PlayStation 5: Formula câștigătoare, plus ray tracing și un controller mișto28 min read

De Ionuț Preda 13.11.2020, ultima actualizare: 08.01.2021

PlayStation 5 vrea să mențină coroana de rege al consolelor în curtea Sony, cu schimbări non-hardware mai degrabă subtile față de generația anterioară.

Sony a avut supremația în războiul consolelor pe parcursul generației a opta, așa că nu e o surpriză faptul că nu a simțit nevoia să facă schimbări radicale, în afara designului consolei (și acestea, probabil forțate de necesitățile de cooling). A împrumutat câteva elemente de accesibilitate, precum oferirea unor hit-uri anterioare în abonamentul de multiplayer și o variantă mai ieftină a consolei, complet digitală. Dar strategia gigantului japonez se va baza în continuare pe vânzări clasice de jocuri, în special pe cele făcute „în casă” cu bugete mari și la calitate înaltă, acolo unde încă are deocamdată un avantaj serios în fața Microsoft. În rest, e vorba de a-și face consola să se simtă ca un device aparte, fie că vorbim de suport pentru VR sau de un controller nou cu inovații în tehnologiile de vibrații.

Ce inovații aduce PlayStation 5

PlayStation 5 are parte de două versiuni: avem varianta standard a consolei, precum și o ediție complet digitală, care nu are unitatea optică UHD Blu-Ray, dar cu un preț mai avantajos. Aceasta este singura diferență la nivel de specificații între cele două ediții.

Designul ales, care dă oarecum impresia unei nave extraterestre, a fost primit cu reacții mixte,„The PS5 is getting roasted on Twitter: Here are the funniest reactions”, laptopmag.com mai ales pentru că dimensiunile o fac cea mai mare consolă,„Confirmed: The PS5 is the biggest game console in modern history”, theverge.com cel puțin din istoria recentă: așezată vertical, are 39 cm înălțime, 26 cm lungime și 10,4 cm lungime. Standul inclus în cutie poate fi folosit și pentru a o așeza în mod clasic, orizontal, dar tot îți va ocupa o cantitate serioasă de spațiu.

Ca și în cazul competitorilor, însă, marile diferențe pentru PS5 vin din interior. Pentru prima dată, Sony face uz de un solid-state drive (SSD) cu viteză extrem de rapidă de citire a datelor: 5,5 GB/s în cazul datelor necomprimate și 8-9 GB/s pentru cele comprimate. Capacitatea de stocare e de 825 GB, din care 667,2 sunt utilizabili pentru a instala jocurile. Nu e prea impresionant, având în vedere și faptul că, deși consola are un slot fizic pentru expansiune cu un SSD de tip M.2Un tip de SSD cu formă similară unui stick acesta nu poate fi folosit pentru moment, necesitând un update ulterior pe partea de firmware. Sony a motivat decizia„Sony confirms the PS5 won’t support SSD storage expansion at launch”, theverge.com prin faptul că dorește să testeze compatibilitatea diverselor modele de pe piață, pentru a le omologa pe cele care oferă o performanță similară cu SSD-ul intern.

Problema de spațiu e adâncită și de modul în care PS5-ul interacționează cu storage-ul extern: jocurile de PS5 nu pot fi rulate sau stocate pe astfel de dispozitive, o altă opțiune care este explorată pentru viitor. În schimb, drive-urile externe pot fi folosite pentru jocurile de PS4 compatibile, în sistem plug-and-play.

Un alt mod inteligent de gestionare a problemei spațiului este funcționalitatea Prefered Install, Mai multe detalii pe playstation.com prin care utilizatorii pot alege să șteargă anumite părți ale jocurilor pentru a mai salva gigabyți cruciali; de exemplu, dacă nu te interesează partea multiplayer a unui joc, o poți selecta pentru ștergere și poți juca liniștit campania single-player (și vice-versa, bineînțeles). Sistemul poate fi folosit și pentru a descărca/instala anumite porțiuni ale jocului cu prioritate, pe care să le poți accesa în timp ce restul fișierelor se descarcă în background.

Din punct de vedere al puterii de procesare și a capabilităților grafice, avem un salt considerabil față de PlayStation 4. Nu doar că targetul este de 60 de cadre pe secundă (FPS) la rezoluție 4K, dar Sony a lucrat cu AMD pentru a implementa o soluție custom de ray tracing.O simulare a comportamentului fizic al iluminării dinamice menită să aducă calitatea scenelor din jocuri video mai în rând cu CGI-ul folosit în filme Acum, rămâne de văzut în ce măsură le vor putea atinge pe ambele – va variaprobabil de la joc la joc. Avem un oarecare indiciu timpuriu cu Spider-Man: Miles Morales,„Spider-Man: Miles Morales on PS5: dynamic 4K 60FPS, 30FPS ray tracing”, tweaktown.com unde jucătorii pot alege între 4K nativ la 30 FPS cu ray-tracing, sau 4K (din câte se pare upscaled) la 60 FPS, fără acest efect. Upscaling-ul pentru a atinge 60 FPS la rezoluții 4K va fi folosit și în Demon’s Souls Remake, alt titlu exclusiv de lansare al consolei, care va avea o opțiune și pentru un mod de true 4K la 30 FPS, fără ray tracing.

Ce surprinde este lipsa suportului pentru 1440p, care ar putea fi un punct de mijloc ideal între fidelitate grafică și performanță. Sony a anunțat că deocamdată se concentrează pe „compatibilitatea cu televizoare,Sony says PS5 currently doesn’t support 1440p because it wants to “prioritise support for TVs””, eurogamer.net unde rezoluția este destul de rar întâlnită, dar că suportul pentru aceasta poate fi adăugată într-un update viitor dacă este cerut de un număr semnificativ de jucători. Asta nu înseamnă că nu poți folosi PS5-ul dacă ai un monitor 1440p, însă imaginea va fi redusă de la 4K la 1080p, iar apoi procesată prin upscaling pentru a atinge rezoluția acestuia.

Abordări tradiționale față de jocuri

Un avantaj pentru PS5 față de competiție e faptul că are, totuși, pe ce să-și demonstreze abilitățile proprii. Spre deosebire de Microsoft, care nu a reușit să-și rezerve vreun joc major la lansare care să nu apară și pe PS5, consola japonezilor vine cu Astro’s Playroom pre-instalat – un platformer 3D dezvoltat intern, care a primit recenzii destul de bune.Le poți găsi pe metacritic.com Adăugând Demon’s Souls și Spider-Man: Miles Morales (care vine la pachet cu o variantă remasterizată pentru PS5 a excelentului Marvel’s Spider-Man din 2018), e o selecție decentă, pe lângă titluri precum Assassin’s Creed: Valhalla sau Watch Dogs: Legion, disponibile și pe Xbox-uri.

Dacă nu găsești ceva care să-ți placă în selecția de jocuri pentru PS5, Sony a făcut un efort de data aceasta și asigură compatibilitate cu 99% din jocurile de PS4 (acea consolă nu a avut parte de același privilegiu cu titlurile de PS3, la lansare). În schimb, dacă ai chef de jocuri și mai vechi, singura opțiune este să aștepți să lanseze serviciul de streaming PlayStation Now în România, care oferă o selecție destul de largă de jocuri de pe PS2 și PS3 – însă calitatea streamingului e limitată la 720p și necesită o conexiune la internet destul de bună.

De altfel, Sony a încercat să răspundă la oferta foarte avantajoasă de abonament pentru gaming propusă de Microsoft și a inclus 20 din cele mai apreciate titluri de PS4 în abonamentul de PlayStation Plus,„PlayStation Plus Collection details revealed + your November PlayStation Plus games”, playstation.com necesar oricum pentru a accesa majoritatea funcționalităților online ale jocurilor. E o listă care își merită banii, însă nu arată vreo intenție a gigantului japonez de a se muta decisiv înspre zona de abonamente.

Ca dovadă, PS Now a primit zero atenție în perioada de marketing pre-lansare, singura mențiune fiind faptul că va funcționa pe noua consolă. Sony chiar au anunțat creșteri semnificative ale prețurilor jocurilor proprii, lansările noi urmând să ajungă la echivalentul a 80 de euro„Sony Raises Next-Gen PS5 Game Prices to $70/€80”, wccftech.com/ – un preț ridicat chiar și pentru vestul Europei, și care poate fi clasificat doar ca obscen pentru România. În schimb, au dispărut restricțiile pe bază de regiune – poți cumpăra un joc din alte parte a planetei și să-l validezi pe contul din România, dacă dorești.

Maneta fură show-ul

Unul dintre cele mai apreciate aspecte din recenziile timpurii a fost noul controller DualSense, care aduce o serie de îmbunătățiri majore față de DualShock 4. Predecesorul a încercat să schimber formula prin înlocuirea butoanelor clasice Start și Select cu un touchpad, dar a fost schimbare mai degrabă superficială decât de substanță, puține jocuri folosind noul sistem în vreun mai creativ decât „swipe dreapta ca să intri în meniu”.

Schimbările propuse de DualSense merg mai degrabă pe partea de experiență și imersiune. Capacitatea de haptic feedback – sau, în română, vibrațiile pe care maneta la transmite în funcție de contextul jocului – au devenit mult mai subtile și adaptate unor scenarii diverse din joc. În Astro’s Playroom, acestea emulează suprafețele și acțiunile pe care le faci în joc /„The PS5’s new controller is amazing — here’s how it works”, theverge.com/ – de la vibrații gentile pentru fiecare pas făcut pe nisip, la unele lungi și care oferă senzația de tensiune atunci când interacționezi cu un obiect elastic pentru a rezolva vreun puzzle.

Dar nu vorbim doar de vibrații – tehnologia a fost aplicată într-un mod adaptiv și butoanelor „trăgaci” L2 și R2. Prin intermediul unui motor, acestea redau diferite nivele de tensiune și rezistență în funcție de context , emulând senzații precum tragerea unei corzi de arc sau conducerea unei mașini pe un drum de noroi. Pe viitor, jocuri precum Deathloop au anunțat idei ca blocarea butoanelor pentru a simula blocarea armelor de foc. Și, dacă nu era de ajuns, până și suflatul în microfonul încorporat în manetă poate fi folosit pentru a interacționa cu lumile de joc.

Funcționalități speciale

Game Boost

Jocurile de PS4 rulate pe noua consolă beneficiază automat de această funcție, care le oferă beneficii adiționale de performanță datorită hardware-ului îmbunătățit. Cât de mult vor beneficia titlurile de acesta depinde de la caz la caz;„PS5 Game Boost: All Major PS4 Game Improvements”, pushsquare.com dacă un joc este programat cu un hard lock pentru 30 FPS, va rămâne la acest framerate până când producătorii scot un patch. În schimb, dacă un joc a primit îmbunătățiri pentru PS4 Pro, precum deblocarea framerate-ului, acestea se vor transmite automat pe PS5. Mulți developeri au anunțat deja upgrade-uri de performanță gratuite ale titlurilor lansate generația trecută pentru noua consolă, iar unii deja le-au și aplicat, precum Days Gone, care acum rulează la 60 de FPS, cu rezoluție dinamică.Rezoluție care se schimbă automat pentru a păstra ținta de performanță în părțile mai intensive din punct de vedere grafic ale jocurilor

PlayStation VR

Nu e un feature nou, dar tot e unic în lumea consolelor. Headset-ul PSVR funcționează și pe PS5, dar va trebui să ceri un adaptor specialO poți face printr-un formular disponibil pe site-ul companiei, playstation.com pentru accesoriul PlayStation Camera, care pe cont propriu nu este compatibil cu noua consolă. Din fericire, se pare că Sony va trimite gratuit adaptorul utilizatorilor de PSVR, limitat totuși la unul per adresă.

Jocurile VR lansate pentru PS4 vor fi în proporție de 99% compatibile cu noul sistem, iar Sony susține că vor beneficia de noul hardware pentru a avea o performanță mai bună. În plus, există zvonuri că japonezii lucrează la o nouă variantă de PSVR,„PlayStation VR 2: all the latest PSVR 2 rumors”, techradar.com care va fi lansată în timpul ciclului PS5. În orice caz, dacă ești pasionat de VR, Sony rămân deocamdată singurii care oferă această opțiune.

 Ce spun review-urile

Recenziile pentru PS5 au fost, în mare, pozitive sau foarte pozitive, cu câteva opinii mixte. Criticii au apreciat în special experiența utilizatorului, de la interfață la îmbunătățirile aduse de feedback-ul haptic și mecanismele adaptive pentru butoanele „trăgaci” al manetei DualSense. În schimb, au fost opinii împărțite asupra aspectului consolei și al zgomotului pe care îl produce, iar unii review-uri au apreciat că îmbunătățirile nu se compară cu cele aduse de precedentele schimbări de generații. Ți-am ales mai jos o selecție de recenzii, însă poți găsui mai multe pe pagina de Metacritic a consolei.„Hardware Review: PlayStation 5 Console”, metacritic.com

Eurogamer / Digital Foundry – Verdict foarte pozitiv

„PlayStation 5 e o experiență aparte – cu un design fizic de Buck Rogers, un sistem de operare care este rapid, imediat, prezentat într-un mod excelent, și aproape excesiv de nerăbdător să anunțe venirea unei noi generații de gaming – până la punctul în care ți se dă și un joc de test.”

TechRadar – 90/100

„Sony a reimaginat părți-cheie ale experienței pe care o oferă – de la un set-up simplu și noua interfață foarte bine gândită, la un controller revoluționar și bonusuri pentru membrii PS Plus – și rezultatul este o consolă cu care nu putem să nu fim impresionați (…) Sigur, sunt probleme cu numărul mic de jocuri first-party la lansare – și ar fi fost de apreciat să avem suport pentru generațiile precedente de jocuri PlayStation, nu doar cele de PS4 – dar jocurile de PS5 se simt ca o investiție solidă oricum, și suntem încrezători că experiența se va îmbunătăți odată cu timpul.”

Ars TechnicaVerdict pozitiv

„Pentru moment, putem spune că PS5 este o evoluție fascinantă în seria PlayStation, cu multe funcționalități interesante și experimentale, în afara așteptatelor îmbunătățiri de hardware. Astăzi, însă, multe dintre cele mai mari titluri de PS5 pot fi jucate în variante foarte similare, care arată doar puțin mai prost pe PS4. În acest sens, e greu să recomanzi din tot sufletul cheltuirea a $500 pentru funcționalități mai degrabă plăcute, decât transformative.”

Engadget – 87/100

„Cu PS5, Sony a reușit să aducă o consolă cu adevărat next-gen, chiar dacă a exagerat puțin cu design-ul. Controllerul este chiar inovativ, și chiar are câteva jocuri noi pe care o să vrei să le încerci. Dar nu aș spune că Sony a câștigat războiul next-gen încă – poate doar bătălia de lansare.”

The Verge – 85/100

„Nu oferă revoluția de la SD la HD, sau senzația de a-l vedea pe Mario explorând un spațiu 3D pentru prima dată. În schimb, sunt o serie de schimbări mici – dar, totuși, importante –, precum viteze mai mari și un controller mult mai imersiv, care se adună pentru a oferi o experiență clar mai bună decât PS4 în orice categorie imaginabilă (în afară de spațiul pe care îl ocupă). Nu îți pot spune ce va aduce viitorul, dar, în momentul de față, PS5 este o bucată impresionantă de hardware.”

Tom’s Hardware – 80/100

„Poate că PlayStation 5 nu e cel mai atrăgător sau cel mai silențios, dar este modernizat, puternic și extrem de rapid. Va avea nevoie de timp pentru a-și atinge potențialul întreg, dar cu un mix captivant de jocuri first-part și third-party și tehnologie ispititoare, are un viitor palpitant în față.”

TechCrunch – verdict mixt

„Pur și simplu, PS5 nu îți oferă motive ca să te grăbești să îl cumperi. Puterea noii generații nu se arată prea mult în niciunul din jocurile pe care le-am încercat, și, chiar și dacă o mână de jocuri care urmează să se lanseze ar putea să-i arate avantajele, acele jocuri vor rula la fel de bine pe alte platforme. Nu există nici funcționalități care să facă PS5-ul să pară cu adevărat next-gen, cu posibila excepție a rezistenței variabile pentru butoanele trăgaci.”

Dacă, în schimb, preferi un format video de review, ți-am ales și o serie de impresii de la revieweri de gaming apreciați:

Digital Foundry

YongYea

ACG

MAI MULTE DESPRE NOILE CONSOLE: PlayStation 5 vs Xbox Series X/S: „Războiul” consolelor, acum în 4K 60FPS



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

TikTok: „Nu acceptăm reclame politice, dar politicienii pot cere voturi pe platformă”

De
În timp ce SUA iau în discuție chiar interzicerea TikTok, platforma investește în centre de date, pentru a securiza informațiile utilizatorilor europeni, în speranța că va atenua la timp îngrijorările politicienilor.