Ethan Miller/Getty Images

20+ produse inovatoare de la CES 2023

De Mihai Ghiduc 09.01.2023

De la mașina care stă de vorbă cu tine la căruciorul autonom pentru copii și de la biroul cu bicicletă staționară la senzorul pentru urină cu WiFi, recent încheiatul CES 2023 propune destule produse la care autorii de SF ai trecutului e puțin probabil să fi visat.

Nici nu s-au oprit bine țiuiturile din urechi, că lumea tech a învins jet lag-ul și s-a adunat în Las Vegas, pentru o nouă ediție a CES (Consumer Electronics Show). Organizatorii au păstrat însă bunul obicei căpătat la edițiile din pandemie și au permis accesul virtual la discuțiile și prezentările din cazinourile americane și la prezentările de produse în care start-up-urile concurează cot la cot cu firmele consacrate. Până să ajung la o discuție despre tendințele care s-au evidențiat la această ediție, am selectat 20 de produse inovatoare din miile, mai noi sau mai vechi, expuse. La care am mai adăugat încă șapte, pentru că e greu să te oprești la 20.

Foto: Sony

MindcraftStories_1Afeela

Mașina electricăDetalii pe shm-afeela.com produsă de Sony în colaborare cu Honda a fost una dintre vedetele ediției din acest an, deși a fost anunțată deja din octombrie. Honda, în fabricile căreia va fi produsă, se laudă că mașina va ajunge la consumatori în 2026. E ceva mult mai concret decât alte produse auto promise până acum de companiile de tehnologie sau prezentate la CES, poate și pentru că japonezii s-au concentrat pe un lucru deja funcțional (partea electrică) și au lăsat SF-urile cu condusul autonom deoparte.

Comunicarea Sony se axează mai degrabă pe posibilitățile multimedia ale Afeela decât pe specificațiile tehnice despre autoturism, așa că mă întreb care o să fie target-ul exact al acestui media theater pe roți.

Foto: Candela

Cifre Articol MindcraftStories_2 Candela C-8

Electrificarea mijloacelor de transport a ajuns acum și pe mare, cu o ambarcațiune care funcționează cu un motor electric. Candela C-8„The Candela C-8 – An unrivaled electric experience on the water”, candela.com arată oarecum ciudat pentru o barcă cu motor, fiind ceea ce se numește hidroporter sau navă cu aripi portante. Aripile sunt amplasate sub barcă, sunt rigide și, după o anumită viteză, ridică corpul navei deasupra apei, dând impresia că plutește peste apă (și limitând dramatic impactul apei asupra vitezei).

Producătorul suedez a echipat prototipul cu o baterie de 44 kWh, ceea ce-i asigură o autonomie de 50 de mile marine (92,6 kilometri).  

Foto: GlüxKind

Cifre Articol MindcraftStories_3GlüxKind Ella

Deși numele firmei e unul german, al treilea produs de pe listă vine un pic mai de la nord de Las Vegas, din Vancouver, Canada. EllaDetalii pe gluxkind.com este un cărucior autonom pentru copii, și deja pot să văd exact toate problemele pe care le poate ridica ideea de a-ți pune bebelușul într-un căruț controlat de o inteligență artificială. Dar, chiar dacă unui părinte i s-ar părea ciudat să-l lase să meargă singur pe aleile unui parc, chiar și supravegheat îndeaproape, e foarte posibil să fie cucerit de ideea că îl poate programa să legene copilul în timp ce el poate să mai facă și altceva.

Foto: German Bionic

Cifre Articol MindcraftStories_4German Bionic Apogee & Cray-X

De data aceasta, German din numele firmei chiar e o indicație geografică corectă. Cele două produse, Apogee„Active Exoskeleton with Lifting and Walking Support”, germanbionic.com și Cray-X„World’s First Connected Exoskeleton”, germanbionic.com sunt exoschelete robotizate care ajută purtătorii să ridice cu până la 30 de kilograme mai mult decât ar putea în mod obișnuit, numai bune pentru lucrătorii din depozite. Cray-X e varianta robustă, creată inclusiv pentru lucrul în exterior, în condiții mai vitrege.

Foto: Withings

Cifre Articol MindcraftStories_5Withings U-Scan

Într-o mare de produse de health tech, nu-i deloc de mirare că cineva s-a gândit și la unul care analizează urina. Până la urmă este una dintre analizele non-invazive care poate fi făcută cu (relativă) ușurință acasă, o chestie mult mai realistă decât propunea Theranos. Pus în veceu (în partea din față), dispozitivulDetalii pe withings.com analizează urina și trimite rezultatele pe telefon. Dispozitivul folosește cartușe speciale care pot monitoriza nivelul de ketone și vitamina C din urină, precum și pH-ul, ceea ce arată sănătatea rinichilor. Un altul, pentru femei, măsoară nivelul LH (hormonul luteinizant) pentru a urmări mai precis ciclul menstrual. Pentru cuplurile care vor să îl folosească, s-ar putea ca asta să necesite vasuri de WC separate (sau un nou motiv de dispute).

Foto: Aska

Cifre Articol MindcraftStories_6Aska A5

O mașină care e și EVTOL (vehicul aerian cu decolare și aterizare verticală) sau mai degrabă un EVTOL cu dimensiuni de SUV care poate circula și pe șosea (dacă primește aprobare), Aksa A5Detalii pe askafly.com este încă una dintre încercările de a aduce mașina zburătoare din filmele SF în prezent.

Inovația este combinarea celor două moduri de transport, dar e puțin probabil ca tipul ăsta de vehicule să treacă de nivelul de gimmick, la fel cum s-a întâmplat cu toate mașinile-barcă ale anilor 1960.

Foto: Acwa Robotics

Cifre Articol MindcraftStories_7Clean Water Pathfinder

Robotul propus de francezii de la Acwa RoboticsDetalii pe acwa-robotics.com ar rezolva măcar o parte din problemele lui Nicușor Dan. După cum îi spune și numele, acesta se poate deplasa prin interiorul conductelor de apă, chiar și contra curentului, ținând cont de cotiturile acestora, pentru a identifica cu precizie locul în care apar scurgeri sau alte probleme. Acesta este creat să fie sigur și din punct de vedere sanitar, pentru că ținta sa principală sunt conductele cu apă potabilă.

Foto: LG

LG Signature OLED M Wireless (97”)

Tehnologia OLED nu mai e vreo noutate, nici faptul că ecranele au ajuns la dimensiuni spectaculoase (și prețuri pe măsură). De fapt, un ecran de 97 de inchi a fost prezentat de LG și la CES 2022. Noutatea, de data aceasta, este că televizorulDetalii pe lg.com este wireless (4K și cu o rată de refresh de 120 Hz). Cu ajutorul unei cutii numită Zero Connect, televizorul primește sunetul și semnalul video fără ajutorul vreunui cablu. Evident, cablul de alimentare încă e necesar, dar acela e ascuns discret într-unul dintre picioarele de sprijin. Nu se știe însă dacă televizorul va ajunge pe piață și la ce preț.

Foto: Acer

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpgAcer eKinekt BD 3

Dacă te-ai gândit vreodată că ai putea să faci sport (sau ceva sănătos) în timp ce stai la birou, opțiunile de până acum erau mingile de fitness folosite pe post de scaun și birourile verticale. Acer propune un birou-bicicletă staționară,„Acer Unveils the eKinekt Bike Desk to Empower Active and Sustainable Lifestyles”, news.acer.com ca să poți face câțiva kilometri virtuali în timp ce editezi un document de Excel. Mai mult, poți folosi energia generată (75W/oră dacă pedalezi constant cu 60 de rotații/minut) ca să-ți încarci telefonul sau laptopul. Mai ai de așteptat însă până în iunie, când biroul va deveni disponibil în Europa (la un preț de 1.000 de euro).

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpgAgrist L

Un robot care culege, într-un mod foarte specific, ardei grași verzi,Detalii pe agrist.com creat de compania japoneză Agrist, este poate o alegere mai puțin obișnuită pentru un top al produselor de la CES, dar arată cât de mult s-a diversificat și specializat lumea roboticii.

Într-o perioadă în care discuțiile despre viitorul agriculturii și siguranța alimentară a planetei includ mai mereu creșterea legumelor în sere sau chiar serele urbane verticale, folosirea roboților pentru cules produsele pare soluția ideală (deși, poate să găsește o formulă să nu strângă doar ardei grași verzi).

Foto: BMW

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_11.jpgBMW i Vision Dee

Revin la lumea auto cu un concept de la BMW,„BMW i Vision Dee: All highlights”, bmw.co.uk măcar pentru faptul că prezentarea îl are drept protagonist pe Arnold Schwarzenegger (și încă un star optzecist pe care n-o să-l dezvălui în scris).

O mașină care-și schimbă culorile, are ecrane în loc de parbriz și vorbește destul de SF. Și chiar e, pentru că Dee e momentan un concept – știe toată lumea că pe drumul spre prototip se pierde deja jumătate din ce propune, iar cu siguranță ideea de a fi prieten cu o mașină vine prea devreme. Oricum, Dee vorbește cu un pic prea multă pasiune în clip, ca să o iei în serios ca inteligență artificială, deși ar fi cool ca un BMW să le spună unor proprietari ce crede cu adevărat despre ei.

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_12.jpg zkVoting

N-am selectat produse software în articolele similare de la alte târguri tech, dar acesta pare interesant pentru că propune o soluție pentru votul sigur și privat cu ajutorul blockchain-ului, un subiect pe care l-am mai abordat în Mindcraft Stories. AplicațiaDetalii pe zkvoting.com dezvoltată la Universitatea Hanyang din Coreea de Sud a câștigat două premii la CES: pentru securitate cibernetică și privacy și pentru software. Coreenii spun că au rezolvat problemele de securitate, ceea ce ar putea face votarea și transparentizarea votului o realitate într-un viitor apropiat.

CITEȘTE ȘI: Blockchain-ul va conta în lumea post-COVID, dar nu la vot

Foto: Samsung

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_13.jpg Samsung Flex Hybrid

Conceptele care profită de flexibilitatea OLED-lui au trecut prin diverse forme, dar telefoanele pliabile par să fi câștigat, fiind aduse în mainstream de Samsung. Alții, în schimb, propuseseră o variantă rulabilă, în care ecranul se extindea. Samsung vine acum cu un concept care îmbină ambele idei, Flex Hybrid.„Samsung Display Showcasing «Present the Future of OLED» Products at CES 2023”, samsungdisplay.com Odată depliat, ecranul se extinde în dreapta, pentru a se mări de la 10,5 la 12,4 inchi. Un alt concept, Flex Slidable, este folosit pentru un ecran de monitor care se poate extinde într-o direcție (Solo) sau alta (Duet). 

Foto: Dell

Dell Concept Nyx

Ceea ce pare la prima vedere un nou controler de gaming este de fapt o propunere mult mai interesantă. Ideea din spatele lui Concept Nyx„Alienware Smashes Space-Time Boundaries with Concept Nyx”, dell.alienwarearena.com este de a putea juca același joc video pe orice ecran dintr-o casă, iar transferul să se facă instantaneu. Mai mult, ei propun un scenariu în care mai multe persoane, indiferent ce joacă, să poată trece de la un ecran la altul împreună cu sesiunea de gaming în care se află. Destul de fantezist, dar la nivel de concept sună interesant – să vedem dacă devine și produs.

Foto: Citizen

Citizen CZ Smart

Nu e nimic superinovativ la acest smartwatch,„CZ Smart – Designed For Every Moment”, citizenwatch.com deși elvețienii promit că au o tehnologie care îți poate măsura starea de alertă și oboseală, dezvoltată cu NASA, și AI de al IBM. În principiu, față de ceasurile de fitness clasice, acesta se adaptează stilului tău de viață și îți propune recomandări de activități pentru a minimiza oboseala. Aș spune că orice utilizator normal va dezactiva funcția în maximum două săptămâni și va avea doar un ceas cool la mână, dar seria tot merită menționată măcar pentru că în zona asta au fost pionieri românii de la Vector acum 6-7 ani.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga Book 9i

Un laptop cu două ecrane, ambele OLED, primul din categoria sa, e noua propunere de inovare în această zonă care a rămas destul de tradiționalistă. Faptul că mai trebuie să ai și tastatură (e drept) nu ajută la a-l face mai transportabil, dar pentru persoanele care au nevoie de mai mult spațiu pe ecran, versabilitate și mobilitate, Yoga Book 9i„Lenovo Goes Bigger and Bolder with New Dual-Screen Yoga Book 9i and Premium Consumer Devices that Spotlight Innovation in Unexpected Ways”, news.lenovo.com poate fi o soluție, mai ales că poate fi folosit și cu un stylus.  

Foto: Y-Brush

Y-Brush

O periuță de dinți care perie în 10 secunde,„Y-Brush : The 10 seconds toothbrush”, y-brush.com Y-Brush e numai bună pentru cei care care se grăbesc cu adevărat. Asta pentru că forma de gutieră (sau de Y) nu e chiar cea mai simpatică și nici cea mai prietenoasă cu cei care vor să împacheteze lejer. 

Foto: Dot

Dot Pad

Un prim ecran tactil pentru cei orbi, Dot PadDetalii pe dotincorp.com este un alt produs coreean care a fost premiat la ediția din acest an. Lansat în 2021, ecranul are 2.400 de pini care pot să formeze fie cuvinte în limbajul Braille, fie simboluri ușor identificabile, ceea ce îi poate ajuta pe nevăzători să acceseze mult mai ușor conținutul digital.

Foto: Panasonic

Biel Glasses X Panasonic

Un alt produs pentru persoanele cu deficiențe de vedere îi ajută pe cei cu probleme cu vederea periferică (așa numita vedere tunel sau caleidoscopică) să se deplaseze autonom. Ochelarii„Biel Glasses and Panasonic demonstrate Life-Changing Smart Glasses for the Visually Impaired at CES 2023”, news.panasonic.com folosesc o tehnologie VR de la Panasonic și una pentru vedere de la start-up-ul francez Biel Glasses pentru a-i ajuta pe utilizatori să observe obstacolele și alte pericol când se deplasează. Designul este o combinație de futurist cu steampunk și aș spune că e de-a dreptul păcat că n-a făcut nicio singură trimitere la locotenentul La Forge.

Parky

Acest robot autonom care poate duce curentul electric la mașină, dacă nu vine mașina la curent, vine din Coreea de Sud. EvarDetalii pe evar.co.kr încearcă să rezolve o problemă destul de complicată pentru mașinile electrice, faptul că trebuie să parchezi în apropierea stației de încărcare. Parky e însă gândit pentru parcări amenajate special pentru el. Adică tot ce trebuie să faci e să conectezi mașina, iar apoi vine și robotul să ți-o încarce (printr-o simplă comandă pe telefon). Totuși, nu e prea clar care e scenariul de funcționare. Adică, dacă tot faci efortul să dotezi parcarea cu stâlpi cu conectoare, de ce să nu tragi și cablul de curent până la ei? 

Bonus: Alte 7 anunțuri notabile

Tractorul autonom de la John Deere

Lansat anul trecut, tot la CES, tractorulDetalii pe deere.com a fost vedetă și anul acesta, mai ales că CEO-ul companiei, John May, a fost cel care a ținut primul speech keynote, chiar în deschidere ediției actuale.

Gama de televizoare Roku

Compania de media playere și streaming intră pe piața producătorilor de televizoare (în colaborare cu HiSense), cu două game: Select and Plus.„CES 2023: Roku announces it will soon make its own TVs”, cnn.com Vestea e mai degrabă interesantă pentru americani, dar merită menționată.

Roland, pianul cu drone

Un concept futurist, pianul aniversar (la 50 de ani) „Soaring Sound: Meet the Piano of the Future, the Roland 50th Anniversary Concept Piano”, roland.com nu e doar spectaculos din punct de vedere estetic, ci are și boxe care zboară, pentru că producătorul a vrut ca sunetul să vină (literal) din aer. 

Sistemul de parcare autonom Mercedes x Bosch

S-a anunțat deja în luna noiembrieDetalii pe mercedes-benz.com că, în parcarea aeroportului din Stuttgart, autoturismele Mercedes dotate cu acest sistem vor putea parca autonom (lași mașina la intrare și se parchează singură), dar Bosch a reluat anunțul și la CES.

Fufuly, perna robotică

Dacă mai era nevoie de o dovadă că roboții pot fi oriunde, FufulyDetalii pe ces.tech ajută reglarea somnului (și anxietatea) prin faptul că pulsează ritmic, sincronizându-se cu utilizatorul. Numele e doar un bonus.

HTC Vivre XR Elite

Noile căști VR de la HTC​​Detalii pe vive.com devin cele mai ușoare căști din gama lor  de pe piață, răspunsul companiei la Meta Quest Pro, produsul lansat în vară de fostul Oculus.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Prima companie aeriană de transport de mărfuri cu drone din Europa se pregătește să-și ia zborul

De
Dronele pot reduce costurile transportului aerian de mărfuri și să conecteze mai bine zonele îndepărtate. Urmărirea lor va fi însă o provocare esențială.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

Poți să faci un telefon etic de la zero? O discuție cu cofondatorul Fairphone

De
Am vorbit cu Bas van Abel, cofondatorul Fairphone invitat la Climate Change Summit 2024, despre cum, dintr-un proiect de crowdfunding, s-a născut o firmă serioasă de telefoane mobile.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Războiul pagerelor. Un nou episod din complicata istorie a sabotajului electronic

De
Sabotarea pagerelor și walkie-talkieurilor militanților Hezbollah de către Israel sunt doar un alt capitol al unei forme despionaj care a devenit tot mai utilizată în ultimele decenii.
TEHNOLOGIE|FYI

Instagram face private conturile adolescenților, pentru a-i proteja 

De
Instagram setează automat conturile adolescenților ca private, încercând să facă platforma mai sigură pentru copii, în contextul criticilor tot mai mari legate de impactul rețelelor sociale asupra vieților tinerilor. Măsura a fost implementată deocamdată în Marea Britanie, SUA, Canada și Australia.