onurdongel/Getty Images

Videowise: un român a creat o platformă video personalizată, care ajută retailerii să vândă mai ușor19 min read

De Adriana Moscu 02.05.2023

Fondată în 2021 de către designerul de produs Claudiu Cioba, Videowise oferă site-urilor de e-commerce posibilitatea de a folosi componente video care vorbesc pe limba cumpărătorilor tineri.  

Videowise este produsul unei idei din pandemie. În lockdown, în timp ce studia tendințele din shopping – și fără să uite că, într-o zi, consumatorii se vor întoarce la cumpărăturile IRL (in real life) –, Claudiu Cioba a ajuns la TikTok. A observat avântul pe care l-a luat rețeaua de socializare în prima parte a pandemiei și felul în care s-au implicat utilizatorii acesteia în probleme sociale. 

Deși pandemia a dus la o creștere a producției și a consumului de videoclipuri pe platforme precum TikTok și Instagram, multe site-uri de comerț electronic au rămas în urmă cu experiența video. Dacă intrai pe unul pentru a face cumpărături, găseai videouri simple, fără prea mari pretenții, limitate la abordări orizontale și tradiționale și nepersonalizate.

Cioba și-a propus să schimbe această experiență. „Mi-am dorit mereu să construiesc ceva în industria comerțului electronic, cu accent pe conversii”, spune el. „Știu sigur că s-a produs o potrivire produs-piață dacă pot influența pozitiv conversia.” Așa că a creat Videowise, care oferă site-urile de retail posibilitatea de a creea videouri complexe și atractive, în ton cu cele de pe marile platforme video de social media, din care clienții să poată achiziționa direct produsele.  

În prezent, peste 100 de agenții de design și dezvoltare de produs din întreaga lume construiesc experiențe video de ultimă generație pentru clienții lor de comerț electronic folosind componentele video extrem de personalizabile ale Videowise.

Pitch-ul: soluții video all-in-one pentru companiile de comerț electronic

Cioba a înțeles oportunitatea de a construi un produs pentru pentru retailerii online și pentru brandurile care practică tipul de business B2C (de la producător la consumator) care să fie mai bun ca al competitorilor. Videowise este construit în mod explicit pentru comerțul electronic și ajută magazinele online să gestioneze și să publice videoclipuri la scară, pentru un număr practic nelimitat de pagini de produse, pagini de colecție sau bloguri. De la lansare, tehnologia Videowise a evoluat într-o platformă video completă de comerț electronic, care alimentează întreaga infrastructură video.

„Un videoclip din care poți face cumpărături (shoppable video) este, în esență, un videoclip de marketing interactiv care permite utilizatorilor să cumpere produse în timp ce urmăresc conținutul video”, spune Cioba. „Această experiență interactivă imită, practic, cumpărăturile pe care un client le-ar face într-un magazin fizic, fără ca acesta să fie nevoit să iasă de pe platforma socială sau video.”

Ce este atractiv la acest tip de experiență de shopping este că printr-un videoclip din care poți face cumpărături, retailerul permite clientului să cumpere produsul fix în acel moment în care este cel mai interesat de el. 

https://mindcraftstories.ro/images/2023/05/Mindcraftstories_videowise-startup-profile-platforma-video-personalizata_Claudiu-Cioba_Arhiva-Personala.jpg

Claudiu Cioba/Arhiva personală

Fondatorul: pasionat de design-ul de produs prietenos atât cu utilizatorul, cât și cu retailerul

Licențiat în Inginerie Informatică în 2010, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Claudiu Cioba are o experiență de 14 ani în proiectare de produse digitale web și mobile de succes, pentru start-up-uri axate pe servicii de tip Software as a Service (SaaS),Aceste companii dezvoltă și livrează aplicații software oferite prin intermediul internetului, prin abonament sau plată pe utilizare, și sunt accesibile clienților prin intermediul browserelor web sau al altor dispozitive conectate la internet. Start-up-urile SaaS sunt adesea concentrate pe o nișă de piață sau pe un anumit set de funcționalități. dar și pentru branduri mari din diferite industrii, de la fintech, programarea personalului și comerțul electronic până la cel medical, social media și marketing digital.

A început ca designer de UI și, odată ce a avut o experiență solidă, s-a alăturat unui start-up ca designer de produs principal. A făcut parte din echipa care a fondat compania Friend.ly, firmă cumpărată ulterior de Facebook. „La Friend.ly am fost primii care au explorat designul unei fotografii de copertă pentru profilul unui utilizator”, spune Cioba. „Noul produs a avut un mare succes, iar compania a ajuns la peste 20 de milioane de utilizatori. În octombrie 2011 a fost cumpărat de Facebook.”

Claudiu a petrecut apoi un deceniu ca designer principal de produse și consultant pentru viitoarele startup-uri și mărci de top precum Uber, PayJunction și Certa. În cele din urmă, după ce a lucrat timp de peste un deceniu pentru alte companii, Claudiu Cioba s-a angajat în propria călătorie antreprenorială, concentrându-se pe comerțul electronic.

Cioba spune că îl pasionează să rezolve problemele prin metoda „design thinking” („gândirea creativă în design” sau „gândirea proiectării”), indiferent de industrie. „Îmi place să transform un software de arhitectură informațională complexă în produse simple și ușor de utilizat”, spune Cioba. Ca antreprenor, lucrează, de obicei, direct cu fondatorul companiei sau cu persoana care a creat produsul și conduc echipa lor de proiectare sau de dezvoltare front-end pentru a livra produsele noi.

Scopul ultim al ideii din spatele Videowise este de a folosi videoclipurile din care poți face cumpărături pentru a crește vânzările și comunitatea. Cu Videowise, se poate adăuga cu ușurință un videoclip din care poți face cumpărături pe orice pagină a site-ului clientului. Plartforma oferă, mai multe widget-uri video pe pagină, receptive și adaptive. Poți vedea cum se urcă un video de aici:help.videowise.com

Platforma oferă capabilități avansate de analiză video și permite brandurilor să urmărească indicatori cheie de performanță (KPI) legați de engagement și conversie, cum ar fi venitul din vânzările directe și influențate, venitul per sesiune, timpul de vizionare video, timpul de petrecut pe site și ratele de conversie. 

Detalii tehnice: o infrastructură bazată pe cloud și machine learning

Videowise utilizează inteligența artificială pentru a căuta automat videoclipuri pozitive pe YouTube, generate de utilizatori în cantități mari, care menționează produsele sau mărcile clienților. Aceste videoclipuri sunt transformate ulterior în produse disponibile pentru achiziționare și monetizare.

Infrastructura Videowise funcționează în cloud și utilizează o rețea CDN globalăCDN este acronimul de la Content Delivery Network (Rețea de Livrare a Conținutului). O rețea CDN constă într-un grup de servere amplasate în diferite locații geografice, care ajută la furnizarea de conținut (de exemplu, pagini web, imagini, videoclipuri) în mod eficient și rapid către utilizatorii finali. Atunci când un utilizator accesează o pagină web sau un alt tip de conținut, cererea lor este direcționată către cel mai apropiat server CDN, ceea ce reduce timpul de încărcare al conținutului și îmbunătățește performanța generală a site-ului web. Acest lucru este posibil prin intermediul tehnologiilor de caching, optimizarea rețelei și alte soluții pentru a asigura livrarea rapidă și fiabilă a conținutului web către utilizatori. pentru a asigura livrarea rapidă și fiabilă a conținutului video. Fluxul rapid al playerului video de comerț electronic permite o redare de calitate superioară și constantă. 

Platforma include, de asemenea, o serie de widget-uri de player video și oferă integrări cu platforme populare de comerț electronic. Capacitățile avansate de analiză video ale Videowise sunt alimentate de algoritmi de învățare automată (machine learning), care sunt folosiți pentru a identifica comportamentele de cumpărare prin intermediul videoclipurilor și tendințele.

Videowise permite, de asemenea, o distribuție video omnichannel integrată, adică posibilitatea de a oferi experiență video pe toate canalele de marketing, cum ar fi e-mail și SMS, articole de PR sau video landing pages.Pagini web speciale care prezintă conținut video (de obicei un videoclip) într-un mod focalizat și eficient pentru a converti vizitatorii în clienți. Aceste pagini sunt proiectate pentru a atrage atenția vizitatorilor, de obicei prin utilizarea de imagini atractive, titluri și descrieri care îi conving să urmărească videoclipul. Scopul lor este de a convinge vizitatorii să facă o acțiune specifică, cum ar fi să completeze un formular, să cumpere un produs sau să înceapă un trial gratuit.

Viteza înseamnă bani. Chiar și atunci când te speli pe mâini

Serviciile Videowise sunt create special pentru platforme de comerț electronic precum Shopify, SalesForce Commerce Cloud, Adobe Commerce etc. și sunt optimizate pentru cerințele și nevoile lor. Ca rezultat, Videowise se încarcă de până la cinci ori mai rapid decât platformele video tradiționale.

Ceea ce diferențiază Videowise de unii dintre concurenții săi, cum ar fi Vimeo sau Firework, sunt listele de redare video cu glisare și infrastructura, despre care Cioba spune că oferă automatizare și informații de analiză video avansată, protejând în același timp viteza paginii. 

Prima integrare de succes a companiei a fost cu Shopify. Videowise lucrează în prezent cu peste 600 de mărci face folosesc Shopify și Shopify Plus. A generat peste un milion de dolari în venituri suplimentare din achizițiile care au avut loc direct în playerul său video și a generat peste 25 de milioane de dolari în venituri, la rate de conversie de până la 328%, începând cu anul 2021, venite de la cumpărătorii de video care rămân cu până la patru minute mai mult pe pagină. 

Unul dintre clienții Videowise este Dr. Squatch, o companie care produce săpun hand-made, și care, după ce a adoptat soluțiile Videowise, a înregistrat o creștere cu 3,2% a veniturilor pe sesiune în primele 30 de zile.

Până în prezent, Videowise a lucrat cu diverși clienți din diverse industrii, inclusiv din modă, articole pentru animale de companie, produse pentru bebeluși, electronice de larg consum, printre care Dennis Gross, Eczema Honey, Ava Estell, RIFRUF, Busy Baby Mat, Apolla și Artsabers. 

Deocamdată, Videowise deservește în principal clienți internaționali din SUA, Canada și Marea Britanie. Claudiu Cioba locuiește însă în continuare în România și înțelege bine peisajul eCommerce local. Deși compania nu anunțat încă clienți români, fondatorul ei spune că există potențial de creștere pe piață.

Finanțare și scalare: creștere și dezvoltare în direcția omnichannel

Videowise își propune să-și dezvolte tehnologia de comerț video pentru experiențe de cumpărături video omnichannel și să-și ocupe locul de lider pe piață. Are în plan să crească numărul de angajați și să se extindă în afara Shopify.

De curând, Videowise a strâns trei milioane de dolari într-o rundă de finanțare condusă de Slack Fund, cu participarea Founder Collective, Underline Ventures, MuVentures, Ratio Ventures, alături de mai mulți investitori individuali. Investiția duce finanțarea totală a companiei la 4,1 milioane de dolari.

Cu această nouă rundă de finanțare, Videowise vrea să își dezvolte în continuare tehnologia de comerț video pentru experiențe de cumpărături video omnichannel și să își consolideze poziția de lider de piață, mai ales că, potrivit lui Cioba, nu prea se întrevăd concurenți reali în viitorul apropiat. 



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Grafenul, un material miraculos, ajunge în lumina reflectoarelor cu sprijin european

De
Grafenul a ieșit din laboratoare și a ajuns pe piață datorită contribuției deloc neglijabile a UE, potrivit prof. Patrik Johansson.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Xiaomi 14 Ultra marchează oficial sfârșitul camerelor de travel

De
Senzorul de 1 inch Sony LYT-900 cu diagramă variabilă și kitul opțional de fotografie te lasă să treci acest model la o categorie hibrid, telefon-cameră foto.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Neuralink: între promisiunile SF, lipsa de transparență și abuzurile din experimente

De
Interfața neuronală visată de Elon Musk este la început de drum, dar e deja încărcată de controverse.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Apple își însușește AI-ul generativ cu un truc de marketing

De
La WWDC24, Apple pare să fi găsit ce să facă cu Siri, în timp ce iOS-ul reușește în sfârșit să ia tot ce-i mai bun de la Android.