Pentru a combate schimbările climatice, Europa insistă ca gospodăriile să renunțe la centralele termice15 min read
Pompele de căldură din clădiri intră în centrul atenției, pe măsură ce UE își reduce emisiile și stimulează utilizarea energiei curate.
Recent, la poalele munților din vestul Italiei, între orașele Torino și Cuneo, o campanie de alimentare a locuințelor cu energie curată a însemnat un pas înainte făcut de Europa ca parte a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.
În municipalitatea Verzuolo, un „HeAt PumPs in existing multi-family buildings for achieving union’s ENergy and envIromeNtal Goals”,, cordis.europa.eu a utilizat o finanțare UE pentru a instala pompe de căldură într-o clădire cu zece apartamente, înainte de iarna trecută. Pompele încălzesc apartamentele valorificând energia solară generată de panourile montate pe acoperiș.
Promovarea pompelor de căldură
„Majoritatea energiei utilizate pentru încălzire a fost produsă de panourile fotovoltaice și avem reacții favorabile din partea utilizatorilor”, a spus Lorenzo Civalleri, inginer la compania italiană de energie termică Tecnozenith, care a ajutat la instalarea sistemului.
Clădirile contribuie semnificativ la încălzirea globală, din cauza consumului lor de energie pentru încălzire și răcire. În Europa, sunt răspunzătoare pentru 40% din cererea de energie și 36% din emisiile de CO2, principalul gaz cu efect de seră.
„Heat pumps”, energy.ec.europa.eu circa jumătate din întreaga energie consumată în UE este pentru încălzire și răcire, iar peste 70% încă provine din combustibili fosili, în principal gaze naturale. În sectorul rezidențial, circa 8 % din consumul de energie este pentru încălzirea spațiilor și a apei.
Prin urmare, clădirile fac, într-o măsură considerabilă, obiectul noii legislații europene pe care se întemeiază eforturile UE de promovare a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, și de atingere a neutralității climatice până în 2050.
Aici intră în acțiune cercetarea și dezvoltarea europene.
„Decarbonizarea clădirilor existente va juca un rol esențial în îndeplinirea obiectivelor de protecție a climei pe care le avem în Europa”, a spus Irantzu Urkola, coordonatoarea proiectului HAPPENING.
O prioritate europeană este accelerarea instalării de pompe de căldură, care sunt o alternativă la centralele termice.
La sfârșitul anului 2021, erau instalate aproape 17 milioane de pompe de căldură în întreaga Europă. Acestea nu doar că sunt mai eficiente decât centralele termice, ci și permit o mai mare utilizare a energiei din surse regenerabile, inclusiv a energiei solare.
Încă 10 milioane
Încă de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, UE a pus în prima linie planurile de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile și de îmbunătățire a eficienței energetice, pentru a accelera tranziția de la combustibilii fosili rusești.
Ca parte a acestei strategii „RePower EU Plan”, eur-lex.europa.eu Europa își propune să dubleze rata de punere în folosință a pompelor de căldură în clădiri și să instaleze încă 10 milioane până în 2027.
Aceasta ar ajuta UE să își îndeplinească unul dintre noile sale obiective principale pentru combaterea schimbărilor climatice: dublarea, în mare măsură, a ponderii energiei din surse regenerabile în consumul total de energie, până la cel puțin 42,5% în 2030.
HAPPENING, care a debutat în octombrie 2020 și se va derula până în septembrie 2024, s-a concentrat pe instalarea de pompe de căldură în gospodării și conlucrarea cu locatarii lor pentru a evidenția beneficiile, inclusiv confortul și fiabilitatea.
Civalleri, de la compania Tecnozenith, consideră că demonstrația de la Verzuolo pentru cele zece apartamente cu două camere a fost un succes.
„Sezonul de încălzire s-a încheiat și nu au existat plângeri – aceasta este o veste bună pentru noi”, a spus el. „Am verificat sistemul periodic și am remediat unele mici probleme, dar suntem destul de mulțumiți de funcționarea lui în primul sezon.”
Următoarele opriri: Austria și Spania
HAPPENING se pregătește acum să implementeze proiecte demonstrative cu pompe de căldură în orașul Liezen, din centrul Austriei, și în municipalitatea Pasaia, din nordul Spaniei.
Pompele de căldură folosesc energie electrică pentru a încălzi un spațiu sau a produce apă caldă. Echipamentele extrag căldură din aerul înconjurător, din sol sau din apă și o „pompează” în interior.
CITEȘTE ȘI: Pompele de căldură. Cum funcționează și cât de eficiente sunt
Atunci când panourile solare fac parte din sistem, energia electrică consumată de pompele de căldură este regenerabilă, întrucât provine de la soare. Prin transferarea căldurii, pompele evită nevoia de a o genera, așa cum fac tehnologiile convenționale precum centralele termice, ceea ce face ca sistemul să fie mai eficient.
În Verzuolo, sistemul încălzește întâi apa la 20-30 °C și o stochează într-un rezervor central înainte de a o distribui în clădire. În combinație cu energia solară produsă pe acoperiș, apa poate fi încălzită atunci când afară este însorit, fiind stocată apoi în rezervorul central până când este nevoie de ea, maximizând astfel utilizarea energiei din surse regenerabile în sistem.
„Distribuirea apei la această temperatură scăzută, spre deosebire de apa mai caldă, înseamnă o reducere considerabilă a pierderilor de căldură”, spune Urkola, care lucrează la centrul de cercetare și dezvoltare tehnologică Tecnalia din Spania.
Fiecare apartament are propriul sistem individual de pompe de căldură, ceea ce îi permite gospodăriei să controleze temperatura.
Echipa HAPPENING va utiliza datele obținute în Verzuolo, Liezen și Pasaia pentru a contribui la elaborarea unor ghiduri pentru instalatori și consumatori. În general, participanții la proiect afirmă că este nevoie de adoptarea la o scară mai largă a pompelor de căldură, printr-o mai mare sensibilizare a publicului.
„Autoritățile locale vor trebui să promoveze aceste tipuri de soluții pentru renovările energetice optime ale clădirilor, utilizând o tehnologie consolidată, ușor de instalat și de pus în funcțiune”, a spus Civalleri.
Sensibilizare și instruire
Creșterea sensibilizării cu privire la tehnologia pompelor de căldură a fost un obiectiv al proiectului „Trigeneration systems based on heat pumps with natural refrigerants and multiple renewable sources”, cordis.europa.eu finanțat de UE, care s-a încheiat în februarie 2023 după patru ani.
Ca parte a inițiativei, echipa a abordat barierele în calea utilizării mai răspândite a pompelor de căldură.
Atelierele la care au participat ingineri, instalatori, arhitecți și alți responsabili de instalarea sistemelor de încălzire au evidențiat nevoia unei mai bune educări cu privire la pompele de căldură și potențialul lor și a unei instruiri îmbunătățite în legătură cu montarea acestora.
În unele cazuri, participanții la ateliere au menționat costurile inițiale mai mari ca reprezentând un obstacol.
TRI-HP a căutat să dezvolte un sistem de pompe de căldură care să ofere cele mai bune tehnologii disponibile la costuri mai mici, potrivit lui Daniel Carbonell, coordonatorul proiectului.
TRI-HP, care a reunit institute de cercetare și parteneri din industrie din șapte țări europene, a lucrat la două tipuri de sisteme.
Unul este un sistem cu sursă dublă, care utilizează căldura dintr-un foraj și din aer. Utilizarea alternativă a celor două surse în momente diferite înseamnă că forajul nu trebuie să fie foarte adânc, menținând scăzute costurile de investiție.
„De obicei, sursa este aerul sau solul, dar această tehnologie le utilizează pe ambele”, a spus Carbonell, șef de echipă pentru sisteme termice și modelare la Institutul SPF pentru Tehnologie Solară din Elveția. „Înseamnă o reducere semnificativă a costurilor.”
Al doilea sistem utilizează căldura Soarelui, prin așa-numitele colectoare termice solare, transferând-o în apă pentru a fi utilizată ca sursă pentru pompă.
În pofida progreselor tehnologice cum sunt cele realizate în cadrul HAPPENING și TRI-HP, instalarea mai rapidă a pompelor de căldură în întreaga Europă va depinde de creșterea conștientizării de către public a economiilor potențiale și de instruirea suplimentară a inginerilor în domeniul încălzirii.
Mulți instalatori sunt obișnuiți să monteze centrale termice pe gaz și combustibil lichid, care aduc ușor profituri. Aceștia vor trebui convinși că merită să învețe noi tehnici.
„Este nevoie de mai multă instruire”, a spus Carbonell. „Înlăturarea barierelor metale este și ea importantă.”
Cercetările menționate în acest articol au fost finanțate de UE. Acest articol a fost publicat inițial în Horizon, revista de cercetare și inovare a UE.