Windows 11 este deocamdată doar un update vizual22 min read
O variantă timpurie a noului sistem de operare Microsoft a devenit accesibilă înainte de vreme și arată ca un Windows 10 în haine mai colorate.
La șase ani după ce anunțau cu surle și trâmbițe că Windows 10 va fi ultima versiune complet nouă de Windows lansată vreodată, susținută de un model în care va primi update-uri la nesfârșit, Microsoft s-a razgândit. A anunțat că acel „nesfârșit” înseamnă de fapt 2025, când va fi oprit suportul pentru Windows 10 și a dat de înțeles că 11 vine, într-adevăr, după 10.
Dar, fără măcar să fie anunțat încă oficial Windows 11, o variantă în curs de dezvoltare a noului OS a ajuns cumva pe internet, aparent scurs pe forumuri chinezești. Iar gigantul tech practic a confirmat că e o variantă reală, făcând „Microsoft targets Windows 11 leak with DMCA takedown”, tomsguide.com
Mult prea târziu, pentru că versiunea deja a apucat să se răspândească prin toate colțurile internetului. Am găsit-o și eu și am instalat-o, pentru siguranță, într-un setup de tip Un program de tip virtual machine folosește o parte din resursele sistemului pentru a emula funcționalitatea unui al doilea PC fizic, permițând instalarea și rularea unui sistem de operare fără a afecta sau a pune în pericol stabilitatea OS-ului deja instalat. Este utilă și pentru rularea programelor suspecte.
Înainte de a vedea ce poate și ce aduce nou Windows 11, trebuie menționat faptul că nu se știe exact cât de veche este versiunea care a ajuns online – se știe doar că numărul de build este 21996.1, ceea ce nu spune prea mult. Primele versiuni beta sau live ar putea fi destul de diferite. Cert este că iterația actuală este suficient de funcțională și include destule schimbări grafice, însă nu prea multe în afara lor.
Start de la centru
După un proces de instalare care a durat aproximativ 45 de minute, prima observație de după boot sunt o serie de schimbări vizuale majore – dar care nu sunt neapărat șocante pentru cine a fost la curent cu zvonurile despre Windows din ultimii ani, pentru că noul design este foarte similar cu cel plănuit pentru versiunea abandonată O variantă a OS-ului optimizată pentru device-uri cu dual screen. Și în acest caz, o versiune în dezvoltare s-a scurs pe internet la începutul anului, theverge.com
Este destul de clar că cele mai multe eforturi s-au axat pe o revizuire serioasă a prezentării vizuale. Există pictograme noi pentru fișiere și Recycle Bin, iar cele pentru fișierele Quick Access (precum Desktop, Downloads, Documents etc.) sunt acum codate pe culori în File Explorer. O parte dintre meniurile noi folosesc colțuri curbate, deși unele dintre cele vechi au rămas la același design pătrățos.
Cea mai vizibilă modificare este cea a taskbar-ului. Shortcut-urile de pe bară sunt acum centrate, asemănător interfeței MacOS. Designul evidențiază noul buton de start, al cărui pictogramă – probabil logo-ul noului OS – este acum un geam complet simetric.
Meniul de start este schimbat radical: s-a renunțat la design-ul supraaglomerat, cu tile-uri care puneau laolaltă știri, app-uri recomandate și alte informații alături de lista programelor instalate. În schimb, s-a trecut la un design mai simplu și curat, care aranjează pictogramele aplicațiilor similar unui telefon mobil. Sub aplicații, o secțiune de „recomandări” îți arată programele și fișierele folosite recent, iar un buton de „all apps” te duce la lista verticală clasică, ordonată alfabetic, a tuturor programelor și aplicațiilor instalate.
Lista de pictograme arătată din oficiu este deja ocupată cu o serie de aplicații populare, precum Netflix, Spotify sau Facebook Messenger. Este confuz, însă, faptul că ele nu sunt pre-instalate, ci sunt doar sugestii. Acestea pot fi descărcate în urma unui click. Sistemul de operare nu menționează asta clar, așa că e destul de ușor să te trezești că ai descărcat și instalat din greșeală o aplicație de care nu ai nevoie.
Schimbările meniului de start vor fi mereu controversate, după cum Microsoft În prima variantă a acelui OS, atât butonul cât și meniul de start au fost înlocuite cu o interfață full-screen, mai asemănătoare celor folosite pe smartphone-uri. Decizia a fost criticată aproape unanim de utilizatori și critici, determinând Microsoft să reimplementeze meniul clasic în versiunea 8.1, zdnet.com dar în cazul acesta pare o mișcare mult mai bine gândită. Chiar și pentru un utilizator de Windows obișnuit de aproape două decenii să aibă butonul de start în stânga ecranului, layout-ul centrat a necesitat doar câteva minute de adaptare. Iar interfața simplă a meniului profită din plin de acest spațiu, dând impresia că ar putea scădea nevoia de folosire a barei de căutare pentru a porni aplicațiile dorite.
Totuși, cei cărora nu le surâde schimbarea pot opta în continuare să pună shortcut-urile de pe taskbar și butonul Start în stânga barei, și există deja modalități de a restabili meniul de start folosit în „How to Switch Back to the Old Windows 10 Start Menu in Windows 11”, beeboom.com
Gadgeturi cu alt nume
O apariție nouă este un buton de widgets pe taskbar, foarte similar în varianta leak-uită cu funcționalitatea „news and interests” apărută subit în cel mai recent update de Windows 10. E vorba de acea pictogramă nouă din dreapta taskbar-ului care îți arată condițiile meteo în timp real, iar, cu un click, deschide un meniu cu informații precum știri, cursul valutar, condiții de trafic și alte detalii ce pot fi personalizate.
Este, practic, o reimaginare a conceptului de gadgets de pe vremea lui Windows Vista și 7, abandonate după ce acest tip de informații au fost incluse în live tile-urile introduse în meniul de start, începând cu Windows 8. Spre deosebire de gadgeturile de atunci, însă, diversele casete informative din widgets nu pot fi fixate pe desktop, cel puțin în versiunea actuală.
Mutarea acestor funcționalități într-o categorie separată față de meniul start este binevenită, însă utilitatea lor este afectată per total de faptul că, dacă vrei să consulți mai în detaliu informațiile sau știrile oferite, casetele te redirecționează la servicii Microsoft ineficiente, precum Bing sau MSN.
Războiul setărilor continuă
Ce surprinde cel mai mult la versiunea-test de Windows 11 este faptul că Microsoft n-a implementat încă schimbări de funcționalitate pe care le forțau incremental cu fiecare dintre update-urile mai recent de Windows 10. De exemplu, vechiul programul de captare a ecranului Snipping Tool încă este prezent. Și are același avertisment pe care îl prezintă în Windows 10, anume că va fi înlocuit complet, într-un update viitor, cu noul app Snip & Sketch.
Mai important, Control Panel-ul este prezent în continuare cu aceleași funcționalități pe care le are în actualele versiuni de Windows 10. Asta în ciuda faptului că Microsoft a tot dat de înțeles că intenționează să-l înlocuiască cu mai recenta aplicație Settings, pentru „Microsoft is beginning to replace Control Panel with Windows 10’s Settings app”, techspot.com Rămâne de văzut dacă e o decizie deliberată sau un aspect care urmează să fie modificat în versiunile beta/live, dar păstrarea meniului ar fi o decizie cât-de-cât bizară.
Nu pentru că ar fi necesară înlocuirea Control Panel-ului – personal, îl găsesc mult mai intuitiv, ușor de citit și ordonat decât Settings, chiar dacă ai nevoie de mai multe click-uri pentru a ajunge la modificările dorite. Ci pentru că una din problemele prezenței simultane a celor două meniuri este faptul că ai două interfețe care acoperă, în multe cazuri, aceleași setări, dar care au fiecare parte și de unele opțiuni exclusive. Ceea ce face troubleshooting-ul și schimbarea setărilor mult mai confuze decât ar trebui să fie chiar și pentru utilizatori avansați.
Problema era oarecum de înțeles atunci când Microsoft folosea modelul unor update-uri constante pentru același OS; era necesar să ofere utilizatorilor posibilitatea să se familiarizeze încet-încet cu noile funcționalități, înainte de a le retrage pe cele vechi (cum s-a întâmplat cu tranziția de la Internet Explorer la Edge). Dar, într-o versiune complet nouă de Windows, te-ai aștepta ca interfața și experiența de utilizare să fie construite din start cu ideea de a fi cât mai coerente și intuitiv de folosit.
Altfel, aplicația Settings este, practic, neschimbată. Am observat câteva opțiuni noi ascunse pe ici, colo – precum posibilitatea de a restricționa accesul la folder-ul Downloads al altor utilizatori de pe același PC –, dar fără vreo schimbare sau funcționalitate majoră nouă.
Privacy-ul încă poate fi îmbunătățit
Windows 11 aduce unele schimbări tardive în ceea ce privește informarea utilizatorului despre modul în care culege și folosește datele. Cel puțin pe parcursul instalării, unde, la fel ca în trecut, îți poți modifica setările de privacy. Doar că, spre deosebire de un singur meniu în care fiecare setare primește o descriere vagă de cam o propoziție, de data aceasta fiecare opțiune primește un ecran explicativ care îți spune ce date vrea și pentru ce.
Ceea ce ar fi un plus, dacă n-ar exista o situație absurdă. Chiar și în cazul în care dezactivezi tot și lași să se înțeleagă că nu vrei să ai de-a face cu nicio opțiune adițională de culegere a datelor, unele setări care nu sunt menționate la instalare tot rămân activate din oficiu. De exemplu, una care lasă site-urile să acceseze limbile instalate de sistem, pentru a oferi „conținut mai relevant local”, sau alta prin care Windows-ul monitorizează aplicațiile lansate, pentru a îmbunătăți sugestiile din meniul de start.
Altfel, ascuns în ecranul de Widgets (mai exact, în setările lui), găsești un link și către Poate fi accesat aici account.microsoft.com care îți arată în detaliu exact ce și cum s-a colectat de la tine, îți oferă posibilitatea să ștergi istoricul datelor/căutărilor sau să descarci o arhivă completă a acestora. E o funcționalitate de care ar trebui să știe cât mai mulți utilizatori și probabil ar trebui scoasă și mai mult în față, având în vedere menținerea acesteia exclusiv în contul web de Microsoft, lucru destul de contraintuitiv.
Poți, de asemenea, să folosești în continuare un cont local, offline, iar de data asta programul de instalare are bunul simț de a-ți oferi opțiunea din start, chiar și dacă vede că ai conexiune la internet, spre deosebire de versiunile mai recente de Windows 10. Altfel, Microsoft va continua să te bâzâie cu funcționalități online, precum serviciul de cloud-storage One Drive, acum scos în evidență chiar și în ecranul principal de Settings.
În development, dar stabil
Nu sunt prea multe despre performanță, având în vedere că setup-ul de virtual machine nu mi-a permis să pun Windows 11 în situații de stres extrem. Au apărut, însă, deja benchmark-uri care arată că versiunea leaked de Windows 11 este „Windows 11 Boosts Hybrid x86 CPU Performance Over Windows 10”, extremetech.com
Într-o situație de utilizare complet casual, nu am dat de buguri majore sau de vreun crash, nici măcar după câteva ore în care am lăsat virtual machine-ul în standby. Experiența a fost destul de responsivă, în condițiile în care i-am oferit 8GB RAM și jumătate din core-urile unui I7 4770s.
Mai precis, monitorul de resurse integrat în task manager a arătat că sistemul de operare folosește pe cont propriu între 2 și 2,5 GB RAM. La capitolul spațiu ocupat pe HDD, folderul Windows ocupă 12,2 GB, iar întreaga instalare de pe partiția C: însumează aproximativ 20 GB.
Ce lipsește?
În lipsa unor funcționalități noi majore, această versiune de Windows 11 este clar mai degrabă un update vizual pentru Windows 10 decât altceva, chiar dacă noua experiență vizuală este relativ plăcută.
Cu zvonuri care sugerează că noul OS ar trebui „Windows 11 release date: When can we expect the next version of Windows?”, windowscentral.com rămâne de văzut ce și cât ar mai putea implementa developerii de la Microsoft pentru a-l face să se simtă ca un nou sistem de operare. Cea mai probabilă este o schimbare la față a Microsoft Store-ului, care pare că va fi un punct principal al prezentării de pe 24 iunie – un eveniment care va fi destinat în primul rând developerilor, și abia apoi publicului.