WakeZ, aplicația care vrea să-ți ofere un somn mai bun18 min read
Somnul este viață – și nu, asta nu este o exagerare. Dormim în medie opt ore pe zi, ceea ce înseamnă că petrecem în somn cam o treime din viață. Somnul este vital pentru ca toate procesele fiziologice ale organismului nostru să funcționeze optim.
Calitatea somnului influențează sănătatea cognitivă, memoria și capacitatea de concentrare, sănătatea metabolică și cardiovasculară, chiar și dieta și capacitatea de a depune efort. Asta înseamnă că un somn bun ne poate aduce sănătate psihică, capacitate de concentrare și o stare emoțională optimă, dar și alegeri alimentare mai sănătoase, rezistență crescută la efort și sănătate cardiometabolică.
Pe de altă parte, privarea de somn sau slaba calitate a somnului cresc riscul de depresie și anxietate, de obezitate, diabet și boli cardiovasculare. Este o ecuație simplă în care un somn bun înseamnă o sănătate mai bună. Din păcate, inclusiv în cultura noastră, somnul este disprețuit drept un „hoț” al orelor de muncă ori echivalat cu lenea.
Sub sloganul #hackyoursleep, cinci tineri din Cluj-Napoca au creat WakeZ, o aplicație pentru ceasuri inteligente despre care afirmă că te poate ajuta să dormi mai bine și să te trezești mai odihnit.
Zaki Milhem, Sergiu Maior și Darius Mișca sunt cei trei membri fondatori, foști colegi de facultate și în prezent medici rezidenți. Din echipă mai fac parte Raul Crișan – specialist în marketing digital, și Bogdan Blaga – inginer, care ajută la dezvoltarea soluției din punct de vedere tehnic.
Cu fața la cearșaf
Cu siguranță ți s-a întâmplat să te trezești „șifonat” când sună alarma. Camera se învârte cu tine, nu știi exact pe ce lume ești, capul îți bubuie și simți că nu merită să-ți începi ziua așa. De ce a fost nevoie apoi ca să-ți revii? Ai avut nevoie de o oră, poate două, de o cafea, sau mai multe? Poate de un mic dejun nesănătos, încărcat de carbohidrați? Sau poate că ai avut acea senzație (și atitudine) de „trezit cu fața la cearșaf” toată ziua?
Zaki Milhem – medic, CEO și co-fondator al proiectului WakeZ – spune că asta se întâmplă atunci când te trezești brusc dintr-un somn profund. Somnul nu este liniar, explică Zaki, ci este ciclic. În timpul somnului, alternăm între perioade de somn superficial și profund. În somnul profund activitatea corpului este foarte scăzută, redusă până aproape de zero, în schimb activitatea creierului este foarte intensă. Aceasta este perioada în care visăm. Somnul profund culminează cu o perioadă de somn REM (rapid eye movement), după care somnul se superficializează din nou și ciclul se reia. Putem avea mai multe astfel de cicluri pe noapte.
Sleep hacking
Inventatorii aplicației WakeZ spun că secretul unei dimineți bune este să te trezești dintr-un somn superficial, nu profund. „Vrei să te trezești dintr-un somn superficial, pentru că atunci creierul este cel mai pregătit să-și înceapă activitatea. Este ca și cum ai face stretching înainte să mergi la sală.”
WakeZ este un software pentru ceasuri inteligente deja existente pe piață, cu care tinerii clujeni vor să facă trecerea de la „sleep tracking” – o funcție deja încorporată în multe dispozitive purtabile – la „sleep hacking” – influențarea calității somnului. Pentru a face acest lucru posibil, aplicația WakeZ folosește specificațiile deja încorporate în majoritatea smartwatchurilor: o funcție de monitorizare a mișcării, un monitor cardiac și un modul de vibrații.
„Cel mai clar beneficiu pe care vrem să-l oferim utilizatorilor este de a se trezi de dimineață simțindu-se odihniți.” Pentru a face asta, aplicația monitorizează somnul utilizatorului, dar merge un pas mai departe, folosind vibrații subliminale pentru a controla profunzimea somnului și a induce trecerea către un somn superficial exact înainte de momentul trezirii. Asta permite utilizatorului să se trezească ușor și „natural”.
Mașina de poliție și alarma
„Noi folosim termenul de vibrație subliminală pentru o vibrație suficient de slabă încât să nu te trezească din somn. Un stimul subliminal, fie prin intensitate, fie prin durata sa, îți influențează somnul fără a depăși acel prag dincolo de care te-ai trezi complet. Dacă acel stimul ar crește fie ca durată, fie ca intensitate, te-ar trezi. Noi folosim același principiu, dar cu vibrații ușoare resimțite prin brățara unui ceas/brățară inteligentă. Vibrațiile pe care le inducem nu te trezesc complet, te mută doar într-o alta fază a ciclului de somn”.
Să zicem că, în timp ce dormi, o mașină de poliție trece rapid pe sub geamul tău. Zgomotul alarmei nu e suficient de intens încât să te trezească, doar îți face somnul mai superficial. Acesta este un stimul subliminal, explică Zaki.
Pentru a fi „subliminale” vibrațiile trebuie să fie calibrate individual pentru a fi sub pragul senzorial – acel prag la care le simțim conștient. Fiecare persoană are un prag de sensibilitate tactilă diferit – acesta poate să varieze în funcție de mai mulți factori, unul dintre ei fiind greutatea. De aceea, la momentul inițierii aplicației, va fi nevoie de o calibrare personalizată a intensității vibrațiilor, astfel încât ele să nu te trezească complet, ci doar să-ți superficializeze somnul.
Protocolul Lullaby
Principalul obiectiv al aplicației WakeZ este să-ți superficializeze somnul exact înainte de trezire. Însă creatorii știu că acest lucru nu este suficient pentru un somn bun. De aceea, conceptul lor de „sleep hacking” mai include și alte componente pentru a te ajuta să dormi mai bine.
Protocolul Lullaby se folosește tot de vibrații, dar pentru a te învăța să-ți controlezi respirația pentru a adormi mai ușor. „Este ca un cântec de leagăn, doar că se întâmpla prin vibrații la încheietura ta.”
Toată lumea știe că anumite exerciții de respirație te pot ajuta să adormi mai ușor. De ce se întâmplă asta? Nu, nu ține de zen ori mindfulnes – este mai ușor de atât. Argumentul științific este că, prin controlul respirației și rărirea acestora, putem induce o ușoară hipercapnie la nivelul creierului – îi dăm mai puțin oxigen, semnalându-i în acest fel să intre într-o fază de repaus. Același lucru se întâmplă în mod natural înainte să adormim: respirația se superficializează, iar creierul dă semnalul de repaus organismului.
Exact asta vor să ofere si creatorii WakeZ – un tutorial de respirație simplificat. Utilizatorul va trebui doar să inspire, să țină aerul în piept și să expire în ritmul vibrațiilor – oferite de această dată la un nivel perceptibil, peste pragul senzorial.
„Cu această funcție, noi încercăm să ne poziționam pe piață în zona de supliment digital. Vrem să fim un fel de melatonină digitală. Asta înseamnă că ceea ce noi putem să facem este să ajutăm oamenii sănătoși să doarmă mai bine. Dacă o persoană este bolnavă, are o patologie care determină insomnie, această aplicație nu va funcționa. Acestor persoane le recomandăm să meargă la un doctor”, explică Zaki.
Medicina bazată pe dovezi
„În medicină, cel mai important lucru este să cultivi încrederea. Dacă tu afirmi că oferi un beneficiu, trebuie să dovedești asta”, crede Zaki. De aceea, vrea să valideze soluția WakeZ printr-un studiu în trei faze. În prima fază a studiului au fost colectate 600 de „hărți ale somnului”.
În a doua fază a studiului – care se desfășoară în acest moment – voluntari vin în laboratorul de somnologie al Clinicii de Pneumoftiziologie a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Acest laborator de somn este folosit în principal pentru diagnosticarea apneei în somn. Aici, funcționalitatea aplicației și vibrațiile subliminale sunt testate într-un mediu controlat. Voluntarii sănătoși sunt conectați la trei senzori: un encefalograf (care monitorizează activitatea electrică a creierului), un electrocardiograf (care monitorizează activitatea cardiacă) și un electrooculograf (care monitorizează mișcarea ochilor). În acest fel, tinerii pot studia efectele vibrațiilor induse de aplicație asupra activității cardiace, cerebrale și oculare.
Ultima fază a studiului, a treia, va presupune lansarea unei variante beta a aplicației. Ea va fi oferită gratuit utilizatorilor, cu condiția ca aceștia să ofere feedback, pe baza căruia aplicația va fi modificată până la forma finală. Potrivit lui Zaki, va fi cel mai mare studiu clinic intervențional bazat pe tehnologie wearable din Europa Centrală și de Est. Pentru a-și atinge acest obiectiv, varianta beta a aplicației va trebui să fie folosită de 2500-3000 de utilizatori timp de minim o lună. „La final vom putea trage ultimele concluzii, să ne publicăm rezultatele și să lansăm produsul final”, explică Zaki.
Viitorul: pastila digitală
Optimismul și ambiția lui Zaki mă fac să cred că „melatonina digitală” este aproape de lansarea oficială pe piață – respectiv în magazinul online de aplicații. Și, deși așteaptă cu nerăbdare acest moment, tinerii antreprenori clujeni au planuri și mai ambițioase pentru viitor. Ei studiază diferite modalități prin care pot să upgradeze WakeZ de la un supliment digital la un medicament digital.
În urmă cu mai puțin de un an, în iunie 2018, primul terapeutic digital a primit aprobare din partea autorităților din SUA. Este vorba despre Natural Cycles, o aplicație mobilă care a primit aprobarea FDA ca pastilă contraceptivă. Asta deschide calea către o lume în care medicamentele pot fi (și) digitale.
În acest moment, tinerii clujeni studiază modul în care WakeZ s-ar putea transforma într-un tratament digital al depresiei. Mai este însă mult de muncă până atunci. Studiile care preced validarea clinică și aprobarea unui medicament sunt mult mai riguroase decât cele necesare pentru a aproba un supliment alimentar.
Deocamdată, noi ne declarăm entuziasmați de perspectiva unui supliment digital „made în Romania” pentru un somn mai odihnitor și dimineți mai bune. Și nu suntem singurii entuziasmați. Inițial, WakeZ a câștigat competiția „Idei de Invenții” a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj. Ulterior, a câștigat premiul pentru „Best product” în cadrul competiției de proiecte digitale Innovation Labs, în 2018. Au participat și la competiția „200 seconds of fame” din cadrul ICEE.fest.
Iar la toamnă, tinerii vor merge să prezinte aplicația și peste hotare. Au trimis un rezumat și au fost invitați să prezinte proiectul WakeZ la prestigioasa conferință de inovații medicale Stanford Medicine X.