Bjoern Goettlicher Construction Photography Avalon/Getty Images

Premieră juridică: Elveția, găsită vinovată de încălcarea drepturilor omului în cazul schimbărilor climatice6 min read

De Adriana Moscu 11.04.2024

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o decizie istorică în favoarea a 2.000 de femei elvețiene în vârstă, care au dat în judecată guvernul pentru lipsa acțiunilor împotriva schimbărilor climatice. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, Franța și-a pronunțat hotărârea într-un caz introdus de peste 2.000 de femei elvețiene, dintre care majoritatea au peste 70 de ani, împotriva guvernului Elveției. Ele au susținut că valurile de căldură provocate de schimbările climatice le-au afectat sănătatea și calitatea vieții și le-au expus riscului de a muri.

Grupul, denumit Verein KlimaSeniorinnen Schweiz (Asociația Femeilor Senioare pentru Protecția Climei din Elveția),// Site oficial: en.klimaseniorinnen.ch // a susținut că politicile climatice inadecvate ale guvernului elvețian le încalcă dreptul la viață și alte garanții prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.// „European Convention on Human Rights”, echr.coe.int // 

Este o decizie istorică și contribuie la evaluarea gradului în care aproape toate țările europene încalcă drepturile propriilor cetățeni prin neglijarea efectelor schimbărilor climatice.

Această decizie ar putea avea un impact semnificativ asupra altor cazuri similare din Europa și ar putea determina guvernele să acționeze mai ferm în lupta împotriva crizei climatice. Pe lângă aceasta, CEDO a subliniat că există o obligație a statelor de a proteja cetățenii împotriva efectelor adverse ale schimbărilor climatice, conform Convenției Europene a Drepturilor Omului. 

Astfel, Curtea a constatat că Articolul 8 al convenției „cuprinde dreptul individului la protecție eficientă din partea autorităților statale împotriva efectelor adverse grave ale schimbărilor climatice asupra, sănătății, bunăstării și calității vieții”.

În decizie se mai arată că guvernul elvețian nu a reușit să atingă obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și că au existat „lacune critice” în efortul de a promulga legi pentru a combate schimbările climatice. De asemenea, guvernul a fost criticat pentru că nu a luat în considerare „dovezile convingătoare cu privire la schimbările climatice” și pentru că nu a tratat serios plângerea KlimaSeniorinnen.

Schimbările climatice provocate de om fac căldura extremă să fie mult mai probabilă în întreaga lume, punând mai multe persoane – în special adulții mai în vârstă – în pericol să dezvolte afecțiuni legate de căldură.

Temperaturile din Europa cresc mai rapid decât pe oricare alt continent, în timp ce Elveția, numită și „turnul de apă al Europei”,// „Lakes and Rivers”, eda.admin.ch // se încălzește de două până la trei ori mai repede decât media globală.// „Switzerland’s Seventh National Communication and Third Biennial Report under the UNFCCC”, unfccc.int //

Elveția, cu o populație de aproximativ 8,7 milioane de locuitori, înregistrează niveluri totale de emisii directe mai scăzute decât majoritatea țărilor europene, iar emisiile sale pe cap de locuitor sunt de asemenea inferioare. În 2021, emisiile sale au înregistrat o scădere de aproximativ 19% față de nivelul din 1990.

Cu toate acestea, fiind una dintre cele mai bogate țări din lume, cetățenii săi consumă resurse într-un ritm nesustenabil (deci, neprietenos cu natura) și „trăiesc în detrimentul generațiilor viitoare și al altor regiuni ale lumii”, potrivit biroului de statistică al țării.// „Switzerland’s ecological footprint”, bfs.admin.ch //Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SPAȚIU|FYI

Primele date științifice de la Telescopul spațial Euclid: planete în spațiul interstelar și galaxii formate la începutul Universului

De
Cea mai importantă misiune spațială lansată în 2023 a strâns deja un calup semnificativ de informații noi despre spațiul cosmic, din vecinătatea Sistemului Solar până la cele mai distante galaxii observate vreodată.
MEDIU|FYI

UE schimbă regulile: scutirile de taxe pentru coletele mici de la Temu și Shein ar putea fi eliminate

De
Uniunea Europeană vrea să modifice taxele de import, eliminând scutirea pentru coletele de valoare mică. Schimbarea vizează retailerii online Temu și Shein, care au dominat piața europeană cu produse ieftine fabricate în China.
ȘTIINȚĂ|FYI

O așezare preistorică a fost datată, în premieră, prin intermediul razelor cosmice

De
Evenimentele spațiale de acum mii de ani deschid poarta pentru datarea exactă a așezărilor preistorice din Balcani.
MEDIU|SOLUȚII

Firele naturii: crearea de îmbrăcăminte pornind de la elementele de bază

De
Cercetătorii își îndreaptă atenția către culturile de ciuperci și tomate pentru a soluționa problema daunelor aduse mediului de fibrele sintetice din îmbrăcăminte.