Boston Dynamics a lansat un model electric al robotului umanoid Atlas, care va fi testat prima dată în fabricile auto Hyundai3 min read

De Paul Petrache 18.04.2024, ultima actualizare: 25.04.2024

Boston Dynamics, liderul mondial în dezvoltarea de roboți mobili, și-a luat la revedere de la unul dintre modelele principale, dar nu pentru mult timp.

Pe 16 aprilie 2024, Boston Dynamics a anunțat retragerea versiunii hidraulice a modelului Atlas, robotul umanoid lansat în 2013. Știrea mai importantă a venit însă o zi mai târziu, odată cu dezvăluirea noii generații electrice de roboți Atlas.// An Electric New Era for Atlas: bostondynamics.com // Aceștia ar fi mai puternici, agili, mobili – în caz că demonstrațiile de parkour// Atlas | Partners in parkour: youtube.com // nu te-au convins – și pregătiți să intre pe piața comercială.

Nu trebuie să te bazezi doar pe promisiunile din comunicatul de presă, pentru că video-ul de prezentare// All new Atlas: youtube.com // e, într-adevăr, destul de impresionant, chiar și dacă ești la curent cu ultimele inovații din robotică. Stai liniștit, nu te judecă nimeni dacă aspectul umanoid al robotului îți lasă niște fiori reci.

După cum au declarat cei de la Boston Dynamics, „Atlas ar putea semăna cu o formă umană, dar l-am programat să se miște în cel mai eficient mod posibil pentru a efectua o sarcină, în loc să fie limitat de gama de mișcare umană. Atlas va fi capabil să se miște în moduri care depășesc capacitățile umane.” Inovațiile nu se opresc aici: roboții sunt dotați cu un nou sistem AI și funcții avansate de machine learning.

Spre deosebire de roboții industriali, care au niște coordonate prestabilite, Atlas ar putea îndeplini și sarcini umane, ceea ce ar putea duce la înlocuirea oamenilor în anumite domenii, cum ar fi cel auto. Nu întâmplător, Hyundai a preluat în 2021// Hyundai Motor Group Completes Acquisition of Boston Dynamics from Softbank: bostondynamics.com // 80% din acțiunile Boston Dynamics. Compania coreeană va începe în viitorul apropiat testarea extinsă a roboților în fabricile lor de mașini.

SOCIETATE|FYI

Nobel 2024. Supraviețuitorii de la Hiroshima și Nagasaki care militează pentru denuclearizare

De
Cu premiul pentru pace din 2024, Comitetul Nobel atrage atenția asupra consecințelor dramatice ale folosirii armelor nucleare în război
ȘTIINȚĂ|FYI

Nobel 2024. Structura proteinelor, primul premiu în care AI-ul e folosit în cercetare

De
Nobelul pentru Chimie din 2024 este primul acordat unor descoperiri realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, una care a revoluționat lumea cercetării biochimice.
MEDIU|FYI

Defrișările accelerează în 2023, alimentate de cererea globală de resurse

De
Defrișările au crescut alarmant în 2023, în ciuda promisiunilor a 140 de țări de a opri distrugerea pădurilor până în 2030. Cererea de carne de vită, soia, ulei de palmier și nichel subminează aceste eforturi, arată un raport global recent. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Nobel 2024. Conceptele din fizică care au pus bazele AI-ului generativ

De
Nobelul pentru fizică a fost acordat anul acesta pentru cercetări care au influențat dezvoltarea învățării automate