Donald Iain Smith/Getty Images

Ce se întâmplă cu Bitcoin? „Aurul digital” s-a apropiat de maximul istoric, apoi a scăzut

De Andrada Fiscutean 26.11.2020, ultima actualizare: 15.01.2021

Monedele virtuale s-au scumpit puternic în pandemie, iar Bitcoin e comandant de pluton. Ce urmează să se întâmple?

Un banc cunoscut în lumea scepticilor sună așa:

-Ce-au în comun iubirea și Bitcoinul?

-Indiferent ce-ai face, oricum pierzi.”

Evenimentele recente sugerează că s-ar putea să nu fie chiar așa. Cea mai cunoscută monedă virtuală, Bitcoin, a crescut în ultima lună cu peste 50% și a ajuns să se tranzacționeze la  19.497 de dolari, în vecinătatea maximului istoric de 19.783 de dolari, stabilit acum trei ani, chiar înaintea Crăciunului. E drept că aproape imediat a scăzut cu 10%, coborând la 16.725 de dolari,„Bitcoin tumbles by more than $2,000 as cryptocurrency bulls cash in on this month’s stellar run”, businessinsider.com însă moneda virtuală rămâne la valori record.

Unii analiști„Bitcoin’s valuation surpasses $18,000 for first time since 2017”, nypost.com spun că recenta evoluție se datorează într-o mare măsură faptului că oamenii au acceptat, în sfârșit, ideea de monedă virtuală, în timp ce alțiiBitcoin Trades Again Near Record, Driven by New Group of Buyers”, wsj.com își amintesc că Bitcoinul și-a dobândit popularitatea în ianuarie 2009, când ne aflam, de asemenea, într-o criză financiară.

Anul acesta, mai mulți miliardari de pe Wall Street și-au îndreptat atenția asupra Bitcoin, iar fanii lor le-au copiat comportamentului. Instituții financiare mari precum Deutsche Bank și JPMorgan„Deutsche Bank: Investors Increasingly Choose Bitcoin Over Gold to Hedge Dollar Risk, Inflation”, news.bitcoin.com au lăsat chiar să se înțeleagă faptul că investitorii le-au cerut să cumpere valută digitală în loc de aur.

„Bitcoinul a profitat de pe urma unui dolar foarte slăbit, ceea ce a cauzat un sentiment de incertitudine globală și geopolitică în rândul investitorilor”, spune Vali Mălinoiu, CEO la Swazm, un startup care oferă soluții de stocare bazate pe blockchain. 

Mălinoiu, care este interesat de Bitcoin încă din 2009, a observat prin februarie-martie că moneda ar putea fi pe un trend ascendent. De la începutul anului și până la final de noiembrie, prețul ei a urcat cu peste 250%. Spre comparație, aurul s-a scumpit cu aproximativ 30%.

„Aurul și Bitcoinul sunt considerate ca fiind safe haven assets, investiții care se presupune că își vor păstra sau crește valoarea în perioadele de turbulență”, spune antreprenorul blockchain. Pandemia, adaugă el, a accelerat numărul tranzacțiilor.  

Rich Rosenblum, directorul de tranzacționare al firmei GSR, care se ocupă de vânzarea și cumpărarea de monede virtuale, se așteapta ca Bitcoin să ajungă în aceste zile la o valoare record, de peste 20.000 de dolari.

„Atingerea unui maxim al tuturor timpurilor ar aduce validare pentru Bitcoin, ceea ce i-ar putea determina pe unii să cumpere”, declara el pentru CoindeskMarket Wrap: Bitcoin Pushes Past $19.4K; Deribit Ether Options Volume Spikes”, coindesk.com. „Odată ce atingem un nou maxim, fiecare investitor Bitcoin va fi pe profit.” Aparent, însă, unii investitori s-au grăbit să încaseze profitul, ceea ce a coborât don nou moneda.

Unii au prevăzut acest lucru. Ki Young Ju, CEO-ul CryptoQuant, o companie de analiză a pieței de criptomonede, a scris pe TwitterKiYoung Yu, twitter.com că investitorii mari au urcat prețul artificial și că e posibil să avem o corecție de preț, după ce aceștia își vor termina tranzacțiile.

Trei sferturi dintre bogați ar putea avea Bitcoin până în 2022

Un studiu recent publicat de firma de consultanță financiară deVere Group Millionaires FOMO: 73% Will Own Bitcoin by 2022, Survey”, news.bitcoin.com arată că 73% dintre milionarii planetei dețin monede virtuale sau plănuiesc să cumpere până în anul 2022. La sondaj au participat 700 de clienți ai companiei, fiecare dintre ei cu investiții de peste un milion de dolari. Cu un an în urmă, o cercetare similară făcută de aceeași firmă arăta că 68% dintre milionari plănuiau să cumpere și monede virtuale în următorii doi ani.

CEO-ul deVere, Nigel Green, spune că investitorii mari care au luat decizia de a cumpăra, iar cei mai mici s-au luat după ei. De asemenea, a contribuit faptul că platforme accesibile oricui, precum PayPal, au permis achiziția de monede digitale și au încurajat piața.

Investitorii care pariază pe Bitcoin aduc adesea în discuție diferențele structurale dintre acesta și monedele clasice. Banii digitali nu au graniță geografică și nici nu au în spate o Bancă Centrală. Mai mult, la crearea Bitcoinului s-a dorit să existe un număr finit de unități, iar lipsa posibilității de a depăși acel volum atenuează fricile legate de inflație, care au fost puternice anul acesta în lumea banilor clasici.

Celelalte criptomonede au crescut și ele

Evoluția recentă a Bitcoin a atras după ea aprecierea altor monede virtuale. Ethereum și-a mărit de patru ori valoarea în acest an și se tranzacționează momentan la valori apropiate de 600 de dolari. Chiar și așa însă, valoarea lui este mult sub recordul înregistrat în ianuarie 2018, când prețul unei unități era de 1.500 de dolari.

Și moneda Ripple a crescut mult și a ajuns în zona de 0,70 dolari pe unitate. Valoarea ei s-a dublat în această lună, însă continuă să fie departe de maximul istoric.

Potrivit CoinMarketCap,All Cryptocurrencies, coinmarketcap.com pe piață ar fi în jur de 7.000 de monede virtuale. Pe langa Bitcoin, Ethereum și Ripple, în top 10 se mai afla Tether, Bitcoin Cash, Chainlink, Litecoin, Cardano, Polkadot și Binance Coin. Stellar, Monero, Cosmos și Dash sunt alte câteva monede virtuale care s-au remarcat în ultimii ani.

Și e posibil ca în această perioadă să fie lansate și altele, care să diversifice și mai mult piața. Teoretic, e posibil ca unele să aibă succes, însă cele mai multe probabil vor dispărea.

Spre deosebire de investitori, oamenii obișnuiți cumpără monede virtuale fără să înțeleagă foarte bine cum funcționează ele și care ar putea fi riscurile, avertizează analiștii. Mai mult, nu toate proiectele de acest fel sunt solide. Tehnologia din spatele unor criptomonede nu e foarte bine pusă la punct, iar portofelele electronice care țin banii nu sunt securizate suficient. Asta înseamnă că investitorii s-ar putea trezi cu banii furați din conturi.

Un ajutor pentru digitalizare

Dincolo de investiții, tehnologia din spatele Bitcoin, blockchainul, ar putea da o mână de ajutor procesului de digitalizare care a accelerat datorită pandemiei.

Blockchainul este în esență o listă de înregistrări (numite și blocks), legate unele de altele cu ajutorul criptării. Fiecare block conține semnătura criptografică a celui de dinaintea sa, momentul de timp la care a fost creat și datele tranzacționate. Stocarea block-urilor se face descentralizat, pe o rețea uriașă de calculatoare conectate la internet, și nu pe un server anume sau într-un data center clasic. Modelul acesta descentralizat diminuează controlul pe care îl poate avea o entitate și crește încrederea în proiect.

Un astfel de sistem ar putea fi folosit în numeroase scenarii, spune Mălinoiu: „la infrastructura pentru pensii, la taxe, la notariat”.

Dar chiar dacă teoria sună încurajator, practica ne ține în urmă. Mălinoiu crede că ideea de guvernare digitală mai are mult până să devină realitate nu doar în România, ci și la nivel mondial.

„Primul pas ar fi recunoașterea la nivel european că tehnologia blockchain aduce îmbunătățiri atât pentru sectorul privat, cât și pentru cel public. Apoi putem trece la optimizarea proceselor la orice nivel al administrației publice și guvernamentale”, spune el.

CITEȘTE ȘI: Blockchain-ul va conta în lumea post-COVID, dar nu la vot

Optimism pe termen lung

Prin cercurile de entuziaști Bitcoin, era mult optimism în această perioadă, deși creșterea din această perioadă nu a fost una organică. CoinTelegraph„Time is our best friend: Bitcoin’s 12-month trajectory to $100K”, cointelegraph.com a plusat și a scris că Bitcoin ar putea ajunge la valoarea de 100.000 de dolari în următoarele 12 luni. Iar peste un deceniu, valoarea lui ar putea crește spre 500.000 de dolari.

Dacă în 2017 și 2018 Bitcoinul era considerat o bulă speculativă, acum multă lume din piață vorbește despre el folosind sintagma „monedă matură”.

„Principala diferență între acum și 2017 este că atunci piața era împinsă de speculanți care cumpărau moneda, iar acum este împinsă de corporații și de milionari”, a declarat Mati Greenspan, manager de portofoliu și fondator al firmei Quantum Economics pentru CNBC.„Five crypto bulls predict what’s next for bitcoin as it closes in on an all-time high”, cnbc.com

Greenspan susținea și el că în această perioadă am putea să vedem un nou maxim istoric al monedei virtuale, un eveniment anticipat de multă lume din comunitatea entuziaștilor. 

Lior Messika, fondator al firmei de venture capital Eden Block, era un pic mai moderat. „Pe măsură ce trece tipul, narativul folosit de Bitcoin devine mai puternic, deși încredere globală în utilitatea unei astfel de monede e neglijabilă. Acest lucru se traduce printr-o volatilitate continuă a acestui asset”, spune Messika.

Michael Sonnenshein, director la Grayscale Investments, cea mai mare firmă care se ocupă de investiții în monede virtuale, crede însă că Bitcoinul e pasul următor în evoluția banilor. 

Față de alți ani, investitorii sunt mai deschiși și nu mai folosesc argumentul „nu pot folosi Bitcoin ca să-mi cumpăr o cafea”, spune el.

Sonnenshein a declarat pentru Business Insider„The world’s biggest crypto fund manager says bitcoin is the next step in the evolution of money – and ‘I can’t use it to buy coffee’ is no longer a sound argument”, businessinsider.com că anul pandemiei a arătat că Bitcoinul e rezilient și că e una dintre investițiile care dau randament mare în special în perioade dificile, cum e cea prin care trecem acum. „Bitcoinul s-a născut în afara zonei serviciilor financiare tradiționale, el nu a apărut pentru a fi tranzacționat pe bursă sau ținut așa cum ținem acțiunile”, spune Sonnenshein.

Antreprenorul blockchain Vali Mălinoiu crede că, indiferent dacă Bitcoinul va depăși sau nu acum maximul său istoric, vremurile se schimbă. „Opt premianți Nobel, câteva bănci centrale și mai mulți CEOs de top au numit bitcoin un miraj, o speculă sau o bulă. Acum, cel puțin jumătate din aceștia au Bitcoin”, spune el.



Text de

Andrada Fiscutean

Jurnalist de știință și tehnologie. A publicat în Ars Technica, Nature, Wired, Motherboard și ZDNet. Colecționează calculatoare est-europene fabricate în anii ‘80 și ‘90.

MONEY|TENDINȚE

Vrei să eviți masele de turiști din Europa? Vizitează locurile care nu sunt incluse în circuitele turistice clasice

De
Turismul european trece printr-o transformare care va consolida comunitățile izolate cu ajutorul cercetătorilor sprijiniți financiar de UE.
AI&ROBOȚI|TURNING POINT

Cui îi e frică de inteligența artificială generală (AGI)? 

De
Cât de aproape sunt jucătorii din industria AI de mult căutata inteligență artificială generală și cum ar transforma aceasta lumea?
AI&ROBOȚI|TURNING POINT

Inteligența artificială e folosită acum și în publicitate. Vinde ea mai multe produse? 

De
Companiile și micii antreprenori s-au prins că pot genera reclame și produse cu AI. Unora le iese, multora nu prea.
SPAȚIU|TURNING POINT

Misiunea LISA: noi descoperiri despre „părul” găurilor negre ar putea schimba fizica modernă

De
Descoperirile recente sugerează că găurile negre ar putea fi mult mai complexe decât se credea inițial. Misiunea spațială LISA, aprobată de Agenția Spațială Europeană și NASA, promite să dezvăluie misterele ascunse ale acestor formațiuni cosmice.