ChatGPT e o fereastră asupra viitorului și ce-am văzut îmi dă sentimente amestecate

De Mihai Ghiduc 06.12.2022

Modelul de limbaj făcut public de OpenAI arată că munca, educația, jurnalismul sau programarea vor trebuie să se adapteze existenței acestuia. La fel și Google.

După câțiva ani în care s-a jucat cu modelele generate de inteligență artificială pentru procesarea de limbaj natural din seria GPT, OpenAI a făcut public la finalul lunii noiembrie ChatGPT,Disponibil pe chat.openai.com un model de limbaj care funcționează conversațional. 

Antrenat în principal în engleză, dar capabil să genereze răspunsuri în numeroase limbi, inclusiv română, ChatGPT a umplut rapid paginile rețelelor de socializare cu capturi de ecran în care lumea se arăta impresionată (sau nu), amuzată sau chiar speriată de capacitățile sale. Pe 5 decembrie, Sam Altman, CEO-ul OpenAI, anunțaSam Altman on Twitter: “ChatGPT launched on wednesday. today it crossed 1 million users!”, twitter.com că numărul utilizatorilor chat-ului depășise deja un milion, dar și că distracția gratuită e cel mai probabil temporară, deoarece „costurile cu procesarea te umplu de lacrimi”.Sam Altman on Twitter: “@ahmedsalims we will have to monetize it somehow at some point; the compute costs are eye-watering”, twitter.com 

Până să ajungă după un paywall sau integrat într-un produs Microsoft – compania care a oferit serviciile de procesare și care a luat licența exclusivă a GPT-3,„Microsoft teams up with OpenAI to exclusively license GPT-3 language model”,  microsoft.com un model de limbaj similar ce-l precede pe acesta –, m-am jucat suficient cu el pentru a realiza cât de mult se va schimba internetul în anii care urmează.

Varianta actuală are limitări vizibile, explicate încă din pagina de start și observabile în multele teste făcute de oameni care se pricep la diverse domenii, dar arată destul de clar că multe domenii se vor schimba radical. 

Iată câteva observații, după câteva zile de „conversații” cu ChatGPT.

O concurență reală la motoarele de căutare

Aș spune că cel mai afectat de existența acestui model de limbaj este Google. ChatGPT este primul semn că asistenții vocali ar putea deveni cu adevărat utili și universali și că ar putea livra informație bazându-se pe o simplă întrebare. Faptul că funcționează printr-un prompt scris, nu unul vocal, e un impediment temporar. 

ChatGPT nu are acces la internet și informații mai noi de 2021, deci nu e capabil să facă, de exemplu, o sinteză a știrilor de azi la micul dejun. Totuși, poate fi convins ușor să-ți spună că evenimentele importante ale anului 2020 au fost pandemia, impeachmentul lui Trump și alegerile prezidențiale din SUA, ceea ce arată că această capacitate de sinteză există.

Din start, asta ridică niște probleme, cum ar fi că un ChatGPT universal ar limita traficul site-urilor de știri și ar putea crea probleme de monetizare pentru acestea și, evident, o limitare a capacității de a produce noi știri care să alimenteze AI-urile. Folosesc pluralul, pentru că e puțin probabil ca cel de la OpenAI să rămână singurul, după cum s-a văzut și la generarea de imagini. 

CITEȘTE ȘI: Audio și video generat de AI, avertismente de inundații și internetul în 1.000 de limbi

Cel mai probabil, avocații agențiilor mari de presă, precum Reuters sau Associated Press, pregătesc deja contractele de licență, dar site-urile mai mici vor fi lovite mult mai grav. Iar discuțiile despre drepturile de autor ale lucrărilor generate de AI vor fi interminabile – că nu există vreun dubiu că vor fi folosite comercial.Shutterstock a anunțat recent un parteneriat cu OpenAI pentru generarea de imagini, shutterstock.com 

Faptul că OpenAI e un start-up e un avantaj, programatorii de acolo au putut să acceseze la liber o bază de date imensă de cunoștințe, însă e clar că un ChatGPT pe răspunsurile căruia chiar te poți baza (despre asta, mai jos) va distruge ideea de link și va păstra utilizatorul într-un singur ecosistem. 

Google are prima concurență serioasă și, evident, e una disruptivă. La fel cum motorul de căutare a făcut rapid inutile portalurile, ChatGPT ar putea lăsa gigantul tech fără principala sursă de venituri. Efectele pe care le va avea acest lucru asupra site-urilor care se bazează pe traficul venit din căutări sunt destul de clare – când se va întâmpla asta, e mai puțin evident.

Învățământul se va schimba radical

ChatGPT mai are de lucrat la precizie. Dacă pentru răspunsuri la întrebări cum ar fi definițiile unor concepte științifice, deja modelul de limbaj e impresionant, acesta are probleme cât se poate de mari când se lovește de trucuri matematice de genul „Dacă o minge și o bâtă de baseball costă împreună 1,10 dolari și bâta e cu un dolar mai scumpă, cât costă mingea?”. Dacă ai răspuns 0,10 dolari, felicitări, ai făcut aceeași greșeală ca ChatGPT.

Totuși, este deja clar că existența modelelor de limbaj performante vor da bătăi de cap profesorilor și Emiliei Șercan. Temele pentru acasă ar putea fi generate în câteva minute și, cu un pic de editare, folosirea modelelor de limbaj în lucrările de licență ar putea să facă imposibilă verificarea acestora pentru plagiat. Da, ChatGPT e incapabil, în momentul de față, să utilizeze regulile academice ale citării, dar, din nou, este o limitare temporară. 

Amuzant este că, atunci când l-am pus să analizeze prima strofă din poezia Sara pe deal de Mihai Eminescu (traumă de la bac), ChatGPT a inventat o strofă (eminesciană ca stil) și a spus că e despre o fată, Sara, care e pe deal – fix ce-ar face un elev prins că nu s-a pregătit pentru lecție.

Unde există o limită pe care încă nu văd capabile modelele de limbaj să o treacă într-un viitor previzibil este în generarea de idei (cu adevărat) noi pe baza unora deja existente. Creativitatea acestora e destul de limitată, chiar dacă uneori surprinzătoare.Precum în acest caz, în care a creat sinopsisul unui episod Seinfeld realizat de Michael Haneke: facebook.com Ceea ce înseamnă că ar putea fi mai degrabă un partener de brainstorming, decât să înlocuiască omul în domeniile creative. 

CITEȘTE ȘI: Sunt DALL-E sau GPT-3 o amenințare pentru munca creativă?

Prevăd un viitor în care partea de sinteză din teme și lucrări de licență își va pierde din importanță (și poate va fi acceptat că e una generată automat), iar notarea și aprecierea se va concentra pe partea de noutate și de originalitate – cum ar trebui să se întâmple și acum. Oricum, calitatea ar trebui să înlocuiască cantitatea, ChatGPT și urmașii lor vor accelera această nevoie.

Unii au mers mai departe și, pronind de la capacitatea de sinteză a ChatGPT, au spus că jobul de profesor este în pericol. Aș spune că mai e mult până acolo, skill-urile necesare pentru a fi profesor includ mai multe lucruri decât să știi să oferi informații, plus că presupunerea că elevii sau studenții vor ști să pună întrebările necesare unei inteligențe artificiale este mai degrabă wishful thinking

Rolul școlii este de a oferi o bază de informații pentru a ști ce întrebări să pui și unde, deci aș spune că mai degrabă AI-urile vor schimba modul de predare, vor deveni instrumente esențiale în învățare, dar nu vor înlocui pedagogii.

Un partener pentru productivitate?

Felul în care modelele de limbaj vor afecta munca e și mai radical. StackOverflow a blocat postarea„Temporary policy: ChatGPT is banned”, stackoverflow.com de cod generat de ChatGTP din cauza preciziei scăzute, mai ales că modelul de limbaj generează cod care „de obicei arată ca și cum ar putea fi bun, iar răspunsurile sunt foarte ușor de produs”. 

Asta nu înseamnă că ChatGPT n-ar putea fi folosit pentru generarea de cod, care apoi să fie utilizat într-un produs de către un programator capabil să-l adapteze pentru a fi funcțional. Mai ales dacă este vorba de chestii banale, stăpânite bine, pe care respectivul nu vrea să stea să le scrie rând cu rând. Mă îndoiesc însă că va înlocui „programatorii juniori”, cum cred unii, chiar și pentru că fără juniori vei rămâne la un moment dat fără seniorii care să verifice ce face de capul său un AI.

Modelele de limbaj ar putea deveni mai degrabă parteneri de lucru, instrumente esențiale pentru a crește productivitatea și a limita nevoia de a face task-uri mundane. Răspunsurile la (unele) e-mail-uri ar putea fi automatizate, ce să mai spun de serviciile pentru clienți ale numeroaselor firme care folosesc acum call center-uri (multe, deja automatizate).

În contextul în care numeroase companii au proceduri pe care angajații le consideră inutile (și poate că sunt), o avalanșă de texte generate cu modele de limbaj ar putea invada prezentările, rapoartele și memourile interne.

Site-uri de comerț sau ale unor companii care au nevoie de un landing page ar putea fi generate mai rapid, manuale de utilizare s-ar scrie mai repede, multe alte lucruri tehnice s-ar rezolva mai rapid cu un model de limbaj antrenat cum trebuie – și, evident, cu o aproape obligatorie verificare umană.

Creatorii l-ar putea folosi pentru brainstorming

Și în lumea creativă se vor schimba lucrurile. Ca redactor, mă uit cu invidie (și poate și un pic de îngrijorare) cum ChatGPT generează în câteva secunde paragrafe de text care mi-ar lua zeci de minute, dacă nu ore să le scriu. Ca editor care a citit mii de texte, îmi dau seama că mi-ar fi extrem de greu să depistez dacă un paragraf (sau chiar un text întreg) a fost scris de o persoană sau de ChatGPT. Da, cel generat sună (acum) destul de sec, dar dacă informațiile sunt corecte, problemele pe care le-aș putea avea sunt de stil. 

Și e deja evident că poți face ChatGPT să sune mai natural (și mai uman) cu o întrebare sau afirmație creativă decât cu un input scurt. Scriitor de prompturi pentru modelele de AI e deja o meserie în zona de generare de imagine și va fi una și pentru text.

Am făcut ieri un exercițiu în care am generat începutul unui roman, cu descrieri de personaje și locuri. A ieșit ceva destul de plin de clișee și mi-a fost evident că, lăsat de capul său, AI-ul ar avea probleme mari de continuitate, dar e un semn că folosindu-se creativ de ChatGPT un ghostwriter ar scrie mai repede romane de Sandra Brown. 

ChatGPT poate fi folosit și pentru a scăpa de blocajul scriitoricesc, fie și pentru că ar putea oferi diverse fire narative pe care scriitorul să le urmărească (cu riscul de a deveni clișeic, desigur). 

Și poate că într-un viitor nu foarte îndepărtat, un model de limbaj antrenat pe volumele unui singur autor ar putea să-l ajute pe acesta să-și termine mai repede un roman – cine de la editură s-ar prinde? George R.R. Martin, mă gândesc la tine.

Black chat, bad chat?

Nu pot să nu închei fără să mă gândesc la ce s-ar întâmpla atunci când un model de limbaj ar ajunge să fie folosit (sau antrenat) de personaje răuvoitoare. Phishing-ul, de exemplu, ar putea devenit din ce în ce mai sofisticat cu ajutorul unui model de limbaj – că tot vorbeam de folosirea „creativă” a unui ChatGPT al viitorului. 

De la generarea de fake news-uri credibile la spam în cantități masive, care nu doar că ar putea invada rețelele sociale, dar poate ar convinge un AI care face (cum spuneam la început) sinteza știrilor zilei să-ți furnizeze informații incorecte, sunt nenumărate scenarii negative. Cu actori statali care au acces la putere de procesare și fonduri aproape nelimitate, utilizarea modelelor de limbaj în războiul hibrid e inevitabilă.

2022 va rămâne drept anul în care AI-ul a devenit pentru prima dată accesibil maselor, prin generarea de imagini și de text, iar OpenAI e principalul „vinovat” pentru asta. Surprinzător pentru cei care prezic că AI-ul va face totul, cum va fi folosit acesta și ce efecte va avea în viitor depinde exclusiv de creativitatea umană. Cu peste un milion de utilizatori care folosesc deja ChatGPT, sunt convins că destui au idei mult mai bune (și neașteptate) decât cele pe care le-am descris mai sus.


Niciun paragraf al acestui text nu a fost generat de sau cu ajutorul ChatGPT (un gimmick pe care l-am tot văzut în presă), dar oricum ar fi fost imposibil să-ți dai seama dacă am folosit sau nu un model de limbaj. Totuși, l-am întrebat ce părere are despre text și mi-a spus că ar putea afecta și alte domenii care depind de comunicare, precum asistența medicală sau asistența socială. Că tot vorbeam de brainstorming.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

AI&ROBOȚI|FYI

AI-urile ușoare și fără abonament se înmulțesc

De
În timp ce „Big AI” îți cere 20 de dolari pe lună, apar modele alternative pe care le-ai putea folosi gratuit. Dacă știi programare. Sau dacă-ți cumperi ochelari.
AI&ROBOȚI|FYI

Boston Dynamics a lansat un model electric al robotului umanoid Atlas, care va fi testat prima dată în fabricile auto Hyundai

De
Boston Dynamics, liderul mondial în dezvoltarea de roboți mobili, și-a luat la revedere de la unul dintre modelele principale, dar nu pentru mult timp.
TEHNOLOGIE|HOT TAKE

TikTok’s enshittification. Despre cum mor platformele digitale.

De
La un an de la prima publicare, „enshittification” este un termen tot mai actual. Iată articolul de la care a pornit totul.
AI&ROBOȚI|FYI

Slow Forward: Videoclipurile AI generate de Sora au pus în umbră Gemini 1.5 

De
Două noi modele AI s-au lansat în aceeași zi, dar cel de la OpenAI s-a dovedit mut mai bun la marketing.