Proiectul „Ce este munca” al artistului Șerban Savu va reprezenta România la a 60-a ediție a Bienalei Internaționale de Artă de la Veneția

De Mindcraft Stories 20.02.2024

„What Work Is / Ce este munca”, proiectul artistului Șerban Savu, curatoriat de Ciprian Mureșan, a fost ales să reprezinte România la Biennale Arte 2024, care va avea loc la Veneția între 20 aprilie și 24 noiembrie. Expoziția se va desfășura la Pavilionul Național din Giardini della Biennale și la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică. 

Șerban Savu – „The City is Being Built”

Tema din acest an a Bienalei, lansată de Adriano Pedrosa, curatorul ediției, este „Foreigners Everywhere”. Picturile lui Șerban Savu reflectează la dislocarea și dorul de casă asociate cu munca în străinătate – mulți dintre protagoniștii lui sunt reprezentați ca niște figuranți stângaci, suspendați între muncă și recreere. Proiectul e, de altfel, o reflecție a iconografiei muncii și timpului liber, inspirată de realismul istoric, de ideologia sa și de arta de propagandă din Europa de Est.

Mai multe despre opera lui poți afla dintr-un  interviu recent cu Șerban Savu și Ciprian Mureșan// „Mă interesează ipostazele anarhice ale muncii, nu munca în sens productiv: scena9.ro //, în care cei doi vorbesc atât despre tema muncii, cât și despre prietenia care i-a adus împreună în același spațiu de lucru.

Invitat să răspundă proiectului lui Șerban Savu, studioul de design grafic din Bruxelles Atelier Brenda (Sophie Keij și Nana Esi) a propus o intervenție site-specific pe fațada și în holul Pavilionului României. Mesajul lor grafic este un studiu al propagandei nonideologice, care funcționează ca o reclamă pentru un nou tip de fabrică socială.

Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția va fi transformată într-un atelier de mozaic, devenind un spațiu de producție ce duce mai departe tradiția manufacturieră locală a micilor ateliere venețiene. Ea va găzdui, de asemenea, un program de dezbateri publice pe teme ce merg de la istoria artei mozaicului până la teoriile muncii din antropologia, economia și filosofia contemporană, ecologia și societatea postmuncă, coordonate de Ovidiu Țichindeleanu, critic cultural stabilit în Chișinău.

 

Ziua Culturii Naționale 2025. Descoperă povestea lui Emil Racoviță la Muzeul Antipa

De
Miercuri, 15 ianuarie 2025, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” organizează o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale. Programul include expoziții, tururi ghidate și proiecții de film, care aduc în prim-plan viața și activitatea savantului și exploratorului Emil Racoviță. Intrarea este gratuită, iar activitățile sunt deschise publicului pe parcursul întregii zile.

Startupul Early Alpha Engineering câștigă premiul de 5.000 de euro la Innovators for Children

De
Early Alpha Engineering, un startup dedicat educației tehnologice pentru copii, a câștigat premiul de 5.000 de euro la ediția din acest an a acceleratorului Innovators for Children, organizat de Impact Hub Bucharest în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale. Premiul a fost acordat în cadrul Pitch Day, desfășurat pe 4 decembrie la Impact Festival, un eveniment dedicat inovației și educației.

Expoziție de fluturi exotici vii la Muzeul Antipa

De
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București a deschis pe 5 decembrie 2024 expoziția „Jungla pune stăpânire pe muzeu. Expoziție de fluturi exotici vii”. Evenimentul oferă vizitatorilor o incursiune captivantă în lumea fluturilor tropicali, prezentând exemplare din Asia de Sud-Est, America Latină și Africa Subsahariană. Expoziția poate fi vizitată până la începutul primăverii, fiind inclusă în programul normal al muzeului.

Canon România și Muzeul Antipa au lansat expoziția incluzivă World Unseen

De
Canon România și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” au inaugurat expoziția multisenzorială World Unseen pe 11 decembrie 2024. Aceasta este prima expoziție de acest gen din România, accesibilă persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere și tipice. Evenimentul are loc în cadrul muzeului din București, cu scopul de a redefini modul în care arta vizuală poate fi experimentată.