Foto via Facebook / FIRST Tech Challenge Romania

Echipa AICitizens din Focșani a câștigat campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge 2024 din Houston3 min read

De Paul Petrache 22.04.2024

Este a doua oară când o echipă românească câștigă prestigiosul concurs de robotică dedicat elevilor.

Echipa de robotică AICitizen a Colegiului „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani” a devenit campioană mondială la a 15-a ediție a campionatului mondial FIRST Tech Challenge// Mai multe detalii pe firstinspires.org //, care a avut loc între 17 și 20 aprilie în Houston.

Meciurile au avut loc între alianțe formate din două sau trei echipe formate din elevi de liceu, iar AICitizen au fost liderii alianței câștigătoare, formată împreună cu The Clueless din San Diego, California şi Texpand din Cape Town, Africa de Sud. Scorul a fost de 400 la 374. Câștigătorii s-au confruntat în finală cu o alianță condusă de o altă echipă românească, Ro2D2 din Ploiești. 

Echipa AICitizen este formată din 12 elevi – Irina Curcă, Elisa Elena Baciu, Petru Stoica, Raul Ştefan Buşilă, Marius Bogdan Hanu, Rami Stănilă, Cosmin Daniel Lupu, Călin Matei Sandu, Ştefania Găină, Rareş Costin Constantinescu, Bianca Maria Gorgan şi Tudor Deian Bernovici –, coordonaţi de profesorul Tiberiu Oprea.

Citește și: Roboți, galerii și mascote: liceenii români se întrec în campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge

Această performanță vine după ce în 2023 echipa Delta Force din Arad// Delta Force, campionii mondiali la robotică din Arad: mindcraftstories.ro // a devenit prima din afara Statelor Unite care a câștigat primul loc în această competiție internațională extrem de complexă.

First Tech Challenge este varianta pentru liceeni a competiției mondiale de robotică organizată de FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), o organizație non-profit fondată în 1989 de inventatorul Dean Kamen cu scopul de a crește interesul tinerilor pentru educația STEM.

Înainte de campionatul mondial au loc concursuri de calificare locală în țări de pe șase continente, iar competiția locală are loc în România prin programul Nație prin Educație,// ​​Mai multe detalii pe natieprineducatie.ro // sprijinit de BRD – Groupe Société Générale. 

SĂNĂTATE|FYI

A fost descoperită regiunea din creier care provoacă paranoia

De
Cercetătorii de la Yale au legat anumite regiuni ale creierului de paranoia, printr-un nou studiu. Rezultatele ar putea conduce către tratamente mai sigure. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Cutremurele majore ar putea fi detectate cu până la 19 zile în avans, prin date de satelit

De
Un studiu de caz bazat pe date de satelit din regiunea cutremurului de 7,8 care a avut loc în Turcia și Siria în 2023 ar putea deschide calea pentru avertizări foarte timpurii ale seismelor majore.
ȘTIINȚĂ|PORTRET DE CERCETĂTOR

Laura Bouriaud, cercetătoarea în silvicultură care a așezat Suceava pe harta cercetării internaționale

De
Cercetarea silvică de la Suceava este cunoscută internațional datorită Laurei Bouriaud, care a atras, în ultimii 15 ani, 1,8 milioane de euro pentru proiecte în care i-a implicat pe studenții ei doctoranzi. Își propune să-i formeze cu o atitudine morală față de cercetare, pentru că aceasta va duce la o gestionare durabilă a pădurilor. 
MEDIU|FYI

Războiul Rusiei în Ucraina accelerează criza climatică

De
Numai în primii doi ani, costul climatic al războiului provocat de ruși în Ucraina depășește emisiile anuale cumulate generate de 175 de țări, se arată într-un nou raport.