Apple intră în cursa AI cu noile tablete iPad Pro și iPad Air11 min read

De Andrei Fulea 13.05.2024

Compania americană se laudă cu „cel mai subțire produs Apple făcut vreodată”, dar și cu o nouă generație de chipseturi.

Pe 7 mai 2024, Apple a lansat noile versiuni ale tabletelor iPad Pro și iPad Air, primele în doi ani, dar și noi accesorii și aplicații pentru acestea. Cea mai interesantă știre de la evenimentul din Cupertino a fost însă decizia companiei americane de a sări o generație de procesoare și a introduce noul chipset M4 pe modelul iPad Pro. Tim Millet, unul dintre vicepreședinții Apple,  a declarat// Evenimentul Apple poate fi urmărit pe youtube.com // că acesta ar fi mai puternic decât orice chip AI disponibil la momentul actual publicului larg.

De obicei, seria MacBook e cea care are parte prima dată de noile generații de chipset-uri, așa că introducerea M4 pe tablete i-a surprins pe mulți, în ciuda zvonurilor din ultima vreme care anunțau această posibilitate. Analiștii citați de Reuters// Apple unveils new AI-focused chip in upgraded iPad Pro: reuters.com // sunt de părere că Apple vrea să ofere un avantaj dezvoltatorilor de aplicații în crearea de software bazat pe AI, înainte de conferința anuală dedicată acestora de pe 10 iunie. Tot atunci se preconizează că ar putea fi lansată și noua versiune a sistemului de operare iOS. 

În același timp, se pare că Apple a ajuns la un acord cu OpenAI// Apple is finalizing a deal with OpenAI to put ChatGPT on the iPhone, while talks with Google to use Gemini are ongoing: fortune.com // pentru a utiliza funcțiile Chat-GPT în noua versiune de iOS pentru iPhone, dar sunt în discuții și cu Google pentru acordarea unei licențe pentru chatbot-ul Gemini.

Noul iPad Pro: Cel mai subțire dispozitiv făcut de Apple vreodată

iPad Pro vine în două variante: 11 inch și 13 inch, iar ultima are o grosime de doar 5,1 mm, ceea ce îl face cel mai subțire dispozitiv făcut vreodată de Apple. Cât privește prețurile, în SUA acestea încep de la 1.000 de dolari pentru versiunea de 11 inch, respectiv 1.300 de dolari pentru versiunea de 13 inch.

Apple a pus pe aceste dispozitive ecrane noi pe care le numește Ultra Retina XDR și susține că sunt cele mai avansate ecrane din lume. Acestea au o tehnologie numită „Tandem OLED”, care implică două ecrane OLED suprapuse ce funcționează împreună pentru a oferi o imagine mai clară și o luminozitate mai mare, respectiv maximul de 1000 de niți pentru conținut SDR și HDR și un maximum de 1600 de nits doar pentru HDR. Totodată, pe modele cu spațiu de stocare mai mare de 1 TB Apple a introdus opțiunea de sticlă cu nano textură (Nano-Texture Glass).

Noile iPad Pro

Noul chip M4 este motivul pentru care iPad Pro este mai ușor, mai subțire și beneficiază de o nouă tehnologie a ecranului, dar în același timp păstrează autonomia bateriei pe care o avea versiunea precedentă. Apple spune că M4 este cu 50% mai rapid decât M2, procesorul de pe generația precedentă, dar nu și cum se poziționează față de M3, actualul vârf de gamă de pe MacBook.

Puterea mare de procesare a dispozitivelor încearcă să fie justificată prin upgradarea și introducerea unor noi aplicații. Pentru prima dată, Apple introduce pe iPad aplicațiile sale profesionale de editare video și creare de muzică, Final Cut Pro și Logic Pro, care vor fi disponibile pe bază de abonament. Acesta este însă mai ieftin decât varianta pentru desktop. De asemenea, cu noua aplicație Final Cut Camera vei putea folosi mai multe iPhone-uri sau iPad-uri simultan pentru a filma din mai multe unghiuri.

Apple a înlocuit cea de-a doua cameră de pe iPad Pro cu un senzor LiDAR mare, lăsând astfel o singură cameră de 12 MP pe spatele tabletei. Totodată, a mutat camera frontală pe laterala din dreapta, pentru a fi orientată central atunci când folosești tableta în poziția landscape.

Apple Pencil Pro și Magic Keyboard au avut și ele parte de un upgrade. Primul adaugă mai multe gesturi, se încarcă magnetic și poate fi găsit prin aplicația Find My, dar e compatibil doar cu noile tablete. Cât privește tastatura, aceasta are în plus un rând de taste care servesc la funcții de bază (ajustarea volumului, luminozității, etc.) și aduce un trackpad mai mare cu feedback tactil pentru a mima experiența de utilizare a unui MacBook.

Noul iPad Air: Varianta de „buget”

iPad Air vine și ea acum în aceleași dimensiuni ca iPad Pro, adică 11 și respectiv 13 inch, deși în trecut exista doar într-o variantă de 10,9 inch, și are la bord chipsetul M2. Camera a fost amplasată la fel ca la modelul mai scump.

Opțiunile pentru spațiu de stocare pornesc acum de la 128 GB, de două ori mai mult față de generația precedentă, deși prețul s-a menținut la 600 de dolari pentru varianta de 11 inch și 800 pentru varianta de 13 inch. Totodată, Apple reduce prețul iPad-ului normal la 350 de dolari.

Evenimentul Apple a stârnit reacții de la experți în mediul online. De exemplu, analistul Benedict Evans a declarat într-o postare pe Threads// Mai multe pe threads.net // „nu sunt prea multe lucruri noi de spus despre iPad” și că: „este de aceeași mărime cu Mac-ul, dar nu a cucerit lumea, nu pentru că nu este «la fel de bun ca un Mac»”.

„Nu cred că a cerut nimeni un iPad mai subțire, dar am primit unul și este destul de ridicol”, a scris Marques Brownlee, influencer de tech, pe rețeaua X, fostul Twitter.

În același timp, Thomas Monteiro, analist la Investing.com, e de părere că Apple a folosit în mod tradițional linia iPad ca un loc pentru a încerca noi tehnologii cu un risc mai mic decât produsele mai importante precum iPhone sau MacBook: „În această situație, cred că principalul obiectiv al lui Tim Cook cu această linie nu este să rezolve problema vânzărilor Apple, ci mai degrabă să pună bazele necesare pentru produse mai bune și mai inovatoare în lunile următoare”.



Text de

Andrei Fulea

Student la Facultatea de Jurnalism și Stiințele Comunicării. Pasionat de tehnologie, economie și de scris. Momentan la început de drum.


ȘTIINȚĂ|FYI

Pe fundul Oceanului Pacific s-a descoperit o sursă de oxigen care nu provine de la organisme vii

De
Oamenii de ștință au crezut până acum că fotosinteza este singura sursă de oxigen de pe Pământ. Un nou studiu arată că lucrurile sunt mai complicate decât par.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Lecțiile cazului CrowdStrike. Internetul e vulnerabil fiindcă nu e destul de divers

De
O parte semnificativă a economiei mondiale a avut de suferit din cauza unui upgrade software. Nu va fi ultima dată când se întâmplă asta.
SPAȚIU|FYI

Un vehicul SpaceX va retrage Stația Spațială Internațională de pe orbită în 2030

De
Agenția spațială americană a anunțat mai multe detalii despre planul său de a retrage în mod sigur Stația Spațială Internațională de pe orbită.
TEHNOLOGIE|FYI

Haos în cloud. Un update de securitate a blocat serviciile aeriene în întreaga lume. CrowdStrike are un centru de inovare în România

De
Serverele Microsoft au afișat ecranul albastru al morții și servicii globale au picat pentru câteva ore din cauza unui update eronat făcut de compania de securitate americană Crowdstrike.