Doar 57 de companii sunt responsabile pentru 80% din emisiile globale de CO₂6 min read
Un raport recent arată că 57 de companii producătoare de petrol, gaze, cărbune și ciment sunt direct implicate în 80% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, de la semnarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice din 2016 încoace. China și Rusia poluează cel mai mult.
În ciuda angajamentelor asumate la Paris în 2016 pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în ultimii șapte ani, 57 de companii de petrol, gaze, cărbune și ciment și-au intensificat producția față de perioada anterioară semnării acordului. Nucleul acestor megapoluatori este alcătuit din corporații controlate de stat și multinaționale cu acționariat privat. Datele // Poți citi studiul integral aici: carbonmajors.org // care evidențiază 122 dintre cei mai importanți poluatori istorici din lume, arată că 65% dintre entitățile de stat și 55% dintre companiile din sectorul privat au înregistrat creșteri ale producției.
În interval analizat, cel mai mare contribuitor la emisii dintre companiile cu acționariat privat a fost ExxonMobil din Statele Unite, responsabilă pentru 3,6 gigatone de dioxid de carbon într-un interval de șapte ani, ceea ce înseamnă 1,4% din totalul global. Aproape de acesta se află Shell, BP, Chevron și TotalEnergies, fiecare asociată cu cel puțin 1% din emisiile globale.
Trendul cel mai semnificativ, totuși, a fost creșterea rapidă a emisiilor producătorilor deținuți de stat, în special în sectorul asiatic al cărbunelui.
Baza de date oferă și o comparație între tendințele de emisii pe termen lung, începând cu anul 1854, și evoluțiile mai recente, de după // Îl poți consulta aici: consilium.europa.eu // din 2016.
Registrul istoric cuprinde 122 de entități legate de 72% din toate emisiile de CO2 produse de combustibilii fosili și ciment de la începutul revoluției industriale, ceea ce înseamnă 1.421 de gigatone.
Analiza pe termen lung mai arată că producția de cărbune a statului chinez reprezintă 14% din totalul global istoric al emisiilor, care reprezintă cea mai mare pondere din întreaga baza de date. Această proporție este de peste două ori mai mare decât cea a fostei Uniuni Sovietice, care se află pe locul al doilea, și de peste trei ori mai mare decât cea a companiei Saudi Aramco (Arabia Saudită), care se află pe locul al treilea.
Urmează marile companii americane – Chevron (3%) și ExxonMobil (2,8%), compania rusă Gazprom și Compania Națională de Petrol din Iran. După acestea se află două firme europene deținute de investitori: BP și Shell (fiecare cu mai mult de 2%) și apoi Coal India.
Ascensiunea Asiei în secolul al XXI-lea devine evidentă atunci când înregistrările istorice sunt comparate cu datele din perioada 2016-2022. În acest interval recent, cota de cărbune a Chinei crește la peste un sfert din toate emisiile de CO₂, în timp ce Saudi Aramco ajunge la aproape 5%. Primele zece poziții în era modernă sunt ocupate în principal de entități statale chineze și ruse, completate de companii din India și Iran. Abia pe locul 11 apare un produs al capitalismului occidental, reprezentat de ExxonMobil, cu 1,4% din total, cifră ce constituie jumătate din media sa istorică.
Imaginea poate să se schimbe din nou în viitor. Statele Unite sunt de departe cel mai mare producător de petrol și gaze al lumii, chiar dacă operațiunile sunt fragmentate între mai multe companii diferite în loc să fie reunite sub umbrela unui singur gigant de stat. Președintele Biden a acordat licențe pentru mai multe proiecte noi de explorare. Statele din Golf planifică, de asemenea, să-și mărească producția.