Proiectul „Ce este munca” al artistului Șerban Savu va reprezenta România la a 60-a ediție a Bienalei Internaționale de Artă de la Veneția

De Mindcraft Stories 20.02.2024

„What Work Is / Ce este munca”, proiectul artistului Șerban Savu, curatoriat de Ciprian Mureșan, a fost ales să reprezinte România la Biennale Arte 2024, care va avea loc la Veneția între 20 aprilie și 24 noiembrie. Expoziția se va desfășura la Pavilionul Național din Giardini della Biennale și la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică. 

Șerban Savu – „The City is Being Built”

Tema din acest an a Bienalei, lansată de Adriano Pedrosa, curatorul ediției, este „Foreigners Everywhere”. Picturile lui Șerban Savu reflectează la dislocarea și dorul de casă asociate cu munca în străinătate – mulți dintre protagoniștii lui sunt reprezentați ca niște figuranți stângaci, suspendați între muncă și recreere. Proiectul e, de altfel, o reflecție a iconografiei muncii și timpului liber, inspirată de realismul istoric, de ideologia sa și de arta de propagandă din Europa de Est.

Mai multe despre opera lui poți afla dintr-un  interviu recent cu Șerban Savu și Ciprian Mureșan// „Mă interesează ipostazele anarhice ale muncii, nu munca în sens productiv: scena9.ro //, în care cei doi vorbesc atât despre tema muncii, cât și despre prietenia care i-a adus împreună în același spațiu de lucru.

Invitat să răspundă proiectului lui Șerban Savu, studioul de design grafic din Bruxelles Atelier Brenda (Sophie Keij și Nana Esi) a propus o intervenție site-specific pe fațada și în holul Pavilionului României. Mesajul lor grafic este un studiu al propagandei nonideologice, care funcționează ca o reclamă pentru un nou tip de fabrică socială.

Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția va fi transformată într-un atelier de mozaic, devenind un spațiu de producție ce duce mai departe tradiția manufacturieră locală a micilor ateliere venețiene. Ea va găzdui, de asemenea, un program de dezbateri publice pe teme ce merg de la istoria artei mozaicului până la teoriile muncii din antropologia, economia și filosofia contemporană, ecologia și societatea postmuncă, coordonate de Ovidiu Țichindeleanu, critic cultural stabilit în Chișinău.

 

Animest.19 va avea loc între 4-13 octombrie, la București

De
Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest se va desfășura între 4 și 13 octombrie la București. Tema din acest an invită publicul să exploreze diverse aspecte ale vieții urbane, printr-o serie de proiecții de film, evenimente speciale și întâlniri cu invitați din întreaga lume.

Mai este Pământul planeta noastră? Institutul de Cercetări al Universității din București a organizat o dezbatere academică despre schimbările climatice 

De
Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB) a organizat recent ediția a cincea a seriei lor de evenimente, intitulată „Mai este Pământul planeta noastră? Schimbările climatice dincolo de negare și exagerare”, avându-i ca invitați pe geograful Alfred Vespremeanu-Stroe și climatologul Sorin Cheval. Publicul a avut ocazia să asculte perspective variate și complementare despre una dintre cele mai arzătoare probleme ale prezentului.

Noi între noi, o expoziție colectivă care caută soluții sustenabile pentru viitor, va putea fi vizitată între 18 iulie și 4 august, la Rezidența9

De
Expoziția explorează rolul pe care arta, știința și patrimoniul cultural îl pot juca în tranziția spre un viitor mai prietenos cu natura

AI Steve vine la București la AI Expo Europe

De
AI Expo Europe, cea mai mare conferință despre inteligență artificială din Europa Centrală și de Est, va avea loc la București, între 6-7 octombrie la Radisson Blu. Evenimentul va reuni specialiști de top din domeniu, incluzând reprezentanți de la NVIDIA, Google, Microsoft, IntellAI și JPMorgan Chase, printre altele. Printre invitații de marcă se numără și AI Steve, copilotul AI al omului politic Steve Endacott.