IFA Berlin

20+ de produse care m-au impresionat la IFA Berlin 2022

De Mihai Ghiduc 06.09.2022

Iată cele mai cool gadgeturi de la cel mai mare târg de electronice din Europa, care s-a desfășurat, după trei ani, din nou în format fizic.

În cele două zile petrecute la IFA 2022, printre conferințe, interviuri și discuții, am reușit să trec prin toate halele în care erau expuse produse, mai noi sau mai vechi, de la sute de producători, dar n-am putut să revin pe la fiecare și cu siguranță am ratat câteva (lecția ar fi ca data viitoare să stau până la final). Târgul s-a desfășurat între 2 și 6 septembrie, la Berlin, iar eu l-am vizitat în zilele dedicate presei și prima zi pentru public.

Dincolo de surprize amuzante – am aflat că mai există Genius, într-o vreme, principalul furnizor de accesorii de computer de la noi, că poți să-ți cumperi televizoare Sunny (un fel de Adibas ceva mai scump) sau că standul Tesla nu era cu mașini, fiindcă era vorba de o altă firmă, din Serbia – au fost destule produse care mi-au atras atenția. 

Am făcut mai jos o listă care conține 20 de gadgeturi diverse (în realitate sunt ceva mai multe, pentru că pe unele le-am grupat). Fie că au fost lansate chiar la IFA 2022, fie că sunt un pic mai vechi, merită să știi că există. 

CITEȘTE ȘI: Electrocasnicele ar putea comunica între ele chiar și când sunt de la branduri diferite

Foto: Mihai Ghiduc

MindcraftStories_1Samsung Odyssey OLED G8

Seria de monitoare pentru gaming de la Samsung s-a îmbogățit cu un OLED curbat de 34 de inchi, cu aspect ratio de 21:9 și o rezoluție de 3.440×1.440. Odyssey OLED G8 34”Detalii pe news.samsung.com folosește tehnologia Quantum Dot, ceea ce permite folosirea unui singur panel OLED, albastru, din care se pot obține prin diverse manipulări ale fasciculelor luminoase și culorile roșu și verde (deci tot spectrul RGB). Un avantaj suplimentar: panourile albastre sunt mai rezistente în timp ca cele galbene. Tehnologia e folosită și pe un monitor recent de la Alienware, lăudat de gameri, deci cel mai probabil și cel de la Samsung va fi bine-venit. Personal, eu l-aș folosi să-mi pun mai multe documente pe ecran, dar cred că ar fi un pic exagerat. 

Desigur, varianta cealaltă ar fi un Odyssey Arc de 55 de inchi,Detalii pe samsung.com care se rotește orizontal sau vertical – și mai exagerat, doar pentru documente text și fotografii.

Foto: LG

Cifre Articol MindcraftStories_2LG OLED Flex LX3

Vedetă incontestabilă a târgului, televizorul flexibil de 42 de inchi de la LGDetalii pe lgnewsroom.com are 20 de nivele ale curburii, începând de la perfect plat și crescând cu câte cinci procente. Un exemplu clar de ce se poate face cu un panou OLED. Desigur, poziția curbată este pentru gaming, iar cea plată pentru TV. Televizorul poate fi înclinat și pe verticală, zece grade în față și cinci în spate. 

Foto: TCL

Cifre Articol MindcraftStories_3TCL NxtWear S

Ochelari folosiți pentru realitatea virtuală sau augmentată am tot văzut, dar TCL propune altceva: ochelari-ecran.Care vor fi finanțați pe Kickstarter, ceea ce e o oarecare surpriză: nxtwears.tcl.com Desigur, n-o să-i poți purta pe stradă, ținta lor e alta – călătoriile. Cele două microecrane OLED de 1080p permit utilizatorului să îi folosească pentru o experiență cinematografică on-the-go. Față de modelul anterior, ochelarii permit reglarea volumului și a luminozității, precum și posibilitatea trecerii din 2D în 3D. Și legarea la telefon e mai facilă, datorită unui conector nou.

Foto: ASUS

Cifre Articol MindcraftStories_4ASUS ZenBook 17 Fold

Laptopul pliabil al celor de la ASUS a fost deja prezentat la CES 2022, dar e prea cool să nu-l fi adus și la IFA. Pentru că acum am reușit să-l văd și live, merită un loc pe listă, mai ales că celălalt lucru pe care l-aș fi ales de la ASUS ar fi fost ProART Studiobook Pro 16 OLED,Detalii pe asus.com un workstation mobil care pare a ținti producătorii de muzică, prea nișat. Pliat, ZenBook 17 FoldDetalii pe asus.com devine dintr-un ecran de 17,3 inchi, unul 12,5 inchi. În teorie, îl poți folosi cu tastatura Bluetooth sau fără, dar e puțin probabil să vrei să renunți la taste dacă ai ceva serios de lucrat.

CITEȘTE ȘI: 18 produse cool anunțate la CES 2022

Foto: Mihai Ghiduc

Cifre Articol MindcraftStories_5Vestel – concepte de televizoare

Trișez la numărătoare adăugând o serie de televizoare-concept de la Vestel,Site oficial: vestelinternational.com o companie turcească, dintre care unele sunt produse și de unele dintre sub-brandurile, precum Daewoo. Acestea includ, printre altele, două televizoare portabile, cu un aspect retro, dintre care unul cu baterii (Phile TV) și unul cu cablu (TV with me), unul vertical, care arată mai degrabă ca suport de reclame (Vestel Hangout), unul pentru copii (numit Børn, deși nu-i de la IKEA), unul care se rotește (Spino TV) și chiar unul care este în același timp cooler (BoxUp). Nu prea e deloc clar câte dintre aceste concepte vor ajunge pe piață, cu excepția primelor două, cele portabile (care au deja câțiva ani de când au fost anunțate).

Foto: IFA Berlin

Cifre Articol MindcraftStories_6Technics SL-1200

Standul Panasonic a dedicat un spațiu destul de serios unui singur produs, care mai are și 50 de ani. E drept, între 2010 și 2016 nu s-a mai produs, însă cererea de pick-up-uri (a se citi „creșterea numărului de hipsteri”) a readus Technics SL-1200 în prim plan. Cu o ediție limitată aniversară,Detalii pe technics.com bazată pe Mark 7, în culori vii, dar și nuanțe de alb, gri și negru (șapte culori, în total) și logo Technics aurit, e genul acela de lucru pe care chiar l-ai vrea în casă, mai ales dacă ești un pasionat al muzicii.

Foto: Defunc

Cifre Articol MindcraftStories_7Defunc

DefuncSite oficial: defunc.com e un brand suedez care, desigur, atrage atenția în primul rând prin design. Producători de căști audio și boxe, ei propun un model de boxe wireless, în două dimensiuni și în două culori, alb și negru, care pot funcționa independent sau pot fi realizate diverse combinații (inclusiv un sistem cu cinci sau șapte boxe). Un bonus interesant este că fața boxelor poate fi personalizată, cu orice își dorește clientul să imprime pe ea – ceea ce poate fi și un risc pentru coolness-ul brandului. Boxele au un stativ scurt, pentru a fi puse pe rafturi, dar și o variantă cu stativ înalt, pentru a fi amplasate oriunde în cameră.

Foto: Bang & Olufsen

Bang & Olufsen Beosound Theatre

Un soundbar care costă 6.500 de euroDetalii pe bang-olufsen.com se adresează unui număr extrem de redus dintre persoanele care vizitează IFA (în special celor care plătesc pentru standuri), dar efortul făcut de inginerii de la Bang & Olufsen pentru crearea sa merită apreciat. Compania se laudă că are patru patente (încă în așteptarea verdictului) pentru acest produs.

Foto: Mihai Ghiduc

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpgTooA

Brandul acesta italianSite oficial: tooa.com îți vinde o mașină pentru a produce una din chestiile alea despre italienii se laudă că le fac mai bine decât alții: înghețată. Sincer, inițial am crezut că-s un soi de mașini de făcut ceai, având în vedere nenumăratele culori ale mașinilor expuse, mai ales că numele nu sună foarte italian. Și totuși, TooA e din Milano, ba chiar se pare că are un magazin flagship alături de unele de fashion în capitala italiană a modei.

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpgLa Grangette (de Pininfarina)

La GrangetteSite oficial: lagrangette.com e un brand elvețian care își propune să convingă lumea că home farming-ul este de viitor. Să-ți crești busuioc, pătrunjel, mărar sau salate în bucătărie e visul oricărui bucătar amator care vrea doar produse fresh. Cei de la La Grangette au apelat la casa italiană de design Pininfarina (cunoscută în special pentru colaborările cu Ferrari, Alfa Romeo, Maserati etc.) pentru a le construi o vitrină în care să poți crește diverse produse vegetale și care să și arate cool. Ceea ce s-a și întâmplat, ba chiar a fost însoțită de o aplicație care îți spune cum evoluează plantele sau când să le plantezi ca să fie gata în ziua în care vin musafirii.

Foto: Mihai Ghiduc

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_11.jpgLG tiiun și Vahaa

Cei de la La Grangette își folosesc conceptul de mai sus pentru a vinde tehnologia unor branduri mari, urmând apoi să livreze diverse capsule cu semințe consumatorilor ( au ajuns la vreo 90 de plante diferite). Sunt însă și alți producători care creează produse pentru home farming, un semn bun pentru domeniu. LG propune vitrinele LG tiiunAnunțate anul trecut: lgnewsroom.comLG tiiun Anunțate anul trecut: lgnewsroom.com (care n-au designeri italieni, deci arată ca unele de la supermarket), și o variantă deschisă, de tip ghiveci, LG tiiun mini. Tot o variantă deschisă, foarte asemănătoarea celei de la LG, este și cea creată de start-up-ul turc Vahaa,Site oficial: vahaa.co încă un semn că bucătăriile cu plante proaspete sunt aproape.

Foto: Mihai Ghiduc

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_12.jpgCoffee machine concept by Pininfarina

Și dacă tot am trecut pe la standul Pininfarina,Site oficial: pininfarina.it trebuie să vorbesc și despre un produs care e foarte posibil să nu ajungă niciodată pe piață, pentru că a fost creat ca un soi de prezentare a capacității brandului de a face nu doar design, ci și de a reinventa modelul de business, nu pentru un producător anume. E o mașină de cafea care ar trebui să funcționeze cu capsule de aluminiu, dar să fie sustenabilă. Asta pentru că are capsule (sau, mai bine zis, cutii) de dimensiunea unui pachet de cafea, care sunt folosite în același timp pentru evacuarea cafelei uzate, deci prin utilizarea lor s-ar crea un ciclu de reciclare complet. În rest, mașina funcționează ca un espressor clasic, doar că totul se produce în interior, singura ta grijă ar fi să tragi de o manetă.

Foto: Mihai Ghiduc

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_13.jpgGulp

Dacă tot sunt la sustenabilitate, GulpSite oficial: gulp.online își propune să rezolve o altă probleme, microfibrele și microplasticele care ajung în mări și oceane. E drept că branduri mari, precum Samsung, anunță noi mașini de spălat care au această capacitate încorporată,Detalii despre colaborarea cu Patagonia pe samsung.com dar Gulp vrea să le rezolve și pe cele vechi. Practic, e un filtru pus între mașina de spălat și evacuare, despre care inițiatorii acestui start-up spun că ar filtra 99% dintre microfibre.

Foto: Mihai Ghiduc

Petmiglia

Tot în zona start-up-urilor cool se găsește și Petmiglia,Site oficial: petmiglia.com un uscător special pentru animale realizat în Coreea de Sud. Dacă ai un câine sau o pisică – e drept, câinele trebuie să nu fie de dimensiuni extrem de mari –, îl poți pune în acest uscător-cutie pentru a se usca rapid, fără să-l stresezi cu unul clasic și zgomotos. Are chiar și o ușiță cu găuri pentru a-ți băga mâinile și a-l mângâia (sau pieptăna), deși aș spune că ar fi indicat să folosești mănuși până se obișnuiește cu produsul.

Foto: Mihai Ghiduc

Safeware smart airbag

Și produsul acesta vine din Coreea de Sud,Site oficial: safeware.co.kr unde se pare că accidentele de muncă din domeniul construcțiilor, în special din cauza căzăturilor de pe schele, i-a convins pe inițiatorii acestui start-up să caute o soluție pentru a salva vieți. Soluția vine sub forma unui airbag purtat la gât și care, speră inițiatorii, ar putea deveni parte a echipamentului de muncă obligatoriu.

Foto: Honor

Honor 70

Fost subbrand al Huawei, Honor încearcă să-și construiască cu rapiditate o imagine separată (unul dintre speech-urile keynote de la IFA a fost susținut de CEO-ul companiei), așa că nu e de mirare că au anunțat un nou telefon la Berlin. Honor 70Detalii pe hihonor.com este un telefon gândit pentru vloggeri, anunțat la IFA și se găsește deja și pe piața românească din ziua lansării. Telefonul are două camere, una principală de 54 MP și una ultrawide de 50 MP și folosește un procesor Qualcomm Snapdragon 778G Plus 5G, dar printre cele mai interesante facilități este una software – posibilitatea de a înregistra două videouri în paralel, unul cu focusul pe o persoană și unul de grup. 

Foto: Mihai Ghiduc

Samsung Galaxy Flip4

Vin iar cu un produs care s-a lansat înainte de IFA (dar nu cu foarte mult) și care este deja în magazine. Asta pentru că, dintre telefoanele pliabile, cele de tip flip sunt favoritele mele și aș spune că acum, la a patra generației, Galaxy Flip4Detalii pe samsung.com a devenit o alternativă de luat în seamă la un S22, dacă vrei să-ți schimbi telefonul. Avantajul, este, desigur, faptul că nu-ți mai ocupă atât loc în buzunare, dar și că nu vei mai fi tentat să-l folosești în orice moment de plictiseală, pentru că trebuie să-l deschizi. Dezavantajul rămâne bateria ceva mai mică și ecranul din plastic.

Foto: Mihai Ghiduc

VinFast VF9

Lansat anul trecut, acest SUV electric cu o autonomie de până la 593 de kilometri (conform site-ului oficial) sau de 400, conform băiatului de la stand, intră pe piața occidentală abia acum, spre finalul lui 2022. VinFast VF9Detalii pe vinfastauto.us arată bine și pare să aibă finisaje de calitate, deși Vietnamul, de unde provine compania producătoare, nu este cunoscută pentru mașinile de top. De altfel, VinFast e singura companie locală și este, la origini, o fostă fabrică General Motors, vândută și condusă acum de fostul CEO.

Foto: Withings

Withings Body Comp

Withings este o companie franceză ale cărei ceasuri hibrid, inteligente, dar cu aspect clasic, mi-au atras mereu atenția. La IFA, aveau desigur ultimul model, numit Scan Watch, însă și mai interesant este cântarul lor, Body Comp,Detalii pe withings.com care face cam orice face un cântar inteligent de pe piață, plus câteva chestii noi: îți analizează vârsta vasculară și sănătatea nervilor (cei fizici, desigur, totuși, nu e un psihiatru). Compania a anunțat și un serviciu numit  Health+, pentru a ajuta utilizatorii să-și îmbunătățească sănătatea, un trend tot mai la modă în rândul produselor de fitness și wellbeing.

Leica Cine 1

Producător de camere foto extrem de scumpe (și echipament medical), Leica pare să se reprofileze și pe alte produse. După telefonul Leica 1 (în esență, un Sharp modificat), acum propune un proiector laserDetalii pe leica-camera.com care funcționează din apropierea peretelui (UST, de la ultra-short throw), primul de acest tip al companiei. Care a mai produs câteva proiectoare în ultimii cinci ani, dar nu atât de spectaculoase. Proiectorul poate realiza o imagine 4K de 100 de inchi, cu un refresh rate de 60 Hz, de la 30 de centimetri distanță. Va deveni disponibil din 2023.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

TikTok: „Nu acceptăm reclame politice, dar politicienii pot cere voturi pe platformă”

De
În timp ce SUA iau în discuție chiar interzicerea TikTok, platforma investește în centre de date, pentru a securiza informațiile utilizatorilor europeni, în speranța că va atenua la timp îngrijorările politicienilor.