Foto: Simon Skafar / Getty Images

Fragmente ale virusului gripei aviare au fost găsite în laptele de vacă, în SUA6 min read

De Mihai Ghiduc 24.04.2024

Urme ale virusului gripei aviare H5N1 în laptele de consum arată că epidemia în rândul vacior din SUA este mai răspândită decât se credea.

Pe 23 aprilie, STAT News a scris// „H5N1 bird flu virus particles found in pasteurized milk but FDA says commercial milk supply appears safe”, statnews.com // că Agenția pentru Medicamente și Alimente din SUA (FDA) a descoperit fragmente ale virusului gripei aviare H5N1 în probe de lapte de consum, ceea ce arată că răspândirea acestui virus în fermele de vaci din Statele Unite este mai mare decât se bănuia.

H5N1,// Detalii pe who.int // numit și virusul gripei aviare, este un virus extrem de patogen, care se dezvoltă și se răspândește în special cu ajutorul păsărilor și care, atunci când ajunge la om, provoacă o formă severă a bolii, cu o mortalitate foarte ridicată, estimată la 60%.

Prezența acestui virus la vaci fusese raportată pe 25 martie, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC),// „Current H5N1 Bird Flu Situation in Dairy Cows”, cdc.gov // dar din analizele genetice făcute publice de Departamentul american de Agricultură reiese că epidemia în rândul vacilor de lapte ar fi început la finalul lui 2023, conform cercetătorului american Michael Worobey, de la Universitatea Arizona, citat de STAT News.// „Genetic analysis reveals H5N1 flu virus outbreak in cows likely started earlier than thought”, statnews.com //  

La începutul lui aprilie, CDC confirmase// „Highly Pathogenic Avian Influenza A (H5N1) Virus Infection Reported in a Person in the U.S.”, cdc.gov // îmbolnăvirea unui lucrător cu gripă aviară dintr-o fermă texană. Acesta a avut însă o formă ușoară a bolii, raportând doar simptome asemănătoare conjunctivitei – ceea ce este și o veste bună, și una proastă. Este foarte posibil ca alte persoane să nu raporteze genul acesta de simptome ușoare sau să nu fie identificat virusul drept cauză. Până pe 22 aprilie, prezența H5N1 la vaci a fost confirmată// „Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI) Detections in Livestock | Animal and Plant Health Inspection Service”, usda.gov // în opt state americane, aflate totuși la distanțe destul de mari unul de celălalt, cum ar fi Idaho, Texas, North Carolina și Michigan. 

FDA insistă că este în continuare sigur pentru americani să consume lapte de vacă. Pasteurizarea distruge virușii gripali, iar testul folosit pentru depistarea prezenței urmelor de H5N1 în probe este unul de tip PCR – acesta identifică fragmentele genetice căutate chiar și când nu mai fac parte dintr-un virus activ. Cercetătoarea Angela Rasmussen, de la Universitatea Saskatchewan, spune// Pe X: twitter.com // că informațiile date de FDA nu sunt complete, dar că cel mai probabil concluzia care trebuie trasă e că virusul a ajuns în ferme fără să fie depistat, probabil pentru că răspândirea e asimptomatică.

Riscul major este trecerea acestuia la oameni sau întoarcerea la păsări într-o formă mai periculoasă decât cea actuală și o potențială izbucnire a unei epidemii majore de gripă. Veștile ceva mai bune sunt că virusul n-a fost depistat încă în afara SUA și că, cel puțin conform CDC,// „Highly Pathogenic Avian Influenza A (H5N1) Virus Infection Reported in a Person in the U.S.”, cdc.gov // virusul răspunde la medicația antivirală existentă și la două vaccinuri-candidat deja existente.Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

SĂNĂTATE|FYI

A fost descoperită regiunea din creier care provoacă paranoia

De
Cercetătorii de la Yale au legat anumite regiuni ale creierului de paranoia, printr-un nou studiu. Rezultatele ar putea conduce către tratamente mai sigure. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Cutremurele majore ar putea fi detectate cu până la 19 zile în avans, prin date de satelit

De
Un studiu de caz bazat pe date de satelit din regiunea cutremurului de 7,8 care a avut loc în Turcia și Siria în 2023 ar putea deschide calea pentru avertizări foarte timpurii ale seismelor majore.
MEDIU|FYI

Războiul Rusiei în Ucraina accelerează criza climatică

De
Numai în primii doi ani, costul climatic al războiului provocat de ruși în Ucraina depășește emisiile anuale cumulate generate de 175 de țări, se arată într-un nou raport.
ȘTIINȚĂ|FYI

Tehnologia CRISPR/Cas9, folosită, în premieră, pentru a face fotosinteza mai eficientă la plante

De
Momentul marchează un nou avans în îmbunătățirea genetică a culturilor agricole, de data aceasta fără introducerea de ADN străin.