12 inovații medicale în 2020
Într-un an în care pandemia a dominat totul, iată 12 inovații medicale care pun umărul la însănătoșirea lumii.
Dintr-un punct de vedere, pare că lumea a stat pe loc anul acesta. În realitate, savanții au fost mai activi ca oricând. Așa cum se întâmplă, de obicei, în perioade tulburi, de anarhie, belicoase sau, pur și simplu, ieșite din comun, din revoluție se naște evoluție. Era nu de dorit, ci și previzibil că oamenii de știință se vor gândi și vor crea invenții care să ajute sistemul medical să nu intre în colaps. Dacă despre vaccin și tratamentele împotriva COVID-19 am vorbit deja, medicina nu s-a rezumat numai la căutarea acestora.
Mai jos, iată alte 12 noutăți din domeniul sănătății (nu neapărat legate de pandemiei) care ne-au atras atenția anul acesta.
Un robot Victor(ios)
Botezat după bacteriologul român Victor Babeș, produs integral în România și dezvoltat de Detalii pe modulab.com robotul autonom Victor omoară microorganismele patogene, inclusiv coronavirusul, folosind lumina ultravioletă (UV-C) și poate fi folosit pe timpul nopții la sterilizarea spațiilor închise.
Până acum, Victor a fost „angajat” la Spitalul Universitar de Urgență Floreasca din București și la Spitalul de Urgență din Oradea, iar în noiembrie, „Meet the Romanian robot which kills the coronavirus with UV light”, ebrd.com a anunțat că va cumpăra 200 de roboți pentru dezinfectare produși de Modulab, după ce spitale din majoritatea statelor membre și-au exprimat nevoia și interesul pentru aceștia.
Inversarea procesului biologic de îmbătrânire
Perspectiva unei vieți veșnice sau, cel puțin, prelungite și lipsite de neajunsurile fizice ale seniorității i-a fascinat mereu pe savanți. Toamna aceasta, cercetătorii israelieni de la Universitatea Tel Aviv, în colaborare cu Centrul Medical Shamir au publicat „Hyperbaric oxygen therapy increases telomere length and decreases immunosenescence in isolated blood cells: a prospective trial”, aging-us.com în care se afirmă că s-a reușit inversarea procesului biologic de îmbătrânire. Conform acestora, tratamentele cu oxigen hiperbaric ar fi soluția pentru oprirea îmbătrânirii celulelor sanguine ale adulților. Mai mult, prin repetarea procesului, se poate observa un efect de întinerire celulară, susțin oamenii de știință implicați în studiu.
Toate acestea sunt posibile prin lungirea telomerilor – un fel de capace de protecție situate la capetele cromozomilor – care, pe măsură ce înaintezi în vârstă, se scurtează și deteriorează ADN-ul, împiedicând, în același timp, replicarea celulelor din organism. În urma studiului, s-a reușit o alungire cu 38% a telomerilor, dar și scăderea cu 37% a prezenței celulelor îmbătrânite.
Chirurgie asistată de realitatea augmentată
„9 Powerful Real-World Applications Of Augmented Reality (AR) Today”, forbes.com adaugă straturi de informație lumii reale, ceea ce este foarte util în medicină. De exemplu, Dezvoltată de Augmedics, augmedics.com utilizează realitatea augmentată pentru a transforma scanarea CT a unui pacient într-o vizualizare tridimensională care ajută chirurgul într-o intervenție pe coloana vertebrală, unde fiecare milimetru este de importanță capitală pentru reușita intervenției. Imaginea 3D suprapusă peste coloana vertebrală a pacientului permite medicului să vadă ce se află sub piele, fără să părăsească câmpul vizual al mesei de operație. Dispozitivul este deja utilizat în mai multe spitale din SUA.
Ochelari pentru nevăzători
La nivel global, există aproape 40 de milioane de persoane care și-au pierdut complet vederea și „Global data on visual impairment”, who.int și doar 20.000 de câini dresați pentru a fi de folos unui nevăzător, din cauza costurilor ridicate cu antrenamentul (60.000 de euro).
Cornel Amariei, fondator și CEO Detalii pe dotlumen.com un start-up românesc lansat la Cluj, a prezentat anul acesta ochelarii inovativi care pot reproduce principalele caracteristici ale unui câine ghid. Aceștia folosesc tehnologii avansate de robotică și inteligență artificială, care înțeleg contextual lumea, felul în care arată, ce reprezintă și cum se mișcă obiectele din proximitate, sau unde este sigur să se deplaseze o persoană nevăzătoare și unde nu. În prezent, la teste participă aproximativ 200 de persoane nevăzătoare din România și din străinătate. Varianta industrială urmează să fie lansată la scară largă în 2021.
PlanB – o mască de prevenție
În primăvară, un grup de 50 de voluntari români și-au unit experiența și eforturile ca să ajute sistemul medical în lupta împotriva COVID-19. Detalii pe planbproject.ro produce și oferă gratuit, la cererea personalului medical, echipamente realizate open source, componente de care spitalele au nevoie și nu se găsesc încă printre soluțiile alternative.
Printre acestea, masca de prevenție PlanB, adaptată din orice tip de mască de snorkeling full-face și Fresh Air, un dispozitiv PAPR (Powered Air Purifying Respirator) compus dintr-un filtru de particule, un ventilator, un acumulator și o mască de prevenție.
Silviu Dovăncescu, inginer MedTech cu experiență în echipamente medicale, dobândită în companii din Germania, este inițiatorul PlanB. Numai în intervalul 15 aprilie-15 iunie, pe platforma online pusă la dispoziție, s-au înregistrat peste 4.000 de cereri de echipamente, toate venite însă de la cadre medicale, nu de la instituții.
CITEȘTE ȘI: Plan B, o soluție open source la criza COVID-19
Contracepție fără hormoni
Metodele contraceptive au venit întotdeauna la pachet cu tot felul de minusuri sau efecte secundare neplăcute pentru sănătate. Este pentru prima oară în 20 de ani când este lansată pe piață o opțiune anticoncepțională pentru femei care nu se bazează pe componenta hormonală pentru a fi eficientă. Este vorba de Detalii pe phexxi.com care se eliberează pe bază de prescripție medicală, momentan doar în Statele Unite. Acidul lactic și cel citric îi oferă acestui gel vaginal efectul scontat.
Trebuie însă reținut că previne sarcinile nedorite doar în proporție de 86%, spun producătorii. Spre comparație, pilulele contraceptive au o eficiență de peste 90%, în timp ce steriletul ajunge la o protecție de până la 99%. Mai mult, nu previne bolile cu transmitere sexuală sau HIV. Totuși, apariția pe piață a încă unei metode contraceptive neinvazive pentru femei merită menționată și aplaudată.
Un duodenoscop de unică folosință
Orice dispozitiv medical invaziv în raport cu organismul presupune un risc de infectare bacteriană mai mic sau mai mare, în funcție de felul în care a fost curățat, sterilizat sau manipulat după fiecare folosire. Așa că atunci când au fost inventate seringile de unică folosință, lumea a răsuflat ușurată. O veste bună vine de la Boston Scientific, care a primit autorizația FDA pentru Detalii pe: bostonscientific.com.
Duodenoscopul, un tub care se introduce pe gât până în partea superioară a intestinului subțire pentru a diagnostica și trata bolile pancreasului și ale căilor biliare, este dificil de curățat. Alte dispozitive similare de unică folosință, inclusiv unul pentru colonoscopii, sunt așteptate să apară pe piață în următorii ani, ceea ce va face ca aceste proceduri să fie mult mai sigure pentru pacient.
Comunicare hands-free între medici
Comunicarea hands-free este esențială în spitale în acest an, mai ales pentru personalul aflat în prima linie. Detalii pe vocera.com funcționează ca o pereche suplimentară de mâini. Purtat ca un colier la gât sau fixat pe echipamentul medical, dispozitivul permite personalului medical să discute cu alți membri ai echipei folosind comenzi activate de voce. Nu mai este necesar să se oprească din ceea ce fac sau să-și scoată mănușile sau chiar echipamentul de protecție pentru a interacționa cu telefonul sau un alt dispozitiv. Comunicarea se poate iniția spunând „OK, Vocera” și poate fi urmată de comenzi vocale simple, cum ar fi „sunați la echipa de control al infecției” sau „sunați la echipa de intervenție de urgență”. În plus, pe ecran apar date esențiale din fișa medicală a pacientului tratat.
O nouă metodă pentru depistarea Alzheimer
Se estimează că aproximativ 100 de milioane de oameni din întreaga lume „Forecasting the global burden of Alzheimer’s disease”, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov Din păcate, nu există încă un remediu nici pentru prevenirea, nici pentru eradicarea acestui tip de demență, însă detectarea timpurie poate ajuta la stabilirea unei scheme de tratament care să îmbunătățească viața pacientului pe durata bolii.
Oamenii de știință au reușit să pună un diagnostic precis pentru Alzheimer, în faze inițiale, printr-un simplu „Discriminative Accuracy of Plasma Phospho-tau217 for Alzheimer Disease vs Other Neurodegenerative Disorders”, jamanetwork.com Testul urmărește valoarea proteinelor din sânge care indică boala și deschide drumul pentru studii suplimentare, prin care savanții speră să construiască un tablou complet asupra acestei afecțiuni neurologice degenerative.
Periaj dentar revoluționar
Cavitatea bucală este una dintre principalele surse de formare și răspândire a coronavirusului. Mai mult, „Study reveals mouth as primary source of COVID-19 infection, spread”, news.unchealthcare.org noul virus poate rămâne în glandele salivare unde se reproduce și, în unele cazuri, poate duce la boli cronice, atunci când saliva infectată este înghițită în tractul gastrointestinal sau aspirată în plămâni, favorizând, uneori, apariția pneumoniei.
O igienă orală desăvârșită este esențială în această perioadă. Detalii pe willo.com proiectat de o echipă condusă de francezul Hugo de Gentile, dentist, co-fondator și CEO, e o periuță electrică revoluționară. În cadrul proiectului a fost cooptată și românca Mihaela Popa, doctor în științe medicale și director de cercetare clinică.
Willo periază pe rând fiecare arcadă, folosind cicluri de presiune și peri de nailon poziționate astfel încât niciun dinte să nu fie ratat. Tava de siliciu căptușită cu nailon trebuie introdusă în gură și prinsă cu buzele, pentru a se lipi de dinți. Odată pornită, va pompa apă și pastă de dinți cu o formulă specială. Surplusul este tras din tavă printr-un tub într-o chiuvetă. Nu este necesară clătirea.
Willo se sincronizează cu o aplicație, astfel încât să știe cât de constant îți periezi dinții. Dispozitivul va fi pus în vânzare la începutul anului 2021.
Vânătorul de germeni
Zilnic, un om inhalează în jur de 10 miliarde de particule – multe dintre acestea, toxice. Noxele din aer sunt responsabile pentru 14% din „Current pollution meters don’t count the very smallest pollutants – nanoparticles. Recent research suggests these tiny toxic substances could be a major cause of illness and death”, bbc.com Curățirea nasului e esențială, în aceste condiții.
De mai bine de un deceniu, expertul în aerosoli David Edwards, din cadrul Universității Harvard, lucrează la ceea ce el numește echivalentul nazal al spălării mâinilor. Așa a creat Detalii pe hellofend.com o soluție nazală pe bază de sare și calciu fără alți compuși chimici, care întărește mucoasa, ajutând-o să prindă și să elimine agenții patogeni minusculi.
Într-un studiu preliminar, persoanele care au folosit FEND au expirat cu aproximativ 75% mai puține particule de aerosoli decât cele care n-au făcut-o. Așadar, o nouă metodă eficientă de protecție în fața virușilor, pe lângă spălarea mâinilor, purtarea măștii și distanțarea socială, desigur.
O soluție împotriva escarelor
Infectarea cu COVID-19 poate presupune, din nefericire, multe săptămâni de refacere la pat – o situație greu de suportat pentru organism și mai ales pentru epidermă. Presiunea constantă afectează țesuturile moi și poate duce la apariția escarelor – răni la suprafața pielii care se infectează și care sunt dificil de tratat. Numai în Statele Unite, anual, aceste probleme medicale costă sistemul sanitar „Pressure ulcers cost the health system $26.8 billion a year”, healthcarefinancenews.com în timp ce infecțiile asociate omoară în jur de 60.000 de americani.
Scanerul Provizio SEM, creat de cei de la Detalii pe bruinbiometrics.com depistează și oprește din evoluție aceste escare. Personalul medical așază scanerul pe pielea pacientului și primește informații despre nivelul de umiditate acumulat sub piele. Datele colectate permit detectarea unei inflamații cu până la cinci zile mai devreme decât ar putea fi observată vizual, putând, astfel, să se acționeze la timp cu tratament medical adecvat.
Cele circa 30 de spitale americane care folosesc deja dispozitivul au anunțat că tratează cu până la 90% mai puține escare decât înainte.