Comisia Europeană lansează un program de finanțare pentru cercetarea hidrogenului curat

De Mindcraft Stories 25.01.2024

Comisia Europeană a anunțat lansarea unui program de finanțare în valoare de 113,5 milioane de euro pentru proiecte de cercetare în domeniul hidrogenului curat, în cadrul Parteneriatului pentru Hidrogen Curat.

Hidrogenul curat, cunoscut și ca hidrogen regenerabil sau verde, este obținut prin electroliza apei cu electricitate din surse regenerabile, fiind produs fără emisii cu efect de seră. Este considerat printre soluțiile promițătoare în atingerea țintelor de reducere a emisiilor de carbon la nivelul blocului comunitar.

Programul de finanțare, intitulat “Call for Proposals 2024”, face parte din Horizon Europe, cadrul de cercetare și inovație al Uniunii Europene. Acesta acoperă 20 de teme majore de cercetare, incluzând producția de hidrogen curat,  stocarea și transportul acestuia, precum dezvoltarea așa-numitelor Văi ale Hidrogenului (Hydrogen Valleys) – zone în care se vor concentra diverse facilități legate de producerea și utilizarea hidrogenului curat.

Detalii suplimentare pentru entitățile juridice interesate sunt disponibile pe pagina web a proiectului de pe site-ul Comisiei Europene. Termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este 17 aprilie 2024.

Parteneriatul pentru Hidrogen Curat organizează vineri, 26 ianuarie, o zi informativă (Info Day) despre proiect,. Evenimentul se va desfășura online între orele 9.00 și 13.00, iar cei interesați se pot înregistra accesând această adresă. Info Day va fi, de asemenea, transmis live pe YouTube.

Animest.19 va avea loc între 4-13 octombrie, la București

De
Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest se va desfășura între 4 și 13 octombrie la București. Tema din acest an invită publicul să exploreze diverse aspecte ale vieții urbane, printr-o serie de proiecții de film, evenimente speciale și întâlniri cu invitați din întreaga lume.

Mai este Pământul planeta noastră? Institutul de Cercetări al Universității din București a organizat o dezbatere academică despre schimbările climatice 

De
Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB) a organizat recent ediția a cincea a seriei lor de evenimente, intitulată „Mai este Pământul planeta noastră? Schimbările climatice dincolo de negare și exagerare”, avându-i ca invitați pe geograful Alfred Vespremeanu-Stroe și climatologul Sorin Cheval. Publicul a avut ocazia să asculte perspective variate și complementare despre una dintre cele mai arzătoare probleme ale prezentului.

Noi între noi, o expoziție colectivă care caută soluții sustenabile pentru viitor, va putea fi vizitată între 18 iulie și 4 august, la Rezidența9

De
Expoziția explorează rolul pe care arta, știința și patrimoniul cultural îl pot juca în tranziția spre un viitor mai prietenos cu natura

AI Steve vine la București la AI Expo Europe

De
AI Expo Europe, cea mai mare conferință despre inteligență artificială din Europa Centrală și de Est, va avea loc la București, între 6-7 octombrie la Radisson Blu. Evenimentul va reuni specialiști de top din domeniu, incluzând reprezentanți de la NVIDIA, Google, Microsoft, IntellAI și JPMorgan Chase, printre altele. Printre invitații de marcă se numără și AI Steve, copilotul AI al omului politic Steve Endacott.