Bjoern Goettlicher Construction Photography Avalon/Getty Images

Premieră juridică: Elveția, găsită vinovată de încălcarea drepturilor omului în cazul schimbărilor climatice6 min read

De Adriana Moscu 11.04.2024

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o decizie istorică în favoarea a 2.000 de femei elvețiene în vârstă, care au dat în judecată guvernul pentru lipsa acțiunilor împotriva schimbărilor climatice. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, Franța și-a pronunțat hotărârea într-un caz introdus de peste 2.000 de femei elvețiene, dintre care majoritatea au peste 70 de ani, împotriva guvernului Elveției. Ele au susținut că valurile de căldură provocate de schimbările climatice le-au afectat sănătatea și calitatea vieții și le-au expus riscului de a muri.

Grupul, denumit Verein KlimaSeniorinnen Schweiz (Asociația Femeilor Senioare pentru Protecția Climei din Elveția),// Site oficial: en.klimaseniorinnen.ch // a susținut că politicile climatice inadecvate ale guvernului elvețian le încalcă dreptul la viață și alte garanții prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.// „European Convention on Human Rights”, echr.coe.int // 

Este o decizie istorică și contribuie la evaluarea gradului în care aproape toate țările europene încalcă drepturile propriilor cetățeni prin neglijarea efectelor schimbărilor climatice.

Această decizie ar putea avea un impact semnificativ asupra altor cazuri similare din Europa și ar putea determina guvernele să acționeze mai ferm în lupta împotriva crizei climatice. Pe lângă aceasta, CEDO a subliniat că există o obligație a statelor de a proteja cetățenii împotriva efectelor adverse ale schimbărilor climatice, conform Convenției Europene a Drepturilor Omului. 

Astfel, Curtea a constatat că Articolul 8 al convenției „cuprinde dreptul individului la protecție eficientă din partea autorităților statale împotriva efectelor adverse grave ale schimbărilor climatice asupra, sănătății, bunăstării și calității vieții”.

În decizie se mai arată că guvernul elvețian nu a reușit să atingă obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și că au existat „lacune critice” în efortul de a promulga legi pentru a combate schimbările climatice. De asemenea, guvernul a fost criticat pentru că nu a luat în considerare „dovezile convingătoare cu privire la schimbările climatice” și pentru că nu a tratat serios plângerea KlimaSeniorinnen.

Schimbările climatice provocate de om fac căldura extremă să fie mult mai probabilă în întreaga lume, punând mai multe persoane – în special adulții mai în vârstă – în pericol să dezvolte afecțiuni legate de căldură.

Temperaturile din Europa cresc mai rapid decât pe oricare alt continent, în timp ce Elveția, numită și „turnul de apă al Europei”,// „Lakes and Rivers”, eda.admin.ch // se încălzește de două până la trei ori mai repede decât media globală.// „Switzerland’s Seventh National Communication and Third Biennial Report under the UNFCCC”, unfccc.int //

Elveția, cu o populație de aproximativ 8,7 milioane de locuitori, înregistrează niveluri totale de emisii directe mai scăzute decât majoritatea țărilor europene, iar emisiile sale pe cap de locuitor sunt de asemenea inferioare. În 2021, emisiile sale au înregistrat o scădere de aproximativ 19% față de nivelul din 1990.

Cu toate acestea, fiind una dintre cele mai bogate țări din lume, cetățenii săi consumă resurse într-un ritm nesustenabil (deci, neprietenos cu natura) și „trăiesc în detrimentul generațiilor viitoare și al altor regiuni ale lumii”, potrivit biroului de statistică al țării.// „Switzerland’s ecological footprint”, bfs.admin.ch //



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SPAȚIU|FYI

NASA Earth Observatory sărbătorește 25 de ani prin 25 de fotografii spectaculoase

De
Nori amenințători, furtuni de praf, aurora boreală, incendii de pădure, bucăți de gheață imense care se topesc rapid, culorile turcoaz ale planctonului marin. În 25 de ani de la lansare, cu ajutorul sateliților, platforma de imagini NASA pare să le fi văzut pe toate. 
SPAȚIU|FYI

„Păianjeni” marțieni, surprinși într-o nouă imagine de Agenția Spațială Europeană (ESA)

De
Odată cu sosirea primăverii, pe planeta roșie au apărut „păianjenii” negri. Nu, nu a fost descoperită viață pe Marte, e vorba de un fenomen natural.
SOCIETATE|FYI

Accesul la arhivele publice rămâne limitat în România

De
Deși legislația majorității țărilor UE s-a aliniat cu recomandările Consiliului Europei, accesul efectiv la arhive rămâne problematic, inclusiv în România, arată un studiu recent. 
AI&ROBOȚI|FYI

AI-urile ușoare și fără abonament se înmulțesc

De
În timp ce „Big AI” îți cere 20 de dolari pe lună, apar modele alternative pe care le-ai putea folosi gratuit. Dacă știi programare. Sau dacă-ți cumperi ochelari.