustenabil

De
Cercetătorii din UE dezvoltă senzori, plăci de circuite și alte dispozitive electronice mai ecologice pentru a reduce cantitățile extrem de ridicate de deșeuri electronice.
TEHNOLOGIE|GADGETS

Noile telefoane pliabile Samsung sunt aici, inelul inteligent mai întârzie

De
Producătorul coreean a anunțat, într-un eveniment organizat la Paris, generația șase a telefoanelor sale pliabile, alături de noi căști și ceasuri, dar mai ales mult așteptatul Galaxy Ring.
TEHNOLOGIE|ECOPHONE

Telefonul meu are cinci ani. Câteva aplicații insistă să mi-l schimb

De
Un flagship ține mai mult, e o idee bună din punctul de vedere al fiabilității. Ce te faci însă cu producătorii de software care nu sunt interesați de compatibilitatea inversă?
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Economia trickle-down a telefoanelor cu AI

De
Inteligența artificială generativă ajunge pe mid-range-uri Android, precum seria Oppo Reno 12, la doar câteva luni de la adoptarea pe flagshipuri. Și cu mult înaintea iPhone-ului.