Gonzalo Azumendi/Getty Images

Sci-Memo: Cea mai veche populație care călărea a trăit și pe teritoriul României15 min read

De Ionuț Preda 07.03.2023

Rămășițele membrilor unei populații care a migrat în Europa de Sud-Est acum peste 5.000 de ani, stabilită inclusiv pe actualul teritoriu al României, par a fi ale primilor oameni care călăreau cunoscuți până acum.

O echipă internațională de cercetători, care a inclus și arheologi din România, susține că a găsit cele mai vechi rămășițe ale unor oameni care foloseau caii pentru transport descoperite până în prezent. Aceste rămășite aparțin unei populații care a migrat la un moment dat și pe teritoriul României.

Studiul, publicat în Science Advances,„First bioanthropological evidence for Yamnaya horsemanship”, science.org a analizat rămășițele a 217 indivizi din cultura Iamnaia, datată între 3300 și 2600 î.e.n. Pornită din zona stepei ponto-caspice, această populație a migrat ulterior în Europa, în teritoriile actuale ale României, Bulgariei, Serbiei și Ungariei.

Autorii au căutat să observe la scheletele examinate posibile modificări care ar fi putut fi provocate de călărit – deformarea articulațiilor șoldului, schimbări ale coloanei provocate de șocuri verticale repetate și modificări în forma sau diametrul femurului –  pentru a determina dacă populația antică a folosit caii pentru transport. Se pare câ, într-o primă fază, aceste animale fuseseră domesticite doar pentru lapte.

Cercetătorii a clasificat 24 dintre indivizi ca „potențiali călăreți”, în timp ce alți cinci, incluzând unul descoperit pe teritoriul României, în localitatea Strejnicu din județul Prahova, au avut o „probabilitate ridicată” de a fi călărit.

Ar fi cea mai timpurie datare a folosirii cailor pentru transport pe uneșantion dintr-o populație, însă vor fi necesare studii suplimentare pentru a confirma acest lucru. În trecut, au mai există există morminte, datate chiar și cu un mileniu înaintea celor ale populației Iamnaia, cu indivizi care prezintă semne patologice ale călăritului, dar acestea sunt cazuri izolate, deci nu pot confirma folosirea cailor pentru transport de o întreagă populație.

Energia întunecată ar putea proveni din găurile negre

O echipă internațională de astronomi susține că a găsit o posibilă sursă a energiei întunecate: o combinație dintre expansiunea universului și expansiunea găurilor negre. Ipoteza este explicată în două studii publicate recent în jurnalele The Astrophysical Journal„A Preferential Growth Channel for Supermassive Black Holes in Elliptical Galaxies at z ≲ 2”, iop.org și The Astrophysical Journal Letters. „Observational Evidence for Cosmological Coupling of Black Holes and its Implications for an Astrophysical Source of Dark Energy”, iop.org

Energia întunecată, ​​o formă teoretică de energie care ar reprezenta între 68-72% din energia totală a universului observabil, este considerată un element-cheie pentru explicarea ratei accelerate de expansiune a acestuia. Unele ipoteze susțin că ea ar acționa ca un opus al gravitației, aplicând o presiune negativă care nu doar că balansează contractarea provocată de forțele gravitaționale, dar duce chiar la accelerarea expansiunii universului.„Dark Energy”, swin.edu

Teoriile despre energia întunecată se lovesc, însă, de problema găurilor negre. Forțele gravitaționale din interiorul acestora sunt atât de puternice încât mulți fizicieni susțin că în centrul lor se formează „singularități” – zone extraordinar de dense în care chiar și spațiul-timp se destramă sub presiunea gravitațională uriașă.

Autorii studiilor publicate recent au efectuat simulări și observații pe găuri negre din galaxii formate recent, dar și din altele care și-au încheiat procesul de formare al stelelor. Ritmul de creștere al celor din urmă ar trebui să fie unul scăzut, din cauza materiei limitate pe care o pot absorbi. Cercetătorii au observat, însă, că și acestea ajung în timp la dimensiuni de câteva zeci de ori mai mari decât cele pe care ar fi trebuit să le aibă pe baza modelului standard, în care masa lor este explicată exclusiv de acumularea de gaze sau coliziunea cu alte găuri negre.

Cercetătorii susțin că o ipoteză care ar putea explica fenomenul ar fi că expansiunea găurilor negre este strâns legată de ritmul de expansiune al Universului, fenomen denumit „cuplare cosmologică”. Fenomenul ar avea loc tocmai pentru că găurile negre nu ar avea în centru o singularitate, ci conțin o formă de energie întunecată, produsă de comprimarea la nivel aproape maxim al materiei pe care o absorb. Extinderea Universului ar duce la extinderea masei găurilor negre, ceea ce, conform teoriei relativității, ar crea și mai multă energie întunecată, accelerând astfel ritmul de expansiune al Universului.

Hubble a fotografiat o galaxie-meduză

Una dintre cele mai recente imagini realizate de telescopul spațial Hubble se axează pe galaxia JO201 din constelația Cetus, care se evidențiază prin forma sa bizară, similară unei meduze.

De altfel, acest tip galaxii chiar este clasificat ca „galaxii-meduze”, iar „tentaculele” sunt cozi galactice extinse de gaze, praf cosmic și stele. Acestea se formează atunci când galaxii spiralate își pierd din gaze în timp ce traversează spațiul intragalactic. Gazele rămân în urma galaxiei și alcătuiesc clustere de formare a stelelor.

5 studii care ne-au atras atenția


Oferă ciupercile planurile de design pentru înlocuirea plasticului?

Un studiu publicat de cercetători finlandezi în Science Advances„The complex structure of Fomes fomentarius represents an architectural design for high-performance ultralightweight material”, science.org susține că mecanismele și designul complex al speciei de ciuperci Fomes fomentarius  crează structuri rezistente care ar putea fi replicate în crearea de noi materiale ultraușoare, care să înlocuiască plasticul în varii domenii, precum echipamentele sportive sau electronicele.

Mostrele de pe asteroidul Ryugu sunt bogate în molecule organice

În decembrie 2020, o capsulă a adus pe Pământ mostre extrase de misiunea japoneză Hayabusa-2 de pe asteroidul Ryugu, situat la 343 de milioane de km față de planeta noastră. O primă cercetare pe baza acestora a apărut luna trecută în Science„Soluble organic molecules in samples of the carbonaceous asteroid (162173) Ryugu”, science.org și arată că acestea sunt bogate în compuși organici, în special multe tipuri care se formează în prezența apei lichide. Rezultatele preliminarii par să susțină teoriile conform cărora impacturile cu asteroizi au contribuit la crearea mixului chimic necesar pentru apariția vieții pe Terra.

Cea mai precisă măsurătoare a magnetismului unui electron

Cercetători de la universitățile americane Harvard și Northwestern„Measurement of the Electron Magnetic Moment”, aps.org au măsurat cea mai precisă valoare obținută până în prezent pentru momentul magnetic al unui electron, care exprimă puterea și orientarea magnetică a particulei. Valoarea este considerată esențială pentru testările modelului standard al fizicii.

Linie evolutivă necunoscută a „păsărilor-elefant” descoperită în coji de ouă

Un studiu publicat în Nature CommunicationsMolecular exploration of fossil eggshell uncovers hidden lineage of giant extinct bird”, nature.com arată cum au reușit cercetătorii din SUA și Australia să descopere o linie evolutivă anterior necunoscută de „păsări elefant” – o familie de păsări nezburătoare nativă Madagascarului, oarecum similară struților – doar pe baza unor coji de ouă antice ale acestora.

Suprafața Pământului într-un„timelapse” de 100 de milioane de ani

O echipă de cercetători din Franța și Australia„Hundred million years of landscape dynamics from catchment to global scale”, science.org a creat cel mai detaliat model al schimbărilor geologice care au avut loc la suprafața planetei în ultimii 100 de milioane de ani, cu accent pe interacțiunea dintre bazinele hidrografice, eroziunea solurilor la nivel global și transferul de sedimente de pe uscat în oceane.

 Recomandările Mindcraft Stories

  1. Dacă mai arunci un ochi prin lumea jocurilor video, poate că ai auzit prin controverse legate de un joc recent lansat în format early-access, numit Kerbal Space Program 2, care a dezamăgit jucătorii cu probleme tehnice severe și prin lipsa de conținut, comparativ cu primul joc al seriei. Ei bine, există și o parte bună – probabil nu din coincidență, primul Kerbal Space ProgramDetalii pe steam.com este oferit reducere de 75% pe Steam până pe 16 martie. Acesta este unul dintre cele mai fascinante jocuri din zona științei: KSP te pune la timona unui program spațial al unei rase de omuleți verzi, unde trebuie să te ocupi de tot, de la construirea rachetelor la elaborarea misiunilor, în condiții de simulare fizică aproape realistă.
  2. MIT Technology Review a publicat lista anuală a celor 10 tehnologii care ar putea deveni revoluționare în 2023.„10 Breakthrough Technologies 2023 | MIT Technology Review, technologyreview.com Din zona științei, pe listă au fost incluse folosirea CRISPR în tratarea nivelelor ridicate de colesterol, printarea 3D a organelor și secvențierea genomică a ADN-ului antic.
  3. Dacă vrei să te lauzi cu o rețetă sigur mai rustică decât orice secret culinar de familie, ZME ScienceBake Roman bread with this 2,000-year-old ancient recipe, zmescience.com arată cum a reușit o colaborare dintre cercetători și un bucătar să recreeze o rețetă de pâine cu maia veche de peste 2.000 de ani, pe baza unei mostre prezervate din Pompeii, precum și pașii pentru a o găti.


Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

AI&ROBOȚI|FYI

Boston Dynamics a lansat un model electric al robotului umanoid Atlas, care va fi testat prima dată în fabricile auto Hyundai

De
Boston Dynamics, liderul mondial în dezvoltarea de roboți mobili, și-a luat la revedere de la unul dintre modelele principale, dar nu pentru mult timp.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
MEDIU|FYI

Frig extrem într-o lume care se încălzește. Cum se explică acest fenomen?

De
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice a raportat că luna februarie a anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată la nivel global. Totuși, în anumite zone, inclusiv din Europa, s-au înregistrat temperaturi extrem de scăzute, chiar periculoase pentru viață. Cum este posibil acest paradox?
MEDIU|FYI

România își îndeplinește parțial angajamentele climatice luate în 2009

De
Un studiu publicat în revista Nature Climate Change a evaluat emisiile reale de carbon din 34 de țări și le-a comparat cu obiectivele de reducere promise în 2009, la Summitul Climatic de la Copenhaga.