Documentarul-portret De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin se lansează în cinematografe

De Mindcraft Stories 16.11.2023

Portretul Norei Iuga, o scriitoare interzisă în comunism pentru „erotism morbid”, debutează pe marile ecrane pe 17 noiembrie.

https://mindcraftstories.ro/images/2023/11/Mindcraftstories_de-ce-mă-cheamă-nora-cand-cerul-meu-e-senin_nora-iuga_documentar_carla-teaha_alina-tarba_wearebasca_UDR-Ovidiu.jpg

Nora Iuga (st.) în dialog cu regizoarea Carla-Maria Teaha. Foto: Ovidiu Udrescu

Documentarul-portret De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin,// Instagram: @nora_iuga_film_documentar/@badunicornstuff // în regia și scenariul Carlei-Maria Teaha și distribuit de Bad Unicorn, aduce în prim-plan pe una dintre cele mai apreciate și, în același timp, controversate scriitoare din România.// Lista completa cu orașele și cinematografele unde rulează filmul se regăsește aici: badunicorn.ro //

Lansat anul acesta la TIFF, prezentat la Anonimul și Astra Film Festival,// Producător: Alina Tarbă, Wearebasca //  filmul de debut la Carlei-Maria Teaha este un portret al celor mai recenți ani din viața Norei Iuga. Poetă, romancieră și traducătoare, Nora Iuga, în vârstă de 92 de ani, este percepută drept un personaj original al culturii contemporane. Artista este recunoscută pentru spiritul ludic și carismă, curiozitatea prin care privește lumea din jurul, umor și autoironie. 

Filmul spune povestea scriitoarei ale cărei cărți au fost interzise de comuniști pentru „erotism morbid” și, în același timp, îți dezvăluie natura acestui erotism și felul în care încă îi influențează Norei scrisul și perspectiva asupra vieții. Un documentar-portret despre un personaj complex de la care, pe parcursul filmului, ai putea afla secretul tinereții fără bătrânețe. 

„Pentru mine fiecare întâlnire cu Nora e o combinație ciudată între sentimentul că stai de vorbă cu bunica ta intelectuală, care îți vorbește, cu naturalețe, despre erotism și alte lucruri intime pe care, în realitate, n-ai fi avut de fapt niciodată curajul să le vorbești cu bunica ta, și o tipă venită din viitor, să ne aducă secretul tinereții veșnice,” spune regizoarea Carla-Maria Teaha.

În documentar, alături de Nora Iuga, apar și personalități culturale precum Mircea Cărtărescu, Ștefan Emanuel Ancuța, Claudia Fitcoschi, Adela Greceanu, Vlad Zografi, Ernest Wichner.

Școala de vară Telefonul fără fir: Linia verde caută tineri interesați de tranziția verde și media digitală

De
Aceasta va avea loc între 29 iulie și 4 august la Câmpu Cetății, Târgu Mureș. Deadline pentru înscriere: 30 iunie.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF.23) își anunță invitații speciali

De
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ajuns anul acesta la a 23-a ediție, a anunțat invitați speciali din lumea cinematografiei care vor veni la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

Ultimele zile de înscriere la Her Webinars Summer 2024

De
Her Time Romania organizează Her Webinars Summer 2024, un eveniment online dedicat tinerelor. Webinariile vor avea loc pe platforma Zoom, între 17 și 21 iunie. Scopul principal este educarea și sprijinirea participantelor în contextul schimbărilor rapide din diverse domenii. Înscrierile sunt deschise până pe 10 iunie.

How to Web 2024 aduce oportunități pentru startup-uri early stage prin competiția Spotlight

De
Conferința de startup-uri și tehnologie How to Web anunță, pentru ediția din 2024, revenirea competiției Spotlight, care oferă startup-urilor din Europa de Est aflate în stadiu incipient o oportunitate de a-și dezvolta afacerile. Spotlight se va desfășura în cadrul ediției How to Web de anul acesta, pe 2 și 3 octombrie 2024, în București.