Ethan Miller/Getty Images

15 produse inovatoare de la CES 2024

De Mihai Ghiduc 15.01.2024

Am selectat cele mai interesante concepte sau produse nou lansate la primul târg de tehnologie al anului.

O fi fost CES 2024, care s-a desfășurat între 9 și 12 ianuarie la Las Vegas, o ediție dominată de inteligența artificială și de numeroasele proiecte care încearcă să monetizeze hype-ul creat de ChatGPT, însă nu trebuie uitat că este totuși un târg de tehnologie pentru consumatori. Adică un loc în care se anunță concepte noi, dar și gadgeturi ce intră pe piață în viitorul apropiat. Am vizitat virtual standurile expozanților pentru a alege cele mai interesante (sau ciudate) produse prezentate în acest an. 

Iată deci douăzeci de produse care mi-au atras atenția la ediția aceasta.

Foto: LG

MindcraftStories_1Cifre Articol MindcraftStories_2Roboții cu AI. Samsung Balie și LG Smart Home AI Agent

Despre roboții cu inteligență artificială am scris deja în articolul despre tendințele de la CES 2024, iar produsele nu sunt neapărat noi, au mai fost prezentate la niște ediții anterioare. 

Ce e nou este că acum roboții încearcă să folosească AI-ul generativ într-un mod în care să facă interacțiunea mai fluidă și conversațională. E ca și cum ai pune un asistent personal de tip Alexa sau Siri pe roți, să se plimbe prin casă, iar speranța este că, folosind un model de limbaj antrenat decent, interacțiunea să fie ceva mai puțin frustrantă decât cea oferită acum de diverșii asistenți artificiali.

CITEȘTE ȘI: Tendințe majore la CES 2024: AI pentru toți, televizoare transparente și Metavers industrial

Foto: Rabbit

Cifre Articol MindcraftStories_3Un asistent AI de buzunar. Rabbit R1

Unul dintre eroii neașteptați ai CES 2024 a fost acest device portocaliu cu aspect retro, dar dotat cu inteligență artificială și care costă doar 199 de dolari. Rabbit R1// Detalii pe rabbit.tech // are jumătate din dimensiunea unul iPhone și e dotat cu un ecran de 2,88 inchi, o rotiță, boxe și microfon, iar scopul declarat e de a înlocui (și simplifica) telefonul modern. Dispozitivul folosește un sistem de operare propriu, Rabbit OS,  bazat pe un model de limbaj AI, care răspunde la comenzi vocale sau la întrebări și poate efectua anumite taskuri. 

Deși nimeni nu l-a testat să vadă cât de bine funcționează, primele două ture de precomenzi (de câte 10.000 de bucăți) s-au epuizat. O a treia e activă acum, dar România nu e pe lista țărilor în care livrează. Probabil că multă lume s-a gândit că 200 de dolari e o cheltuială pe care și-o permite chiar dacă gadgetul se va dovedi ineficient. Memoria de 4 GB, spațiul de stocare de 128 GB și procesorul MediaTek ridică câteva semne de întrebare.

Foto: Jackery

Cifre Articol MindcraftStories_4 Cifre Articol MindcraftStories_5 Energie mobilă. Jackery Solar Generator Mars Bot și EcoFlow Delta Pro Ultra

Jackery încearcă să rezolve problema orientării panourilor solare către soare cu ajutorul unor panouri mobile. Robotul solar// „Jackery Debuts Revolutionary Solar Generator Mars Bot at CES 2024, Ushering in a New Era for Solar Generators”, jackery.com // creat de firma americană urmărește soarele și se mută în locuri cu mai multă lumină, atunci când e nevoie. Sistemul care face asta se numește Sunflower (Floarea Soarelui). Dacă te întrebi de ce apare planeta Marte în denumire, este pentru că inspirația vine de la Opportunity, roverul marțian care a supraviețuit cu 14 ani peste perioada preconizată prin gestionarea inteligentă a energiei obținute de la soare.

Foto: EcoFlow

Dacă robotul Jackery se mișcă singur, bateria de la EcoFlow// „EcoFlow DELTA Pro Ultra”, ecoflow.com // este mobilă doar pentru că are roți, deci poate fi mutată oriunde. Cu o capacitate de 6 kWh, bateria poate să ofere până la 7.200 W pentru o casă care are nevoie de backup energetic. Nu este însă ieftină: la CES a fost anunțată la 5.000 de dolari, la care se mai adaugă 1.500 de dolari pentru controlerul smart home. Plus panourile (sau, de ce nu, niște roboți Jackery). 

Foto: Movano

Cifre Articol MindcraftStories_6 Cifre Articol MindcraftStories_7Inele (semi)inteligente. Evie Ring și Lotus

Miniaturizarea duce monitorizarea sănătății la un nou nivel, dar momentan niciunul dintre playerii majori n-au intrat pe piața inelelor inteligente. Dacă la IFA am descoperit compania Ultrahuman, care țintea un public pasionat de aventură și anduranță, inelul dezvoltat de compania Movano, Evie Ring,// Site oficial: eviering.com // se adresează unui public feminin. Interesant este și designul deschis – inelul nu e un cerc perfect –, care rezolvă problema grosimii diferite a degetelor potențialilor clienți. 

Produsul, care a fost anunțat acum circa doi ani, a avut ceva aventuri până să fie în sfârșit expus la CES 2024, și încă așteaptă aprobarea Administrației americane pentru Medicamente și Alimente (FDA) ca dispozitiv medical, pentru monitorizarea SpO2. Ca tracker de fitness, e deja utilizabil.

Foto: Lotus

Un start-up, Lotus,// Site oficial: getlotus.com // a venit cu o abordare diferită. Inelul lor controlează o casă inteligentă: deschide uși sau aprinde lumina. Ce e interesant la acest inel este că nu utilizează o tehnologie nouă, ci apelează la lumina infraroșie, precum orice telecomandă de televizor (semi)modern. E mai degrabă low tech, n-are nevoie nici de vreo aplicație, dar poate fi o soluție simplă pentru multe probleme.

Cum se zvonește că atât Apple,// „Forget The Apple Watch – Here Comes The Apple Smart Ring”, mymac.com // cât și Samsung// „Samsung Galaxy Ring: Everything we know so far”, tomsguide.com // (și poate și alții) lucrează la un smart ring, e de așteptat ca în 2024 să se discute mai mult despre acest nou tip de gadgeturi wearable.

Foto: LG

Televizorul transparent. LG Signature OLED T 4K

Încă un gadget despre care am scris deja, televizorul transparent și wireless de la LG este una dintre premiere care a atras toate privirile la CES. Interesant este că LG pariază în continuare pe OLED, în condițiile în care mulți alții se duc spre MicroLED, o tehnologie ce rezolvă problema burn-in-ului (urme pe ecran acolo unde o anumită culoare e folosită constant). E drept că s-au găsit soluții pentru atenuarea ei, dar e interesant cum ar afecta această problemă un ecran transparent pus, de exemplu, în mijlocul unei camere.

CITEȘTE ȘI: Tendințe majore la CES 2024: AI pentru toți, televizoare transparente și Metavers industrial

Foto: Swarowski Optik

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpgBinoclu cu AI. Swarovski Optik AX Visio

Compania cunoscută pentru bijuterii cu cristale are și o divizie optică, care produce telescoape, binocluri și lunete. Iar acum intră și în lumea inteligenței artificiale, cu un binoclu capabil să identifice peste 9.000 de specii de păsări și alte animale sălbatice cu o simplă atingere de buton. AX Visio// Detalii pe swarovskioptik.com // e un binoclu 10X32// O metodă de a clasifica binoclurile, în care prima cifră indică că mărește de zece ori și a două că are o lentilă de 32 milimetri // și are posibilitatea de a face fotografii și clipuri video (cu rezoluție de 13 MP, respectiv Full HD). Ar putea fi pe lista de cumpărături al oricărui pasionat de birdwatching, dacă n-ar costa 4.600 de euro.

Foto: Lenovo

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpg https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_11.jpgDouă noutăți de la Lenovo: ThinkBook Plus Gen 5 x Lenovo ThinkBook 13x Gen 4 SPE

Laptopurile hibrid nu mai sunt o noutate, însă Lenovo a venit cu o versiune interesantă. ThinkBook Plus Gen 5// „All New AI PC Lenovo ThinkBook Laptops and ThinkCentre neo Desktops Inspire a New Wave of Productive and Creative Power”, news.lenovo.com // are un ecran detașabil care, atunci când este desprins de tastatură, devine automat o tabletă Android. Pusă la loc, e un laptop cu Windows. Ecranul OLED are 14 inchi, iar device-ul are două procesoare, un Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1 pentru tabletă și un Intel Core Ultra 7 pentru laptop. 

Foto: Lenovo

Dacă cel de mai sus nu e primul hibrid tabletă-laptop încercat, Lenovo ThinkBook 13x Gen 4 SPE e axat pe partea estetică. Practic, e un laptop al cărui capac e acoperit cu un ecran e-ink color, ceea ce permite personalizarea acestuia (cu o imagine statică sau un pattern dinamic). Spre deosebire de laptopul hibrid, însă, acesta este un concept, deci nu va fi pe piață în 2024.

Foto: Spacetop

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_12.jpgSpacetop

Apropo de laptopuri inovatoare, Spacetop// Site oficial: sightful.com // face ceva interesant: scoate ecranul de pe laptop. Spacetop are tastatură și o pereche de ochelari cu realitate augmentată pe care se desfășoară toată acțiunea. Practic, e jumătate din ceea ce face Apple cu „computerul spațial”: pune ecranul direct pe ochi, dar în acest caz te lasă să folosești o tastatură clasică (ceea ce s-ar putea să se întâmple și în cazul căștii care se va lansa în primăvară). Avantajul Spacetop ar fi că ochelarii oferă un ecran virtual cu dimensiuni mult mai generoase, de  100 de inchi, ca să nu mai vorbesc de faptul că asigură maximum de privacy.

Foto: Whitings

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_13.jpgDe pus în cutia cu medicamente. Withings BeamO

Compania franceză Whitings s-a specializat în diverse device-uri medicale și de fitness, iar asocierea cu Apple o ajută să ajungă în toată lumea prin magazinele acestora. BeamO// Detalii pe withings.com // e cel mai nou dispozitiv prezentat la CES și are patru funcții: verifică temperatura, e un stetoscop digital, poate face o electrocardiogramă și măsoară nivelul oxigenului din sânge. 

Firma îl promovează ca un instrument util pentru telemedicină, dar, ca și alte device-uri medicale prezentate la CES, sunt de luat câteva aprobări de la FDA (și echivalentul său din alte țări) pentru a fi vândut în acest scop. Până atunci, ar putea fi un instrument util pentru verificări de rutină făcute acasă.

Foto: Samsung

Boxă sau tablou? Samsung Music Frame

Din seria de televizoare lifestyle de la Samsung, The Frame, televizorul cu ramă de tablou, e poate cel mai de succes. Acum, acesta are companie: boxe cu ramă,// „Samsung Announces 2024 TV and Audio Lineup”, news.samsung.com // customizabile, care să-și mascheze funcționalitatea atunci când nu sunt folosite în tablouri sau fotografii. Ideea nu e neapărat nouă, IKEA are o serie oarecum similară, dar care nu e dusă la același nivel de rafinament.

Foto: MSI

Prima consolă portabilă cu Intel Core Ultra. MSI ClawA1M

Compania taiwaneză MSI intră pe piața consolelor de gaming portabile cu MSI Claw A1M,// Detalii pe msi.com // prima care utilizează un procesor Intel Core Ultra din gama Meteor Lake. Compania promite două ore de joc asigurate de o bateria de 53 Wh. Rezoluția e una HD, 1080p (pe un ecran de 7 inchi), cu rată de refresh de 144 Hz, iar prețul variază între 600 și 799 de dolari.

MSI Claw completează o serie destul de generoasă de astfel de console portabile, cum ar fi Valve Steam Deck, ASUS ROG Ally, Lenovo LEgion GO sau Logitech G Cloud.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Prima companie aeriană de transport de mărfuri cu drone din Europa se pregătește să-și ia zborul

De
Dronele pot reduce costurile transportului aerian de mărfuri și să conecteze mai bine zonele îndepărtate. Urmărirea lor va fi însă o provocare esențială.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

Poți să faci un telefon etic de la zero? O discuție cu cofondatorul Fairphone

De
Am vorbit cu Bas van Abel, cofondatorul Fairphone invitat la Climate Change Summit 2024, despre cum, dintr-un proiect de crowdfunding, s-a născut o firmă serioasă de telefoane mobile.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Războiul pagerelor. Un nou episod din complicata istorie a sabotajului electronic

De
Sabotarea pagerelor și walkie-talkieurilor militanților Hezbollah de către Israel sunt doar un alt capitol al unei forme despionaj care a devenit tot mai utilizată în ultimele decenii.
TEHNOLOGIE|FYI

Instagram face private conturile adolescenților, pentru a-i proteja 

De
Instagram setează automat conturile adolescenților ca private, încercând să facă platforma mai sigură pentru copii, în contextul criticilor tot mai mari legate de impactul rețelelor sociale asupra vieților tinerilor. Măsura a fost implementată deocamdată în Marea Britanie, SUA, Canada și Australia.