Boston Dynamics a lansat un model electric al robotului umanoid Atlas, care va fi testat prima dată în fabricile auto Hyundai3 min read

De Paul Petrache 18.04.2024, ultima actualizare: 25.04.2024

Boston Dynamics, liderul mondial în dezvoltarea de roboți mobili, și-a luat la revedere de la unul dintre modelele principale, dar nu pentru mult timp.

Pe 16 aprilie 2024, Boston Dynamics a anunțat retragerea versiunii hidraulice a modelului Atlas, robotul umanoid lansat în 2013. Știrea mai importantă a venit însă o zi mai târziu, odată cu dezvăluirea noii generații electrice de roboți Atlas.// An Electric New Era for Atlas: bostondynamics.com // Aceștia ar fi mai puternici, agili, mobili – în caz că demonstrațiile de parkour// Atlas | Partners in parkour: youtube.com // nu te-au convins – și pregătiți să intre pe piața comercială.

Nu trebuie să te bazezi doar pe promisiunile din comunicatul de presă, pentru că video-ul de prezentare// All new Atlas: youtube.com // e, într-adevăr, destul de impresionant, chiar și dacă ești la curent cu ultimele inovații din robotică. Stai liniștit, nu te judecă nimeni dacă aspectul umanoid al robotului îți lasă niște fiori reci.

După cum au declarat cei de la Boston Dynamics, „Atlas ar putea semăna cu o formă umană, dar l-am programat să se miște în cel mai eficient mod posibil pentru a efectua o sarcină, în loc să fie limitat de gama de mișcare umană. Atlas va fi capabil să se miște în moduri care depășesc capacitățile umane.” Inovațiile nu se opresc aici: roboții sunt dotați cu un nou sistem AI și funcții avansate de machine learning.

Spre deosebire de roboții industriali, care au niște coordonate prestabilite, Atlas ar putea îndeplini și sarcini umane, ceea ce ar putea duce la înlocuirea oamenilor în anumite domenii, cum ar fi cel auto. Nu întâmplător, Hyundai a preluat în 2021// Hyundai Motor Group Completes Acquisition of Boston Dynamics from Softbank: bostondynamics.com // 80% din acțiunile Boston Dynamics. Compania coreeană va începe în viitorul apropiat testarea extinsă a roboților în fabricile lor de mașini.

MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia. 
MEDIU|FYI

În timp ce Parisul închide străzile pentru mașini, Bucureștiul rămâne printre cele mai poluate capitale din UE

De
În ultimii 20 de ani, Parisul a trecut printr-un proces amplu de transformare urbană. Administrația locală a eliminat aproximativ 50.000 de locuri de parcare, a restricționat traficul auto și a investit în extinderea pistelor pentru biciclete și a spațiilor verzi. 
MEDIU|FYI

Peste 10.000 de urși în România. Recensământul urșilor deschide ușa intervenției directe

De
După trei ani și peste 24.000 de probe ADN, recensământul oficial al urșilor a fost finalizat. Studiul e deja controversat – de la numărul estimat de urși până la metodologia folosită și comisia de validare. Cu toate acestea, ministrul Mediului anunță o schimbare de direcție: urmează măsuri rapide, fără etape graduale.