Luna aprilie 2024 a fost cea mai caldă din istorie7 min read
Aprilie 2024 a înregistrat o temperatură medie globală cu 1,6 grade Celsius peste media perioadei preindustriale. E a unsprezecea lună consecutivă în care s-au doborât recordurile globale de temperatură.
Valul de căldură neobișnuită continuă să domine la nivel mondial. Luna trecută a fost cel mai fierbinte aprilie înregistrat vreodată, conform ultimelor date furnizate de Copernicus, serviciul UE de // Mai multe, aici: pulse.climate.copernicus.eu //
Asta înseamnă că, pentru o scurtă perioadă, s-a depășit cel mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris, care presupune menținerea încălzirii globale sub 1,5°C față de era preindustrială, pentru mai multe decenii.
În plus, oceanele au fost mai calde decât în orice aprilie anterior, // Detalii, aici: twitter.com // În consecință, în primăvara acestui an a avut loc un fenomen de înălbire masivă a coralilor, despre care oamenii de știință au spus la momentul respectiv că ar putea fi cel mai grav // „Ocean heat is driving a global coral bleaching event, and it could be the worst on record”, edition.cnn.com //
De asemenea, luna aprilie a contribuit la stabilirea unui nou record pentru cea mai caldă temperatură medie globală înregistrată // „Record January caps Earth’s first 12-month period above 1.5°C target”, axios.com //
Oamenii de știință din domeniul climei acordă mai multă importanță acestor măsurători combinate decât valorilor individuale lunare, deoarece ultimele pot rezulta din fluctuații temporare. Reperele lunare oferă date despre factorii care afectează temperaturile medii globale pe termen scurt și indică dacă încălzirea globală se accelerează sau încetinește.
Temperaturile continuă să crească, chiar dacă fenomenul climatic El Niño s-a încheiat în această primăvară. Ținând cont de aceste noi date, unii specialiști avertizează că există mari șanse ca anul 2024 să depășească anul 2023 ca fiind cel mai cald an înregistrat vreodată.
Copernicus // „Copernicus: Global temperature record streak continues – April 2024 was the hottest on record”, climate.copernicus.eu // că, în aprilie 2024, cele mai ridicate temperaturi au fost înregistrate în regiunile est-europene. Doar în Scandinavia și Islanda temperaturile au fost sub mediile anuale.
Și în Asia căldura extremă a avut efecte devastatoare. În Bangladesh, școlile s-au închis, // „Searing heat is back across Southeast Asia and it’s not going away anytime soon”, edition.cnn.com // culturile de orez au fost grav afectate, iar în India, oamenii au suportat temperaturi de // „Indian voters battle extreme temperatures as intense heat wave hits region”, edition.cnn.com //
În 2023-2024, temperaturile globale au crescut mai mult decât era anticipat din cauza interacțiunii dintre fenomenul El Niño și schimbările climatice cauzate de activitățile umane, în special arderea combustibililor fosili. El Niño, un ciclu climatic natural din Oceanul Pacific tropical, a contribuit la creșterea temperaturilor. Acum, acesta începe să slăbească și se preconizează să evolueze în La Niña, care ar putea răci apele oceanului și scădea temperaturile globale.
Cu toate acestea, temperaturile din 2024 continuă să fie mai ridicate decât în anul precedent, deși diferențele față de recordurile anterioare sunt mai mici. Se estimează o șansă de 66% ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată, și o șansă de 99% să fie cel de-al doilea cel mai cald, cu temperaturi cu puțin peste 1,5 grade Celsius // „Planet endures record-hot April, as scientists warn 2024 could beat heat records for second year in a row”, edition.cnn.com //
În următoarele luni, oamenii de știință vor monitoriza temperaturile pentru a determina dacă nivelurile neobișnuit de ridicate din 2023 au fost temporare sau indică o accelerare a încălzirii globale peste așteptările anterioare. Dacă temperaturile scad în următoarele două luni, acest lucru va sugera că schimbările climatice sunt încă relativ previzibile.
Chiar și așa, lumea se îndreaptă către o încălzire // „World facing ‘hellish’ 3C of climate heating, UN warns before COP28”, theguardian.com // cu efecte devastatoare pentru natură. Asta pentru că, deși ciclurile naturale cum ar fi El Niño vin și pleacă, creșterea continuă a gazelor cu efect de seră va duce la stabilirea de noi recorduri de temperatură globală.