Sci-Memo: Odysseus, primul vehicul privat care a reușit aselenizarea, își întrerupe prematur misiunea16 min read
Prima aselenizare a unui vehicul spațial privat nu a avut loc fără probleme, care au scurtat durata de viață a bateriei lui IM-1 Odysseus
Prima misiune lunară privată care a aselenizat cu succes se va încheia prematur, după doar cinci din cele zece zile țintite inițial de către compania aerospațială Intuitive Machines. Producătorii lui IM-1 Odysseus // „Moon lander Odysseus mission to be cut short after sideways touchdown”, reuters.com // că vehiculul nu își va mai putea reîncărca bateriile și va pierde legătura cu centrul de control în aceste zile, din cauza problemelor pe care le-a întâmpinat în procesul de aselenizare.
IM-1 Odysseus, parte a programului // Detalii pe nasa.gov // a devenit, pe 22 februarie, primul vehicul spațial privat care a ajuns pe suprafața lunară. De asemenea, a fost prima misiune spațială lansată din Statele Unite care ajunge pe suprafața satelitului Pământului de la încheierea programului Apollo.
Aselenizarea a fost, însă, doar parțial reușită, pentru că vehiculul s-a răsturnat pe o parte la scurt timp după contactul cu solul lunar. Intuitive Machines încă investighează dacă problema a fost provocată de folosirea unui sistem de navigație experimental oferit de NASA, care a fost încărcat de urgență în soft-ul vehiculului înainte de efectuarea manevrei de aselenizare. Măsura a fost necesară pentru că sistemul nativ al aselenizatorului, bazat pe lasere care trebuiau să-i estimeze viteza, direcția și poziția, nu a putut fi activat, din cauza unei erori umane.
Poziția inedită în care s-a oprit vehicul a limitat cantitatea de energie primită de panourile solare și a limitat posibilitatea reîncărcării bateriilor. De altfel, // Pe contul de twitter.com // marți, că inginerii companiei lucrează în continuare la o estimare a duratei de viață rămasă a bateriei, așteptată să mai dureze între încă 10 și 20 de ore. De asemnea, au fost îngreunate comunicațiile cu Pământul, pentru că două dintre antene sunt îndreptate către sol.
În ciuda problemelor, Odysseus a reușit să trimită înapoi câteva imagini captate în timpul și imediat după aselenizare. Nava creată de Intuitive Machines a reușit, totodată, și cea mai apropiată aselenizare de Polul Sud a Lunii.
Cel mai luminos obiect spațial observat vreodată „înghite” un Soare pe zi
O cercetare publicată în //„The accretion of a solar mass per day by a 17-billion solar mass black hole”, nature.com // descrie cel mai luminos obiect observat până acum de astronomi în Univers: o gaură neagră supermasivă cu masă de 17 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.
Obiectul, catalogat ca J0529-4351, era cunoscut anterior astronomilor, însă, din cauza luminozității extrem de ridicate, se credea că ar fi o stea relativ apropiată de Pământ. Studiul, bazat pe observații efectuate la Observatorul Siding Spring din New South Wales, Australia, a identificat obiectul drept un quasar, adică o gaură neagră supermasivă aflată în centrul unei galaxii, care are printre cele mai ridicate rate de creștere dintre toate obiectele din Univers. Specific, J0529-4351 adaugă în fiecare zi greutății sale echivalentul masei totale a Soarelui.
Analizele spectrometrice au arătat că J0529-4351 se află la 12 miliarde de ani-lumină distanță față de Pământ. Luminozitatea acesteia va trebui confirmată cu observații efectuate de telescopul VLT al Observatorului European de Sud, situat în Chile.
Un colaj de 19 galaxii spirale arată milioane de stele captate cu Telescopul James Webb
NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Canadiană (CSA) au publicat o colecție de 19 galaxii spirale surprinse în detaliu cu instrumentele de infraroșu apropiat (NirCAM) și infraroșu-mediu (MIRI) ale telescopului spațial James Webb.
Imaginile reprezintă prima contribuție a telescopului la // Detalii pe phangs.org // care vizează cercetarea detaliată a galaxiilor apropiate de Calea Lactee, și oferă câteva detalii noi despre acestea – precum multitudinea de „găuri” sferice din structurile de gaz și praf cosmic care dau forma galaxiilor, bănuite a fi lăsate în urmă de stele care au murit.
5 studii care ne-au atras atenția
Primele observații ale efectelor materiei întunecate asupra evoluției galaxiilor
O echipă de astronomi din mai multe state europene susține că a reușit, în premieră, să observe efectul pe care materia întunecată – un tip de materie despre care se presupune că ar alcătui 85% din toată materia universului – îl are asupra evoluției unei galaxii.
Cercetarea, publicată în // „Baryonic properties of nearby galaxies across the stellar-to-total dynamical mass relation”, nature.com // studiază 260 de galaxii, în care autorii observă că multe proprietăți ale acestora – precum conținutul de metale sau rata formării stelelor din acestea – sunt corelate nu doar cu masa vizibilă a acestora, ci cu masa lor totală, care ar include și //Masa totală a galaxiilor poate fi dedusă din viteza de rotație a acestora, iar masa de materie întunecată – prezisă a fi situată în halouri care învăluie materia vizibilă a galaxiilor – poate fi obținută prin scăderea masei vizibile din masa totală. //
Tehnici de Nobel, folosite pentru a observa electroni în timp real
Un studiu publicat recent în //„Attosecond-pump attosecond-probe x-ray spectroscopy of liquid water”, science.org // a folosit una din tehnicile pentru care a fost acordat Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2023, prin care sunt create cele mai scurte și rapide impulsuri luminoase posibile, pentru a observa, în premieră, structurile și mișcările în timp real ale electronilor aflați în apă lichidă. Astfel de experimente ar putea, pe viitor, permite studierea mult mai în detaliu a unor procese reactive și radioactive din tehnologii folosite pentru misiunile spațiale, tratamentele oncologice sau reactoare nucleare.
Un nou anticorp ar putea pune bazele unui antivenin universal
Un studiu coordonat de institutul american Scripps Research, publicat în // „Synthetic development of a broadly neutralizing antibody against snake venom long-chain α-neurotoxins”, science.org // prezintă un anticorp care neutralizează efectul toxinelor letale prezent în veninul a numeroase specii de șerpi din Africa, Asia și Australia. Anticorpul, numit 95Mat5, a protejat cobai de laborator de veninul unora dintre cei mai veninoși șerpi din lume și ar putea fi folosit pe viitor pentru a crea un antivenin universal.
Mai multe culori la imprimantă 3D cu aceeași cerneală
O cercetare apărută în // „Direct-ink-write cross-linkable bottlebrush block copolymers for on-the-fly control of structural color”, pnas.org // s-a inspirat din modul în care cameleonii își pot schimba culoarea pielii pentru a propune o nouă tehnică de printare 3D, prin care se pot obține culori diferite folosind aceeași cerneală de imprimantă.
Tehnica, numită „culoare structurală”, se folosește de suprafețe nanometrice texturate astfel încât să interacționeze diferit cu lumina vizibilă; modurile în care suprafețele sunt printate pot fi modificate pentru a schimba culoarea obținută, între albastru închis și oranj.
Molecule de apă, detectate în premieră la suprafața unui asteroid
Astronomi de la Southwest Research Institute din Statele Unite au reușit, pentru prima dată, să identifice molecule de apă aflate la suprafața unui asteroid, folosind observații efectuate de defunctul observator astronomic SOFIA, operat de NASA și Agenția Spațială Germană.
Conform studiului publicat în // „Detection of Molecular H2O on Nominally Anhydrous Asteroids”, iop.org // cercetătorii au detectat molecule de apă la suprafața lui 7 Iris și 20 Massalia, corpuri din Centura de Asteroizi dintre Marte și Jupiter. Molecule apă au fost detectate anterior în mostre returnate de diverse misiuni spațiale de pe asteroizi, însă este pentru prima dată când semnăturile apei sunt descoperit direct pe aceștia. Metoda ar putea fi folosită pentru a face observații la scară largă, folosind instrumente precum Telescopul Spațial James Webb, care să ofere noi informații despre modul în care asteroizii au participat la răspândirea apei în Sistemul Solar.
Recomandările Mindcraft Stories
- Problema folosirii selective a unor lucrări științifice în cazuri judiciare iese din nou la suprafață în Statele Unite; // „Why a publisher retracted abortion-pill studies cited in a case set for the Supreme Court”, nature.com // explică cum o parte din studiile care au fost folosite de un judecător din Texas în decizia de interzicere a mifepristonei, un tratament folosit pentru întreruperile de sarcină, au fost ulterior retrase, printre altele, din cauza metodologiilor problematice și ale legăturilor nedeclarate ale autorilor cu organizații anti-avort.
- Dacă ți s-a părut interesant colajul de galaxii prezentat mai sus de Telescopul James Webb, ai putea afla mai multe despre programul PHANGS și în format video – inițiativa are // Poate fi accesat aici // deocamdată extrem de puțin cunoscut, dar cu prezentări foarte interesante despre obiectivele și metodele prin care sunt cercetate diversele aspecte ale galaxiilor vizate.
- // „One of world’s smallest fish found to make sound as loud as a gunshot”, theguardian.com // prezintă un experiment care arată cum unul dintre cei mai mici pești din lume, Danionella cerebrum, poate produce sunete la fel de zgomotoase precum o împușcătură.