Foto: Taylor Hill & NurPhoto via Getty Images

Concedieri, parodii, procese: Twitter cu Musk31 min read

De Radu Stochița 17.11.2022

Musk a preluat Twitter la finalul lui octombrie, iar de atunci a concediat mai bine de 50% dintre angajați. Rețeaua de socializare este instabilă, iar o parte semnificativă dintre companii și-au oprit reclamele pe site.

Pe 27 octombrie, Elon Musk, a finalizat procesul de achiziție a Twitter și a declarat că „pasărea este eliberată”. În foarte puțin timp s-a pus pe treabă și a început să concedieze persoane în pozițiile de conducere:„Elon Musk fired top Twitter execs including CEO”, techcrunch.com de la CEO și CFO la cei care se ocupau de siguranța utilizatorilor pe platformă. Imediat, au urmat și aproape jumătate din angajații Twitter, pe care Musk i-a concediat în masă, fără a-i notifica anterior. Unii au aflat doar când le-a fost blocat accesul la platforma de lucru digitală.

Scurtă istorie a achiziției Twitter

Twitter este o platformă de micro-blogging fondată în 2006, care la început permitea utilizatorilor să posteze mesaje nu mai lungi de 140 de caractere. În România platforma nu a prins la publicul larg, dar în Statele Unite, Brazilia, Portugalia sau Spania este una dintre rețelele de socializare dominante. În 16 ani, Twitter a devenit o platformă pentru oamenii publici, politicieni, cercetători pentru a vorbi cu masele mari. 

Twitter funcționează ca o piață publică, oricine poate să se adreseze oricui, nu este nevoie de o cerere de prietenie, e ca într-o aglomerație în care cu toții strigă și prea mult nu se înțelege.

Adesea, Twitter a fost folosit pentru a mobiliza oamenii la proteste, precum a fost în Moldova,„Moldova’s Twitter Revolution”, foreignpolicy.com dar și în timpul revoluției verzi din Iran, în 2009.„Iran and the «Twitter Revolution»”, pewresearch.org De ceva vreme, este folosit și ca un mod în care oamenii politici își pot informa publicul referitor la activitatea lor într-un mod rapid și destul de centralizat. 

Trump s-a folosit de Twitter pentru a-și radicaliza urmăritorii, însă după ce și-a pierdut titlul de președinte, contul acestuia a fost suspendat. Decizia a fost motivată de faptul că acesta a incitat la violență în timpul asaltului asupra Capitolului din 6 ianuarie 2021.„Permanent suspension of @realDonaldTrump””, twitter.com Totuși, nu a fost prima dată când acesta a spus ceva controversat, iar Trump a fost printre puțini lideri ai lumii, care au fost sancționați de către platformă. Twitter i-a lăsat să spună ceea ce doresc, deoarece informația era considerată a fi de interes public, precum a fost în cazul lui Ayatollah Ali Khamenei, liderul Iranului. „Why won’t Twitter ban Khamenei when it permanently suspended Trump?”, arabnews.com

Musk a anunțat că va cumpăra Twitter în aprilie 2022. Mișcarea sa a început anterior, în ianuarie, când Musk a cumpărat 5% din acțiuni. În lunile următoare, s-a întâlnit cu unul dintre co-fondatorii platformei, Jack Dorsey care l-a susținut pentru a ajunge în bordul companiei.„Jack Dorsey tried to get Elon Musk on Twitter’s board but directors were too ‘risk averse’, texts reveal”, cnbc.com 

Musk a motiva achiziția pentru că se declara îngrijorat că Twitter are o influență negativă asupra democrației, iar modul în care era condusă în acel moment nu permitea libera exprimare. Însă Twitter avea reguli similare cu celelalte rețele de socializare majore, prin care nu era permis discursul discriminator, însă era mult mai puțin moderat decât, de exemplu, Facebook.

Pe 4 aprilie, Musk a devenit cel mai mare acționar al companiei (9%), iar la scurt timp este invitat să se alăture bordului director, cu condiția să nu ajungă să dețină mai mult de 14,9% din acțiuni. Ulterior, CEO-ul de atunci (concediat acum de Musk), Parag Agrawal, anunța că Musk nu se va alătura bordului. Câteva zile mai târziu, compania declară public că miliardarul a propus să o cumpere pentru 44 de miliarde de dolari. La început, conducerea Twitter a fost reticentă, dar Musk a vândut acțiuni Tesla în valoare de 8,5 miliarde și a reușit să atragă alte 7 miliarde de la investitori, precum fondatorul Oracle, Larry Ellison.

În aceeași perioadă, Musk și-a anunțat din nou îngrijorarea față de viitorul democrației, dar și că îi va reinstaura contul lui Donald Trump.„Elon Musk says Twitter bid is about democracy and freedom, ‘I don’t care about the economics at all’”, deadline.com Acest lucru nu s-a întâmplat după achiziționarea companiei, iar democrația pe care și-a imaginat-o este momentan caracterizată de haos, de apariția unor conturi parodice cu bifă albastră confundate cu unele reale și de un discurs discriminatoriu amplificat.

În mai, Musk anunța însă că nu mai dorește să cumpere platforma,„Elon Musk says Twitter deal on hold pending details on fake accounts; shares sink 9%”, cnbc.com din cauză că Twitter nu a raportat corect numărul de conturi false. Ca reacție la anunț, acțiunile Twitter pierd din valoare, iar conducerea companiei îl dă în judecată. La finalul verii, părerea lui Musk pare validată. 

Un avertizor de integritate din cadrul Twitter arată public situația îngrijorătoare referitoare la siguranța cibernetică și atrage atenția asupra numărului mare de conturi false, lucru pe care și Musk l-a punctat în trecut.„Twitter whistleblower says security holes cause ‘real harm’ to people”, washingtonpost.com Totuși, procesul prin care lui Musk i se cere să se țină de cuvânt și să cumpere compania cu suma promisă rămâne pe rol. 

Însă, chiar înainte de-a începe judecata, Musk anunță că va finaliza achiziția.

Vine Musk, încep concedierile

Imediat ce Musk a luat frâiele companiei, în maniera tipică acestuia de-a combina ironia cu umorul, a declarat că „pasărea a fost eliberată”. La scurt timp, a intrat cu o chiuvetă în birourile Twitter din San Francisco, făcând referire la zicală englezească „let that sink in”.„Sink” înseamnă chiuvetă, „let that sink in” se poate traduce ca „să vă intre bine în cap”. Imediat s-a autointitulat Chief Twit, lucru care nu pare surprinzător, după ce în 2021 s-a numit Regele Tehnologiei al Tesla (Technoking).

Mișcările de PR au continuat, dar în paralel au venit și concedierile. Cei din funcțiile de conducere au zburat primii din companie, precum directorul executiv Parag Agrawal,„Elon Musk fires top Twitter executives including CEO Parag Agrawal”, techcrunch.com ce a preluat frâiele după ce Jack Dorsey a renunțat la funcție cu un an în urmă. Musk nu a iertat-o nici pe Legal Affairs and Policy Chief, Vijaya Gadde, care a fost una dintre persoanele ce au luat decizia interzicerii contului lui Donald Trump în 2020.„This exec was central to banning Trump on Twitter. Now she’s facing thorny issues in democracies abroad”, cnn.com

În decursul următoarelor zile, fiecare dintre utilizatorii Twitter sa trăit preluarea companiei în pielea angajaților. Dezvoltatorii și moderatorii de conținut s-au trezit cu conturile blocate în mijlocul nopții. Inginerilor li s-a cerut să-și printeze codul, care mai apoi a fost verificat de angajați transferați de la Tesla. După revizuirea codului, s-a făcut o clasificare a angajaților după numărul de linii de cod scrise. Cei care au scris cel mai puțin în ultimul an, au fost primii să plece din companie.Există și un site, eloncodereview care parodiază tot acest proces. eloncodereview.com

Treaba nu a fost ușoară nici pentru managerii pe care Musk i-a delegat să-i concedieze pe angajați. Unul dintre ei a vomitat după ce a anunțat colegii că e timpul să-și facă bagajele și să plece.„An engineering manager at Twitter reportedly threw up after being told he had to fire hundreds of people”, businessinsider.com În India, Musk a concediat aproape toți angajații, iar în Ghana, singurul birou al companiei din Africa deschis anul trecut, a mai rămas o singură persoană.„Twitter lays off staff at its only Africa office in Ghana”, bbc.com

Persoanele care au fost contractate de Twitter pentru diverse proiecte au fost de asemenea vizate de concedieri: 80% dintre aceștia nu vor mai avea contractele reînnoite. De asemenea, Musk nu a răspuns pozitiv nici angajaților care au criticat măsurile luate de acesta de la preluarea companiei. Unii angajați și-au arătat dezacordul public pe Twitter, iar miliardarul nu s-a ferit din a-i concedia pentru a-și arăta puterea hegemonică. 

Pe scurt, dacă lucrezi la Twitter, trebuie să faci așa cum dictează Elon, să lucrezi într-o echipă care mai degrabă este asemănătoare cu o armată în care soldații ascultă de superiori indiferent de situație.Detalii pe twitter.com

Totuși, în acest proces de concedieri masive s-au mai strecurat și erori, iar Musk i-a rugat pe cei care au fost dați afară din greșeală să revină în companie. 

Însă, pentru cei care decid să se întoarcă, lucrul la companie se desfășoară de acum doar fizic, iar orice dorință de-a lucra de-acasă trebuia aprobată de Chief Twit însuși. 

Acest lucru s-a dovedit complicat pentru angajații din Irlanda, care au aflat peste weekend că trebuie să-și găsească o locuință în Dublin până luni, în mijlocul unei acute crize imobiliare.Detalii pe twitter.com Musk a răspuns, pe Twitter, că lucrul de acasă rămâne posibil dacă nu e posibil logistic,„Reports that Twitter Dublin staff can no longer work from home are ‘false’, says Musk”, thejournal.ie  există o problemă personală sau managerul imediat superior garantează pentru excelență. 

Pe 16 noiembrie, Musk le-a dat un termen clar angajaților în care să decidă dacă rămân la Twitter și sunt de acord cu noua cultură a companiei,„Elon Musk Gives Twitter Employees a Deadline to Stay or Leave”, nytimes.com care presupune „lungi ore la intensitate ridicată”. În stilul său, termenul e de o zi: 17 noiembrie, ora 5 p.m. (adică, la miezul nopții dintre joi și vineri, în România), Cei care rămân vor trebui să semneze un angajament, cei care nu vor semna vor primi salariul pe trei luni drept compensație. 

Asta ridică diverse probleme de discriminare, angajații cu probleme de sănătate, dizabilități sau viață personală (persoanele cu familie și copii) s-ar putea să nu-și permită „lungi ore de muncă”.După cum explică Lisa Bloom pe Twitter, twitter.com 

De fapt, pentru cei care rămân, rămâne doar „garanția” că pot fi concediați dacă își contrazic șeful în public.

Cât de departe poate merge?

De când Twitter a schimbat conducerea, celebrități precum Gigi Hadid, Mick Folley sau Sara Bareilles fie și-au dezactivat conturile, fie au luat o pauza de la folosirea platformei, invocând un sentiment de îngrijorare față de modul în care Twitter o să evolueze.„14 celebrities who have left Twitter since Elon Musk took over”, scmp.com

Pe lângă celebrități și diverse companii, precum GM, Volkswagen, Audi sau Pfizer au încetat să mai cumpere reclame pe rețeaua de socializare.„General Mills, Audi, Pfizer pausing Twitter ads amid Musk drama: report”, nypost.com Compania vestimentară de lux, Balenciaga, a decis să-și șteargă cu totul contul,„Balenciaga quits Elon Musk’s Twitter”, highsnobiety.com fiind îngrijorată de modul în care conținutul o să fie moderat de acum sub conducerea lui Musk. 

Plecarea marilor jucători este îngrijorătoare, deoarece în al doilea trimestru financiar din 2022, Twitter a încasat un miliard de dolari din reclame, care reprezintă aproape 85% din totalul veniturilor.„Chart: Twitter’s ad revenue vs all other revenue”, axios.com

Elon Musk apasă în continuare cu putere pedala pe care o are sub picioare: a concediat angajați în continuare, trimite tweet-uri în stânga și-n dreapta și a lansat un abonament de 8 dolari/lună care oferă oricărui doritor o bifă albă într-un cerc albastru,„For $8, Twitter Blue users create a wave of checkmarked imposter accounts”, arstechnica.com simbol care era destinat anterior doar celebrităților sau persoanelor publice. 

Însă, la mijlocul lui noiembrie au început să apară semne de îngrijorare. Musk a spus atunci că Twitter o să piardă câteva miliarde anul viitor, iar câteva zile mai târziu, a declarat că există chiar posibilitate să declare faliment.„Elon Musk says Twitter bankruptcy is possible, but is that likely?”, npr.org

O parte dintre fanii platformei au început să migreze, unii către Substack, alții s-au dus spre Mastodon,„Twitter users have caused a Mastodon meltdown”, wired.com o rețea socială descentralizată, sau alte platforme alternative de social media. 

Și restul industriei tech își închide ușile

Chiar dacă Twitter a dominat discuțiile în ultimele săptămâni, concedierile în industria tech se întâmplă la o scară mult mai extinsă. Chiar dacă la început Meta, compania-mamă a Facebook, a declarat că pune o pauză noilor angajări, la finalul săptămânii trecute a concediat 11.000 de persoane.„Mark Zuckerberg’s Message to Meta Employees”, about.fb.com Salesforce, o companie care se ocupă de softuri pentru vânzări, și-a schimbat politica de resurse umane pentru a face concedierea mai ușoară și a trimis acasă 1.000 de angajați.„Salesforce cut hundreds of employees Monday”, cnbc.com Stripe, platforma de plăți fondată tot de Jack Dorsey, creatorul Twitter, a concediat 1.100 de persoane.„Stripe cuts 14% of its workforce, CEO says they ‘overhired for the world we’re in’”, techcrunch.com

Companiile au justificat aceste decizii ca fiind alimentate de către veniturile reduse în urma vânzărilor de produse din ultimele trimestre financiare și/sau scăderea veniturilor din publicitate. Cu cât au venit mai puțini bani în companie, cu atât a fost mai dificil pentru acestea să mențină o echipă mare. Un alt motiv: companiile ar fi angajat personal suplimentar în pandemie. Totuși, această simplificare a poveștii nu reflectă realitatea companiilor listate public la bursă care, în ultimele decenii, sunt obsedate de a-și satisface acționarii și a păstra valoarea acțiunilor la un nivel ridicat.

Povestea e mai veche. Jack Welch, CEO al General Electric, a decis în 1981 să distrugă sindicatul din interiorul companiei și să implementeze concedieri obligatorii în fiecare an. La final de an, Jack trăgea o linie și îi dădea afară pe cei mai puțin productivi 10% din angajați. Chiar dacă aceștia își făceau munca cum trebuie, cheltuielile cu personalul trebuiau reduse, iar cultura companiei trebuia schimbată pentru a reflecta noua realitate.„Jack Welch: the GE titan who embodied the flaws in modern capitalism”, theguardian.com Scopul principal nu mai era doar amplificarea vânzării de automobile pentru populație, ci mărirea veniturilor acționarilor. Acționari, care la rândul lor, erau în mare parte fonduri de investiții interesate de profit, nu persoane care cred în misiunea companiei.

Sună foarte asemănător cu măsurarea liniilor de cod făcută de Musk, nu-i așa?

Musk, dat în judecată

De la începutul calvarului, cinci angajați care au fost concediați de Musk au dat compania în judecată acuzând o încălcare a Worker Adjustment and Retraining Notification Act (WARN).„Mass layoffs at Twitter, Meta and other companies spotlight a little-known U.S. law that protects employees”, cnbc.com Această lege îi protejează pe angajații din companiile mari (cel puțin 100 de lucrători) în fața concedierilor în masă, dar și a închiderii business-ului. Astfel, Twitter, în cazul de față, care a început să concedieze masiv oamenii la mai puțin o săptămână de la venirea lui Musk, ar fi trebuit să informeze angajații cu cel puțin 60 de zile de aceste planuri.

Din punct de vedere legal, nu este totul negru sau alb, deoarece compania a spus că va plăti angajaților (nu este specificat cărora), salariul pentru trei luni, lucru ce va face mai ușoară perioada de tranziție.„What is the WARN Act? A workplace protection law at the center of Twitter’s mass layoffs”, fastcompany.com Acum dacă concedierea masivă se referă la faptul că angajații nu trebuie să mai vină la birou sau că nu vor mai primi un venit din partea companiei, reprezintă o ambiguitate legală pe care Twitter o poate exploata în momentul de față.

Într-o situație similară, în 2010, când Disney a închis mai multe restaurante cu efect imediat, dar a continuat să-și plătească angajații pentru 60 de zile, o instanță din Maryland a declarat că încalcă legea.„United States District Court Finds Employer Liable for Failing to Provide Sixty-Day Notice before Restaurant Closure”, semmes.com Astfel, Disney a trebuit să le plătească compensații angajaților care au fost dați afară, iar în cazul Twitter, verdictul ar putea să fie asemănător.

Cum arată viitorul?

Twitter este condusă precum o mașină de curse al cărui conducător nu știe că are nici frână, dar nici volan. Musk pare să ia deciziile după bunul plac. În timp ce banii din reclamă se diminuează, Twitter încearcă cu orice preț să le spună companiilor că situația este sub control. Platforma de social media susține că numărul utilizatorilor a crescut de când Musk a preluat frâiele, iar că numărul celor care au plecat nu este atât de mare în realitate. 

Totuși, incertitudinea situației pentru angajați, închiderea aproape totală a diverselor birouri regionale, dar și limitarea cât mai mare a cenzurii, fac din platformă un mediu instabil.

Până acum, unii profită de această instabilitate, își schimbă numele după bunul plac, precum numeroase conturi care s-au intitulat Elon Musk, în timp ce paginile de propagandă far-right, precum Libs of TikTok, devin unele verificate, cu bifă albastră. Pentru doar 8 dolari pe lună. 

La Twitter pare să fie haos, iar fără jumătate dintre angajați, sunt puține șanse ca platforma să-și rezolve problemele rapid. Totul merge în jos.



Text de

Radu Stochița

Radu Stochița este jurnalist freelancer și a scris despre tech, economie și lumea muncii pentru Hotnews, Libertatea, Jacobin, Nation, Al Jazeera. În paralel, face cercetare economică pentru Cartel ALFA. Radu a absolvit Bowdoin College, din SUA, și este Watson Fellow.

TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.
SPAȚIU|OVERVIEW

Telescopul spațial James Webb a detectat prezența unei stele neutronice în rămășițele supernovei 1987A

De
Telescopul spațial James Webb a confirmat existența unei stele neutronice în rămășițele supernovei 1987A din Marele Nor al lui Magellan. Descoperirea te ajută să înțelegi procesul cum se nasc și evoluează acestor obiecte cerești dense, rezultate din prăbușirea stelelor mari.
TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
MEDIU|OVERVIEW

Ce se întâmplă cu vinul românesc în contextul schimbărilor climatice?

De
Din cauza temperaturilor extreme și imprevizibile, viticultorii sunt nevoiți să găsească soluții de adaptare la provocările climatice.