Festivalui internațional Film O’Clock a anunțat finalistele competiției de scurtmetraje din 2024

De Ionuț Preda 05.02.2024

Film O’Clock International Festival a dezvăluit selecția de scurtmetraje pentru cea de-a patra ediție a evenimentului, programat să aibă loc între 28 februarie și 3 martie 2024.

Festivalul va avea loc în locații prestigioase din România, Lituania, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Grecia, Egipt și Africa de Sud, incluzând proiecții simultane, discuții cu echipele creative și conferințe online.

Competiția internațională de scurtmetraje va prezenta zece filme alese de comitetul curatorial, format din Mirona Radu (România), Andrew Mohsen (Egipt) și Zhana Kalinova (Bulgaria), incluzând fiicțiune, animație și documentar. Acestea vor concura pentru două premii în valoare de 700 EUR și 500 EUR, acordate de un juriu și, respectiv, de public. Printre filmele selectate se numără:

  1. 1991, regia Linas Ziura, Lituania, 2023, 12 min., ficțiune
  2. A Void, regia Jordy Sank, Africa de Sud, 2022, 26 min., ficțiune
  3. Bad News, regia Liviu Rotaru, Moldova, 2023, 29 min., ficțiune
  4. Fracture, regia Dimana Pastrakova, Bulgaria, 2023, 30 min., ficțiune
  5. Hypatia, regia Andrei Răuțu, România, 2023, 17 min., ficțiune
  6. ”Mama”, regia Naji Ismail, Egipt, 2022, 20 min., ficțiune
  7. ”Ready”, regia Eirini Vianelli, Grecia, Belgia, 2023, 11 min., animație
  8. ”Suruaika”, regia Vlad Ilicevici, Radu C. Pop, România, 2022, 9 min., animație
  9. ”Walking Up in Silence”, regia Mila Zhluktenko, Daniel Asadi Faezi, Ucraina, 2023, 18min., documentar
  10. ”When the MIGs fly”, regia Philip Găicean, România, 2023, 15 min., ficțiune

Cu peste 100 de propuneri primite din cele 8 țări, festivalul a înregistrat cel mai mare număr de propuneri până acum, reflectând creșterea sa în ultimii trei ani și consolidarea încrederii cineaștilor în Film O’Clock.

În plus, două conferințe dedicate profesioniștilor, programate în cadrul festivalului, vor aborda subiecte precum patrimoniul, inteligența artificială și sănătatea mintală în industria filmului.

Detalii suplimentare pot fi găsite pe site-ul oficial al festivalului, www.FoC-IFF.com.

Ziua Culturii Naționale 2025. Descoperă povestea lui Emil Racoviță la Muzeul Antipa

De
Miercuri, 15 ianuarie 2025, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” organizează o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale. Programul include expoziții, tururi ghidate și proiecții de film, care aduc în prim-plan viața și activitatea savantului și exploratorului Emil Racoviță. Intrarea este gratuită, iar activitățile sunt deschise publicului pe parcursul întregii zile.

Startupul Early Alpha Engineering câștigă premiul de 5.000 de euro la Innovators for Children

De
Early Alpha Engineering, un startup dedicat educației tehnologice pentru copii, a câștigat premiul de 5.000 de euro la ediția din acest an a acceleratorului Innovators for Children, organizat de Impact Hub Bucharest în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale. Premiul a fost acordat în cadrul Pitch Day, desfășurat pe 4 decembrie la Impact Festival, un eveniment dedicat inovației și educației.

Expoziție de fluturi exotici vii la Muzeul Antipa

De
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București a deschis pe 5 decembrie 2024 expoziția „Jungla pune stăpânire pe muzeu. Expoziție de fluturi exotici vii”. Evenimentul oferă vizitatorilor o incursiune captivantă în lumea fluturilor tropicali, prezentând exemplare din Asia de Sud-Est, America Latină și Africa Subsahariană. Expoziția poate fi vizitată până la începutul primăverii, fiind inclusă în programul normal al muzeului.

Canon România și Muzeul Antipa au lansat expoziția incluzivă World Unseen

De
Canon România și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” au inaugurat expoziția multisenzorială World Unseen pe 11 decembrie 2024. Aceasta este prima expoziție de acest gen din România, accesibilă persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere și tipice. Evenimentul are loc în cadrul muzeului din București, cu scopul de a redefini modul în care arta vizuală poate fi experimentată.