Innovation Labs

Câștigătorii Innovation Labs 2022 propun soluții digitale pentru creșterea ratei de alfabetizare13 min read

De Ionuț Preda 27.07.2022

Innovation Labs a premiat următoarea generație de antreprenori cu idei inovative, incluzând aplicații pentru educație, soluții pentru organizarea muncii juriștilor sau platforme care generează cod pentru programatori

Ediția a zecea a programului de pre-accelerare și mentorat pentru tineri antreprenori Innovation Labs, Mai multe detalii pe innovationlabs.ro s-a încheiatcu finala Demo Day, desfășurată luni, 25 iulie, în Aula Magna a Universității Politehnice din București.

Innovation Labs 2022 a strâns, în total, 69 de echipe, provenind de la 18 universități partenere din București, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara. Programul a început cu cinci Hackathoane desfășurate în martie și a dus la crearea a 36 de proiecte care au atins stadiul de produs minim viabil.O versiune a aplicației, platformei sau produsului care are suficiente funcționalități pentru a putea fi folosită de primii clienți

Programul ajută tinerii antreprenori să-și transforme ideile inovative în business-uri prin conectarea cu mentori experimentați din ecosistemul start-up-urilor și domeniile digitale, accesul la tehnologii necesare și interacțiunea cu companii și investitori majori.

15 echipe au fost selectate pentru a participa în finala Demo Day, unde și-au prezentat din nou proiectul juriului și audienței. Juriul a fost alcătuit din 42 de membri experimentați din domenii tech, business sau din zona publică, cum ar fi Daniel Rusen (director de marketing și operațiuni Microsoft România), Dragoș Georgiță (senior director of engineering la Adobe), Lavinia Neagoe (senior engineering manager la Fitbit/Google) și Francois Bloch (BRD – Groupe Société Générale).

Innovation Labs Grand Prize, acordat pentru o soluție în educație

Premiul cel mare al competiției a ajuns la Manuscrito, un start-up din Cluj-Napoca care propune o aplicație care ajută copiii cu vârste între patru și opt ani să învețe abilități fundamentale precum scrisul, cititul sau calculele simple prin intermediul unor lecții interactive cu o interfață atrăgătoare și intuitivă, pe tabletă sau telefon.

Aplicația integrează și un model de machine learning antrenat pe scrisul preșcolarilor, pentru a oferi feedback instant în lecțiile de scris, și oferă și module în care părinții și profesorii pot primi statistici detaliate pentru a urmări progresul lecțiilor.

„Unul din cinci adulți are probleme la scris, citit sau matematică, iar în fiecare an peste 900 de miliarde de euro sunt pierdute prin impactul analfabetismului funcțional”,  a spus Tudor Tișe, co-fondatorul Manuscrito, la începutul pitch-ului pe care l-a susținut în cadrul Finalei Demo Day 2022. „Noi ne imaginăm o lume în care fiecare copil are acces la o educație digitală de bază, iar misiunea noastră este să educăm următorul miliard de copii”,

O variantă beta a aplicației este programată pentru lansare în toamna acestui an, iar, pe viitor, cei de la Manuscrito își propun să-i lărgească utilitatea prin integrarea lecțiilor pentru alte categorii de vârstă.

innovation labs

Echipa Manuscrito (dreapta) a primit Innovation Labs Grand Prize de la rectorul Universității Politehnice din București, Mihnea Costoiu, și președintele Romanian-American Foundation, Roxana Vitan (centru).

Aplicații din domeniile juridic, financiar sau imobiliar au fost și ele premiate

Vaunt, o companie din București din București care vine cu o aplicație care își propune să digitalizeze procesul de vânzare/cumpărare al unui proiect rezidențial, a primit premiul „Scale-up of the Year”, acordat proiectului care a înregistrat cea mai semnificativă creștere pe parcursul competiției. Co-fondatorii vor să medieze tranzacții imobiliare internaționale, de multe ori complicate de birocrație excesivă și diferențele de reglementări. Vaunt are deja 50 de clienți, inclusiv în Europa și Emiratele Arabe Unite, și au în plan extinderea în Statele Unite.

Premiul „Start-up of the Year” a mers la CodeTruck, o platformă creată de o echipă din Cluj care auto-generează cod în mediul de execuție Node.Js, ușurând dezvoltarea proiectelor de backend pentru programatorii care lucrează în acest mediu al limbajului de programare JavaScript.

Compania oferă o variantă de bază gratuită pentru uz non-comercial și soluții de abonament pe lună sau proiect pentru proiecte comerciale.

Co-fondatorii CodeTruck, Radu-Andrei Dumitrache și Ștefan Iordache, au discutat pe larg proiectul în cadrul seriei Huge if Real de pe canalul de YouTube Mindcraft Stories.

dMonitor, o platformă care simplifică procesul de aliniere la reglementările financiare aflate în vigoare pentru bănci, firme de asigurare sau alte companii din zona financiară prin identificarea  persoanelor expuse publicPersoane care exercită funcții publice importante, membri ai familiei sau apropiați ai acestora a primit premiul „Spin-off of the Year”. Proiectul este organizat de membrii ai companiei de tech-consulting Process Lab și își propune să reducă riscul pierderilor financiare ale companiilor care ar putea fi implicate involuntar în scandaluri de corupție sau spălare de bani.

Nu în ultimul rând, Juridiq, o platformă formată de studenți din București care oferă soluții de organizare digitală a muncii pentru creșterea productivității liber-profesioniștilor din drept, a primit premiul „Pitch of the Year”, decis prin votul publicului. Pe viitor, echipa își propune dezvoltarea unui algoritm care să ajute la urmărirea și încadrarea legală a dosarelor.

„Nu ne așteptam la un premiu, dar am muncit mult și bucuria este enormă”, a declarat co-fondatorul Juridiq, Alexandru Cartoafă, student la Facultatea de Drept de la Universitatea din București.  ”Ajutorul (n.r. –  oferit în programul Innovation Labs) a fost enorm. Am primit foarte mult context, ne-am întâlnit cu oameni care erau deja în fața noastră pe drumul acesta, care ne-au dat informații foarte valoroase din propriile lor experiențe, oferindu-ne practic un shortcut.

Noi vom continua planul nostru de creștere, vom lansa în august prima versiune a aplicației și țintim să intrăm pe piața internațională în 2024”, a adăugat acesta.

CITEȘTE ȘI: Un start-up românesc folosește fizica socială pentru a construi algoritmi etici

Inovațiile continuă și pentru restul participanților

Printre echipele participante în finale s-au numărat și inițiative pe care Mindcraft Stories le-a prezentat anterior, precum Pythia, un start-up care își propune să folosească fizica socială pentru a construi algoritmi care fac background check-uri complexe; Blume Technologies, care propun un sistem de avertizare pentru trecerile de pietoni bazat pe machine learning și computer vision, sau VR2MED, care oferă o platformă de practică în realitate virtuală pentru studenții la medicină.

VEZI ȘI: Echipele Blume și VR2MED își prezintă proiectele în cadrul seriei Huge if Real

Celelalte echipe participante în finala Demo Day au fost:

Morpheus (soluție pe bază de blockchain pentru verificarea identității online);

Mutable Security (automatizarea instalării și administrării soluțiilor de securitate cibernetică);

Agramonia (platformă digitală pentru conectarea turiștilor la ghizi și activități din mediul rural);

Minodora (îmbrăcăminte cu senzori pentru monitorizarea sănătății copiilor născuți prematur);

BookMe (basme terapeutice personalizabile pentru copii);

CityPack (aplicație care prezintă opțiuni de divertisment sau agrement dintr-un oraș);

UPB Campus (aplicație pentru gestionarea activităților dintr-un campus universitar).

Atât participanții din Finala Demo Day, cât și restul echipelor care au terminat programul Innovation Labs în 2022 vor continua să-și dezvolte propriile soluții în afara pre-acceleratorului. În cadrul evenimentului, co-fondatorul programului Andrei Pitiș a făcut un bilanț al impactului pe care programul l-a avut pe parcursul celor 10 ediții:

„În cei 10 ani de Innovation Labs, am avut 1.300 de echipe înscrise, dintre care 500 au intrat în programul de mentorat și peste 180 au fost într-o finală Demo Day. Din acestea, au apărut 40 de firme care au primit investiții și au un business în prezent, și estimăm că valoarea lor cumulată este acum de aproximativ 250 de milioane de euro.”



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

MEDIU|SOLUȚII

Fiecare picătură contează. Managementul eficient al apei asigură resurse sustenabile

De
Reutilizarea apelor reziduale ar putea fi soluția la problema tot mai mare a deficitului de apă din Europa.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Lecțiile cazului CrowdStrike. Internetul e vulnerabil fiindcă nu e destul de divers

De
O parte semnificativă a economiei mondiale a avut de suferit din cauza unui upgrade software. Nu va fi ultima dată când se întâmplă asta.
TEHNOLOGIE|FYI

Haos în cloud. Un update de securitate a blocat serviciile aeriene în întreaga lume. CrowdStrike are un centru de inovare în România

De
Serverele Microsoft au afișat ecranul albastru al morții și servicii globale au picat pentru câteva ore din cauza unui update eronat făcut de compania de securitate americană Crowdstrike.
SOCIETATE|SOLUȚII

Play for Democracy: 16 tineri au creat, în șase luni, două jocuri video care să încurajeze mersul la vot

De
Un proiect inedit din zona ONG-urilor combină jocurile video cu educația civică, în contextul unui an cu multe runde de alegeri.