Ethan Miller/Getty Images

18 produse cool anunțate la CES 2022

De Mihai Ghiduc 11.01.2022

Varianta hibridă a celui mai mare show de electronice din SUA a fost scurtată și lăsată fără expozanți de Omicron.

Desfășurat în Las Vegas, CES a fost ultimul mare șhow de electronice care s-a petrecut fără a fi încurcat de pandemie. Se întâmpla în ianuarie 2020, când puțini luau în serios acea epidemie ciudată dintr-un oraș chinez despre care nu se știa mare lucru. Nici două luni mai târziu, MWC-ul din Barcelona rămânea fără expozanți, pentru că virusul era deja o amenințare reală. 

Anul trecut, CES s-a ținut exclusiv digital și a fost, eufemistic vorbind, plicticos.  Motiv pentru care organizatorii și-au propus ca în 2022 să profite de faptul că s-a vaccinat atât de multă lume și să încerce o variantă hibridă, cu o prezență fizică mai limitată și cu păstrarea părții digitale pentru cei care nu puteau fi la fața locului dintr-un motiv sau altul. Omicron a avut altă părere.

Rând pe rând, companii precum Google, Intel, General Motors, Facebook, Twitter, Amazon etc. și-au anulat prezența fizică la show. În total, peste 150 de companii au ales varianta digitală a CES-ului – mult mai sigură din punctul de vedere al distanțării sociale. Într-un final, întreg evenimentul – care trebuia să se desfășoare între 5 și 8 ianuarie – a fost scurtat cu o zi. 

Totuși, CES a venit cu partea sa de noutăți interesante chiar și în aceste condiții vitrege. Și show-ul de electronice a fost, ca de obicei, o combinație de concepte cool, care poate că nici nu vor ajunge vreodată pe piață, produse pregătite să fie pe rafturi imediat ce se încheie conferința de presă și chestii care încearcă să monetizeze trendurile monedelor, precum televizorul Samsung care afișează NFT-uri. 

Am ales 15 produse care mi-au atras (digital) atenția în aceste zile.

MindcraftStories_1Sony Bravia XR A95K QD-OLED 4K TV

După ce păreau că au ratat (sau ignorat) revoluția adusă de ecranele OLED, investind în îmbunătățirea tehnologiei LED (ajunsă QLED), cei de la Samsung au anunțat un nou tip de OLED, mult mai luminos, numit QD-OLED.„Samsung QD-Display Globally Certified by SGS for Outstanding Picture Quality”, samsungdisplay.com  De ce vorbesc de Samsung la Sony? Pentru că, spurinzător, noul ecran a fost prezentat pentru prima dată într-un flagship al acestei companii, în timp ce Samsung s-a mulțumit să-și prezinte doar tehnologia.

Tehnologia „tradițională” OLED, așa cum a fost ea propusă de LG când a fost introdusă, combina culorile albastru și galben pentru a obține lumină apropiată de alb, care era apoi transformată în culori la trecerea printr-un grid RGB, cu trei subpixeli care filtrează lumina în roșu, verde și albastru. Ulterior, a mai apărut un al patrulea, alb, care lăsa lumina să treacă nefiltrată, pentru a crește luminozitatea. 

Noul QD-OLED folosește trei straturi OLED cu lumină albastră, trecută printr-unul cu așa numitele „quantum dots”, care pot converti lumina în roșu și albastru fără necesitatea utilizării unui grid de culoare, ceea ce creează o luminozitate mai bună (până la 1.000 de nits), unghiuri de vizualizare și mai extreme și prelungește perioada de viață a ecranului.

Sony„Sony 55” Class BRAVIA XR A95K Series OLED TV”, electronics.sony.com folosește panelurile QD-OLED de la Samsung, cărora le-a aplicat propriul procesor de imagine, în noile lor flagship-uri. Variantele anunțate la CES au 55 și 65 de inchi. Pentru restul OLED-urilor, colaborarea cu LG continuă. Televizorul mai vine și cu un stand special, care poate fi montat în față sau în spate, în funcție de cum e pus televizorul în cameră, precum și cu un spate special, care te ajută să ascunzi cablurile (sau cu „cable management”, în limbaj de marketing).

BMW

Cifre Articol MindcraftStories_2BMW iX Flow cu E Ink

E destul de ciudat ca tehnologia de la Kindle să fie folosită pe un concept car, la exterior, dar tocmai s-a întâmplat. BMW a făcut-o, la CES 2022, prezentând o mașină care-și poate schimba aspectul„Magical exterior colour-change: The BMW iX Flow featuring E Ink”, press.bmwgroup.com în funcție de comenzile șoferului.

Practic, vopseaua de pe mașină conține milioane de microcapsule, cu dimensiuni apropiate de grosimea unui fir de păr, care are pigmenți încărcați electrostatic (albi – negativ și negri – pozitivi). Un câmp electric poate determina pigmenții doriți să se adune la suprafața capsulei, dând nuanțele de culoare dorite caroseriei (evident, în tonuri de gri). Ca și la e-readere, nu e nevoie de un consum energetic pentru păstrarea noii culori, aceasta rămânând stabilă până la o nouă comandă.

E un gimmick? Sigur. Însă BMW se laudă că i-a găsit întrebuințări: de la a indica nivelul bateriei până la a schimba aspectul mașinii în funcție de cine o conduce. Ba chiar și de-a o găsi mai ușor în parcare, prin apăsarea unui buton care o face să-și semnalizeze vizual prezența. Aș adăuga la asta că tehnologia e o veste tristă pentru firmele care se ocupă de colantarea mașinilor pentru diverse evenimente.

ASUS

Cifre Articol MindcraftStories_3ASUS ZenBook 17 Fold

Dacă telefoanele pliabile au devenit deja mainstream, în zona tabletelor lucrurile rămân la nivel de concept. ASUS propune„Zenbook 17 Fold OLED UX9702”, asus.com o tabletă pliabilă de 17,3 inchi, care e, practic, un imens ecran OLED, cu format 4:3 și o rezoluție de 2.560×1.920 pixeli, care poate fi pliat în două. Pe jumătate, devine un laptop de 12,5 inchi, cu partea inferioară transformată în tastatură/touchscreen. Însă te poți folosi și de întreg ecranul, cu o tastatură Bluetooth – o dimensiune de monitor pe care n-o au mulți la desktopuri.

Noul laptop pliabil, care ar putea fi disponibil din vară, are 16 GB de memorie, un SSD de 1 TB și un procesor Intel de generația a 12-a. Cântărește circa 1,7 kilograme, fără tastatură. Pentru comparație, un MacBook air are 1,35 kilograme.

Chipolo

Cifre Articol MindcraftStories_4Chipolo Card Spot

După ce, anul trecut, Apple a lansat în sfârșit mult așteptatele Air Tag-uri – și după ce toată lumea s-a minunat cât de repede au fost folosite acestea pentru stalking„AirTag ‘Used To Stalk Sports Illustrated Model’”, macworld.co.uk –, acum apar tot soiul de accesorii similare. Chipolo propune unul de dimensiunile și forma unui card, care are avantajul că se conectează la rețeaua Find MyRețeaua folosește produsele Apple pentru a găsi un device sau un obiect care are atașat un AirTag, wikipedia.org și, evident, poate fi pus în portofel. Nu e primul produs de firmă, dar e primul integrat cu ecosistemul Apple. 

Dezavantajul ar fi că produsul nu e cel mai eco-friendly, bateria e integrată și nu poate fi schimbată de utilizator. Firma zice că ține doi ani și că, la înlocuire, cardul va costa la jumătate (cel inițial e 35 de dolari), dar tot ar fi o bătaie de cap în plus. 

Razer

Cifre Articol MindcraftStories_5Razer Zephyr Pro

După ce au încercat anul trecut să monetizeze cererea publicului pentru măști cu Project Hazel, o mască high-tech, dar care ne avea niciun fel de certificare din partea vreunei instituții medicale, cei de la Razer propun o variantă Pro a măștii Zephyr„Wearable Air Purifier with Voice Amplification – Razer Zephyr Pro”, razer.com – cum au redenumit-o. Însă aceasta nu mai are pretenția că e echivalentă cu un FFP2/N95, după ce publicul a făcut puțin scandal că n-ar fi acoperită de fapte. Pro înseamnă că acum are microfoane, pentru amplificarea vocii – filtrele sunt tot cele de la Zephyr. Chiar și așa, în octombrie, când a fost scoasă prima dată la vânzare, masca s-a vândut imediat. 

E de așteptat ca și varianta Pro să fie un succes. Mai ales că, de fapt, este exact ce se propusese inițial prin proiectul Hazel – amplificatorul fusese eliminat ca să facă masca mai ieftină.

Dell

Cifre Articol MindcraftStories_6Dell Project Luna

Apropo de eco friendly, Dell (în colaborare cu Intel) a propus un model de laptop modular,„Pushing the Boundaries of Sustainable PC Design: Concept Luna”, delltechnologies.com care ar rezolva multe dintre problemele celor actuale. Făcut public la mijlocul lui decembrie (multe firme fură startul, ca să nu prindă aglomerația de anunțuri de la CES), proiectul Luna propune un computer mai ușor de reparat și cu mai puține componente care consumă resurse. 

De exemplu, placa de bază e redusă cu 75% și reamplasată, pentru a face accesul la celelalte componente mai simplu. Sunt doar patru șuruburi de desfăcut pentru a ajunge la componentele înlocuibile. Componentele tastaturii sunt mai ușor de curățat și de înlocuit individual. În plăcile de circuite plasticul e înlocuit cu o bază din fibre de in ținute la un loc de un polimer care se dizolvă în apă, ceea ce înseamnă că metalul din circuite va putea fi separat mai ușor când plăcile sunt reciclate. 

În condițiile în care se discută din ce în ce mai mult de dreptul la reparare, atât în UE, cât și în SUA, e un trend interesant. Care, din păcate, pare a apărea doar la laptopuri, deși și alte produse, în special telefoanele, ar beneficia de inițiative similare.

CITEȘTE ȘI: De ce-și strică companiile singure produsele, apoi nu te lasă să le repari?

Razer

Cifre Articol MindcraftStories_7Razer Project Sophia

În zona computerelor cu componente ușor schimbabile ar putea intra și conceptul Project Sophia,„Razer defines the future of the ultimate home setup with Project Sophia and Enki Pro HyperSense”, press.razer.com doar că e mai mult decât atât. Razer propune ca, pur și simplu, biroul să fie computerul. Acoperit cu un panou de sticlă, biroul poate jongla cu 13 module, care pot fi adăugate sau scoase dintr-un șasiu care se prinde magnetic sub birou. Asta înseamnă că biroul-computer poate fi customizat pentru gaming, streaming sau muncă, în funcție de modulele folosite – de la touchscreen-uri și tablete la module audio hi-fi și monitoare cu rezoluție înaltă. 

Labrador

Labrador Caddie & Retriever

Roboții nu sunt o noutate la CES, au tot fost prezentate modele, care de care mai complexe, dar niciunul n-a ajuns cu adevărat un produs comercial. Ciudat este că Labrador„​Products – Labrador Systems”, labradorsystems.com propune prima variantă cu un potențial adevărat care, în ciuda numelui, nu e un câine-robot. De fapt, cele două produse, Caddie și Retriever, nu sunt mai mult decât niște dulapuri pe roți care se deplasează de la un loc prestabilit la altul, după ce au mapat locuința precum roboții care fac curățenie. 

Scopul acestora e să ajute persoanele cu probleme de mobilitate, în special bătrânii, să transporte obiecte dintr-un loc în altul. Cum ar fi farfuriile murdare, rufele sau ceștile de cafea. Diferența între cele două ar fi că Retriever are și o funcție de reglare a înălțimii, în timp ce Caddie e mult mai simplu. Compania își propune să mai adauge câteva funcții, la fel de simple și ușor de înțeles, și să testeze roboții în acest an, înainte de a-i pune pe piața, cel mai probabil la mijlocul lui 2023.

Samsung

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpgSamsung Odyssey Ark

În lumea monitoarelor curbate, Samsung e lider, iar la CES a arătat asta de la distanță. Odyssey Ark„Come see Samsung’s giant 55-inch Odyssey Ark curved monitor at CES”, sammobile.com e un monitor curbat de ​​55 de inchi, în format 16:9, care are un stand special ce-i permite să se rotească la 90 de grade. În această poziție, partea superioară a monitorului vine deasupra capului utilizatorului. Samsung l-a prezentat drept concept, deci nu e clar când va ajunge pe piață, și nu e prea clar nici cărui segment de public se adresează. Ar putea fi pentru un gaming mai imersiv, dar ar fi destul de puțin spațiu orizontal în momentul în care e rotit, iar câmpul vizual al unui jucător e mult mai larg. Pare mai degrabă un gen de produs statement, dar s-ar putea ca pur și simplu să nu-mi pot imagina eu cui i se adresează.

LG

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpgLG DualUp

Nu e singurul monitor ciudat de la CES 2022. LG, care a furat startul lansărilor, prezentându-și produsele în decembrie, a propus un monitor dual,„LG’s Award-Winning Premium Monitors Designed With Modern Home-Office Workers in Mind”, lgnewsroom.com care poate fi privit fie ca un monitor aproape pătrat (are un aspect ratio de 16:18 și diagonala de 32 de inchi, cu display 4K), fie ca două monitoare puse unul peste altul. Cu certitudine, acesta pare mult mai util pentru cei care fac multitasking. 

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_11.jpgTP-Link Archer AXE200 Omni

Multe dintre produsele de la CES 2022 profită de noul spectru de frecvențe alocat pentru Wi-Fi, cel de 6 GHz, numit și Wi-Fi 6E, iar conceptul de router de la TP-Link„Archer AXE200 Omni | AXE11000 Tri-Band Wi-Fi 6E Router”, tp-link.com e cel mai simpatic dintre acestea. Acesta are patru antene cu motor, care se pot orienta singure și se mișcă atât pe verticală cât și pe orizontală pentru a găsi cel mai bun semnal sau a trimite semnalul cât mai precis spre dispozitivul conectat la router. 

Nu e prea clar cum va funcționa în lumea reală, unde cel mai adesea nu e nevoie de atâta mișcare, odată instalat un router, dar ideea din spatele prototipului și-ar putea găsi unele aplicații.

Mercedes

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_12.jpgMercedes-Benz Vision EQXX

Mercedes își propune să rezolve una dintre problemele cele mai mari ale mașinilor electrice, distanța parcursă cu o singură încărcare sau range-ul (cuvânt care va intra precis într-un viitor DOOM), cu un concept car care are un range de peste 1.000 de kilometri.Vision EQXX „Mercedes-Benz VISION EQXX: The new benchmark of efficiency”, mercedes-benz.com face asta prin reducerea coeficientului aerodinamic al mașinii, până la 0,17, ceea ce permite un consum mult mai scăzut. 

1.000 de kilometri e o distanță pe care rar o face cineva într-o singură zi, ceea ce înseamnă că majoritatea drumurilor ar putea fi făcute fără căutarea unei stații de reîncărcare. Pe de altă parte, fiind vorba de o mașină de lux, puțină lume își va permite una, deci problema range-ului va rămâne multă vreme în discuție, în momentul în care cineva vrea să opteze pentru o mașină electrică.

Samsung

Alte produse care merită menționate

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_13.jpgOrCam MyEye Pro

Câștigător al unui premiu pentru inovație,„CES 2022 Innovation Award Product OrCam MyEye PRO”, ces.tech acest produs se adresează persoanelor cu probleme de vedere. Se montează magnetic pe rama ochelarilor, funcționează offline, și îi citește purtătorului textul pe care-l vede, recunoaște produse, bancnote, culori sau fețe.

Samsung Galaxy S21 FE

Samsung a profitat de CES pentru a lansa Fan Edition-ul lui S21,„Samsung Galaxy S21 FE 5G | Fan Edition”, samsung.com oarecum mai târziu decât era așteptat. Are ecran OLED, conectivitate 5G, un procesor Snapdragon 888 și o cameră cu zoom optic de 3X, dar suferă de faptul că vine destul de aproape de așteptata lansare a lui Galaxy S22.

Sony Bravia Cam

Sony propune o cameră„Sony BRAVIA CAM”, sony.com care se montează pe televizoarele sale (și care va veni cu acestea). Aceasta poate fi folosită pentru videoconferințe, dar și pentru a controla TV-ul prin gesturi – de la amplificarea sau diminuarea volumului la a pune pauză pentru serialele de pe Netflix sau HBO Max.

Nvidia GeForce RTX 3050

Nvidia a profitat de CES 2022 pentru a-și lansa noua generație de plăci grafice.„GeForce RTX 3050 Launch at CES 2022”, nvidia.com Nu sunt multe lucruri de spus despre acestea pe care să le înțeleagă altcineva decât un ultrapasionat, dar sunt evident mai puternice decât variantele anterioare, au AI avansat etc. Ceea ce înseamnă, desigur, că vor ajunge mai toate la minerii de criptomonede. 

CITEȘTE ȘI: Când revin la normal prețurile pentru plăci video și console?

Samsung Freestyle Projector

Samsung are cele mai multe produse în această listă, poate și pentru că inovează în mai multe domenii. Proiectorul acesta care arată ca un spot de lumină„Bluetooth Projector for Phone”, samsung.com e conceput pentru a fi conectat la telefon prin Bluetooth, are doar 830 de grame, se rotește la 180 de grade și poate proiecta pe absolut orice suport.

Sony PlayStation VR2

Sony a anunțat un set VR de nouă generație, pentru PlayStation 5, care ar putea fi disponibil din vară (deși compania n-a dat o dată precisă). Casca VR,„PlayStation VR2 and PlayStation VR2 Sense controller: the next generation of VR gaming on PS5”, playstation.com care are câte un panel OLED cu o rezoluție de 2000 x 2040 pentru fiecare ochi, va veni însoțită și de controlere VR2 Sense.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

TikTok: „Nu acceptăm reclame politice, dar politicienii pot cere voturi pe platformă”

De
În timp ce SUA iau în discuție chiar interzicerea TikTok, platforma investește în centre de date, pentru a securiza informațiile utilizatorilor europeni, în speranța că va atenua la timp îngrijorările politicienilor.