Mindcraft Stories a adoptat două filme în cadrul festivalului One World Romania (5-14 aprilie)

De Mindcraft Stories 05.04.2024

Ca în fiecare an, festivalul de film documentar și drepturile omului One World Romania invită o serie de organizații, publicații și ambasadori să „adopte” simbolic unul sau două dintre filmele din selecție. Anul acesta, Mindcraft Stories se alătură inițiativei adoptând scurtmetrajele Incident (r. Bill Morrison) și Așteptând roboții (r. Natan Castay), care fac parte din secțiunea „Dincolo de limite”.

Imagine din „Așteptând roboții” (r. Natan Castay)

Cunoscut mai ales pentru experimentele sale cu resturi de peliculă, Bill Morrison face în Incident o reconstituire a unui eveniment brutal care s-a întâmplat în 2018 în Chicago, unde poliția a omorât un bărbat pe stradă. În căutarea „adevărului”, acesta montează imaginile surprinse de camerele de supraveghere și cele purtate de polițiști.

„Alegând să nu apeleze la retorica vreunei facțiuni ideologice sau politice din cele care comentează activ astfel de incidente tragice, Morrison prezintă sobru diferite puncte de vedere tehnologice, care sunt inevitabil și umane”, spune Lili Alenor Chapenal, selecționeră One World Romania.

Imagine din „Incident” (r. Bill Morrison)

Împreună cu Incident va fi proiectat și scurtmetrajul Așteptând roboții, al doilea film al regizorului belgian Natan Castay. „Un eseu deopotrivă personal și de o mare amplitudine filozofică care pornește de la necesitatea lui Castay, proaspăt șomer, de a se alătura armatei de «proletari digitali» care realizează sarcini aparent absurde ce hrănesc imensa mașinărie a inteligenței artificiale – tocmai cea care le va suprima curând locurile de muncă, lor și altor nenumărați muncitori din toate sectoarele și din întreaga lume.”

Cele două filme vor fi proiectate luni, 8 aprilie, la Cinema Union, și sâmbătă, 13 aprilie, la Cinema Elvira Popescu, de la ora 18:00. Prima proiecție va fi urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul Natan Castay, iar după ce-a de a doua va urma o discuție cu Mihai Ghiduc, redactorul șef Mindcraft Stories.

One World Romania se va desfășura între 05 și 14 aprilie 2024 în cinematografele Elvira Popescu, Eforie și Union din București, iar în perioada 15–25 aprilie o parte din filme vor putea fi văzute și online. Tema pe care festivalul o propune pentru această ediție este Alege!. Chiar dacă pare inevitabilă în contextul unui an încărcat electoral, tema invocă nu numai alegerile electorale, ci și alegeri de viață, morală, și atitudine. 

Festivalul LYNX 2024: Brașovul găzduiește cea de-a doua ediție dedicată filmului și fotografiei de natură

De
În perioada 4-9 iunie 2024, Brașov va fi gazda celei de-a doua ediții a LYNX Festival, eveniment axat pe filmul și fotografia documentară de natură. Festivalul revine după succesul primei ediții care a atras un număr mare de vizitatori și a înregistrat vânzări sold-out la toate proiecțiile.

DevTalks România, 10 ani de inovație tehnologică

De
Ca în fiecare an, festivalul de film documentar și drepturile omului One World Romania invită o serie de organizații, publicații și ambasadori să „adopte” simbolic unul sau două dintre filmele din selecție. Anul acesta, Mindcraft Stories se alătură inițiativei adoptând scurtmetrajele Incident (r. Bill Morrison) și Așteptând roboții (r. Natan Castay), care fac parte din …

Despre Ploi, Râuri, Șuvoaie… O explorare transdisciplinară a apei

De
Asociația Developing Art lansează proiectul Despre Ploi, Râuri, Șuvoaie…,  o inițiativă artistică și de cercetare desfășurată în trei locații cheie din România: Delta Dunării, Valea Jiului și parcurile Icoanei și Ioanid din București. Dacă ești artist și/sau cercetător emergent, te poți înscrie în proiect între 18 aprilie și 2 mai. 

Climate Change Summit Awards premiază cele mai bune soluții pentru provocările climatice

De
Climate Change Summit, un important eveniment regional dedicat schimbărilor climatice, premiază inovațiile ecologice din Europa Centrală și de Est. Evenimentul se concentrează pe finanțarea soluțiilor din sectoarele energiei, mobilității, construcțiilor, economiei circulare și agriculturii, adresându-se tinerilor sub 30 de ani și întreprinderilor mici și mijlocii.