Denis Mamin/EyeEm via Getty Images

Tot mai multe companii taie legătura cu Rusia. Iată o listă

De Mihai Ghiduc 03.03.2022

După ce pe lista sancțiunilor a intrat și tehnologia occidentală, tot mai multe firme și-au anunțat intenția de a nu mai colabora cu țara agresoare.

Primele sancțiuni aplicate Rusiei după invazia din Ucraina au inclus și interzicerea, de către Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană, a exportului de tehnologie de top, printre care și cea produsă cu tehnică, software sau planuri din aceste țări. Rând pe rând, tot mai multe firme au anunțat că nu-și vor mai trimite produsele în această țară – unele ca urmare a sancțiunilor, altele din cauza presiunii opiniei publice. 

Sancțiunile îi lasă pe ruși fără carduri și iPhone

Cei mai mari procesatori de carduri, Visa și Mastercard, au blocat conturile băncilor și persoanelor aflate pe lista sancțiunilor occidentale.

Apple a limitat accesul și la Apple Pay pentru băncile de pe lista sancțiunilor, apoi a anunțat că își suspendă vânzarea produselor în Rusia. Nu e clar cât vor fi afectați rușii de faptul că nu vor avea acces la cel mai nou iPhone sau MacBook, mai ales că nu e ca și cum acestea vor înceta să funcționeze, iar Apple Store e funcțional. E drept, aplicațiile posturilor de propagandă rusă, Russia Today și Sputnik, au fost eliminate din magazinul companiei.

O măsură mai importantă luată de Apple este că a eliminat datele despre traficul sau incidentele de trafic din Ucraina de pe Apple Maps, după modelul celor de la Google (care au eliminat și etichetele cu diverse locuri). Astfel, rușii nu vor putea folosi aceste hărți pentru a se orienta sau a afla informații despre mișcările populației. 

Totuși, în afară de a limita accesul la Google Pay pentru băncile sancționate și a limita accesul televiziunilor de stat la reclame sau la monetizarea clipurilor de pe YouTube, Google nu a luat alte măsuri, serviciile firmei rămân disponibile pentru ruși.  

Fără reclame și software

Și Microsoft sau Facebook au eliminat posibilitatea ca aceste canale să-și facă reclamă. Aplicațiile canalelor de propagandă au dispărut și din Windows App Store.

În Uniunea Europeană, Russia Today sau Sputnik nu mai pot fi accesate deloc ca urmare a sancțiunilor luate de politicienii de la Bruxelles. Facebook, YouTube și chiar TikTok s-au supus deciziei.

Snap, care are sute de angajați în Ucraina, a lăsat aplicația disponibilă, dar a suspendat posibilitatea de a face reclame„Snap Ukraine”, newsroom.snap.com pentru companii și persoane din Rusia, Belarus și Ucraina. 

Reddit a carantinat subbrediturile r/Russia și /RussiaPolitics și a eliminat un moderator pentru distribuirea de știri false, în timp ce Twitter a adăugat avertismente la toți angajații unor organe media de stat rusești că sunt afiliați ai acestuia. 

Oracle și-a suspendat operațiunile în Rusia ca răspuns la un tweet al Ministrului ucrainean al Tehnologiei. Este a doua cea mai mare firmă de software din lume, esențială pentru funcționarea marilor corporații, cărora le oferă servicii diverse, de la gestionarea bazelor de date la software pentru managementul angajaților, clienților și lanțurilor de producție și/sau distribuție. Nu e clar încă ce înseamnă acest lucru pentru firmele din Rusia, cel mai probabil softurile vor funcționa, dar nu vor mai avea suport tehnic sau acces la update-uri.

Cipuri și 5G de la chinezi

La nivel de hardware, rușii nu rămân doar fără iPhone-uri, ci și fără echipament de telecomunicații de la Nokia„Nokia stops deliveries to Russia”, channelnewsasia.com și Ericsson.„Ericsson suspends deliveries to Russia, is evaluating business there”, datacenterdynamics.com E de așteptat ca Huawei să-și ofere serviciile, dar dacă asta a fost o problemă de securitate pentru americani, nu e clar de ce n-ar fi una și pentru ruși.

Și accesul la un computer de calitate va fi mai greoi, după ce și Dell s-a alăturat firmelor care părăsesc piața rusă.„Dell Halts Sales in Russia”,  wsj.com 

Producătorii american de chip-uri, precum AMD, Intel, Nvidia, deja anunțaseră că nu le mai livrează în Rusia după discursul lui Biden. Lor li s-au adăugat și companii din Taiwan,„Taiwan says chip companies complying with Russia export controls”, reuters.com inclusiv TMSC, cel mai mare producător asiatic. 

Renault produce modele de la Dacia în Rusia sub brandul propriu. Foto: Mikhail Japaridze/TASS via Getty Images

Decizii majore pe piața auto

Din zona producătorilor auto, dintre care unii au fabrici în Rusia, Ford a anunțat că și-a suspendat operațiunile„Ford Issues Statement on Suspension of Russian Joint Venture and Assistance for Ukrainian Refugees”, media.ford.com – compania produce dube și are acțiuni la dealerul local –, iar Volvo, Scania, Jaguar Land Rover, General Motors, Mercedes-Benz, Audi sau Mitsubishi au anunțat într-o formă sau alta că nu mai livrează mașini clienților sau distribuitorilor ruși. 

BMW nu doar că nu mai livrează, dar nu va mai asambla autoturisme în Kaliningrad,„BMW Halts Production in Russia and Stops Exports to the Country”, wsj.com iar Daimler a renunțat„Daimler Truck suspends business activities in Russia”, reuters.com a un contract pentru producerea unui camion în colaborare cu Kamaz. Toyota și-a suspendat producția la fabrica din Rusia în care produce modelele RAV4 și Camry și livrările altor modele în Rusia, motivând probleme cu lanțul de distribuție.„Toyota statement on Russian local manufacturing and vehicle imports”, global.toyota

Renault, în schimb, care produce modelele de la Dacia (Logan, Sander, Duster) în fabrici rusești, dar sub brandul propriu, n-a luat vreo decizie și are probleme cu valoarea acțiunilor,„Renault shares crushed by concerns about automaker’s Russia exposure”, europe.autonews.com însă este forțată oricum să suspende producția din cauză că nu are acces la piese.„Renault to temporarily shut some Russian operations due to components shortage”, reuters.com  

Până și Harley-Davidson nu va mai livra motociclete, ceea ce probabil îi va supăra pe unii dintre cei mai înveterați fani ai lui Putin.Președintele rus conduce un Harley la evenimentele clubului de motociclișitnaționaliști Night Wolves: wikipedia.org 

Nici nu prea ar mai avea cum să-și livreze produsele, pentru că marile firme de shipping, precum Maersk, MSC și CMA CGM au anunțat„Maersk, MSC and CMA CGM suspend Russian deliveries”, aljazeera.com că nu vor mai ajunge în porturile rusești – ceea ce înseamnă că nici firmele de acolo nu vor putea trimite bunuri la export. Și companiile de coletărie UPS, FedEx și DHL au suspendat livrările spre Ucraina și Rusia.„FedEx, UPS halt inbound shipments to Russia and Ukraine”, thehill.com

Apropo de mașini, Bolt și Uber părăsesc piața rusă,„Uber, Bolt to cut ties with Russian companies”, politico.eu dar niciuna dintre firme nu avea o prezență importantă, chiar dacă Uber avea un parteneriat cu Yandex. 

Mai importante sunt anunțurile făcute de Boeing și Airbus,„Airbus and Boeing to halt supply of aircraft parts to Russian airlines”, theguardian.com care nu vor mai trimite piese de schimb și nu vor mai asigura mentenanța. Aproape două treimi din flota civilă rusă e reprezentată de asemenea avioane (322 de avioane Boeing și 304 Airbus). Multe sunt închiriate de la firme irlandeze, care încearcă acum să le recupereze.„Irish aircraft leasing firms face ‘mission impossible’ recovering planes from Russia”, irishtimes.com Cum însă Rusia nu mai poate zbura în Europa și America de Nord, e destul de probabil că se va descurca cu avioanele de producție internă, precum Suhoi Superjet 100 sau Irkut MC-21-300.

Supereroii nu mai ajung la Moscova

Marii producători de filme, Disney, Sony, Universal, Paramount și Warner Bros nu-și vor mai lansa producțiile în Rusia.„Disney, Sony and Warner Bros pause film releases in Russia over Ukraine invasion”, theguardian.com EA Games a eliminat echipele rusești din FIFA 2022, ceea ce pare o decizie minoră, având în vedere că adevărata FIFA a eliminat naționala rusă din preliminariile Cupei Mondiale.

Netflix, care are deja probleme cu plățile de pe cardurile suspendate, refuză„Netflix Declines to Carry Russian State Channels”, hollywoodreporter.com să respecte o lege rusească care obligă serviciile de streaming să difuzeze televiziunile de stat de la 1 martie. Compania, care era într-un proces de extindere pe piața rusă,„Netflix pauses all projects, acquisitions in Russia – report”, reuters.com suspendă lucrul la producțiile locale, precum serialul Anna K, o reinterpretare a romanului lui Tolstoi, Anna Karenina, precum și achizițiile de filme și seriale rusești.  

Lista de mai sus este incompletă, numărul firmelor care taie legătura cu Rusia e mult mai mare. Nici măcar n-am intrat în zona energiei și a producției de petrol și gaze sau a celei de bunuri de larg consum și îmbrăcăminte. Apropo, deși a circulat gluma că Adidas va lăsa rușii fără „costumul” tradițional cu trei dungi, firma doar a renunțat la colaborarea cu echipa de fotbal. Multe dintre anunțuri vorbesc de suspendări sau de probleme cu aprovizionarea, ceea ce sugerează că lasă locul deschis unei reveniri – fie dacă Rusia renunță la război, fie, cinic, dacă opinia publică se plictisește de subiect. Însă cel puțin o parte dintre aceste decizii vor rămâne definitive în contextul în care Rusia pare din ce în ce mai dispusă să creeze o nouă Cortină de Fier între ea, teritoriile pe care le poate ocupa și lumea occidentală.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|MS TALKS

O platformă de accesorii tech pentru mobile? E unul din pariurile HMD, pe lângă Barbie Phone

De
Rebranduit de curând ca Human Mobile Devices, HMD se concentrează pe parteneriate și pe o platformă mobilă deschisă, dar nu renunță la Nokia.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Platformele online care nu îți fură datele personale

De
Dintr-o preocupare pentru securitatea cibernetică, unii utilizatori preferă să migreze către platforme online mai sigure. Există astfel de alternative pentru Facebook, Twitter, Gmail și chiar Youtube. 
TEHNOLOGIE|FYI

Slow Forward: Mai multă putere procesare pentru roboți umanoizi cu AI?

De
Plus: Nvidia promite mai multă putere de procesare, Apple se ceartă cu UE și se împrietenește cu Google, TikTok e aproape de a fi interzis în SUA.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

Adina Vălean: „Primele taxiuri aeriene ar putea zbura la Olimpiada de la Paris”

De
Comisara europeană pe transporturi explică cum ar putea arăta viitorul mijloacelor de transport din Europa, de la digitalizarea sistemului feroviar la avioane electrice.