Boston Dynamics a lansat un model electric al robotului umanoid Atlas, care va fi testat prima dată în fabricile auto Hyundai3 min read

De Paul Petrache 18.04.2024, ultima actualizare: 25.04.2024

Boston Dynamics, liderul mondial în dezvoltarea de roboți mobili, și-a luat la revedere de la unul dintre modelele principale, dar nu pentru mult timp.

Pe 16 aprilie 2024, Boston Dynamics a anunțat retragerea versiunii hidraulice a modelului Atlas, robotul umanoid lansat în 2013. Știrea mai importantă a venit însă o zi mai târziu, odată cu dezvăluirea noii generații electrice de roboți Atlas.// An Electric New Era for Atlas: bostondynamics.com // Aceștia ar fi mai puternici, agili, mobili – în caz că demonstrațiile de parkour// Atlas | Partners in parkour: youtube.com // nu te-au convins – și pregătiți să intre pe piața comercială.

Nu trebuie să te bazezi doar pe promisiunile din comunicatul de presă, pentru că video-ul de prezentare// All new Atlas: youtube.com // e, într-adevăr, destul de impresionant, chiar și dacă ești la curent cu ultimele inovații din robotică. Stai liniștit, nu te judecă nimeni dacă aspectul umanoid al robotului îți lasă niște fiori reci.

După cum au declarat cei de la Boston Dynamics, „Atlas ar putea semăna cu o formă umană, dar l-am programat să se miște în cel mai eficient mod posibil pentru a efectua o sarcină, în loc să fie limitat de gama de mișcare umană. Atlas va fi capabil să se miște în moduri care depășesc capacitățile umane.” Inovațiile nu se opresc aici: roboții sunt dotați cu un nou sistem AI și funcții avansate de machine learning.

Spre deosebire de roboții industriali, care au niște coordonate prestabilite, Atlas ar putea îndeplini și sarcini umane, ceea ce ar putea duce la înlocuirea oamenilor în anumite domenii, cum ar fi cel auto. Nu întâmplător, Hyundai a preluat în 2021// Hyundai Motor Group Completes Acquisition of Boston Dynamics from Softbank: bostondynamics.com // 80% din acțiunile Boston Dynamics. Compania coreeană va începe în viitorul apropiat testarea extinsă a roboților în fabricile lor de mașini.

SĂNĂTATE|FYI

A fost descoperită regiunea din creier care provoacă paranoia

De
Cercetătorii de la Yale au legat anumite regiuni ale creierului de paranoia, printr-un nou studiu. Rezultatele ar putea conduce către tratamente mai sigure. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Cutremurele majore ar putea fi detectate cu până la 19 zile în avans, prin date de satelit

De
Un studiu de caz bazat pe date de satelit din regiunea cutremurului de 7,8 care a avut loc în Turcia și Siria în 2023 ar putea deschide calea pentru avertizări foarte timpurii ale seismelor majore.
MEDIU|FYI

Războiul Rusiei în Ucraina accelerează criza climatică

De
Numai în primii doi ani, costul climatic al războiului provocat de ruși în Ucraina depășește emisiile anuale cumulate generate de 175 de țări, se arată într-un nou raport.
ȘTIINȚĂ|FYI

Tehnologia CRISPR/Cas9, folosită, în premieră, pentru a face fotosinteza mai eficientă la plante

De
Momentul marchează un nou avans în îmbunătățirea genetică a culturilor agricole, de data aceasta fără introducerea de ADN străin.