Alexis Norenfeld/Getty Images

Medicina care vrea să-i ajute pe oameni să iasă în spațiu16 min read

De Andrei Petre 20.07.2022, ultima actualizare: 22.07.2022

Medicina spațială e un domeniu încă la început, dar fără de care nu ar putea exista astronauții, turismul spațial sau perspectiva colonizării altor planete.

Până acum, spațiul a fost cucerit doar de animale, astronauți, oameni de știință, roboți și, foarte recent, de miliardari care promit un viitor în care un zbor în spațiu n-o să fie mult mai scump decât unul cu avionul. Chiar dacă viitorul ăsta pare destul de îndepărtat,„Space tourism won’t be affordable for the masses any time soon”, edition.cnn.com medicii încearcă deja să înțeleagă modul în care o drumeție în spațiu îți va afecta corpul, pentru ca turismul spațial să poată fie cât mai sigur cu putință.

Disciplina care se ocupă de asta se numește medicină spațială„Aerospace medicine”, britannica.com și s-a dezvoltat în același timp cu prima ieșire din atmosferă. Atunci, medicii au primit sarcina să înțeleagă efectele pe care spațiul le are asupra corpului uman ca, mai apoi, să găsească tratamente și contramăsuri, astfel încât viața astronauților să nu fie pusă în pericol.

În România, medicina spațială a devenit obiect de studiu, la inițiativa unor profesori și elevi de la Universitatea de Medicină „Carol Davila”. Printre ei este prof. dr. Raluca Papacocea, specialistă în fiziologie. Fascinată de tot ce înseamnă spațiu, Papacocea vede un viitor în care umanitatea va putea exploata asteroizi, coloniza alte planete, va avea spitale în afara atmosferei, și oricine va putea vizita spațiul ca să vadă că pământul nu e plat.

În prezent, împreună cu 25 de studenți, Raluca Papacocea e parte din Spatial Team of Aeromedicine Romania, un grup format la Universitatea de Medicină care studiază modul în care corpul uman se comportă în condiții de imponderabilitate și când e supus radiației solare, unul dintre cele mai mari pericole ale călătoriei în afara atmosferei, dar și modul în care viața poate prospera pe alte planete.

Până acum a contribuit la organizarea mai multor webinarii și cursuri de medicină spațială la care au fost invitați neurochirurgi„Webinar – Provocările medicale ale zborurilor spațiale comerciale, cieh.umfcd.ro și fiziologi„Reminder – Curs de formare – Space Physiology”, cieh.umfcd.ro străini care studiază medicina spațială, dar și unul dintre inginerii„Meet Our Speakers: Space Medicine – Behind The Apollo Mission”, facebook.com care au salvat de la eșec misiunile Apollo 11 și Apollo 13.

„Marile agenții văd spațiul ca pe un element care merită cucerit, explorat și exploatat”, spune Papacocea, care crede că medicina spațială are același scop ca medicina generală: să-i ajute pe oameni să facă față unor condiții neobișnuite pentru corpul lor.

medicina spațială

Astronautul NASA Ellen Baker îl examinează pe colegul ei Franklin Chang-Diaz în orbită, în timpul unei misiuni a navetei Atlantis în 1989/NASA

Ce se întâmplă cu corpul uman atunci când iese din atmosfera Pământului?

Raluca Papacocea spune că principalii inamici ai călătoriei în spațiu sunt imponderabilitatea și radiațiile solare. Chiar dacă pare o experiență incredibilă să plutești fără efort„Space Oddity”, youtube.com și să te distrezi cu bulele de apă care plutesc pe lângă tine,„Wringing out Water on the ISS – for Science!”, youtube.com corpul tău nu o să fie la fel de fericit.

Nu trebuie să faci efort ca să plutești, așa că „mușchii slăbesc și devin mai mici, iar oasele se demineralizează”, spune Papacocea. În plus, când ajungi în spațiu nu mai poți percepe greutatea și nu mai înțelegi ce e sus și ce e jos. Și, conform profesoarei, nu e deloc relaxant.

„În condiții de imponderabilitate, tot sistemul nostru de echilibru este dat peste cap”, spune Papacocea. „Semnalele pe care le primește creierul sunt distorsionate, iar asta duce la apariția unui sindrom neurovestibular, care-l face pe om să fie copleșit și să se simtă amețit. În plus, sângele de la nivelul picioarelor o să se acumuleze în cap, așa că fața o să devină mai umflată, iar creierul va fi îmbibat cu apă. Vor apărea dureri de cap și tulburări de vedere.”

Ca să combată modul în care reacționează corpul la un mediu lipsit de gravitate, medicina spațială își propune să studieze acest lucru pe Pământ. Prin urmare, specialiștii încearcă reproducă condiții de imponderabilitate și să studieze impactul pe care acestea îl au asupra omului. Experiența pe care o au cei care au fost în spațiu este, de multe ori, insuficientă pentru medici, așa că nici acum nu sunt explicații clare pentru anumite probleme cu care se confruntă astronauții.

URMĂREȘTE ȘI: Raluca Papacocea vorbește despre folosirea realității virtuale în medicină

Papacocea spune că, din cauza lichidului care se acumulează în creier, unii astronauți au probleme cu vederea atunci când sunt în spațiu. Atunci când se întorc pe Pământ, unii scap de problemele de vedere, în timp ce la alții persistă pentru încă câțiva ani.

„Nu știm de ce se întâmplă asta”, spune ea. „E un domeniu foarte nou, iar observațiile sunt limitate. Cercetătorii nu reușesc să facă un studiu foarte detaliat, tocmai pentru că nu sunt mulți oameni în spațiu.”

Profesoara spune că Universitatea de Medicină a făcut un parteneriat cu Aeroclubul României, în cadrul căruia măsoară activitatea cardiacă a piloților acrobați, în timpul urcărilor sau a coborârilor bruște, ca să înțeleagă mai bine efectele lipsei gravitației.

Studiul imponderabilității este important, dar aceasta este o problemă mai mică și ușor de studiat, spre deosebire de problemele create de expunerea la radiație solară.

„E principalul element nociv care limitează durata misiunilor spațiale”, spune Papacocea. Iar studierea e dificilă, pentru că oamenii nu pot fi supuși la niveluri ridicate de radiație solară astfel încât medicii să înțeleagă mai bine care sunt efectele nocive ale acesteia. Deocamdată, radiația solară este principalul obstacol în fața călătoriilor în spațiu, în special a celor în scopuri turistice.

medicină spațială

Astronautul NASA Karen Nyberg este asistată de colegul Chris Cassidy în timpul unei examinări oculare cu ultrasunete efectuată pe Stația Spațială Internațională/NASA

De ce contează medicina spațială?

În special în țările mai puțin dezvoltate, domeniul spațial poate să pară o risipă de bani, studiat doar de dragul curiozității, fără să aibă efecte benefice, cel puțin pentru generațiile de acum, care, în ciuda unor promisiuni, probabil nu vor vedea nici măcar primii pași făcuți spre colonizarea spațiului. E de înțeles să te întrebi dacă e OK să avem miliardari care, în loc să creeze condiții mai bune pentru angajați, aleg să bage bani ca să-și împlinească visurile din copilărie, însă situația e diferită când vorbim de știință.

În cazul medicinei spațiale, invențiile care îi vor ajuta pe astronauți ar putea fi folosite și pe Pământ. De exemplu, NASA este printre primii „A Brief History of NASA’s Contributions to Telemedicine”, history.nasa.gov promotori ai telemedicinei. În cazul în care un astronaut are nevoie de o intervenție medicală atunci când este, de exemplu, pe Stația Spațială Internațională, medicii de pe Pământ ar trebui să îi poată oferi asistență, în timp ce inginerii ar trebui să dezvolte roboți capabili să ofere ajutor medical. Aceste invenții ar putea funcționa la fel de bine în cazul oamenilor din comunități izolate care au nevoie de ajutor medical.

„Dispozitivele dezvoltate pentru ajutarea astronauților, fie că sunt roboți, echipamente sau medicamente, ne pot oferi soluții care să fie folosite și pe Pământ. Și nu doar în domeniul medical”, explică Papacocea.

Perspective de viitor

Profesoara de la UMFCD crede că generațiile mai tinere vor trăi într-o lume în care spațiul va fi mai accesibil ca niciodată. Spune că și-ar dori să vadă spitale care să fie amplasate în afara atmosferei și să fie protejate de radiația cosmică, unde să poată fi tratați pacienți care au probleme osoase sau musculare, care nu mai pot merge sau care au anumite paralizii, tocmai cu ajutorul condițiilor de imponderabilitate. Dar pentru asta este nevoie să fie reduse sau înlăturate efectele negative ale condițiilor gravitaționale din spațiu și, implicit, ca medicina spațială să primească resurse.

În viitorul mai apropiat, Papacocea vede posibile mineritul pe asteroizi și turismul spațial la prețuri accesibile.

„Acum, turismul spațial este doar pentru miliardari”, spune ea. „Dar, în viitor, tot mai mulți oameni obișnuiți, neantrenați, vor avea curiozitatea și posibilitatea să iasă în spațiu. Noi trebuie să ne formăm o serie de cunoștințe, să știm cum suntem afectați de condițiile gravitaționale diferite și cum să protejăm sănătatea oamenilor. Încercăm să obținem informații despre un viitor care e mult mai aproape decât credem.”



Text de

Andrei Petre

Este un tânăr reporter, școlit la Casa Jurnalistului. Lucrează în zona de investigație și reportaj. Încearcă să înțeleagă mai bine tech-ul.

SPAȚIU|FYI

Misiunea Polaris Dawn a reușit prima ieșire privată în spațiu din istorie

De
Misiunea spațială finanțată de miliardarul Jared Isaacman a decolat cu succes pe 10 septembrie, după mai multe amânări, și a reușit să facă istorie.
MEDIU|SOLUȚII

Procesele chimice din natură pot reduce deșeurile și îmbunătăți sănătatea

De
Cercetătorii finanțați de UE studiază procesele chimice din natură pentru a dezvolta mijloace noi, mai curate, de producție chimică și computere care pot comunica cu corpul uman.
ENERGIE|SOLUȚII

Energie nepoluantă: o nouă șansă pentru micile națiuni insulare ale Europei

De
Malta și Cipru își unesc forțele cu țări mai mari din UE pentru a-și spori capacitatea de energie curată.
SPAȚIU|EXPLAINER

Deși Boeing Starliner revine pe Pământ fără echipaj, astronauții n-au fost cu adevărat blocați în spațiu

De
Epopeea primei misiuni spațiale cu un vehicul Boeing e prezentată ca scenariu de film, cu astronauți blocați pe Stația Spațială Internațională, dar adevărul este mai puțin senzațional.