Foto: Peter Macdiarmid / Getty Images

A murit Peter Higgs, fizicianul care a prezis în 1964 existenţa particulei fără masă, „bosonul Higgs”4 min read

De Paul Petrache 10.04.2024

Pentru cercetările sale, Higgs a primit premiul Nobel pentru fizică în 2013.

Pe 8 aprilie 2024, a murit Peter Higgs, profesor emerit la Universitatea din Edinburgh și laureat al premiului Nobel pentru fizică.// Site-ul oficial: nobelprize.org // Avea 94 de ani. În 1964, Higgs a prezis existența unei noi particule subatomice, care poate să confere masă celorlalte particule elementare și ar împiedica mișcarea acestora.

Din cauză că acest boson este foarte instabil și se dezintegrează la scurt timp după ce apare, existența sa nu a putut fi demonstrată până în 2012, când, cu ajutorul experimentelor realizate cu Large Hadron Collider, cel mai mare accelerator de particule din lume, de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară), a putut fi identificat unul.

Descoperirea bosonului sprijină teoria Big Bang și oferă o imagine asupra modului în care arăta universul la începutul său, acum 13,7 miliarde de ani. În 2022, cercetătorii de la CERN au anunțat// Scientists at CERN observe three “exotic” particles for first time, reuters.com // că au descoperit trei particule subatomice noi, care i-ar ajuta să înțeleagă mai bine cum se leagă quarkurile unele de celelalte pentru a forma particule.

Deși bosonul îi poartă numele, Higgs nu este singurul fizician care l-a prezis independent în 1964. Pe lângă François Englert, cu care împarte Nobelul (Englert a lucrat cu Robert Brout), și echipa savanților Gerald Guralnik, Carl Hagen și Tom Kibble au ajuns la o concluzie similară.

Spre deosebire de alte descoperiri științifice, bosonul Higgs este extrem de popular, iar la asta a contribuit mai ales supranumele de „particula lui Dumnezeu”, după titlul cărții fizicianului Leon Lederman, The God particle. Fiind ateu, Higgs nu a fost niciodată încântat de această asociere. De fapt, lucrurile sunt un pic mai complicate pentru că titlul original al cărții era The goddamn particle. If the universe is the answer, what is the question, dar editorul s-a gândit că Dumnezeu ar vinde mai bine. Se pare că a avut dreptate.

Într-o biografie intitulată Elusive: How Petter Higgs Solved the Mystery of the Mass,// How the Higgs Boson Ruined Peter Higgs’s Life, scientificamerican.com // fizicianul spune că, de fapt, confirmarea cercetărilor pe care le începuse cu peste 50 de ani înainte „i-a distrus viața”: „Existența mea relativ liniștită se terminase. Nu-mi place genul ăsta de publicitate. Prefer să stau în izolare și, din când în când, să am o idee deșteaptă”.

CITEȘTE ȘI: Mai putem avea încredere în Modelul Standard al fizicii?

ȘTIINȚĂ|FYI

Pe fundul Oceanului Pacific s-a descoperit o sursă de oxigen care nu provine de la organisme vii

De
Oamenii de ștință au crezut până acum că fotosinteza este singura sursă de oxigen de pe Pământ. Un nou studiu arată că lucrurile sunt mai complicate decât par.
SPAȚIU|FYI

Un vehicul SpaceX va retrage Stația Spațială Internațională de pe orbită în 2030

De
Agenția spațială americană a anunțat mai multe detalii despre planul său de a retrage în mod sigur Stația Spațială Internațională de pe orbită.
TEHNOLOGIE|FYI

Haos în cloud. Un update de securitate a blocat serviciile aeriene în întreaga lume. CrowdStrike are un centru de inovare în România

De
Serverele Microsoft au afișat ecranul albastru al morții și servicii globale au picat pentru câteva ore din cauza unui update eronat făcut de compania de securitate americană Crowdstrike.
ȘTIINȚĂ|FYI

Unii fizicieni susțin că, de fapt, timpul nu există

De
O ipoteză nouă spune că timpul nu există, nu a existat şi nu va exista niciodată.