Expoziția performativă Mind-Moving, un dialog inedit între artă și sănătatea mintală, în noiembrie, la București

De Mindcraft Stories 15.09.2023

La sfârșitul lunii august, a avut loc finalul rezidenței artistice Mind-Moving la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina și va sta la baza unei expoziții performative lansată în luna noiembrie la București și în decembrie în Norvegia. Evenimentul își propune să ajute publicul să conștientizeze stereotipurile și să se delimiteze de ele. 

https://mindcraftstories.ro/images/2023/09/Mindcraftstories_rezidenta-artistica-mind-moving_Adrian-Mihalcea.jpg

Foto: Adrian Mihalcea

Această rezidență, coordonată de Alexandra Bălășoiu în colaborare cu dans-terapeutul Loredana Larionescu și Cristina Lilienfeld, coregraf, performer și psiholog, a reunit șapte artiști.

Scopul principal al rezidenței a fost acela de a permite artiștilor să se imerseze complet în mediul spitalicesc, să exploreze conexiunile complexe dintre minte, corp și societate. Performeri și muzicieni precum performerii Cătălin Munteanu, Cătălin Diaconu, Diana Spiridon Stina Moltu, Denis Bolborea, Paolo Profeti, alături de fotograful Florin Dumitru au petrecut o săptămână în spitalul Voila.

Proiectul Mind-Moving a fost conceput pentru a explora conexiunile dintre artă și sănătatea mintală, oferind pacienților din spitalele de psihiatrie oportunitatea de a participa la ateliere de terapie prin dans, pictură și fotografie, precum și la spectacole de dans contemporan.

În luna septembrie, artiștii implicați în proiect vor începe pregătirea efectivă a instalației performative, iar în aceeași lună vor avea loc și ultimele două ateliere organizate în cadrul celor două spitale de psihiatrie partenere: Voila (Câmpina) și Bălăceanca (București).

Mind-Moving este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și își propune să evidențieze contribuția artei la îmbunătățirea stării de bine a pacienților și la promovarea sănătății mintale în rândul comunității. Mai multe detalii sunt disponibile pe ro-cultura.ro

Animest.19 va avea loc între 4-13 octombrie, la București

De
Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest se va desfășura între 4 și 13 octombrie la București. Tema din acest an invită publicul să exploreze diverse aspecte ale vieții urbane, printr-o serie de proiecții de film, evenimente speciale și întâlniri cu invitați din întreaga lume.

Mai este Pământul planeta noastră? Institutul de Cercetări al Universității din București a organizat o dezbatere academică despre schimbările climatice 

De
Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB) a organizat recent ediția a cincea a seriei lor de evenimente, intitulată „Mai este Pământul planeta noastră? Schimbările climatice dincolo de negare și exagerare”, avându-i ca invitați pe geograful Alfred Vespremeanu-Stroe și climatologul Sorin Cheval. Publicul a avut ocazia să asculte perspective variate și complementare despre una dintre cele mai arzătoare probleme ale prezentului.

Noi între noi, o expoziție colectivă care caută soluții sustenabile pentru viitor, va putea fi vizitată între 18 iulie și 4 august, la Rezidența9

De
Expoziția explorează rolul pe care arta, știința și patrimoniul cultural îl pot juca în tranziția spre un viitor mai prietenos cu natura

AI Steve vine la București la AI Expo Europe

De
AI Expo Europe, cea mai mare conferință despre inteligență artificială din Europa Centrală și de Est, va avea loc la București, între 6-7 octombrie la Radisson Blu. Evenimentul va reuni specialiști de top din domeniu, incluzând reprezentanți de la NVIDIA, Google, Microsoft, IntellAI și JPMorgan Chase, printre altele. Printre invitații de marcă se numără și AI Steve, copilotul AI al omului politic Steve Endacott.