Marș pentru climă în România: Tinerii ies în stradă pentru a cere oprirea utilizării combustibililor fosili

De Mindcraft Stories 13.09.2023

În perioada 15-17 septembrie, milioane de oameni din întreaga lume vor manifesta pentru o eliminare rapidă și echitabilă a combustibililor fosili, principala cauză a schimbărilor climatice. În România, evenimentul local, denumit Marșul pentru Oprirea Combustibililor Fosili, va începe pe 15 septembrie, la ora 17, în Piața Victoriei din București.

La marș vor participa unele dintre cele mai mari organizații de mediu din țară, printre care se numără Greenpeace, Fridays for Future, WWF, Bankwatch, Reper21, Terra Mileniul III și Declic.

Lipsa unui cadru legislativ solid care să limiteze emisiile de gaze cu efect de seră și investițiile continue în noi proiecte de exploatare sau extindere a combustibililor fosili expun la risc cetățenii și ecosistemele României, spun organizatorii. Deși România se confruntă cu încălzirea globală, reflectată printr-o creștere a temperaturii medii anuale cu 2,2°C față de perioada preindustrială, măsurile adecvate de combatere a schimbărilor climatice lipsesc.

Activiștii tineri se alătură Grevei Globale pentru Climă, un eveniment anual ce are loc în luna septembrie, începând din 2019. În acest an, tematica centrală a grevei este eliminarea treptată a combustibililor fosili, un subiect care în România se regăsește mai mult teoretic în planurile politice.

Tinerii și organizațiile de mediu care participă la marș atrag atenția asupra lipsei unui plan coerent de tranziție energetică și aduc ca exemple două cazuri: extinderea unei cariere de lignit în Gorj (Roșia de Jiu), care implică defrișarea a 43 de hectare de pădure fără compensare, și proiectul Neptun Deep. Acesta din urmă prevede extracția a aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaze pe an, începând din 2027, pentru cel puțin 20 de ani.

La marș se cere oprirea imediată a noilor proiecte legate de combustibilii fosili, o eliminare rapidă și echitabilă a infrastructurii existente și intensificarea cooperării internaționale pentru dezvoltarea de soluții ecologice. De asemenea, se îndeamnă la încetarea fenomenului de greenwashing și la tragerea la răspundere a corporațiilor poluante.

„Ca tineri, am moștenit un sistem economic distructiv, care exploatează natura, oamenii și animalele, dar pe care vrem să-l schimbăm. Trebuie să-l schimbăm, pentru că vrem să ne bucurăm în continuare de mediul bogat în care ne-am născut”, declară Marian Ignat, unul dintre organizatori.

Marșul va începe în Piața Victoriei la ora 17 și se va încheia în Piața Revoluției, aproape de Ministerul Energiei. Organizatorii speră că acest protest va atrage atenția asupra urgenței crizei climatice și va încuraja autoritățile să ia măsuri imediate.

Animest.19 va avea loc între 4-13 octombrie, la București

De
Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest se va desfășura între 4 și 13 octombrie la București. Tema din acest an invită publicul să exploreze diverse aspecte ale vieții urbane, printr-o serie de proiecții de film, evenimente speciale și întâlniri cu invitați din întreaga lume.

Mai este Pământul planeta noastră? Institutul de Cercetări al Universității din București a organizat o dezbatere academică despre schimbările climatice 

De
Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB) a organizat recent ediția a cincea a seriei lor de evenimente, intitulată „Mai este Pământul planeta noastră? Schimbările climatice dincolo de negare și exagerare”, avându-i ca invitați pe geograful Alfred Vespremeanu-Stroe și climatologul Sorin Cheval. Publicul a avut ocazia să asculte perspective variate și complementare despre una dintre cele mai arzătoare probleme ale prezentului.

Noi între noi, o expoziție colectivă care caută soluții sustenabile pentru viitor, va putea fi vizitată între 18 iulie și 4 august, la Rezidența9

De
Expoziția explorează rolul pe care arta, știința și patrimoniul cultural îl pot juca în tranziția spre un viitor mai prietenos cu natura

AI Steve vine la București la AI Expo Europe

De
AI Expo Europe, cea mai mare conferință despre inteligență artificială din Europa Centrală și de Est, va avea loc la București, între 6-7 octombrie la Radisson Blu. Evenimentul va reuni specialiști de top din domeniu, incluzând reprezentanți de la NVIDIA, Google, Microsoft, IntellAI și JPMorgan Chase, printre altele. Printre invitații de marcă se numără și AI Steve, copilotul AI al omului politic Steve Endacott.