Foto: David Zorrakino/Europa Press via Getty Images

12+ gadgeturi cool de la MWC 202422 min read

De Mihai Ghiduc 29.02.2024

Am selectat cele mai interesante noutăți și concepte văzute (prezentate sau măcar anunțate) la Mobile World Congress în acest an.

Cuvintele-cheie de la MWC 2024 au fost, nicio surpriză, „mobil” și „conectivitate”, mult 5G și chiar 6G, la care se adaugă vedeta momentului: „AI/inteligența artificială”. Deși am găsit chiar și formula AI-verse, un hibrid bizar care încerca să nu facă uitat cuvântul lui 2022, Metavers. Dincolo de asta, printre nenumărate centrale telefonice moderne și companii de telefonie, am găsit destule gadgeturi cool sau concepte care ar putea deveni interesante într-un an sau doi. 

Despre laptopul transparent de la Lenovo, cele două noi telefoane flagship de la Xiaomi (14 și 14 Ultra) și viitorul telefon pliabil Barbie produs de HMD am scris deja (de aici plusul din titlu), însă lista pe care mi-am făcut-o s-a dovedit ceva mai lungă. Într-un final, m-am oprit la 12 (sau 15, cu cele despre care am scris deja).

CITEȘTE ȘI: MWC 2024: un laptop transparent Lenovo, lansarea globală Xiaomi 14 Ultra, Barbie Phone de la HMD 

Iată, așadar. produsele care mi-au atras atenția la ediția din acest an a MWC Barcelona.

Foto: Humane

MindcraftStories_1 Humane AI Pin

„Ascuns” la standul celor de la Qualcomm, care le asigură procesoarele, se găsea unul dintre primii companioni AI care ar putea ajunge pe piață, Humane AI Pin.// Detalii pe humane.com // Și singurul, pentru că Rabbit n-a venit la Barcelona. N-am reușit să mă și joc cu el, așa că va trebui să rămân la ceea ce a prezentat până acum compania: că va funcționa fără aplicații și că-ți va proiecta informațiile pe mână.

Interesant mi s-a părut sistemul de prindere: practic, bateria, care se pune pe interiorul hainei, are un magnet puternic care ține fixat device-ul în dreptul pieptului. Reprezentanta Human m-a asigurat că nu, nu cade – „Toată lumea a întrebat asta”, mi-a zis –, dar aș simți nevoia să-l testez cu mai multe tipuri și grosimi de materiale înainte să încredințez magnetului un device de minimum 700 de dolari. Partea bună însă este că, în așa fel, bateria poate fi înlocuită cu ușurință – va trebui să ai mai multe, pentru că se pare că nu rezistă o întreagă zi.

Foto: Mihai Ghiduc

Cifre Articol MindcraftStories_2 Xiaomi SU7

Mașina Xiaomi// Detalii pe mi.com // este un alt produs arătat la Barcelona, dar netestabil. Cert este că, pentru un brand care produce cam de toate, de la telefoane la aspiratoare, nu-i de mirare că au intrat și pe piața auto. Xiaomi se laudă și cu motoare puternice, numite HyperEngine V6, V6s și V8s, dar și cu o potențială autonomie de până la 1.200 de kilometri, în anumite condiții. Mașina e realizată în colaborare cu producătorul chinez BAIC, nu cu BYD, care s-a specializat în mașini electrice și baterii – însă cel puțin unele dintre echipări vor folosi baterii BYD.

De remarcat folosirea cuvântului Hyper, la fel ca nou anunțatul sistem de operare Hyper OS, pentru că Xiaomi pune multă emfază pe integrarea dintre mașină și restul produselor din ecosistemul firmei, în special cu telefoanele. Sistemul de operare va funcționa și pe SU7 – dar trebuie spus că, în spatele numelui, se află tot Android. 

Foto: Holoconnects

Cifre Articol MindcraftStories_3 Holobox

La ShowStoppers, un eveniment desfășurat în seara premergătoare deschiderii MWC, am stat de vorbă cu cineva din Olanda prin intermediul unei holograme. Dispozitivul folosit, Holobox, este produs de compania olandeză Holoconnects,// Detalii pe holoconnects.com // și este practic o cutie în care apare holograma, în mărime naturală, a persoanei cu care te conversezi. Discuția s-a purtat în timp real și, cu excepția unui moment în care conexiunea s-a dat de gol și au apărut, pentru o fracțiune de secundă, niște artefacte de compresie, chiar aveam senzația că cineva stă în fața mea.

Trebuie spus, totuși, că imaginii pare a-i lipsi adâncimea, astfel încât persoana pare a fi mai degrabă proiectată pe un ecran transparent, iar efectul 3D e creat mai degrabă de forma de cutie de păpuși a dispozitivului. Chiar și așa, Holobox pare o soluție spectaculoasă pentru evenimente în care, de exemplu, o persoană poate susține un speech live într-un studio din New York în fața unei audiențe din București – presupunând că se adaptează la fusul orar diferit.

Foto: Mihai Ghiduc

Cifre Articol MindcraftStories_4 Motorola Rollable Phone Concept

Producătorilor le place să se joace cu flexibilitatea ecranelor OLED și să le găsească tot felul de întrebuințări inedite, cum ar fi acest telefon rulabil de la Motorola care devine, cu ușurință, o brățară, pentru că se mulează în jurul mâinii. Flexibilitatea aceasta este ajutată de spatele din material textil și de faptul că n-are o baterie, ci fâșii paralele de baterii solide (nu e clar câte).

Interesant este că „rollable” a fost folosit anterior pentru un alt tip de concepte: OPPO crease în 2021// Telefonul se numea OPPO X 2021, oppo.com // unul al cărui ecran se lărgea, de la dimensiunile standard de telefon până la cele ale unuia pliabil, iar ideea a fost adoptată apoi și la televizoare, de LG.// OLED R a fost primul televizor rulabil comercial, lg.com // 

Cât despre utilitatea practică a unui astfel de produs și șansele de a devenit produs comercial, aș zice că e aproape de zero. Genul ăsta de concepte sunt atracții de târg tech, care mută modele mult mai cuminți, ca Edge și Razr, în buzunarele cumpărătorilor. Un concept similar, numit Cling Band, a prezentat și Samsung (dar despre asta, ceva mai jos).

Foto: Honor

Cifre Articol MindcraftStories_5 Honor Magic V2 RSR Porsche Design

Firma chineză de telefoane a profitat de MWC pentru a prezenta unei audiențe globale ediția specială// Detalii pe hihonor.com // a telefonului lor pliabil, cel mai subțire din lume (9,9 mm), realizată în colaborare cu Porsche Design. O colaborare pe care au preluat-o, precum multe altele lucruri, de la Huawei. 

Dincolo de designul cu carcasă din titan și, evident, de preț, diferențele semnificative dintre acesta și V2-ul anunțat anul trecut este că V2 RSR vine și cu un stylus. Ca hardware, nu există diferențe, însă Honor a mărit capacitatea de stocare la 1 TB și spune că a adăugat o protecție de nanocristale ecranului, ceea ce-l face mai rezistent la zgârieturi.

Foto: Honor

Cifre Articol MindcraftStories_6 Honor Magic 6 Pro

Magic 6 Pro// Detalii pe hihonor.com // este flagship-ul prezentat de Honor la MWC 2024, tot la ceva vreme după ce a fost lansat în China, care vine cu câteva noutăți interesante. Și nu, nu e vorba doar de forma sistemului de camere, care nu e chiar rotundă, ci mai degrabă de cadran de ceas – Honor insistă pe asocierea cu lumea fashionului, după Purse-ul lansat în toamnă. Ce atrage atenția e camera zoom de tip periscop de 180 MP, cea mai mare de la un telefon, care se alătură unora deja standard de 50 MP (wide și ultrawide) – dar care permite un zoom de doar 2.5X, extensibil digital până la 100X. 

La care se adaugă și o funcție de eye-tracking ce folosește inteligența artificială și, susține compania, te ajută să controlezi o mașină (să o muți sau să deschizi ușa doar cu ochii – și, momentan, doar dacă ești în China).

Foto: Mihai Ghiduc

Cifre Articol MindcraftStories_7 Samsung Ring

Numărul trei e deja un trend, dacă e să număr produsele pe care le-am putut vedea la MWC 2024 fără să pot să și pun mâna pe ele. Protejate în trei display-uri din sticlă erau trei nuanțe de culori (auriu, argintiu și negru) ale viitorului Samsung Ring,// Detalii pe samsung.com // fiecare cu câteva variante de mărime (mai exact, nouă). Practic, e unul din puținele lucruri pe care-l pot spune despre viitorul tracker de fitness și sănătate care va avea multe dintre funcțiile disponibile pe Samsung Watch: că va trebui să știi ce diametru să alegi pentru a sta cât mai bine pe degetele tale. 

Nu e clar nici când va deveni acesta disponibil (până la finalul anului, oficial), dar dacă e să mă iau după felul organizat în care își prezintă Samsung produsele, probabil că se va lansa la începutul toamnei, cu noua gamă de telefoane pliabile.

Foto Mihai Ghiduc

Samsung Flex Liple

Samsung avea cel puțin trei standuri la MWC, ceea ce e destul de confuzant la prima vedere, până te prinzi că unul e pentru produsele de consum, altul pentru business și al treilea pentru divizia Samsung Display.// Detalii pe samsungdisplay.com // Nu trebuie uitat că firma coreeană este unul dintre principalii producători de ecrane de pe piață, care echipează inclusiv iPhone. 

Nu-i de mirare că la acest stand Samsung se joacă cu ecranele OLED. Găsești de toate: ecrane pliabile, în toate direcțiile, ecrane rulabile, ecrane rulabile și pliabile, pentru telefon, tabletă sau laptop. Poate că lui Cling Band, telefonul care devine brățară de la Samsung, i-a fost luată fața de Motorola (și pentru că standul Samsung Display e destul de ascuns în zona de business), însă Flex Liple e un concept pe care nu l-a mai prezentat nimeni. 

Practic, Flex Liple arată ca un Samsung Flip, doar că ecranul se prelungește și pe latura superioară, care oferă astfel informații suplimentare sau poate deveni un panou de control când telefonul e pliat. Cum e asta mai util decât un al doilea ecran, extern, cum avea Flip, nu mi-e clar, dar conceptul e cool și cu siguranță i se pot găsi întrebuințări.

Foto: TCL

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpg TCL NxtPaper 14 Pro

Producătorul chinez TCL pare a insista pe tehnologia NxtPaper, o alternativă color la ecranele e-ink care se declară mult mai prietenoasă cu ochii, ajunsă la versiunea 3.0, și a anunțat la MWC// „TCL Launches Its Most Extensive Mobile Portfolio Across Categories and Additional NXTPAPER Devices Optimized for Human Eyes at MWC 2024”, tcl.com // o serie întreagă de produse ce folosesc această tehnologie, inclusiv o tabletă de 14 inchi. 

Pe lângă NxtPaper 14 Pro și câteva versiuni mai mici, deja disponibile pe piață, TCL a prezentat și telefoanele NxtPaper 4 și NXTPaper 40 5G, pe care le lansase la CES. Mai puțin spectaculoase sunt noile telefoane din seria TCL 50, care folosesc un ecran obișnuit, mai puțin două modele cu NxtPaper (XL și XE) care vor fi disponibile doar în SUA.

Foto: Mihai Ghiduc

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpg Huawei FreeClip

Dacă îți închipuiai că nu mai poate fi inventat nimic în materie de căști, Huawei ține să te contrazică cu modelul FreeClip.// Detalii pe huawei.com // Căștile au o formă unică și un mod aparte de a fi purtate: prinse de ureche, ca niște cercei ceva mai cuidăței, datorită formei speciale – designul e numit C-Bridge. 

Riscul de a-ți cădea căștile este minimizat semnificativ, dacă nu chiar dus spre zero, însă trebuie remarcat și că trebuie să fii o persoană destul de fashionable ca să te îndrepți spre genul acesta de produs.

Foto: Doogee

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_11.jpg Doogee S Mini

Ascunse în halele MWC-ului printre standurile cu start-up-uri din diverse țări și/sau regiuni ale lumii se găseau numeroase companii chineze care propuneau fie alternative ieftine la telefoane cu renume, fie cele clasice sau pliabile, pe lângă nenumărate variante rugged, care de care mai rezistentă. Aproape le-aș fi trecut cu vederea dacă nu îmi sărea în ochi acest telefon minuscul cu ecran de 4 inchi, numit S Mini// Detalii pe doogeemall.com // – poate și pentru că Alec, art directorul nostru, se tot plânge că telefoanele moderne sunt „muuult prea mari”. 

Nu te aștepta la cine știe ce performanțe. Deși telefonul oferă 256 GB de spațiu de stocare și două camere de 50 MP, procesorul e un Mediatek Helio G99 de acum doi ani, deși S mini a fost lansat în toamna lui 2023.

Foto: OnePlus

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_12.jpg OnePlus Watch 2

Ce e interesant la noul ceas de la OnePlus// Detalii pe prnewswire.com // e că rulează două sisteme de operare, Wear OS 4 și BTOS, pe două chipset-uri diferite, Qualcomm Snapdragon W5 și BES2700 – adică o arhitectură „dual engine”. Cel de-a doilea sistem de operare se ocupă de funcțiile de bază, iar când ai nevoie de aplicații, telefonul trece la Wear OS.

O fi motivul pentru care OnePlus se laudă cu o autonomie de 100 de ore sau e doar o găselniță de marketing? Fiindcă 100 de ore înseamnă puțin peste patru zile, performanță sub multe dintre ceasurile smart de acum 5-6 ani, ca Fitbit sau Huawei.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.
TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.