Foto: Peter Macdiarmid / Getty Images

A murit Peter Higgs, fizicianul care a prezis în 1964 existenţa particulei fără masă, „bosonul Higgs”4 min read

De Paul Petrache 10.04.2024

Pentru cercetările sale, Higgs a primit premiul Nobel pentru fizică în 2013.

Pe 8 aprilie 2024, a murit Peter Higgs, profesor emerit la Universitatea din Edinburgh și laureat al premiului Nobel pentru fizică.// Site-ul oficial: nobelprize.org // Avea 94 de ani. În 1964, Higgs a prezis existența unei noi particule subatomice, care poate să confere masă celorlalte particule elementare și ar împiedica mișcarea acestora.

Din cauză că acest boson este foarte instabil și se dezintegrează la scurt timp după ce apare, existența sa nu a putut fi demonstrată până în 2012, când, cu ajutorul experimentelor realizate cu Large Hadron Collider, cel mai mare accelerator de particule din lume, de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară), a putut fi identificat unul.

Descoperirea bosonului sprijină teoria Big Bang și oferă o imagine asupra modului în care arăta universul la începutul său, acum 13,7 miliarde de ani. În 2022, cercetătorii de la CERN au anunțat// Scientists at CERN observe three “exotic” particles for first time, reuters.com // că au descoperit trei particule subatomice noi, care i-ar ajuta să înțeleagă mai bine cum se leagă quarkurile unele de celelalte pentru a forma particule.

Deși bosonul îi poartă numele, Higgs nu este singurul fizician care l-a prezis independent în 1964. Pe lângă François Englert, cu care împarte Nobelul (Englert a lucrat cu Robert Brout), și echipa savanților Gerald Guralnik, Carl Hagen și Tom Kibble au ajuns la o concluzie similară.

Spre deosebire de alte descoperiri științifice, bosonul Higgs este extrem de popular, iar la asta a contribuit mai ales supranumele de „particula lui Dumnezeu”, după titlul cărții fizicianului Leon Lederman, The God particle. Fiind ateu, Higgs nu a fost niciodată încântat de această asociere. De fapt, lucrurile sunt un pic mai complicate pentru că titlul original al cărții era The goddamn particle. If the universe is the answer, what is the question, dar editorul s-a gândit că Dumnezeu ar vinde mai bine. Se pare că a avut dreptate.

Într-o biografie intitulată Elusive: How Petter Higgs Solved the Mystery of the Mass,// How the Higgs Boson Ruined Peter Higgs’s Life, scientificamerican.com // fizicianul spune că, de fapt, confirmarea cercetărilor pe care le începuse cu peste 50 de ani înainte „i-a distrus viața”: „Existența mea relativ liniștită se terminase. Nu-mi place genul ăsta de publicitate. Prefer să stau în izolare și, din când în când, să am o idee deșteaptă”.

CITEȘTE ȘI: Mai putem avea încredere în Modelul Standard al fizicii?

SPAȚIU|FYI

Primele date științifice de la Telescopul spațial Euclid: planete în spațiul interstelar și galaxii formate la începutul Universului

De
Cea mai importantă misiune spațială lansată în 2023 a strâns deja un calup semnificativ de informații noi despre spațiul cosmic, din vecinătatea Sistemului Solar până la cele mai distante galaxii observate vreodată.
MEDIU|FYI

UE schimbă regulile: scutirile de taxe pentru coletele mici de la Temu și Shein ar putea fi eliminate

De
Uniunea Europeană vrea să modifice taxele de import, eliminând scutirea pentru coletele de valoare mică. Schimbarea vizează retailerii online Temu și Shein, care au dominat piața europeană cu produse ieftine fabricate în China.
ȘTIINȚĂ|FYI

O așezare preistorică a fost datată, în premieră, prin intermediul razelor cosmice

De
Evenimentele spațiale de acum mii de ani deschid poarta pentru datarea exactă a așezărilor preistorice din Balcani.
MEDIU|FYI

Evoluția în acțiune: tot mai multe animale se adaptează la activitățile umane

De
Oamenii au modificat atât de mult mediul natural, încât restul animalelor nu se mai dezvoltă firesc, ci ca răspuns adaptativ la noile condiții de viețuire. Iar asta nu e mereu în avantajul lor.