Milioane de jucători de Borderlands 3 au ajutat la cercetarea microbiomului intestinal4 min read

De Ionuț Preda 19.04.2024

Unul dintre cele mai populare jocuri de tip looter shooter transformat simplul act de a rezolva puzzle-uri într-un efort de știință comunitară

Peste 4,5 milioane de gameri din toată lumea au ajutat în ultimii ani cercetarea științifică a microbiotei umane jucând unul dintre cele mai populare shootere recente, Borderlands 3, conform unei cercetări publicate recent în Nature Biotechnology.// „Improving microbial phylogeny with citizen science within a mass-market video game”, nature.com //

Borderlands 3 este un looter shooter cu grafică similară desenelor animate, cu prezentare violentă și umor vulgar, parte a unei serii de jocuri video care a vândut peste 80 de milioane de copii // „Borderlands 3 Has Shipped Over 18 Million Units Worldwide”, gamingbolt.com // în ultimii 15 ani. În aprilie 2020, producătorii Gearbox Entertainment au introdus în interiorul celui de-al treilea joc principal din serie un terminal cu un mini-joc, Borderlands Science, care ajută la cercetarea genetică a microbiomului intestinal uman. Inițiativa a fost dezvoltată în colaborare cu Universitatea McGill din Montreal, Canada, și compania elvețiană Massively Multiplayer Online Sciences.

În cadrul acestui mini-joc, utilizatorilor li se cere să aranjeze o serie de blocuri de diferite culori pe un câmp de joc pentru a corespunde unor șabloane prezentate. La sfârșit, primesc un scor și diverse recompense dacă rezolve puzzle-ul corect.

În realitate, blocurile sunt, de fapt, echivalate cu fragmente din secvențele genetice ale diverselor bacterii din microbiota intestinală. Prin rezolvarea a peste 135 de milioane de puzzle-uri, jucătorii au decodat segmente repetitive din ADN-ul a peste un milion de microorganisme care trăiesc în intestinele umane, care pot oferi noi detalii despre evoluția istorică și relațiile genetice dintre acestea.

Autorii studiului au explicat că experimentul a ajutat la îmbunătățirea secvențierilor genetice deja existente, iar analiza evoluției și relațiilor dintre diversele microorganisme intestinale poate aduce noi descoperiri privind rolurile lor în sănătatea umană, de la modul în care sunt afectați de diete până la factori care provoacă bolile intestinale.

În același timp, datele vor fi utilizate și pentru a antrena algoritmii folosiți de obicei în operațiile de secvențiere, care au în continuare probleme cu identificarea segmentelor repetitive din ADN.



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

ȘTIINȚĂ|FYI

Osmo a teleportat pentru prima dată un miros cu ajutorul AI

De
Compania contribuie zilnic la cea mai mare bază de date de mirosuri din lume compatibilă cu inteligența artificială
SOCIETATE|FYI

Derapaj rasist al lui Călin Georgescu la adresa șefului OMS, într-un interviu din 2023: „E un c****i de casă”

De
Sub pretextul parafrazării activistului american Malcolm X, Călin Georgescu a folosit termeni rasiști și jignitori pentru a-l descrie pe șeful OMS, etiopianul Tedros Ghebreyesus, într-un interviu cu un avocat german conspiraționist disponibil public pe YouTube.
SOCIETATE|FYI

Turul 2 se joacă pe TikTok. Susținătorii Elenei Lasconi se organizează pe Reddit și Discord

De
După șocul din primul tur al prezidențialelor, utilizatorii de Reddit încearcă să contracareze campania pro-Călin Georgescu de pe TikTok.
SĂNĂTATE|FYI

Învingeți microbul! – jocul care îi învață pe tineri despre antibiotice

De
UE folosește jocuri video pentru a-i ajuta pe tineri să înțeleagă problema rezistenței antimicrobiene și cum pot contribui la combaterea acesteia.