Expoziția performativă Mind-Moving, un dialog inedit între artă și sănătatea mintală, în noiembrie, la București
La sfârșitul lunii august, a avut loc finalul rezidenței artistice Mind-Moving la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina și va sta la baza unei expoziții performative lansată în luna noiembrie la București și în decembrie în Norvegia. Evenimentul își propune să ajute publicul să conștientizeze stereotipurile și să se delimiteze de ele.

Foto: Adrian Mihalcea
Această rezidență, coordonată de Alexandra Bălășoiu în colaborare cu dans-terapeutul Loredana Larionescu și Cristina Lilienfeld, coregraf, performer și psiholog, a reunit șapte artiști.
Scopul principal al rezidenței a fost acela de a permite artiștilor să se imerseze complet în mediul spitalicesc, să exploreze conexiunile complexe dintre minte, corp și societate. Performeri și muzicieni precum performerii Cătălin Munteanu, Cătălin Diaconu, Diana Spiridon Stina Moltu, Denis Bolborea, Paolo Profeti, alături de fotograful Florin Dumitru au petrecut o săptămână în spitalul Voila.
Proiectul Mind-Moving a fost conceput pentru a explora conexiunile dintre artă și sănătatea mintală, oferind pacienților din spitalele de psihiatrie oportunitatea de a participa la ateliere de terapie prin dans, pictură și fotografie, precum și la spectacole de dans contemporan.
În luna septembrie, artiștii implicați în proiect vor începe pregătirea efectivă a instalației performative, iar în aceeași lună vor avea loc și ultimele două ateliere organizate în cadrul celor două spitale de psihiatrie partenere: Voila (Câmpina) și Bălăceanca (București).
Mind-Moving este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și își propune să evidențieze contribuția artei la îmbunătățirea stării de bine a pacienților și la promovarea sănătății mintale în rândul comunității. Mai multe detalii sunt disponibile pe ro-cultura.ro.