Anadolu via Getty Images

Frig extrem într-o lume care se încălzește. Cum se explică acest fenomen?4 min read

De Adriana Moscu 18.04.2024

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice a raportat că luna februarie a anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată la nivel global. Totuși, în anumite zone, inclusiv din Europa, s-au înregistrat temperaturi extrem de scăzute, chiar periculoase pentru viață. Cum este posibil acest paradox?

Specialiștii de la serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice explică de ce, în condițiile încălzirii globale, apar momente de frig extrem, cum s-a întâmplat în luna februarie a acestui an sau, mai recent, chiar zilele trecute.// „Europe braces for a cold spell and snow after record-breaking heatwave”, severe-weather.eu // Fenomenul este perfect explicabil și are un nume: Warm Arctic-Cold Continent (WACC). Este vorba de un model climatic în care temperaturile mai calde din regiunea Arctică duc la scăderea cantității de gheață marină și la apariția valurilor de frig în regiunile continentale de la latitudini medii. Acest fenomen este un exemplu de cum schimbările dintr-o parte a globului pot influența condițiile meteorologice din alte părți, adesea în moduri neașteptate și severe.

Încălzirea rapidă a Arcticii este o consecință a schimbărilor climatice globale. Cu toate acestea, pe măsură ce temperaturile globale și cele ale Arcticii continuă să crească, nu este clar cum se vor desfășura evenimentele WACC în deceniile următoare.

Pentru a face puțină lumină, un grup de cercetători de la Școala de Științe ale Pământului și Inginerie de Mediu a Institutului de Știință și Tehnologie Gwangju din Coreea a investigat recent dinamica și evoluția evenimentelor meteorologice extreme petrecute iarna, adică evenimentele WACC. Ei au folosit simulări ale datelor climatice, pentru a prezice comportamentul evenimentelor WACC în Asia de Est și America de Nord, din 1920 până în 2100. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista npj Climate and Atmospheric Science.// „From peak to plummet: impending decline of the warm Arctic-cold continents phenomenon”, nature.com // 

Potrivit acestora, evenimentele WACC s-au intensificat până în anii 2020, dar vor scădea brusc după deceniul 2030. Totuși, această scădere nu va reduce frecvența evenimentelor meteorologice extreme în viitor. Din contră, se așteaptă noi tipuri de evenimente extreme spre sfârșitul secolului XXI.

Descoperirile recente modifică înțelegerea evenimentelor WACC și subliniază nevoia ca aceste modelele climatice și strategiile de pregătire pentru ce va urma să fie îmbunătățite, pentru a putea anticipa și rezolva problemele cu care se confruntă comunitățile afectate de aceste fenomene. 



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|SOLUȚII

Fiecare picătură contează. Managementul eficient al apei asigură resurse sustenabile

De
Reutilizarea apelor reziduale ar putea fi soluția la problema tot mai mare a deficitului de apă din Europa.
ȘTIINȚĂ|FYI

Pe fundul Oceanului Pacific s-a descoperit o sursă de oxigen care nu provine de la organisme vii

De
Oamenii de ștință au crezut până acum că fotosinteza este singura sursă de oxigen de pe Pământ. Un nou studiu arată că lucrurile sunt mai complicate decât par.
SPAȚIU|FYI

Un vehicul SpaceX va retrage Stația Spațială Internațională de pe orbită în 2030

De
Agenția spațială americană a anunțat mai multe detalii despre planul său de a retrage în mod sigur Stația Spațială Internațională de pe orbită.
TEHNOLOGIE|FYI

Haos în cloud. Un update de securitate a blocat serviciile aeriene în întreaga lume. CrowdStrike are un centru de inovare în România

De
Serverele Microsoft au afișat ecranul albastru al morții și servicii globale au picat pentru câteva ore din cauza unui update eronat făcut de compania de securitate americană Crowdstrike.