Cele mai importante 5 tendințe de la CES 2021
Cel mai mare show de tehnologie pentru consumatori, CES 2021, s-a desfășurat anul acesta exclusiv online. Asta nu înseamnă că producătorii n-au venit cu concepte și produse inovative.
Avantajul unui CES virtual este că am putut participa la prezentările, dezbaterile și speech-urile din confortul fotoliului (și patului, având în vedere orele), ceea ce ar fi fost mai greu de făcut dacă se desfășura, tradițional, la Las Vegas. Am ales să prezint noutățile de la CES 2021 sub forma unor tendințe, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să las deoparte spectaculoasa cursă de mașini autonome organizată de Detalii: indyautonomouschallenge.com sau „Samsung’s CES 2021 robots will clean your house and pour you a glass of wine”, cnet.com Am sărit și peste 5G, o tehnologie care a fost și ea cap de afiș a show-ului, pentru că ne propunem să o abordăm într-un dosar separat.
Tehnologie anti-COVID
Ar fi fost culmea ca pandemia care i-a împiedicat pe producătorii de tech să se întâlnească în Las Vegas să nu fie adresată. Cu toate că, privită mai atent, lumea produselor pentru consumatorii finali nu s-a schimbat radical, deși a trecut aproape un an de la începutul pandemiei. Mai degrabă s-a schimbat cea a produselor pentru spitale (măști, ventilatoare, roboți cu UV-C).
CITEȘTE ȘI: Piața procesoarelor e în fața unei schimbări radicale
Desigur, toate smartwatch-urile și brățările de fitness și-au promovat senzorul de măsurare a oxigenului din sânge. Ba chiar a apărut un studiu recent că acestea „Smartwatches can help detect COVID-19 days before symptoms appear”, cbsnews.com dar în rest, câștigătorii au fost din zona software (Zoom și Google Classroom, în special).
La CES 2021, au apărut însă măștile hi-tech. LG a lansat una, nu neapărat foarte arătoasă, dar deja disponibilă în unele țări, numită „AP300AWFA | Air Purifier”, lg.com În schimb, proiectul celor de la Razer – care deja au făcut măști clasice pe parcursul lui 2020, chiar dacă sunt cunoscuți pentru produse de gaming – a atras atenția tuturor. Aceștia au venit cu o mască transparentă, de nivel FFP3 (sau N95, în SUA), cu sterilizare UV și amplificarea vocii, „The World’s Smartest Mask – Project Hazel”, razer.com LG și-a completat colecția de produse anti-COVID-19 cu un robot pentru sterilizarea camerelor cu raze ultraviolete: Detalii pe youtube.com
Remote everything: munca, școala și vizita la medic
Tot în siajul pandemiei s-a accelerat disponibilitatea tuturor de a folosi la maximum puterea internetului. Practic, 2020 a devenit anul în care această rețea globală a fost folosită cu adevărat la potențialul ei maxim (de acum). S-a muncit de acasă, s-a „mers” la școală, s-au făcut o groază de lucruri care nu necesitau nici înainte deplasare – dar, hei, e greu să schimbi obiceiuri. Nu-i de mirare că producătorii de tehnologie au adresat această nevoie.
Munca de acasă
Laptopul a devenit esențial pentru cei care lucrează de la distanță, iar performanța acestuia e importantă. Intel și AMD au anunțat noi procesoare pentru acestea. AMD a venit cu seria Ryzen 5000, bazată pe designul Zen 3, iar Intel a extins generația a 11-a de procesoare, Tiger Lake, și la ultrabook-uri. Nvidia a completat oferta cu o variantă pentru laptopuri a plăcii video RTX 3060. Majoritatea laptopurilor de top care se vor lansa în 2021 vor veni cu unul dintre aceste procesoare.
CITEȘTE ȘI: 12 inovații în medicină în 2020
Tot la categoria muncă de acasă intră și shutter-ul fizic folosit pentru a închide camera, propus de Dell pentru laptopurile din gama Latitude care „Dell’s Latitude laptops refreshed with 11th Gen vPro Intel processors”, windowscentral.com ca să nu ajungi vedetă pe YouTube atunci când te ridici de la birou după ședință (n-a purtat nimeni pantaloni în pandemie, nu-i așa?). Tot ei au anunțat și o serie de trei monitoare pentru videoconferințe (de 24”, 27” și unul curbat de 34”) cu „Dell Adds a Dedicated Microsoft Teams Button to 3 New Monitors”, pcmag.com microfon încorporat și cameră de tip pop-up cu recunoaștere facială.
Școala de la distanță
Mai gravă decât munca de acasă a fost școala de acasă. Mulți părinți au învățat cot la cot cu copiii cum să folosească diversele instrumente adaptate școlii, ba chiar și lecțiile, că nu toată lumea are suficiente camere disponibile.
„Robots for Kids: Root Robotics”, irobot.com e un exemplu, o jucărie-robot pe care copiii o pot programa cu ajutorul unei aplicații simple să facă diverse chestii (și astfel să învețe, efectiv, programare). E drept că nu e nou (Root e o companie achiziționată de producătorul de aspiratoare robot în 2019) și e de mult la vânzare, dar a fost prezent (și premiat) la CES.
Un alt lucru interesant e platforma de învățare de la distanță „Engageli: Online learning — Reimagined”, engageli.com un competitor al Zoom-ului lansat în toamna lui 2020 care este gândit din start pentru a adresa nevoile predării unor lecții online.
Telemedicina
Dincolo de muncă și școală, interacțiunea cu medicul a fost cea mai complicată în această perioadă, iar telemedicina a devenit buzzword. La noi s-a făcut mai degrabă pe WhatsApp, dar încep să apară soluții mai inteligente (pentru viitor, cel puțin).
Una dintre idei este monitorizarea pacientului de la distanță, cu ajutorul tot mai multelor dispozitive de tip wearable. „Validic Delivers One Connection to a World of Mobile Health Data”, validic.com e o companie americană care integrează informațiile obținute de aceste într-o platformă accesibilă medicului, care poate lua decizii mai informate decât după o consultație de 15 minute. Desigur, genul acesta de acces ridică probleme etice și de securitate. Există și soluții temporare, ca Site oficial: medwand.com un dispozitiv care se poate conecta la telefon sau tabletă pentru a transmite diverse date medicului, dar doar în timpul unei consultații de la distanță.
Philips propune o soluție pentru monitorizarea sarcinii, „Avalon beltless fetal monitoring solution”, philips.com și diverși alți senzori pentru „Philips Partners with BioIntelliSense”, philips.com printre numeroasele soluții pentru telemedicină.
Sud-coreenii de la Icon.ai introduc inteligența artificială într-un dispozitiv care-ți măsoară datele biometrice prin apăsarea degetelor pe acesta și care are Alexa încorporat. În esență însă, „ICON.AI launches World’s First Smart Healthcare Device to protect your health at CES 2021”, prnasia.com dispozitivul nu oferă mai multe măsurători decât un smartwatch de top lansat în 2020.
OLED-ul folosit la maximum la CES 2021
Asta nu e neapărat o tendință nouă, pentru că de când a apărut OLED-ul, producătorii de dispozitive au încercat să folosească la maximul avantajele acestuia: transparența și faptul că poate fi îndoit.
Telefoanele pliabile încă sunt o curiozitate sau prea scumpe, însă la CES a apărut o nouă variantă de utilizare a tehnologiei. Coreenii de la LG și chinezii de la TCL s-au gândit să nu le facă pliabile, ci rulabile. Adică, efectiv, o parte din ecran să fie rulată în interiorul dispozitivului și să se deruleze atunci când utilizatorul dorește un ecran mai mare. „LG’s Rollable phone is real and launching in 2021”, theverge.com au pornit de la un telefon „obișnuit”, care se rulează în lateral pentru a mări suprafața, în timp ce „Yep, TCL also showed a rollable phone concept at CES 2021”,cnet.com s-a gândit că o idee mai bună ar fi ca telefonul să fie pătrat și să ruleze în sus, până la dimensiunile cu care ne-am obișnuit cu toții.
Transparența e celălalt avantaj al OLED-ului exploatat la CES, deși cred că e mai degrabă vorba de influența anilor de uitat la filme SF decât a unei utilități practice. Chiar și așa, ecranele TV transparente care pot deveni interfața dintre client și chelner, la restaurante, pentru că pot fi accesate din ambele părți, sau care pot fi folosite în magazine, stații de metrou, hoteluri și săli de fitness sunt o idee interesantă, după cum propune „LG brings its transparent OLED TV to beds, restaurants and public transit windows”, techradar.com
Chinezii de la TCL au propus și ei „TCL teases ‘printed OLED’ technology with a 17″ roll-up tablet concept”, techspot.com și se desface ca un sul de pergament, iar Razer s-a gândit că un scaun de gaming ar putea folosi ideea transparenței în conceptul „Razer CES 2021 Concept – Project Brooklyn”, razer.com Un ecran OLED se desface, tot ca un sul, în fața utilizatorului, atunci când folosește scaunul respectiv.
Ca o paranteză, bătălia dintre OLED și LED nu e terminată. Samsung, care a mers pe ultima variantă, a introdus în joc „Samsung MICRO LED Opens a New Era of Breathtaking Picture Quality and Design”, samsung.com momentan ca un televizor de 110 inchi, dar care va deveni în viitor o variantă de televizor modular pentru consumator care poate lua orice formă. Până acum tehnologia a fost folosită în The Wall, o chestie accesibilă doar celor cu bugete impresionante.
Ajutoare pentru șoferi, până la mașinile autonome
Până să se ajungă la mașini care se conduc singure pe toate drumurile, îmbunătățirea calității șofatului poate fi făcută cu ajutorul tehnologiei moderne. Panasonic propune „Panasonic’s Augmented-Reality HUD Could Be in Cars by 2024”, caranddriver.com mai inteligent decât HUD-urile (heads up display) actuale. Acesta ar folosi întreg ecranul și, cu ajutorul inteligenței artificiale, ar identifica pericolele potențiale, apoi cu ajutorul realității augmentate le-ar arăta șoferului pe parbriz. Mercedes-Benz transformă întreg bordul mașinilor lor electrice într-un ecran numit „Mercedes-Benz EQS with unique MBUX Hyperscreen”, mercedes-benz.com
Între timp, se pregătește automatizarea totală a condusului – o veste bună pentru cei ca mine, care au carnet și nu-l folosesc. Mobileye, o companie care aparține de Intel, care creează soluții tehnologice pentru mașini autonome, „Mobileye is bringing its autonomous vehicle test fleets to at least four more cities in 2021”, techcrunch.com că speră să înceapă testele anul acesta în New York, și mai apoi pe străzile din Detroit, Paris, Shanghai și Tokyo. Tehnologia companiei folosește informațiile de la mașinile aflate în trafic pentru a crea hărți 3D de înaltă definiție, cu ajutorul unor camere, a radarului și a lidarului, care ajută mașinile autonome să navigheze,
„Blickfeld – Scan your world | Solid-state LiDAR sensing technology”, blickfeld.com un start-up german, creează senzori lidar miniaturali pentru mașini, Vision Mini și Vision Plus, cu care speră să intre pe piață în doi-trei ani, în timp ce Site oficial: seoulrobotics.org companie care lucrează deja cu BMW și Mercedes, se gândește să extindă experiența sa în crearea de senzori și software pentru lidar în în alte domenii (de exemplu, în mall-uri, pentru a vedea fluxul de deplasare al clienților).
O altă veste bună pentru mașini vine de la Panasonic, care promite că poate crea baterii pentru mașini fără cobalt – o resursă critică și costisitoare – și lucrează cu Tesla „Tesla battery supplier Panasonic wants cobalt-free cells in 2-3 years”, teslarati.com
Mașini zburătoare
Dacă tot suntem la transport, mașinile zburătoare cu decolare și aterizare verticală (VTOL sau E-VTOL, în cazul celor electrice) sunt probabil cel mai SF produs prezentat la CES 2021. Nu că n-ar fi fost prezente și la CES 2020, când au prezentat unele CES sau Hyundai.
La fel ca și transparența device-urilor, au fost previzionate de filme celebre și, probabil, i-au inspirat pe producători. General Motors a prezentat un asemenea concept, lansat sub „GM surprises with Cadillac eVTOL air taxi at CES 2021”, intelligent-aerospace.com care are motor electric și ar fi chiar autonom, ceea ce lasă loc ideii de taxiuri zburătoare.
Archer Aviation și Fiat Chrysler au venit și ei cu „Archer Aviation Officially Enters the Electric Air Taxi Race”, aviationtoday.com care arată mai degrabă ca un avion, dar este electric și gândit pentru a transporta pasagerii prin orașe. Cei de la Archer speră să înceapă producția în 2023, însă mă tem că vehiculele de acest tip vor trebui să treacă prin destule teste și reglementări înainte de a fi lăsate să zboare, pilotate sau de capul lor, deasupra unor orașe cu milioane de locuitori.