Anadolu via Getty Images

Frig extrem într-o lume care se încălzește. Cum se explică acest fenomen?4 min read

De Adriana Moscu 18.04.2024

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice a raportat că luna februarie a anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată la nivel global. Totuși, în anumite zone, inclusiv din Europa, s-au înregistrat temperaturi extrem de scăzute, chiar periculoase pentru viață. Cum este posibil acest paradox?

Specialiștii de la serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice explică de ce, în condițiile încălzirii globale, apar momente de frig extrem, cum s-a întâmplat în luna februarie a acestui an sau, mai recent, chiar zilele trecute.// „Europe braces for a cold spell and snow after record-breaking heatwave”, severe-weather.eu // Fenomenul este perfect explicabil și are un nume: Warm Arctic-Cold Continent (WACC). Este vorba de un model climatic în care temperaturile mai calde din regiunea Arctică duc la scăderea cantității de gheață marină și la apariția valurilor de frig în regiunile continentale de la latitudini medii. Acest fenomen este un exemplu de cum schimbările dintr-o parte a globului pot influența condițiile meteorologice din alte părți, adesea în moduri neașteptate și severe.

Încălzirea rapidă a Arcticii este o consecință a schimbărilor climatice globale. Cu toate acestea, pe măsură ce temperaturile globale și cele ale Arcticii continuă să crească, nu este clar cum se vor desfășura evenimentele WACC în deceniile următoare.

Pentru a face puțină lumină, un grup de cercetători de la Școala de Științe ale Pământului și Inginerie de Mediu a Institutului de Știință și Tehnologie Gwangju din Coreea a investigat recent dinamica și evoluția evenimentelor meteorologice extreme petrecute iarna, adică evenimentele WACC. Ei au folosit simulări ale datelor climatice, pentru a prezice comportamentul evenimentelor WACC în Asia de Est și America de Nord, din 1920 până în 2100. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista npj Climate and Atmospheric Science.// „From peak to plummet: impending decline of the warm Arctic-cold continents phenomenon”, nature.com // 

Potrivit acestora, evenimentele WACC s-au intensificat până în anii 2020, dar vor scădea brusc după deceniul 2030. Totuși, această scădere nu va reduce frecvența evenimentelor meteorologice extreme în viitor. Din contră, se așteaptă noi tipuri de evenimente extreme spre sfârșitul secolului XXI.

Descoperirile recente modifică înțelegerea evenimentelor WACC și subliniază nevoia ca aceste modelele climatice și strategiile de pregătire pentru ce va urma să fie îmbunătățite, pentru a putea anticipa și rezolva problemele cu care se confruntă comunitățile afectate de aceste fenomene. Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SPAȚIU|FYI

Primele date științifice de la Telescopul spațial Euclid: planete în spațiul interstelar și galaxii formate la începutul Universului

De
Cea mai importantă misiune spațială lansată în 2023 a strâns deja un calup semnificativ de informații noi despre spațiul cosmic, din vecinătatea Sistemului Solar până la cele mai distante galaxii observate vreodată.
MEDIU|FYI

UE schimbă regulile: scutirile de taxe pentru coletele mici de la Temu și Shein ar putea fi eliminate

De
Uniunea Europeană vrea să modifice taxele de import, eliminând scutirea pentru coletele de valoare mică. Schimbarea vizează retailerii online Temu și Shein, care au dominat piața europeană cu produse ieftine fabricate în China.
ȘTIINȚĂ|FYI

O așezare preistorică a fost datată, în premieră, prin intermediul razelor cosmice

De
Evenimentele spațiale de acum mii de ani deschid poarta pentru datarea exactă a așezărilor preistorice din Balcani.
MEDIU|SOLUȚII

Firele naturii: crearea de îmbrăcăminte pornind de la elementele de bază

De
Cercetătorii își îndreaptă atenția către culturile de ciuperci și tomate pentru a soluționa problema daunelor aduse mediului de fibrele sintetice din îmbrăcăminte.