Marș pentru climă în România: Tinerii ies în stradă pentru a cere oprirea utilizării combustibililor fosili

De Mindcraft Stories 13.09.2023

În perioada 15-17 septembrie, milioane de oameni din întreaga lume vor manifesta pentru o eliminare rapidă și echitabilă a combustibililor fosili, principala cauză a schimbărilor climatice. În România, evenimentul local, denumit Marșul pentru Oprirea Combustibililor Fosili, va începe pe 15 septembrie, la ora 17, în Piața Victoriei din București.

La marș vor participa unele dintre cele mai mari organizații de mediu din țară, printre care se numără Greenpeace, Fridays for Future, WWF, Bankwatch, Reper21, Terra Mileniul III și Declic.

Lipsa unui cadru legislativ solid care să limiteze emisiile de gaze cu efect de seră și investițiile continue în noi proiecte de exploatare sau extindere a combustibililor fosili expun la risc cetățenii și ecosistemele României, spun organizatorii. Deși România se confruntă cu încălzirea globală, reflectată printr-o creștere a temperaturii medii anuale cu 2,2°C față de perioada preindustrială, măsurile adecvate de combatere a schimbărilor climatice lipsesc.

Activiștii tineri se alătură Grevei Globale pentru Climă, un eveniment anual ce are loc în luna septembrie, începând din 2019. În acest an, tematica centrală a grevei este eliminarea treptată a combustibililor fosili, un subiect care în România se regăsește mai mult teoretic în planurile politice.

Tinerii și organizațiile de mediu care participă la marș atrag atenția asupra lipsei unui plan coerent de tranziție energetică și aduc ca exemple două cazuri: extinderea unei cariere de lignit în Gorj (Roșia de Jiu), care implică defrișarea a 43 de hectare de pădure fără compensare, și proiectul Neptun Deep. Acesta din urmă prevede extracția a aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaze pe an, începând din 2027, pentru cel puțin 20 de ani.

La marș se cere oprirea imediată a noilor proiecte legate de combustibilii fosili, o eliminare rapidă și echitabilă a infrastructurii existente și intensificarea cooperării internaționale pentru dezvoltarea de soluții ecologice. De asemenea, se îndeamnă la încetarea fenomenului de greenwashing și la tragerea la răspundere a corporațiilor poluante.

„Ca tineri, am moștenit un sistem economic distructiv, care exploatează natura, oamenii și animalele, dar pe care vrem să-l schimbăm. Trebuie să-l schimbăm, pentru că vrem să ne bucurăm în continuare de mediul bogat în care ne-am născut”, declară Marian Ignat, unul dintre organizatori.

Marșul va începe în Piața Victoriei la ora 17 și se va încheia în Piața Revoluției, aproape de Ministerul Energiei. Organizatorii speră că acest protest va atrage atenția asupra urgenței crizei climatice și va încuraja autoritățile să ia măsuri imediate.

Climate Change Summit anunță primii speakeri și deschide înscrierile pentru cea de-a treia ediție

De
Climate Change Summit, un eveniment amplu, organizat de Social Innovation Solutions, împreună cu BRD Groupe Société Générale, în calitate de partener fondator, și axat exclusiv pe soluții pentru provocările climatice, revine cu a treia ediție. Extins în acest an pentru a include mai multe zile și locații, Climate Change Summit va avea loc în perioada 15-17 octombrie, la Opera Națională din București și în alte locații din Capitală și din țară. 

Studiu CODE Kids: Competențele digitale ajută și la dezvoltarea celor sociale

De
Fundația Progress a publicat rezultatele cercetărilor privind dezvoltarea competențelor IT și soft skills ale copiilor participanți la proiectul CODE Kids. Studiul, desfășurat pe parcursul unui an și patru luni, a arătat progrese semnificative în competențele digitale și sociale ale copiilor din mediul rural.

F-SIDES Chapters aduce educația prin artă mai aproape de tinerii din 10 orașe ale României

De
F-SIDES Cineclub aduce în fața publicului exclusiv filme realizate de femei și persoane non-binare, susține educația despre egalitate de gen și film pentru adolescenți din zone ale țării care au nevoie de mai multă viață culturală și inițiază dialoguri pe teme feministe prin cinema.

Școala de vară Telefonul fără fir: Linia verde caută tineri interesați de tranziția verde și media digitală

De
Aceasta va avea loc între 29 iulie și 4 august la Câmpu Cetății, Târgu Mureș. Deadline pentru înscriere: 30 iunie.