NASA/JPL/CalTech

NASA a reușit să restabilească comunicațiile cu Voyager 1, după cinci luni de încercări5 min read

De Ionuț Preda 24.04.2024

Cel mai îndepărtat obiect creat de om a trecut printr-o ședință de troubleshooting efectuată de la 24 de miliarde de kilometri distanță.

Voyager 1, primul vehicul lansat de pe Pământ care a ajuns în spațiul interstelar, a început din nou să transmită date inteligibile către inginerii NASA, după ce în ultimele cinci luni sonda a trimis înapoi doar semnale indescifrabile. // „After Months of Gibberish, Voyager 1 Is Communicating Well Again”, scientificamerican.com //

Lansat în 1977, Voyager 1 este obiectul creat de om aflat la cea mai mare distanță față de Pâmânt, în momentul de față aflându-se la aproximativ 24 de miliarde de km distanță față de Terra. În ciuda faptului că era așteptat, inițial,să comunice doar cinci ani, sonda a continuat să trimită înapoi date către NASA chiar și după ce a ajuns în spațiul interstelar, în 2012.

Uzura adunată în timp face însă sonda foarte pasibilă la erori. Una dintre cele mai grave din istoria misiunii a fost depistată în noiembrie 2023, atunci când Voyager 1 a început să transmită secvențe de cod repetate și indescifrabile, în locul datelor obișnuite de telemetrie și a celor colectate de la instrumentele științifice aflate la bord.

Pentru a găsi cauza problemei, inginerii NASA au trimis sondei, în ultimele luni, comenzi pentru a rula varii programe de diagnostic ale software-ului. Procesul a fost îngreunat de durata îndelungată necesară pentru a transmite date către și dinspre sondă; o comandă trimisă de pe Terra ajunge la Voyager 1 în aproximativ 22 de ore și jumătate, iar același interval este necesar pentru ca datele transmise în sensul opus să ajungă pe Pâmânt.

Pe 3 martie 2024, inginerii au observat că o parte din datele trimise înapoi nu mai erau bucățile repetitive de cod. Chiar dacă acestea nu erau într-un format obișnuit pentru Voyager, ele au putut fi descifrate și includeau un diagnostic efectuat asupra memoriei sistemului de date de zbor al sondei. Acolo a fost găsită și problema: 3% din memoria alocată sistemului respectiv a devenit coruptă.

Așa că, pe 18 aprilie, NASA a trimis un update către Voyager 1, prin care practic a carantinat partea afectată (și a ajustat restul codului pentru a permite funcționarea sondei fără aceasta). Peste 22 de ore, a venit și răspunsul: Voyager 1 a trimis înapoi, pentru prima dată în cinci luni, date inteligibile.

Deocamdată, sonda trimite doar date critice legate de funcționarea sistemelor, însă inginerii NASA vor reporni, pe parcursul următoarelor săptămâni și modulele responsabile pentru transmiterea datelor științifice adunate de Voyager 1. În încercarea de a extinde și mai mult durata de viață a sondei, inginerii NASA au păstrat active doar patru din cele 11 instrumente științifice // Detalii pe nasa.gov // care se află la bordul acesteia, incluzând instrumente care detectează razele cosmice și măsoară caracteristicile magnetice ale spațiului interstelar.

CITEȘTE ȘI: Informațiile transmise de Voyager 1 îi derutează pe inginerii de la NASAText de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

SĂNĂTATE|FYI

A fost descoperită regiunea din creier care provoacă paranoia

De
Cercetătorii de la Yale au legat anumite regiuni ale creierului de paranoia, printr-un nou studiu. Rezultatele ar putea conduce către tratamente mai sigure. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Cutremurele majore ar putea fi detectate cu până la 19 zile în avans, prin date de satelit

De
Un studiu de caz bazat pe date de satelit din regiunea cutremurului de 7,8 care a avut loc în Turcia și Siria în 2023 ar putea deschide calea pentru avertizări foarte timpurii ale seismelor majore.
MEDIU|FYI

Războiul Rusiei în Ucraina accelerează criza climatică

De
Numai în primii doi ani, costul climatic al războiului provocat de ruși în Ucraina depășește emisiile anuale cumulate generate de 175 de țări, se arată într-un nou raport.
ȘTIINȚĂ|FYI

Tehnologia CRISPR/Cas9, folosită, în premieră, pentru a face fotosinteza mai eficientă la plante

De
Momentul marchează un nou avans în îmbunătățirea genetică a culturilor agricole, de data aceasta fără introducerea de ADN străin.