Mindcraft Stories a adoptat două filme în cadrul festivalului One World Romania (5-14 aprilie)

De Mindcraft Stories 05.04.2024

Ca în fiecare an, festivalul de film documentar și drepturile omului One World Romania invită o serie de organizații, publicații și ambasadori să „adopte” simbolic unul sau două dintre filmele din selecție. Anul acesta, Mindcraft Stories se alătură inițiativei adoptând scurtmetrajele Incident (r. Bill Morrison) și Așteptând roboții (r. Natan Castay), care fac parte din secțiunea „Dincolo de limite”.

Imagine din „Așteptând roboții” (r. Natan Castay)

Cunoscut mai ales pentru experimentele sale cu resturi de peliculă, Bill Morrison face în Incident o reconstituire a unui eveniment brutal care s-a întâmplat în 2018 în Chicago, unde poliția a omorât un bărbat pe stradă. În căutarea „adevărului”, acesta montează imaginile surprinse de camerele de supraveghere și cele purtate de polițiști.

„Alegând să nu apeleze la retorica vreunei facțiuni ideologice sau politice din cele care comentează activ astfel de incidente tragice, Morrison prezintă sobru diferite puncte de vedere tehnologice, care sunt inevitabil și umane”, spune Lili Alenor Chapenal, selecționeră One World Romania.

Imagine din „Incident” (r. Bill Morrison)

Împreună cu Incident va fi proiectat și scurtmetrajul Așteptând roboții, al doilea film al regizorului belgian Natan Castay. „Un eseu deopotrivă personal și de o mare amplitudine filozofică care pornește de la necesitatea lui Castay, proaspăt șomer, de a se alătura armatei de «proletari digitali» care realizează sarcini aparent absurde ce hrănesc imensa mașinărie a inteligenței artificiale – tocmai cea care le va suprima curând locurile de muncă, lor și altor nenumărați muncitori din toate sectoarele și din întreaga lume.”

Cele două filme vor fi proiectate luni, 8 aprilie, la Cinema Union, și sâmbătă, 13 aprilie, la Cinema Elvira Popescu, de la ora 18:00. Prima proiecție va fi urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul Natan Castay, iar după ce-a de a doua va urma o discuție cu Mihai Ghiduc, redactorul șef Mindcraft Stories.

One World Romania se va desfășura între 05 și 14 aprilie 2024 în cinematografele Elvira Popescu, Eforie și Union din București, iar în perioada 15–25 aprilie o parte din filme vor putea fi văzute și online. Tema pe care festivalul o propune pentru această ediție este Alege!. Chiar dacă pare inevitabilă în contextul unui an încărcat electoral, tema invocă nu numai alegerile electorale, ci și alegeri de viață, morală, și atitudine. 

Compozitorul muzicii din Baldur’s Gate 3 și directorul de animație din Cyberpunk 2077 vin la Dev.Play 2024, între 3 și 4 iunie

De
Ediția din 2024 a Dev.Play, conferința anuală dedicată dezvoltatorilor de jocuri video din România și Europa de Est organizată de Romanian Game Developer's Association (RGDA), va avea loc pe 3 și 4 iunie 2024, în Aula Magna a Universității Politehnica din București.

World Press Photo: Fotojurnalism de impact de pe tot globul, într-o expoziție în Piața Universității din București

De
Piața Universității din București va găzdui pentru a treisprezecea oară consecutiv expoziția internațională de fotojurnalism anuală World Press Photo , în perioada 18 mai – 7 iunie, adusă în România de Fundația Eidos și finanțată de Ministerul Culturii.

Un documentar produs de Wim Wenders deschide a doua ediție LYNX Festival

De
A doua ediție LYNX Festival, care va avea loc între 4 și 9 iunie la Brașov, se deschide cu proiecția în premieră a filmului Cântecele pământului al regizoarei norvegiene Margreth Olin.

Evenimentele din seria ROOTS se încheie cu ateliere eco-somatice 

De
Seria de evenimente ROOTS se va încheia în datele de 11 și 12 mai, între orele 12 și 16, cu două ateliere axate pe moduri în care participanții se pot autodescoperi cu ajutorul găsirii motivelor care îi conectează la viață în toată complexitatea ei, ca o forță ce trece dincolo de gândire și analiză. Atelierele vor avea loc la București, în Parcurile Icoanei și Ioanid.