Semnează și tu petiția pentru ca Atelierele Malmaison să-și poată desfășura activitatea în aceeași clădire ca până acum

De Mindcraft Stories 18.01.2024

Comunitatea artistică Atelierele Malmaison, situată în București, se confruntă cu posibilitatea pierderii spațiului său de desfășurare a activităților, după trei ani de funcționare prolifică. Aceasta solicită recunoașterea și susținerea din partea autorităților pentru a-și continua misiunea culturală.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/01/Mindcraftstories_Scrisoare-deschisă-Atelierele-Malmaison-Artisti-independenti-artă-contemporană.jpg

Atelierele Malmaison, cea mai mare grupare de acest gen din România, s-a format în 2020 pentru a oferi spațiu de lucru artistelor și artiștilor. Situate în Calea Plevnei 137C, acestea au devenit un centru vital pentru arta contemporană din capitală, găzduind 46 de artiști și 11 spații de proiecte și galerii.

Clădirea Malmaison, inițial o cazarmă militară, are o importanță istorică semnificativă și o vechime de 180 de ani, timp în care aici au funcționat o Școală Militară de Ofițeri, un tribunal militar, închisoare în timpul regimului lui Antonescu și centru de anchetă și detenție al Securității în perioada de început a regimului comunist. Atelierele Malmaison au readus clădirea în circuitul viu al orașului, inaugurând o nouă etapă în lunga sa istorie.

Contractul de închiriere a spațiului, deținut de Iprochim S.A. și cu Ministerul Economiei ca acționar majoritar, este în prezent în proces de renegociere. Comunitatea artistică își exprimă preocuparea că negocierile comerciale pot afecta stabilitatea și misiunea culturală a Atelierelor Malmaison.

Sectorul cultural independent din România se confruntă cu provocări din cauza lipsei unui cadru legislativ clar pentru artiști. Atelierele Malmaison reprezintă un exemplu al acestor provocări, fiind nevoite să negocieze cu operatori economici într-un context comercial, în detrimentul valorii culturale.

Într-o scrisoare deschisă,// O poți citi în întregime aici: campaniamea.declic.ro // comunitatea Atelierelor Malmaison cere recunoașterea activității sale de către Ministerul Culturii, Ministerul Economiei și Primăria Capitalei. Solicită sprijin pentru a asigura continuitatea activității lor în actualul spațiu sau, alternativ, relocarea în condiții similare.

Inițiativa Atelierelor Malmaison a contribuit semnificativ la scena culturală a Bucureștiului prin organizarea a peste 300 de evenimente, programe educaționale și expoziții de artă contemporană. Această situație subliniază importanța susținerii inițiativelor artistice pentru dezvoltarea culturală a comunităților urbane.

La un nivel societal, cultural și educațional, atelierele de lucru și comunitățile artistice reprezintă o componentă esențială pentru întreaga comunitate. Acest tip de angajament este un model în țări din Europa în care dezvoltarea si susținerea instituțională a unui astfel de cadru stabil si accesibil pentru artiști se reflectă în cadrul mai larg al dezvoltării culturale a orașului în care aceștia activează.

Inițiativele similare din România şi Europa au arătat de fiecare dată beneficiile aduse de un astfel de proiect, atât în plan local, cât şi naţional şi internaţional. Un astfel de loc devine o platformă culturală semnificativă în harta oraşului, atât pentru comunitatea zonei din care face parte, cât şi pentru comunităţi mai largi (profesioniste dar și amatoare de artă). Dintre exemplele notabile: Fabrica de Pensule Cluj, Spinnerei Leipzig, 798 Art Zone Beijing, Hangar Barcelona, Technopolis Atena, etc. Cel mai recent exemplu, chiar în București, este comunitatea Atelierele Scânteia.

Semnează și tu petiția// O poți semna aici: campaniamea.declic.ro // pentru ca Atelierele Malmaison să-și poată desfășura activitatea în aceeași clădire.

Animest.19 va avea loc între 4-13 octombrie, la București

De
Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest se va desfășura între 4 și 13 octombrie la București. Tema din acest an invită publicul să exploreze diverse aspecte ale vieții urbane, printr-o serie de proiecții de film, evenimente speciale și întâlniri cu invitați din întreaga lume.

Mai este Pământul planeta noastră? Institutul de Cercetări al Universității din București a organizat o dezbatere academică despre schimbările climatice 

De
Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB) a organizat recent ediția a cincea a seriei lor de evenimente, intitulată „Mai este Pământul planeta noastră? Schimbările climatice dincolo de negare și exagerare”, avându-i ca invitați pe geograful Alfred Vespremeanu-Stroe și climatologul Sorin Cheval. Publicul a avut ocazia să asculte perspective variate și complementare despre una dintre cele mai arzătoare probleme ale prezentului.

Noi între noi, o expoziție colectivă care caută soluții sustenabile pentru viitor, va putea fi vizitată între 18 iulie și 4 august, la Rezidența9

De
Expoziția explorează rolul pe care arta, știința și patrimoniul cultural îl pot juca în tranziția spre un viitor mai prietenos cu natura

AI Steve vine la București la AI Expo Europe

De
AI Expo Europe, cea mai mare conferință despre inteligență artificială din Europa Centrală și de Est, va avea loc la București, între 6-7 octombrie la Radisson Blu. Evenimentul va reuni specialiști de top din domeniu, incluzând reprezentanți de la NVIDIA, Google, Microsoft, IntellAI și JPMorgan Chase, printre altele. Printre invitații de marcă se numără și AI Steve, copilotul AI al omului politic Steve Endacott.