Evenimentele din seria ROOTS se încheie cu ateliere eco-somatice
Seria de evenimente ROOTS se va încheia în datele de 11 și 12 mai, între orele 12 și 16, cu două ateliere axate pe moduri în care participanții se pot autodescoperi cu ajutorul găsirii motivelor care îi conectează la viață în toată complexitatea ei, ca o forță ce trece dincolo de gândire și analiză. Atelierele vor avea loc la București, în Parcurile Icoanei și Ioanid.

Alina Ușurelu. Foto: arhiva personală
Proiectul ROOTS a organizat ateliere și conferințe începând cu luna martie. Acestea au explorat legăturile dintre artă și diverse domenii științifice, precum psihologia și ecologia. Tema proiectului, inspirată de rețelele complexe din natură, promovează o schimbare de perspectivă, trecând de la o mentalitate analitică la una integrativă, în care se concentrează pe lucrurile pe care le au în comun cu mediul înconjurător.
Între rețelele de neuroni din fiecare individ și cele de miceliu sub pământ, similaritățile sunt evidente, greu de distins la prima vedere. Când astrofizicienii mapează galaxiile în spațiul cosmic, se conturează rețele de stele, asemănătoare cu sclipirile din sistemul nervos. Omul este o oglindă prin care natura se poate cunoaște. Atelierele Înrădăcinare, centrate pe practici somatice și ecocentrice pentru sinele sălbatic, se bazează pe această premisă și pe ideea că, dacă natura se cunoaște prin intermediul individului, acesta se poate cunoaște mai bine prin acceptarea și trăirea conexiunii cu ea.
Alina Ușurelu, una dintre co-fondatoarele Asociației Developing Art, este o artistă multidisciplinară care explorează prin imagine, corp și cuvinte perspective neobișnuite. În realizarea acestor ateliere, este însoțită de Ema Alexandrescu, creatoarea Lumenesc, psiholog, facilitator de terapie prin fotografie și performer. Împreună, acestea propun nu doar două ateliere de coregrafie, ci două evenimente în care participanții sunt invitați să-și reevalueze filosofic și emoțional poziționarea în lume, adoptând o perspectivă ecocentrică.
Atelierele din cadrul ROOTS sunt gratuite numai pentru studenți, iar pentru ceilalți participanți taxa este de 80 lei. Numărul de locuri este limitat și înscrierile se pot face în formularul de aici.
Mai multe informații despre proiectul ROOTS se găsesc pe site-ul AREAL – Spațiu pentru Dezvoltare Coregrafică, dar și pe Facebook și Instagram.