Combinatul Azovstal înainte de război. Light Rocket via Getty Images

Azovstal nu e asaltat doar de trupe, ci și de propaganda rusă18 min read

De Ionuț Preda 21.04.2022

Canalele de propagandă pro-Kremlin au pornit o ofensivă virtuală pentru a discredita ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol

De câteva zile, atenția lumii este îndreptată către o fosilă a uzinelor sovietice. Combinatul siderurgic Azovstal, unul dintre cele mai mari labirinturi industriale din Europa, s-a transformat în ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol, oraș încercuit de peste o lună de ruși. Situația a atras comparații cu bătălii istorice celebre de la Termopile sau Stalingrad.

Deținută de miliardarul Rinat Ahmetov, un personaj cunoscut la noi ca patron al echipei de fotbal Șahtior Donețk, Azovstal a devenit o fortăreață pentru rămășițele forțelor ucrainene din Mariupol, controversata grupare paramilatară Azov și cel puțin câteva sute de civili, în mare datorită unui adăpost subteran masiv, ale cărui tunele ajung la adâncimi și de 30 de metri.

Dificultatea de a captura complexul industrial, chiar și înconjurat din toate părțile și bombardat intensiv de artileria și aviația rusă, a devenit mai aparentă ca oricând în cursul zilei de joi, când însuși Putin a ordonat încetarea operațiunilor ofensive și trecerea la un regim de asediu.

Valoarea simbolică a bătăliei pentru Azovstal nu a fost, însă, trecută cu vederea de propaganda pro-rusă. Aceasta a încercat, simultan, să distrugă imaginea de rezistență eroică a forțelor ucrainene, să aibă scuzele pregătite pentru un eventual eșec sau o victorie cu foarte multe pierderi și chiar o retorică  pentru  alte crime ca acelea de la Bucea/Bucha. Într-un efort chiar mai concentrat decât în alte faze ale războiului, canalele oficiale, media tradițională rusă și agenții/boții Kremlinului de pe rețelele sociale au promovat un val de narațiuni false. Cele mai multe se bazează pe unele pe care le-au promovat anterior, precum cea despre laboratoarele biologice sau despre existența unor forțe NATO care luptă sub acoperire, adaptate însă la situația din Mariupol.

Nu, Hunter Biden nu a construit un laborator biologic sub Azovstal

Una dintre aceste narațiuni susține că în tunelurile de sub combinatul din Mariupol s-ar afla un laborator biologic secret NATO, PIT-404. Pentru a crea legătura cu un alt scandal popular în rândul dreptei americane, s-a insinuat și că acesta ar fi fost construit de compania americană Metabiota, în care ar fi fost implicat chiar Hunter Biden.

Teoria a fost circulată pe canalele principale de propagandă ale Rusiei,„Conspiracy about the Existence of Hidden NATO Bio-laboratory under the “Azovstal” Factory”, mythdetector.ge precum Russia Today, și a fost promovată pe rețelele sociale chiar de un fost premier al Ucrainei, Mikola Azarov, șef al cabinetului de la Kiev în timpul președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Am scris recent despre cum ipotezele privind laboratoare biologice secrete din Ucraina se bazează pe o situație complicată apărută în urma destrămării URSS-ului, în care statele succesoare s-au trezit în poală cu bucăți ale celui mai complex program de arme biologice din istorie. Finanțările americane au existat, printr-un program derulat chiar de Pentagon, însă fondurile au fost oferite pentru cercetări non-militare și, mai ales, securizarea sau dezafectarea unor facilități cu risc de scurgere a patogenilor periculoși.

CITEȘTE ȘI: Programul sovietic al armelor biologice este folosit acum de propaganda rusă 

În cazul teoriei despre PIT-404, nu există nici măcar acest sâmbure de adevăr. Afirmațiile au fost răspândite fără dovezi factuale. Nu s-a apelat nici măcar la clasicele imagini refolosite din alte zone ale lumii sau la pretinși insideri cu documente secrete. Oficiali NATO și ai companiei americane au negat strict existența vreunei facilități biologice în tunelurile de la Azovstal.

Legăturile cu fiul președintelui american sunt și mai șubrede. Ele au apărut pe baza unei diagrame publicate de Ministerul Rus al Apărării la sfârșitul lunii martie,„The truth about Hunter Biden and the Ukrainian ‘bio labs’”, washingtonpost.com care încerca să demonstreze o legătură între Hunter Biden, George Soros și pretinsele laboratoare biologice operate de Statele Unite în Ucraina. Parte a acestei diagrame era și Metabiota, o firmă de analiză a riscurilor de epidemii, care a primit contracte în Ucraina în cadrul programului american menționat anterior.

Metabiota a primit o investiție în 2014 din partea unui fond asociat unei companii cofondate de Hunter Biden, Rosemont Seneca. Doar că această investiție nu era legată de activitățile companiei din Ucraina, ci era destinată unui proiect global. În plus, atunci când compania a început efectiv munca la proiectele din Ucraina, în 2015, fiul președintelui american fusese deja înlăturat din pozițiile de management ale fondului, în urma unui scandal legat de consumul de droguri.

NATO nu apără laboratorul subteran secret

În ciuda absurdității, conspirația a înflorit oricum. S-a ajuns până la ideea că trupe NATO care ar proteja pretinsul laborator ar fi fost și ele înconjurate, alături de militarii și civilii ucraineni, în combinatul siderurgic.

Nici în acest caz nu au fost prezentate dovezi factuale, ci s-a încercat crearea unei legături cu una dintre narațiunile false omniprezente de la începutul conflictului, conform cărora voluntarii sau mercenarii străini care luptă împreună cu forțele ucrainene ar fi trupe NATO sub acoperire.

De exemplu, s-a încercat crearea unei legături cu doi soldați britanici capturați în Mariupol, ulterior prezentați la televiziunea rusă, într-un apel pentru un schimb de prizonieri cu oligarhul pro-rus Viktor Medveciuk, capturat recent de ucraineni. Comunicate ale familiilor lor„Ukraine war: Captured Britons appeal for UK help on Russian state TV”, bbc.com au detaliat însă că cei doi lucrau drept contractori pentru armata ucraineană, ambii fiind stabiliți în Ucraina de câțiva ani și implicați în luptele cu separatiștii pro-ruși de după 2014.

O altă știre falsă apărută la începutul lunii aprilie care susține această ipoteză a fost și mai ilară. Conform acesteia, un înalt general NATO, Roger Cloutier, șeful forțelor terestre al alianței nord-atlantice, ar fi fost capturat în Mariupol.„Fact Check-NATO chief Cloutier not captured in Ukraine”, reuters.com Cloutier a postat ulterior imagini de la un eveniment la care participa în Izmir, Turcia, pentru a dezminți aceste alegații.

Civilii care nu există sunt folosiți ca scuturi umane

Una dintre cele mai sensibile teme în cadrul bătăliei de la combinatul ucrainean este cea a civililor care s-au refugiat la Azovstal. Estimările privind numărul lor variază de la câteva sute la peste o mie.

Canalele oficiale ruse nu s-au pus însă de acord nici măcar asupra existenței lor. Pe 19 aprilie, două știri apărute în TASS au oferit informații contradictorii asupra subiectului. În prima, oficiali ai trupelor separatiste pro-ruse care conduceau atacurile asupra complexului au afirmat că prezența civililor la Azovstal este o dezinformare pornită din partea ucraineană. Câteva ore mai târziu, oficiali ai Ministerului Apărării de la Kremlin promiteau evacuarea în siguranță a civililor, care nu doar că deodată existau, dar erau și „captivi” în fabrică.

A doua zi, un diplomat rus la ONU a reiterat această idee, conform cărora civilii refugiați la Azovstal au fost aduși cu forța pentru a funcționa pe post de „scuturi umane”. „Civilians taken to besieged Azovstal plant as human shield – Russian diplomat”, tass.com/

Prezența civililor la Azovstal este documentată prin numeroase filmări despre viața acestora în adăpostul combinatului postate de canale oficiale ucrainene. O operațiune de evacuare a acestora printr-un coridor umanitar chiar a fost planificată și încercată miercuri, fiind confirmată de oficiali ruși în ziua anterioară. „Russian forces set up three humanitarian corridors near Azovstal — Defense Ministry”, tass.com

Aceasta a eșuat, însă; conform vice-prim-ministrei ucrainene Irina Veresciuk, autocarele organizate de tabăra rusă ar fi trebuit să aducă refugiații la un punct de întâlnire cu autocare și ambulanțe ucrainene, însă acestea nu au ajuns, iar armistițiul temporar necesar pentru funcționarea coridorului nu a fost respectat.„Mariupol evacuation corridor did not work as planned -Ukraine’s deputy PM”, reuters.com

Cât despre ideea că civilii ar fi fost obligați să se refugieze la Azovstal, propaganda rusă nu a oferit dovezi factuale în acest sens. În schimb, au apărut informații susținute prin mărturii civile„Hundreds of Ukrainians forcibly deported to Russia, say Mariupol women”, theguardian.com despre deportări forțate ale locuitorilor din Mariupol către „puncte de filtrare” din Rusia, fără a li se oferi opțiunea de a se refugia într-un loc mai sigur din Ucraina sau într-o altă țară europeană. Ulterior, mulți dintre acești civili sunt „relocați” în Estul îndepărtat la Rusiei sau chiar în insula Sahalin, la nord de Japonia.

Dacă luăm în calcul atrocitățile împotriva civililor care au ieșit la iveală în zonele abandonate de ofensiva rusă în nordul Ucrainei, nu este deloc surprinzător că sute sau chiar mii de civili ar alege mai degrabă să se refugieze în ultima zonă controlată de forțe ucrainene în Mariupol, în ciuda riscului aferent de a deveni victime în luptele pentru combinat.

Rămâne de văzut în ce formă va continua ofensiva informațională a Kremlinului la Azovstal, în condițiile în care cea militară pare că se va opri sau cel puțin va scădea intensitate, măcar pentru moment. Asta dacă e să credem declarațiile lui Putin.

Este destul de sigur că Rusia nu va tolera prezența continuată a rezistenței ucrainene la combinat pe termen lung, iar propaganda deja a plantat posibile justificări pentru escaladări ale forței folosite la Azovstal – fie că asta ar putea însemna un atac chimic împotriva „laboratorului biologic”, fie o operațiune de salvare în forță a „civililor ostatici” înfometați, care se va solda cu multe victime colaterale.Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

TEHNOLOGIE|FYI

RoLlama: A fost lansat primul model de limbaj dedicat limbii române pentru AI-ul generativ

De
AI-ul generativ devine specializat pe limba română, în urma unui proiect derulat în comun de două universități mari din Capitală.
TEHNOLOGIE|FYI

Noutățile din GPT-4o: asistent virtual ca în Her, funcționalități noi fără abonament și răspunsuri mult mai rapide în română

De
Noua versiune a modelului OpenAI propune un asistent virtual văzut până acum doar în filmele SF, dar și multe funcționalități noi pentru utilizatorii fără abonament
TEHNOLOGIE|FYI

Apple intră în cursa AI cu noile tablete iPad Pro și iPad Air

De
Compania americană se laudă cu „cel mai subțire produs Apple făcut vreodată”, dar și cu o nouă generație de chipseturi.
TEHNOLOGIE|FYI

Un nou pas către calculatoare cuantice performante: s-a descoperit o tehnică de a crea siliciu ultrapur

De
Unul din materialele folosite des în electronicele convenționale ar putea fi cheia pentru calculatoarele cuantice de înaltă performanță.