Getty Images

PlayStation 5 vs Xbox Series X/S: „Războiul” consolelor, acum în 4K 60FPS8 min read

De Ionuț Preda 13.11.2020, ultima actualizare: 08.01.2021

Am adunat la un loc toate aspectele relevante despre PlayStation 5 și Xbox Series X/S.

Cât de serios poți folosi termenul „război” într-o dispută pur comercială între doi giganți tech? Bunul simț ne spune că e o exagerare, chiar lipsită de respect pentru uzul real al cuvântului, care are consecințe devastatoare și nimic de-a face cu aruncatul banilor pe comodități neesențiale vieții. Dar tendința stranie a pasionaților de tehnologie de a se diviza pe axe trasate de principalii jucători – de care domeniul nu duce deloc lipsă; vezi Apple vs. Samsung, iOS vs Android, Windows vs Mac, Intel vs AMD ș.a.m.d. –, care rezultă în sume obscene de bani circulate pe principiul loialității față de brand,„Consumer-brand relationships and brand loyalty in technology-mediated services”, sciencedirect.com ne sugerează că asemănarea nu e chiar atât de deplasată. E la latitudinea fiecăruia să decidă dacă e vorba de un exces consumerist prostesc sau pur și simplu o extensie logică a unui instinct primar de tribalism.

În tot acest peisaj, disputa de pe piața consolelor e una dintre cele mai stranii și fascinante. Nu doar pentru că au rezistat tendinței din multe alte domenii tech de a scoate flagship-uri doar cu îmbunătățiri incrementale; fiecare generație nouă chiar aduce îmbunătățiri substanțiale în standardele video și modul în care rulează și prezintă experiența de joc. Ci și pentru că vorbim de produse extrem de similare. Sub carcasele masive, noile iterații Xbox și PlayStation ne oferă diferențe destul de mici în modulele grafice și procesoare – în ambele cazuri, produse de AMD. În 2020, ambele își propun ținte de 4K 60 FPS, ambele își trec capacitățile de stocare pe SSD-uri ultrarapide și ambele încearcă să-și ia partea leului din hype-ul efectelor de ray tracing.

Diferențele vin, în schimb, din filozofie. Microsoft, ca un gigant tech global care poate arunca bani nelimitați în orice domeniu în care s-ar ambiționa s-o facă, e interesată să ofere un serviciu cât mai accesibil pentru orice tip de gamer: indiferent dacă s-a jucat mereu doar pe console, dacă vede mai multă valoare într-un PC, dacă ar vrea să se joace în pauzele de la muncă pe telefonul Android, dacă consideră că 1080p îi aduce o calitate grafică suficientă sau dacă visează la gaming 4K și 120 Hz. Sony, în schimb, se bazează pe o tradiție de produse care nu au dezamăgit și puterea unei baze de fani construite de acestea pe parcursul unui sfert de secol, prin care vrea să se impună în continuare ca opțiunea superioară de a experimenta un joc video, și să te convingă că merită să treci bariera de preț (încă) inflexibilă, mai ales în piețe ca România.

Dacă nu ești un fan convins al vreuneia dintre companii și vrei să le judeci produsele pe bază de merit și rentabilitate, e clar că te-așteaptă un drum complicat prin cantitatea imensă de informații, impresii, comparații și detalii despre ambele serii de console. Vrem să-ți ușurăm viața, așa că ți-am adunat la un loc principalele informații despre Xbox Series X și PlayStation 5, de la funcționalitățile fiecăreia, luate similar și comparat, la recenzii și analize direct pe performanța lor.

Ghid de utilizare al ghidului

Am împărțit ghidul în trei părți: câte un articol pentru Xbox Series X/S și PlayStation 5, care explică ce propune fiecare consolă, ce noutăți aduc față de precedentele iterații și ce funcționalități aparte au, precum și o privire peste recenziile pe care le-au primit de la marile site-uri de tech și canale de YouTube din domeniu. În a treia parte, punem față în față Xbox Series X și PlayStation 5, în toate aspectele majore. Ai specificațiile exacte de performanță ale consolelor, informații despre cum se descurcă pe aceleași jocuri și un overview grafic al fiecăreia, fără a intra in-depth. Dacă ești interesat mai degrabă de Xbox Series S, explicăm diferența dintre acesta și flagship-ul Microsoft în partea dedicată consolelor Xbox.

Xbox Series X/S s-a lansat deja în România, în timp ce PlayStation 5 ar trebui să fie disponibil începând cu 19 noiembrie. Cu mențiunea că probabil vor fi ceva probleme stocurile inițiale, având în vedere că precomenzile s-au terminat destul de rapid.


PlayStation 5: Formula câștigătoare, plus ray tracing și un controller mișto


Xbox Series X/S: Microsoft tentează cu hardware și servicii, dacă nu cu jocuri noi


PlayStation 5 și Xbox Series X: Față în fațăText de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Grafenul, un material miraculos, ajunge în lumina reflectoarelor cu sprijin european

De
Grafenul a ieșit din laboratoare și a ajuns pe piață datorită contribuției deloc neglijabile a UE, potrivit prof. Patrik Johansson.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Xiaomi 14 Ultra marchează oficial sfârșitul camerelor de travel

De
Senzorul de 1 inch Sony LYT-900 cu diagramă variabilă și kitul opțional de fotografie te lasă să treci acest model la o categorie hibrid, telefon-cameră foto.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Neuralink: între promisiunile SF, lipsa de transparență și abuzurile din experimente

De
Interfața neuronală visată de Elon Musk este la început de drum, dar e deja încărcată de controverse.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Apple își însușește AI-ul generativ cu un truc de marketing

De
La WWDC24, Apple pare să fi găsit ce să facă cu Siri, în timp ce iOS-ul reușește în sfârșit să ia tot ce-i mai bun de la Android.