Foto: andresr / Getty Images

Coin Toss: Companiile de tech continuă valul de concedieri, iar AI-ul ar putea fi parte din problemă15 min read

De Paul Petrache 15.02.2024, ultima actualizare: 22.02.2024

Disponibilizările în sectorul tech continuă, Sam Altman are nevoie de 7 triliarde de dolari pentru a revoluționa industria semiconductorilor, iar un preot catolic îl învață pe Papa care-i treaba cu AI-ul.

2023 a fost anul în care majoritatea celor care lucrează în industria tech s-au întrebat „Oare eu voi fi următorul care rămâne fără job?”. Cele mai mari companii din lume au disponibilizat mii de angajați fără să se uite în urmă și, de multe ori, destul de brutal și aleatoriu. Între timp, multe dintre ele par să nu mai fie dispuse să investească în oameni, ci în dezvoltarea tehnologiilor AI.

Cât de aproape ești, de fapt, să-ți fure AI-ul jobul

Dacă arunci un ochi pe Layoffs// Site oficial: Layoffs.fiy //, un agregator al numărului de concedieri din industria tech, o să observi destul de rapid că începutul lui 2024 nu arată foarte optimist. Companiile tech continuă să disponibilizeze mii de angajați, chiar dacă la un nivel mai scăzut decât în 2023. Motivele sunt diverse, de la reduceri de costuri la performanțe slabe sau nevoia de a balansa angajările în exces de dinainte de pandemie, dar elefantul din cameră e tocmai introducerea la scară largă a AI-ului. 

Poate că nu toți sunt la fel de sinceri ca Arvind Krishna, CEO-ul IBM, care a declarat în februarie 2023// IBM plans to replace 7,800 jobs with AI over time: arstechnica.com // că are în plan înlocuirea treptată a 7.800 de angajați cu sisteme de inteligență artificială, dar e destul de clar că mulți din industria tech – și nu numai – o gândesc deja. Companiile din România nu sunt nici ele străine de asta// Fenomenul concedierilor din IT nu a ocolit România. Expert: La noi a ajuns un val de teamă: romania.europalibera.org //.

Johnny Taylor, CEO al Society of Human Resources Management e de părere că multe dintre aceste schimbări vor avea loc tacit, pentru că nimeni nu vrea să-și asume discuțiile din jurul acestui subiect. „Ne vom trezi peste trei ani cu niște organizații mult mai reduse. Te vor înlocui fără să facă vreun mare anunț”, a declarat acesta pentru Bloomberg// AI Is Driving More Layoffs Than Companies Want to Admit: bloomberg.com //.

De altfel, raportul The Future of Jobs 2023// Site oficial: weforum.org // al World Economic Forum arată că peste 75% dintre companii au în plan să implementeze noi tehnologii, big data, cloud computing și inteligență artificială. Printre joburile care vor fi cele mai căutate în viitor se numără cele de specialiști în AI și machine learning, analiști de business intelligence sau ingineri în robotică, așa că nu e de mirare că 6 din 10 angajați vor avea nevoie de traininguri până în 2027. Să nu zici că n-ai știut. Însă până una-alta, se pare că în acest moment e mult mai scump să înlocuiești angajații cu forme de inteligență artificială// AI is too expensive to replace humans in jobs right now, MIT study finds: euronews.com //.

5 știri care ne-au atras atenția

MindcraftStories_1Anxietate financiară, but with a twist

Te-ai simțit vreodată anxios în legătură cu situația ta financiară, deși poate că nu era cazul? Se pare că există și un termen pentru asta – money dysmorphia//‘Money Dysmorphia’ Traps Millennials and Gen Zers: bloomberg.com // –, un fenomen care afectează 43% dintre Gen Z și 41% dintre mileniali. Nesiguranțele legate de viitor și propriile finanțe nu sunt neapărat specifice unei anumite generații, dar se pare că motivul pentru care acestea le afectează diferit pe cele mai tinere e accesul constant la informații și suprasaturarea cu social media. Poate că-ți sună a moft, dar la cum evoluează în ultima vreme situația geopolitică și piața muncii, pare o teamă din ce în ce mai legitimă.

Cifre Articol MindcraftStories_2Dexory ajunge în America de Nord

În 2015, trei români au pus bazele Dexory, un start-up de logistică cu sediul central în Londra care să dezvolte roboți autonomi pentru a fi folosiți în depozite: aceștia sunt integrați în operațiunile zilnice, capturează date și imagini în timp real și eficientizează procesul de lucru. Roboții Dexory au fost deja introduși în depozitele gigantului Maersk & iB Cargo, iar pe 5 februarie compania fondată de Andrei Dănescu, Oana Jinga şi Adrian Negoiţă a anunțat extinderea// Dexory to Re-define North American Logistics and Warehousing Technology Market: businesswire.com//pe piața din America de Nord. 

Cifre Articol MindcraftStories_3Sam Altman vrea 7 trilioane de dolari

Se pare că Sam Altman, CEO-ul OpenAI, nu s-a uitat la bani și are în minte suma de care are nevoie pentru a revoluționa industria globală a semiconductorilor:// Sam Altman Seeks Trillions of Dollars to Reshape Business of Chips and AI: wsj.com // undeva între 5 și 7 trilioane de dolari. Da, adică 7.000 de miliarde de dolari. Pentru a strânge aceste fonduri – imense chiar și pentru standardele unei mega corporații –, Altman pare că a avut deja întâlniri cu mai mulți posibili investitori, printre care și guvernul Emiratelor Arabe Unite sau CEO-ul grupului taiwanez SoftBank. Ambițiile lui Altman de a strânge o sumă de două ori mai mare decât PIB-ul Marii Britanii au fost întâmpinate cu critici și ironii, dar acesta nu s-a lăsat impresionat și a scris într-o postare pe X (fostul Twitter)// Site: Twitter.com // că „poți să încerci să securizezi viitorul nostru comun sau să scrii pe Substack despre cum vom eșua”.

Cifre Articol MindcraftStories_4Noul val de aplicații de dating

Poate că e timpul ca Tinder și Bumble să facă un pas în spate și să facă loc unor noi aplicații de dating mai fun// Investors Swipe Right On Some Dating Startups, But Don’t Make Big Commitments: news.crunchbase.com //. Un exemplu este start-up-ul islandez Smitten, care și-a propus să dezvolte o platformă dedicată Gen Z și a reușit să strângă până acum 13 milioane de dolari. Pe scurt, ce propun ei e o experiență mai relaxată – poți să joci și tot felul de jocuri cu match-ul tău și să nu te mai gândești obsesiv la replica aia bună cu care să spargi gheața.

Cifre Articol MindcraftStories_5ChatGPT are acum și memorie

Poate că data viitoare când o să folosești ChatGPT o să te gândești de două ori ce îi ceri, pentru că chatbot-ul va ține minte cine ești și ce cauți în general – pe scurt, va avea o memorie a persoanei tale//OpenAI Gives ChatGPT a Memory: wired.com //. Sau cel puțin asta promite OpenAI. Jurnaliștii de la WIRED se întreabă însă cum va gestiona ChatGPT anumite detalii private sau informații care nu ar mai vrea să revină într-o altă fereastră de chat. 

Recomandările Mindcraft Stories

  1. Dacă ai o firmă mică sau un PFA și spui că nu ai avut până acum nicio problemă cu sistemul de facturare electronic care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, cu siguranță minți sau ai avut parte de un curs aprofundat cu cineva de la ANAF. Pentru mulți, problemele încep chiar din momentul în care vor să-și creeze semnătura electronică cu care urmează să semneze facturile digitale, așa că nu strică să citești, înainte de orice, o listă de sfaturi//Cum rezolvi problemele cu e-Factura. Ghidul făcut de un om de afaceri: presshub.ro // oferite de câțiva mici antreprenori care s-au confruntat deja cu problemele astea.
  2. Paolo Benanti e preot și profesor de teologie și etică, dar și cel care îi sfătuiește pe oficialii Bisericii Catolice cu privire la noile tehnologii și schimbările aduse de inteligența artificială. Desigur, dintr-o perspectivă spirituală. Acesta a participat recent și la o întâlnire cu Bill Gates și Georgia Meloni, prim ministra Italiei, care l-a pus să conducă o comisie de A.I. Citește povestea lui în The New York Times// The Friar Who Became the Vatican’s Go-To Guy on A.I.: nytimes.com //.
  3. Nu-i un secret că peisajul media din România e din ce în ce mai în sărac, dar nici cel din restul Europei sau SUA nu o duce foarte grozav. Valul de disponibilizări nu pare să se oprească, iar anumite publicații s-au închis cu totul. Crize economice, reducerea bugetelor de publicitate, sabotajul social media, apariția AI-ului – toate au contribuit la momentul de acum, iar dacă e să te iei după consultantul media Matthew Goldstein, ar putea urma un eveniment care să distrugă industria. Este presa pregătită să se redefinească din nou// Is the Media Prepared for an Extinction-Level Event?: newyorker.com // și să învețe din trecut? 


Text de

Paul Petrache

Paul nu a vrut să-și scrie singur descrierea, dar restul redacției garantează că e un jurnalist cu experiență. :)

SOCIETATE|FYI

Accesul la arhivele publice rămâne limitat în România

De
Deși legislația majorității țărilor UE s-a aliniat cu recomandările Consiliului Europei, accesul efectiv la arhive rămâne problematic, inclusiv în România, arată un studiu recent. 
AI&ROBOȚI|FYI

AI-urile ușoare și fără abonament se înmulțesc

De
În timp ce „Big AI” îți cere 20 de dolari pe lună, apar modele alternative pe care le-ai putea folosi gratuit. Dacă știi programare. Sau dacă-ți cumperi ochelari.
MEDIU|FYI

5 firme produc 24% dintre deșeurile de plastic a căror sursă poate fi identificată

De
Un nou studiu arată că 56 de companii, în frunte cu Coca-Cola, sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic produs de branduri. Fiecare creștere de 1% în producția de plastic corespunde unei creșteri de 1% în nivelul poluării cu plastic din mediul înconjurător.
SPAȚIU|FYI

NASA a reușit să restabilească comunicațiile cu Voyager 1, după cinci luni de încercări

De
Cel mai îndepărtat obiect creat de om a trecut printr-o ședință de troubleshooting efectuată de la 24 de miliarde de kilometri distanță.