World Press Photo: Fotojurnalism de impact de pe tot globul, într-o expoziție în Piața Universității din București

De Mindcraft Stories 16.05.2024

Piața Universității din București va găzdui pentru a treisprezecea oară consecutiv expoziția internațională de fotojurnalism anuală World Press Photo , în perioada 18 mai – 7 iunie, adusă în România de Fundația Eidos și finanțată de Ministerul Culturii.

Pasionații de cultură și arte vizuale vor avea oportunitatea de a explora 146 de fotografii, fiecare cu câte o poveste unică despre evenimente actuale globale, de la războiul din Gaza și Ucraina, la migrație, schimbări climatice și sănătate mentală.

Expoziția va include și un audio-tur gratuit, oferit în parteneriat cu Smartify, care permite vizitatorilor să asculte poveștile din spatele fiecărei imagini direct pe propriile dispozitive.

Competiția World Press Photo a laureat patru câștigători globali anul acesta, selectați dintr-un număr de 61.062 de lucrări înscrise de 3.851 de fotografi din 130 de țări. Premiul pentru fotografia anului a fost acordat lui Mohammed Salem din Palestina pentru o imagine tulburătoare care arată o femeie palestiniană îmbrățișând trupul neînsuflețit al nepoatei sale în Fâșia Gaza.

Cristian Movilă, fondatorul Fundației Eidos și reprezentantul World Press Photo în România, spune despre această ediție: „2024 va aduce aproximativ 49% din populația globului la urne. Este anul în care 64 de țări (plus Uniunea Europeană) își va alege viitorul. Desigur, nu toate țările asigură un proces de votare democratic, însă rezultatele vor spune multe despre lumea în care trăim. Așa că expoziția de anul acesta cred că este și mai importantă ca în ceilalți ani. Pe lângă faptul că ne face conștienți de problemele din întreaga lume, ea poate funcționa și ca un vizor ce transpune privitorul în papucii cetățenilor care își trăiesc viețile în diverse regimuri politice, conflicte armate sau cataclisme naturale. Parcurgerea expoziției poate fi un preview foarte bun a modului în care vrem să arate viitorul nostru.”

Mai multe detalii se pot afla de pe paginile de social media ale expoziției: Facebook World Press Photo Exhibition Romania  și Instagram WorldPressPhotoRo.

Animest.19 va avea loc între 4-13 octombrie, la București

De
Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest se va desfășura între 4 și 13 octombrie la București. Tema din acest an invită publicul să exploreze diverse aspecte ale vieții urbane, printr-o serie de proiecții de film, evenimente speciale și întâlniri cu invitați din întreaga lume.

Mai este Pământul planeta noastră? Institutul de Cercetări al Universității din București a organizat o dezbatere academică despre schimbările climatice 

De
Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB) a organizat recent ediția a cincea a seriei lor de evenimente, intitulată „Mai este Pământul planeta noastră? Schimbările climatice dincolo de negare și exagerare”, avându-i ca invitați pe geograful Alfred Vespremeanu-Stroe și climatologul Sorin Cheval. Publicul a avut ocazia să asculte perspective variate și complementare despre una dintre cele mai arzătoare probleme ale prezentului.

Noi între noi, o expoziție colectivă care caută soluții sustenabile pentru viitor, va putea fi vizitată între 18 iulie și 4 august, la Rezidența9

De
Expoziția explorează rolul pe care arta, știința și patrimoniul cultural îl pot juca în tranziția spre un viitor mai prietenos cu natura

AI Steve vine la București la AI Expo Europe

De
AI Expo Europe, cea mai mare conferință despre inteligență artificială din Europa Centrală și de Est, va avea loc la București, între 6-7 octombrie la Radisson Blu. Evenimentul va reuni specialiști de top din domeniu, incluzând reprezentanți de la NVIDIA, Google, Microsoft, IntellAI și JPMorgan Chase, printre altele. Printre invitații de marcă se numără și AI Steve, copilotul AI al omului politic Steve Endacott.