Boston Dynamics a lansat un model electric al robotului umanoid Atlas, care va fi testat prima dată în fabricile auto Hyundai3 min read

De Paul Petrache 18.04.2024, ultima actualizare: 25.04.2024

Boston Dynamics, liderul mondial în dezvoltarea de roboți mobili, și-a luat la revedere de la unul dintre modelele principale, dar nu pentru mult timp.

Pe 16 aprilie 2024, Boston Dynamics a anunțat retragerea versiunii hidraulice a modelului Atlas, robotul umanoid lansat în 2013. Știrea mai importantă a venit însă o zi mai târziu, odată cu dezvăluirea noii generații electrice de roboți Atlas.// An Electric New Era for Atlas: bostondynamics.com // Aceștia ar fi mai puternici, agili, mobili – în caz că demonstrațiile de parkour// Atlas | Partners in parkour: youtube.com // nu te-au convins – și pregătiți să intre pe piața comercială.

Nu trebuie să te bazezi doar pe promisiunile din comunicatul de presă, pentru că video-ul de prezentare// All new Atlas: youtube.com // e, într-adevăr, destul de impresionant, chiar și dacă ești la curent cu ultimele inovații din robotică. Stai liniștit, nu te judecă nimeni dacă aspectul umanoid al robotului îți lasă niște fiori reci.

După cum au declarat cei de la Boston Dynamics, „Atlas ar putea semăna cu o formă umană, dar l-am programat să se miște în cel mai eficient mod posibil pentru a efectua o sarcină, în loc să fie limitat de gama de mișcare umană. Atlas va fi capabil să se miște în moduri care depășesc capacitățile umane.” Inovațiile nu se opresc aici: roboții sunt dotați cu un nou sistem AI și funcții avansate de machine learning.

Spre deosebire de roboții industriali, care au niște coordonate prestabilite, Atlas ar putea îndeplini și sarcini umane, ceea ce ar putea duce la înlocuirea oamenilor în anumite domenii, cum ar fi cel auto. Nu întâmplător, Hyundai a preluat în 2021// Hyundai Motor Group Completes Acquisition of Boston Dynamics from Softbank: bostondynamics.com // 80% din acțiunile Boston Dynamics. Compania coreeană va începe în viitorul apropiat testarea extinsă a roboților în fabricile lor de mașini.

SPAȚIU|FYI

Primele date științifice de la Telescopul spațial Euclid: planete în spațiul interstelar și galaxii formate la începutul Universului

De
Cea mai importantă misiune spațială lansată în 2023 a strâns deja un calup semnificativ de informații noi despre spațiul cosmic, din vecinătatea Sistemului Solar până la cele mai distante galaxii observate vreodată.
MEDIU|FYI

UE schimbă regulile: scutirile de taxe pentru coletele mici de la Temu și Shein ar putea fi eliminate

De
Uniunea Europeană vrea să modifice taxele de import, eliminând scutirea pentru coletele de valoare mică. Schimbarea vizează retailerii online Temu și Shein, care au dominat piața europeană cu produse ieftine fabricate în China.
ȘTIINȚĂ|FYI

O așezare preistorică a fost datată, în premieră, prin intermediul razelor cosmice

De
Evenimentele spațiale de acum mii de ani deschid poarta pentru datarea exactă a așezărilor preistorice din Balcani.
MEDIU|FYI

Evoluția în acțiune: tot mai multe animale se adaptează la activitățile umane

De
Oamenii au modificat atât de mult mediul natural, încât restul animalelor nu se mai dezvoltă firesc, ci ca răspuns adaptativ la noile condiții de viețuire. Iar asta nu e mereu în avantajul lor.