AI-urile ușoare și fără abonament se înmulțesc5 min read

De Mihai Ghiduc 25.04.2024

În timp ce „Big AI” îți cere 20 de dolari pe lună, apar modele alternative pe care le-ai putea folosi gratuit. Dacă știi programare. Sau dacă-ți cumperi ochelari.

Mai multe modele „ușoare” de AI au fost anunțate recent, ceea ce indică un interes ridicat pentru soluții care pot rula direct pe device-ul pe care sunt instalate. În condițiile în care modelele puternice, precum ChatGPT, Claude Pro sau Gemini – sau Big AI, cum cred că ar trebui numite –, par să se fi înțeles pentru un abonament lunar de 20 de dolari, mulți utilizatori își vor îndrepta atenția spre variantele gratuite sau mai ieftine. 

Și device-urile mobile cu AI integrat, precum telefoanele sau ochelarii smart, vor fi la mare căutare, cel puțin până nu vor introduce un abonament,// Samsung intenționează să introducă unul la finalul lui 2025. // în ciuda review-urilor dezastruase pe care le-a primit Human AI Pin.// „Humane AI Pin review roundup: an undercooked flop that’s way ahead of its time”, techradar.com //

Cel mai surprinzător anunț vine de la Apple. Compania a postat pe 24 aprilie pe site-ul Hugging Face// „apple/OpenELM”, huggingface.co // opt variante preantrenate ale unui model de limbaj care pot fi rulate direct pe un device, reunite sub numele OpenELM (Open-source Efficient Language Models). Modelele sunt open source, deci oricine poate accesa și utiliza codul, dar vin cu dezavantajul evident că trebuie să te pricepi la programare ca să le folosești.

Și Microsoft a publicat zilele acestea o lucrare despre un model care poate fi rulat pe un telefon, numit Phi-3 Mini,// „Phi-3 Technical Report: A Highly Capable Language Model Locally on Your Phone”, arxiv.org // un upgrade al lui Phi-2 și primul dintr-o serie de trei astfel de modele AI ușoare pe care le va anunța în această perioadă (Phi-3 Small și Phi-3 Medium). Microsoft se laudă că au reușit să facă un model cu performanțe apropiate de unele de zece ori mai mari (l-au antrenat pe 3,8 miliarde pe parametri), cu ajutorul unui set de date mult mai bun. Și acesta e disponibil pe Hugging Face.// „microsoft/Phi-3-mini-128k-instruct”, huggingface.co //

Între timp, Meta, care pare extrem de dedicată punerii la dispoziția publicului a unor AI-uri fără abonament, după ce a introdus Meta AI în Facebook, Instagram sau WhatsApp – doar în anumite țări, care nu includ România –, aduce o variantă multimodală a modelului și pe ochelarii creați în colaborare cu RayBan.// „New Ray-Ban | Meta Smart Glasses Styles and Meta AI Updates”, fb.com // Practic, ochelarii vor folosi pentru input camere și microfoane, și vor genera răspuns în format audio. Vestea bună e că Meta nu va cere un abonament, însă funcționalitatea e disponibilă doar în SUA și Canada, în variantă beta.Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

SĂNĂTATE|FYI

A fost descoperită regiunea din creier care provoacă paranoia

De
Cercetătorii de la Yale au legat anumite regiuni ale creierului de paranoia, printr-un nou studiu. Rezultatele ar putea conduce către tratamente mai sigure. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Cutremurele majore ar putea fi detectate cu până la 19 zile în avans, prin date de satelit

De
Un studiu de caz bazat pe date de satelit din regiunea cutremurului de 7,8 care a avut loc în Turcia și Siria în 2023 ar putea deschide calea pentru avertizări foarte timpurii ale seismelor majore.
MEDIU|FYI

Războiul Rusiei în Ucraina accelerează criza climatică

De
Numai în primii doi ani, costul climatic al războiului provocat de ruși în Ucraina depășește emisiile anuale cumulate generate de 175 de țări, se arată într-un nou raport.
ȘTIINȚĂ|FYI

Tehnologia CRISPR/Cas9, folosită, în premieră, pentru a face fotosinteza mai eficientă la plante

De
Momentul marchează un nou avans în îmbunătățirea genetică a culturilor agricole, de data aceasta fără introducerea de ADN străin.