Evenimentele din seria ROOTS se încheie cu ateliere eco-somatice 

De Mindcraft Stories 10.05.2024

Seria de evenimente ROOTS se va încheia în datele de 11 și 12 mai, între orele 12 și 16, cu două ateliere axate pe moduri în care participanții se pot autodescoperi cu ajutorul găsirii motivelor care îi conectează la viață în toată complexitatea ei, ca o forță ce trece dincolo de gândire și analiză. Atelierele vor avea loc la București, în Parcurile Icoanei și Ioanid.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/05/Mindcraftstories_roots-developing-art-inradacinare-practici-somatice_Alina-Usurelu.jpg

Alina Ușurelu. Foto: arhiva personală

Proiectul ROOTS a organizat ateliere și conferințe începând cu luna martie. Acestea au explorat legăturile dintre artă și diverse domenii științifice, precum psihologia și ecologia. Tema proiectului, inspirată de rețelele complexe din natură, promovează o schimbare de perspectivă, trecând de la o mentalitate analitică la una integrativă, în care se concentrează pe lucrurile pe care le au în comun cu mediul înconjurător.

Între rețelele de neuroni din fiecare individ și cele de miceliu sub pământ, similaritățile sunt evidente, greu de distins la prima vedere. Când astrofizicienii mapează galaxiile în spațiul cosmic, se conturează rețele de stele, asemănătoare cu sclipirile din sistemul nervos. Omul este o oglindă prin care natura se poate cunoaște. Atelierele Înrădăcinare, centrate pe practici somatice și ecocentrice pentru sinele sălbatic, se bazează pe această premisă și pe ideea că, dacă natura se cunoaște prin intermediul individului, acesta se poate cunoaște mai bine prin acceptarea și trăirea conexiunii cu ea.

Alina Ușurelu, una dintre co-fondatoarele Asociației Developing Art, este o artistă multidisciplinară care explorează prin imagine, corp și cuvinte perspective neobișnuite. În realizarea acestor ateliere, este însoțită de Ema Alexandrescu, creatoarea Lumenesc, psiholog, facilitator de terapie prin fotografie și performer. Împreună, acestea propun nu doar două ateliere de coregrafie, ci două evenimente în care participanții sunt invitați să-și reevalueze filosofic și emoțional poziționarea în lume, adoptând o perspectivă ecocentrică.

Atelierele din cadrul ROOTS sunt gratuite numai pentru studenți, iar pentru ceilalți participanți taxa este de 80 lei. Numărul de locuri este limitat și înscrierile se pot face în formularul de aici.

Mai multe informații despre proiectul ROOTS se găsesc pe site-ul AREAL – Spațiu pentru Dezvoltare Coregrafică, dar și pe Facebook și Instagram.

Animest.19 va avea loc între 4-13 octombrie, la București

De
Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest se va desfășura între 4 și 13 octombrie la București. Tema din acest an invită publicul să exploreze diverse aspecte ale vieții urbane, printr-o serie de proiecții de film, evenimente speciale și întâlniri cu invitați din întreaga lume.

Mai este Pământul planeta noastră? Institutul de Cercetări al Universității din București a organizat o dezbatere academică despre schimbările climatice 

De
Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB) a organizat recent ediția a cincea a seriei lor de evenimente, intitulată „Mai este Pământul planeta noastră? Schimbările climatice dincolo de negare și exagerare”, avându-i ca invitați pe geograful Alfred Vespremeanu-Stroe și climatologul Sorin Cheval. Publicul a avut ocazia să asculte perspective variate și complementare despre una dintre cele mai arzătoare probleme ale prezentului.

Noi între noi, o expoziție colectivă care caută soluții sustenabile pentru viitor, va putea fi vizitată între 18 iulie și 4 august, la Rezidența9

De
Expoziția explorează rolul pe care arta, știința și patrimoniul cultural îl pot juca în tranziția spre un viitor mai prietenos cu natura

AI Steve vine la București la AI Expo Europe

De
AI Expo Europe, cea mai mare conferință despre inteligență artificială din Europa Centrală și de Est, va avea loc la București, între 6-7 octombrie la Radisson Blu. Evenimentul va reuni specialiști de top din domeniu, incluzând reprezentanți de la NVIDIA, Google, Microsoft, IntellAI și JPMorgan Chase, printre altele. Printre invitații de marcă se numără și AI Steve, copilotul AI al omului politic Steve Endacott.