Mindcraft Stories a adoptat două filme în cadrul festivalului One World Romania (5-14 aprilie)

De Mindcraft Stories 05.04.2024

Ca în fiecare an, festivalul de film documentar și drepturile omului One World Romania invită o serie de organizații, publicații și ambasadori să „adopte” simbolic unul sau două dintre filmele din selecție. Anul acesta, Mindcraft Stories se alătură inițiativei adoptând scurtmetrajele Incident (r. Bill Morrison) și Așteptând roboții (r. Natan Castay), care fac parte din secțiunea „Dincolo de limite”.

Imagine din „Așteptând roboții” (r. Natan Castay)

Cunoscut mai ales pentru experimentele sale cu resturi de peliculă, Bill Morrison face în Incident o reconstituire a unui eveniment brutal care s-a întâmplat în 2018 în Chicago, unde poliția a omorât un bărbat pe stradă. În căutarea „adevărului”, acesta montează imaginile surprinse de camerele de supraveghere și cele purtate de polițiști.

„Alegând să nu apeleze la retorica vreunei facțiuni ideologice sau politice din cele care comentează activ astfel de incidente tragice, Morrison prezintă sobru diferite puncte de vedere tehnologice, care sunt inevitabil și umane”, spune Lili Alenor Chapenal, selecționeră One World Romania.

Imagine din „Incident” (r. Bill Morrison)

Împreună cu Incident va fi proiectat și scurtmetrajul Așteptând roboții, al doilea film al regizorului belgian Natan Castay. „Un eseu deopotrivă personal și de o mare amplitudine filozofică care pornește de la necesitatea lui Castay, proaspăt șomer, de a se alătura armatei de «proletari digitali» care realizează sarcini aparent absurde ce hrănesc imensa mașinărie a inteligenței artificiale – tocmai cea care le va suprima curând locurile de muncă, lor și altor nenumărați muncitori din toate sectoarele și din întreaga lume.”

Cele două filme vor fi proiectate luni, 8 aprilie, la Cinema Union, și sâmbătă, 13 aprilie, la Cinema Elvira Popescu, de la ora 18:00. Prima proiecție va fi urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul Natan Castay, iar după ce-a de a doua va urma o discuție cu Mihai Ghiduc, redactorul șef Mindcraft Stories.

One World Romania se va desfășura între 05 și 14 aprilie 2024 în cinematografele Elvira Popescu, Eforie și Union din București, iar în perioada 15–25 aprilie o parte din filme vor putea fi văzute și online. Tema pe care festivalul o propune pentru această ediție este Alege!. Chiar dacă pare inevitabilă în contextul unui an încărcat electoral, tema invocă nu numai alegerile electorale, ci și alegeri de viață, morală, și atitudine. 

Animest.19 va avea loc între 4-13 octombrie, la București

De
Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest se va desfășura între 4 și 13 octombrie la București. Tema din acest an invită publicul să exploreze diverse aspecte ale vieții urbane, printr-o serie de proiecții de film, evenimente speciale și întâlniri cu invitați din întreaga lume.

Mai este Pământul planeta noastră? Institutul de Cercetări al Universității din București a organizat o dezbatere academică despre schimbările climatice 

De
Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB) a organizat recent ediția a cincea a seriei lor de evenimente, intitulată „Mai este Pământul planeta noastră? Schimbările climatice dincolo de negare și exagerare”, avându-i ca invitați pe geograful Alfred Vespremeanu-Stroe și climatologul Sorin Cheval. Publicul a avut ocazia să asculte perspective variate și complementare despre una dintre cele mai arzătoare probleme ale prezentului.

Noi între noi, o expoziție colectivă care caută soluții sustenabile pentru viitor, va putea fi vizitată între 18 iulie și 4 august, la Rezidența9

De
Expoziția explorează rolul pe care arta, știința și patrimoniul cultural îl pot juca în tranziția spre un viitor mai prietenos cu natura

AI Steve vine la București la AI Expo Europe

De
AI Expo Europe, cea mai mare conferință despre inteligență artificială din Europa Centrală și de Est, va avea loc la București, între 6-7 octombrie la Radisson Blu. Evenimentul va reuni specialiști de top din domeniu, incluzând reprezentanți de la NVIDIA, Google, Microsoft, IntellAI și JPMorgan Chase, printre altele. Printre invitații de marcă se numără și AI Steve, copilotul AI al omului politic Steve Endacott.