Marș pentru climă în România: Tinerii ies în stradă pentru a cere oprirea utilizării combustibililor fosili

De Mindcraft Stories 13.09.2023

În perioada 15-17 septembrie, milioane de oameni din întreaga lume vor manifesta pentru o eliminare rapidă și echitabilă a combustibililor fosili, principala cauză a schimbărilor climatice. În România, evenimentul local, denumit Marșul pentru Oprirea Combustibililor Fosili, va începe pe 15 septembrie, la ora 17, în Piața Victoriei din București.

La marș vor participa unele dintre cele mai mari organizații de mediu din țară, printre care se numără Greenpeace, Fridays for Future, WWF, Bankwatch, Reper21, Terra Mileniul III și Declic.

Lipsa unui cadru legislativ solid care să limiteze emisiile de gaze cu efect de seră și investițiile continue în noi proiecte de exploatare sau extindere a combustibililor fosili expun la risc cetățenii și ecosistemele României, spun organizatorii. Deși România se confruntă cu încălzirea globală, reflectată printr-o creștere a temperaturii medii anuale cu 2,2°C față de perioada preindustrială, măsurile adecvate de combatere a schimbărilor climatice lipsesc.

Activiștii tineri se alătură Grevei Globale pentru Climă, un eveniment anual ce are loc în luna septembrie, începând din 2019. În acest an, tematica centrală a grevei este eliminarea treptată a combustibililor fosili, un subiect care în România se regăsește mai mult teoretic în planurile politice.

Tinerii și organizațiile de mediu care participă la marș atrag atenția asupra lipsei unui plan coerent de tranziție energetică și aduc ca exemple două cazuri: extinderea unei cariere de lignit în Gorj (Roșia de Jiu), care implică defrișarea a 43 de hectare de pădure fără compensare, și proiectul Neptun Deep. Acesta din urmă prevede extracția a aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaze pe an, începând din 2027, pentru cel puțin 20 de ani.

La marș se cere oprirea imediată a noilor proiecte legate de combustibilii fosili, o eliminare rapidă și echitabilă a infrastructurii existente și intensificarea cooperării internaționale pentru dezvoltarea de soluții ecologice. De asemenea, se îndeamnă la încetarea fenomenului de greenwashing și la tragerea la răspundere a corporațiilor poluante.

„Ca tineri, am moștenit un sistem economic distructiv, care exploatează natura, oamenii și animalele, dar pe care vrem să-l schimbăm. Trebuie să-l schimbăm, pentru că vrem să ne bucurăm în continuare de mediul bogat în care ne-am născut”, declară Marian Ignat, unul dintre organizatori.

Marșul va începe în Piața Victoriei la ora 17 și se va încheia în Piața Revoluției, aproape de Ministerul Energiei. Organizatorii speră că acest protest va atrage atenția asupra urgenței crizei climatice și va încuraja autoritățile să ia măsuri imediate.

Orange inaugurează un magazin eco-friendly în Piața Victoriei, promovând economia circulară

De
În perioada 15-17 septembrie, milioane de oameni din întreaga lume vor manifesta pentru o eliminare rapidă și echitabilă a combustibililor fosili, principala cauză a schimbărilor climatice. În România, evenimentul local, denumit Marșul pentru Oprirea Combustibililor Fosili, va începe pe 15 septembrie, la ora 17, în Piața Victoriei din București. La marș vor participa unele dintre …

Expoziții new media și apel deschis pentru artiști la Tech Rider’s Dilemma

De
Asociația Culturală Marginal lansează Tech Rider’s Dilemma, un proiect de cercetare și producție artistică care explorează relația dintre artă, știință și tehnologie în contextul lucrărilor de artă new media. 

Patru artiști lansează mesaje de sustenabilitate cu ocazia Climate Change Summit

De
Campania Lumea9 e în mâinile noastre a fost lansată în preambulul celei de-a doua ediții a Climate Change Summit, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat schimbărilor climatice.

Samsung România lansează a treia ediție a competiției Solve for Tomorrow

De
Samsung România a anunțat lansarea celei de-a treia ediții a competiției naționale Solve for Tomorrow, destinată tinerilor inovatori cu vârste între 16 și 18 ani. Competiția, care se va desfășura între septembrie 2023 și februarie 2024, își propune să descopere și să promoveze idei creative și soluții tehnologice sustenabile dezvoltate de elevii de liceu.