Larry Lee/Getty Images

Doar 57 de companii sunt responsabile pentru 80% din emisiile globale de CO₂6 min read

De Adriana Moscu 09.04.2024

Un raport recent arată că 57 de companii producătoare de petrol, gaze, cărbune și ciment sunt direct implicate în 80% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, de la semnarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice din 2016 încoace. China și Rusia poluează cel mai mult. 

În ciuda angajamentelor asumate la Paris în 2016 pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în ultimii șapte ani, 57 de companii de petrol, gaze, cărbune și ciment și-au intensificat producția față de perioada anterioară semnării acordului. Nucleul acestor megapoluatori este alcătuit din corporații controlate de stat și multinaționale cu acționariat privat. Datele Carbon Majors,// Poți citi studiul integral aici: carbonmajors.org // care evidențiază 122 dintre cei mai importanți poluatori istorici din lume, arată că 65% dintre entitățile de stat și 55% dintre companiile din sectorul privat au înregistrat creșteri ale producției.

În interval analizat, cel mai mare contribuitor la emisii dintre companiile cu acționariat privat a fost ExxonMobil din Statele Unite, responsabilă pentru 3,6 gigatone de dioxid de carbon într-un interval de șapte ani, ceea ce înseamnă 1,4% din totalul global. Aproape de acesta se află Shell, BP, Chevron și TotalEnergies, fiecare asociată cu cel puțin 1% din emisiile globale.

Trendul cel mai semnificativ, totuși, a fost creșterea rapidă a emisiilor  producătorilor deținuți de stat, în special în sectorul asiatic al cărbunelui.

Baza de date oferă și o comparație între tendințele de emisii pe termen lung, începând cu anul 1854, și evoluțiile mai recente, de după acordul de la Paris// Îl poți consulta aici: consilium.europa.eu // din 2016. 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/04/Mindcraftstories_Principalele-emisii-de-carbon-și-emisiile-globale-de-CO₂-1854–2022.jpg

Registrul istoric cuprinde 122 de entități legate de 72% din toate emisiile de CO2 produse de combustibilii fosili și ciment de la începutul revoluției industriale, ceea ce înseamnă 1.421 de gigatone.

Analiza pe termen lung mai arată că producția de cărbune a statului chinez reprezintă 14% din totalul global istoric al emisiilor, care reprezintă cea mai mare pondere din întreaga baza de date. Această proporție este de peste două ori mai mare decât cea a fostei Uniuni Sovietice, care se află pe locul al doilea, și de peste trei ori mai mare decât cea a companiei Saudi Aramco (Arabia Saudită), care se află pe locul al treilea.

Urmează marile companii americane – Chevron (3%) și ExxonMobil (2,8%), compania rusă Gazprom și Compania Națională de Petrol din Iran. După acestea se află două firme europene deținute de investitori: BP și Shell (fiecare cu mai mult de 2%) și apoi Coal India.

Ascensiunea Asiei în secolul al XXI-lea devine evidentă atunci când înregistrările istorice sunt comparate cu datele din perioada 2016-2022. În acest interval recent, cota de cărbune a Chinei crește la peste un sfert din toate emisiile de CO₂, în timp ce Saudi Aramco ajunge la aproape 5%. Primele zece poziții în era modernă sunt ocupate în principal de entități statale chineze și ruse, completate de companii din India și Iran. Abia pe locul 11 apare un produs al capitalismului occidental, reprezentat de ExxonMobil, cu 1,4% din total, cifră ce constituie jumătate din media sa istorică.

Imaginea poate să se schimbe din nou în viitor. Statele Unite sunt de departe cel mai mare producător de petrol și gaze al lumii, chiar dacă operațiunile sunt fragmentate între mai multe companii diferite în loc să fie reunite sub umbrela unui singur gigant de stat. Președintele Biden a acordat licențe pentru mai multe proiecte noi de explorare. Statele din Golf planifică, de asemenea, să-și mărească producția.Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SPAȚIU|FYI

Primele date științifice de la Telescopul spațial Euclid: planete în spațiul interstelar și galaxii formate la începutul Universului

De
Cea mai importantă misiune spațială lansată în 2023 a strâns deja un calup semnificativ de informații noi despre spațiul cosmic, din vecinătatea Sistemului Solar până la cele mai distante galaxii observate vreodată.
MEDIU|FYI

UE schimbă regulile: scutirile de taxe pentru coletele mici de la Temu și Shein ar putea fi eliminate

De
Uniunea Europeană vrea să modifice taxele de import, eliminând scutirea pentru coletele de valoare mică. Schimbarea vizează retailerii online Temu și Shein, care au dominat piața europeană cu produse ieftine fabricate în China.
ȘTIINȚĂ|FYI

O așezare preistorică a fost datată, în premieră, prin intermediul razelor cosmice

De
Evenimentele spațiale de acum mii de ani deschid poarta pentru datarea exactă a așezărilor preistorice din Balcani.
MEDIU|SOLUȚII

Firele naturii: crearea de îmbrăcăminte pornind de la elementele de bază

De
Cercetătorii își îndreaptă atenția către culturile de ciuperci și tomate pentru a soluționa problema daunelor aduse mediului de fibrele sintetice din îmbrăcăminte.