NASA/JPL/CalTech

NASA a reușit să restabilească comunicațiile cu Voyager 1, după cinci luni de încercări5 min read

De Ionuț Preda 24.04.2024

Cel mai îndepărtat obiect creat de om a trecut printr-o ședință de troubleshooting efectuată de la 24 de miliarde de kilometri distanță.

Voyager 1, primul vehicul lansat de pe Pământ care a ajuns în spațiul interstelar, a început din nou să transmită date inteligibile către inginerii NASA, după ce în ultimele cinci luni sonda a trimis înapoi doar semnale indescifrabile. // „After Months of Gibberish, Voyager 1 Is Communicating Well Again”, scientificamerican.com //

Lansat în 1977, Voyager 1 este obiectul creat de om aflat la cea mai mare distanță față de Pâmânt, în momentul de față aflându-se la aproximativ 24 de miliarde de km distanță față de Terra. În ciuda faptului că era așteptat, inițial,să comunice doar cinci ani, sonda a continuat să trimită înapoi date către NASA chiar și după ce a ajuns în spațiul interstelar, în 2012.

Uzura adunată în timp face însă sonda foarte pasibilă la erori. Una dintre cele mai grave din istoria misiunii a fost depistată în noiembrie 2023, atunci când Voyager 1 a început să transmită secvențe de cod repetate și indescifrabile, în locul datelor obișnuite de telemetrie și a celor colectate de la instrumentele științifice aflate la bord.

Pentru a găsi cauza problemei, inginerii NASA au trimis sondei, în ultimele luni, comenzi pentru a rula varii programe de diagnostic ale software-ului. Procesul a fost îngreunat de durata îndelungată necesară pentru a transmite date către și dinspre sondă; o comandă trimisă de pe Terra ajunge la Voyager 1 în aproximativ 22 de ore și jumătate, iar același interval este necesar pentru ca datele transmise în sensul opus să ajungă pe Pâmânt.

Pe 3 martie 2024, inginerii au observat că o parte din datele trimise înapoi nu mai erau bucățile repetitive de cod. Chiar dacă acestea nu erau într-un format obișnuit pentru Voyager, ele au putut fi descifrate și includeau un diagnostic efectuat asupra memoriei sistemului de date de zbor al sondei. Acolo a fost găsită și problema: 3% din memoria alocată sistemului respectiv a devenit coruptă.

Așa că, pe 18 aprilie, NASA a trimis un update către Voyager 1, prin care practic a carantinat partea afectată (și a ajustat restul codului pentru a permite funcționarea sondei fără aceasta). Peste 22 de ore, a venit și răspunsul: Voyager 1 a trimis înapoi, pentru prima dată în cinci luni, date inteligibile.

Deocamdată, sonda trimite doar date critice legate de funcționarea sistemelor, însă inginerii NASA vor reporni, pe parcursul următoarelor săptămâni și modulele responsabile pentru transmiterea datelor științifice adunate de Voyager 1. În încercarea de a extinde și mai mult durata de viață a sondei, inginerii NASA au păstrat active doar patru din cele 11 instrumente științifice // Detalii pe nasa.gov // care se află la bordul acesteia, incluzând instrumente care detectează razele cosmice și măsoară caracteristicile magnetice ale spațiului interstelar.

CITEȘTE ȘI: Informațiile transmise de Voyager 1 îi derutează pe inginerii de la NASA



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

SĂNĂTATE|FYI

Prima hartă completă a creierului unei musculițe de oțet deschide noi perspective în neuroștiințe

De
O echipă internațională a realizat prima hartă completă a creierului unei musculițe de oțet și a cartografiat toți neuronii și conexiunile dintre aceștia. Descoperirea deschide noi perspective în înțelegerea funcționării creierului și a circuitelor neuronale.
ȘTIINȚĂ|FYI

Rămășițele căpitanului navei Erebus, pierdută într-o expediție arctică, identificate cu urme de canibalism

De
Analize ADN arată mai multe detalii despre cum membrii expediției arctice condusă de Sir John Franklin, pierdută fără supraviețuitori acum peste 170 de ani, au fost nevoiți să recurgă la măsuri extreme.
SPAȚIU|OVERVIEW

E posibil ca, acum jumătate de miliard de ani, Pământul să fi fost o planetă cu inel

De
O echipă de cercetători a găsit dovezi care vin în sprijinul ipotezei că Pământul ar fi avut în trecut un inel asemănător celor pe care le găsim în jurul planetelor gigante din Sistemul Solar.
SPAȚIU|FYI

Materia întunecată se ascunde, probabil, în găuri negre de mărimea unui atom și greutatea unui asteroid

De
Găurile negre primordiale minuscule care perturbă orbitele planetelor pot fi cheia care va ajuta la dezlegarea misterului materiei întunecate.