TikTok vrea să convingă Europa că nu fuge cu datele utilizatorilor7 min read
A fost deschis un prim centru european de date, în Irlanda, și a fost nominalizată firma independentă pentru a verifica fluxul biților în rețea.
Cursa TikTok pentru a convinge țările europene că are intenții serioase în ceea ce privește protejarea datelor utilizatorilor europeni a făcut un nou pas. Proiectul Clover, prin care se vrea crearea unei enclave europene, din care datele protejate ale utilizatorilor să nu plece, a avansat prin deschiderea primului centru european de date, în Dublin, Irlanda.
Două noi centre sunt în faza de construcție, în Irlanda și Norvegia, și se estimează că vor fi finalizate pînă la finalul lui 2024. Momentan, a început migrarea datelor utilizatorilor europeni către centrul din Dublin.
„Progress update on Project Clover”, tiktok.com într-un briefing de presă, că NCC Group va audita controalele și protecția datelor, va monitoriza fluxurile de date, va oferi o verificare independentă și va raporta orice incident. NCC Group se va ocupa inclusiv de paza fixică a centrelor de date TikTok.
Site oficial: nccgroup.com este o companie globală de cibersecuritate cu sediul în Marea Britanie, înființată în 1999 și Procesul de a testa un sistem informatic, rețea sau aplicație web pentru a identifica vulnerabilitățile pe care un atacator le-ar putea exploata. și alte servicii de securitate pentru a proteja organizațiile împotriva amenințărilor cibernetice.
„Următorii pași sunt că, împreună cu grupul NCC, experții noștri tehnici și de securitate se vor întâlni cu omologii lor din guverne și vor discuta cu politicienii, autoritățile de reglementare și guvernele din regiune, pentru a-i ajuta să înțeleagă ceea ce facem, a se asigura că primesc toate detaliile, a lua feedback și a se asigura că înțeleg progresul pe care îl face”, a spus Theo Bertram, vicepreședintele pentru politici publice pe Europa la TikTok.
O astfel de întâlnire, cu reprezentanți ai Țărilor de Jos, una dintre țările cele mai vocale în interzicerea ope telefoane guvernamentale, va avea loc chiar astăzi.
Va fi, în cele din urmă, o decizie politică
TikTok nu face asta de dragul utilizatorilor, ci de teama politicienilor europeni. Tot mai multe guverne europene și chiar și „EU bans TikTok from official devices across all three institutions”. cnn.com angajaților să instaleze aplicația pe telefoanele de serviciu, de teamă că datele acestora ar putea fi accesate de oficiali chinezi.
Deși TikTok, care e deținut de firma chineză ByteDance, spune că nu dă date Beijingului, deși aplicația nu e disponibilă în China și serverele globale sunt în Singapore, Malaysia și SUA, îngrijorarea că, în secret, acest acces ar putea fi cerut există.
Proiectul european Clover este o copie a Proiectului Texas, început ceva mai devreme în SUA pentru a stoca datele utilizatorilor americani, după ce, la presiunea fostului președinte Trump, se cochetase inclusiv cu ideea de a-i forța pe chinezi să-și vândă aplicația pentru a putea funcționa în continuare. S-a ajuns la un compromis în care, de la finalul anului trecut, „TikTok moves U.S. user data to Oracle servers”, reuters.com
În Europa, TikTok trebuie să respecte și Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) și să implementeze și noul pachet legislativ privind serviciile digitale, lucru pe care firma susține că l-a făcut deja. De asemenea, Project Clover este mai complex, fiindcă trebuie să acopere un grup divers de țări (inclusiv Marea Britanie și Elveția), nu una singură, ca în SUA.
Va reuși însă TikTok să liniștească îngrijorările politicienilor în timp util, „Analysis: There is now some public evidence that China viewed TikTok data”, cnn.com că datele ar fi fost accesate din China? Mai ales că pînă la finalul lui 2024, când vor fi finalizate centrele, sau cel mai probabil în prima parte a lui 2025, când probabil vor fi migrate toate datele, sunt niște rânduri de alegeri, inclusiv cele europene. Ceea ce poate fi atât în favoarea TikTok, dacă politicienii vor avea alte preocupări, mai presante, fie un dezavantaj, dacă aceștia vor decide să aleagă aplicația ca țintă electorală. Rămâne de văzut.